Управляващите отхвърлиха искането на БСП за анкетна комисия за парите на здравната каса

Управляващите отхвърлиха искането на БСП за анкетна комисия за парите на здравната каса

© Красимир ЮскеселиевС гласовете на ГЕРБ и "Атака" парламентът отхвърли искането на БСП за създаване на временна анкетна комисия, която да установи каква част и за какво са харчени пари от излишъка  на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 2000 г. насам.


След прегласуване, поискано от социалистите, предложението беше отново отхвърлено с 62 гласа "за", 28 "против" и 56 въздържали се. "Управляващите определено искат да се скрие истината", заяви Михаил Миков (БСП) след гласуването. Ще ангажираме главния прокурор с въпроса, каза още той.  Колегата му Янаки Стоилов добави, че освен това ще питат финансовия министър Симеон Дянков как ще бъдат осигурени средствата, които да гарантират функционирането на системата.


Депутатите от "Синята коалиция", които подкрепиха идеята на БСП, още вчера изразиха намерение да искат обяснения от Дянков за източване на средства от касата
Депутатите от БСП настояваха за създаването на такава комисия още в края на юли, преди ваканцията на Народното събрание. В мотивите за предложението си те цитираха изказване на министрите на здравеопазването - бившият Божидар Нанев и наследилата го на поста Анна-Мария Борисова, че само за няколко месеца парите в резерва на здравната каса са намалели от 860 млн. лв на 350 млн. лв.


Според Мая Манолова (БСП) вчерашните обещания на премиера Бойко Борисов, че парите за здравеопазване няма да са по-малко от тези за миналата година, няма да решат проблема в сектора. Парите за 2009 г. са осигурявали финансирането само за 10 месеца, докато за 2010 г. е трябвало да покрият разходите за 14 месеца, заяви тя. ДПС също подкрепиха искането на социалистите със сходни аргументи.


От групата на ГЕРБ в дебата се включи единствено бившият шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов. Той обяви, че няма нужда от анкетна комисия, защото проблемите в здравеопазването са трупани с години. Иванов не коментира поставените от опозицията и десния съюз въпроси за парите в резерва на касата. "Защо се загрижихте сега, след като реформата беше забавяне с години", обърна се той към БСП. И допълни, че проблемите няма да се решат със замах, а пациентите не трябва да се настройват срещу лекарите, каквато според него е целта на опозицията. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK