За пръв път в България - преброяване на населението по интернет

За пръв път в България - преброяване на населението по интернет

© Георги КожухаровОт днес започва пробното преброяване на населението и жилищния фонд в областите Велико Търново, Плевен и Стара Загора, съобщи Националният статистически институт (НСИ). То ще продължи до 14 септември и ще обхване около 35 000 души.


За пръв път хората в България ще могат да се преброят и по интернет. Електронното преброяване започва в 8.00 часа днес и продължава до 8.00 часа на 7 септември. Това може да стане след регистрация на сайта на НСИ https://iscensus2011.nsi.bg. В пробното преброяване по интернет могат да се включат гражданите от всички области в страната.


В понеделник председателят на НСИ Мариана Коцева заяви, че една трета от българите предпочитат да се преброят по интернет. В София и Варна всеки втори предпочита да подаде данни по електронен път.
На 7 септември  ще започне класическото пробно преброяване - чрез преброители, които ще попълват книжния вариант на преброителната карта. Процесът ще приключи в 20.00 часа на 14 септември 2010 г.


Възнаграждението на преброителите е по 1.60 лв. за всеки преброен човек, 0.50 лв. за попълнена карта за жилищна сграда и 0.80 лв - за попълнена карта за жилище. Преброителите ще получат и по 0.90 лв. за всяко жилище, в което хората са се преброили по интернет.


Получените данни от пробното преброяване за населението и жилищния фонд ще се използват като тестова база за внедряването на официалното преброяване през следващата година.


Окончателното преброяване на българите ще бъде през март 2011 г. По данни на НСИ в края на 2009 г. населението на България е около 7.563 млн. души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK