Рашидов: Именитите българи са 150-200 души, редно е държавата да им осигури достойни старини

Рашидов: Именитите българи са 150-200 души, редно е държавата да им осигури достойни старини

© Георги КожухаровМинистерският съвет е приел доклад на министрите на труда Тотю Младенов и на културата Вежди Рашидов за "необходимостта от създаване на нормативна уредба за стимулиране на лица, които имат особено заслуги към държавата и за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред". Това е станало на оперативно заседание, съобщи пресцентърът на министерството на труда. 


След заседанието на правителството Рашидов каза: "Внесохме докладна, че предстои работа и в най-къс срок трябва да вкараме нова промяна." До една седмица работната група с експерти от министерствата на труда, на културата, на правосъдието, на финансите и Националния осигурителен институт трябва да разработи проект на Закон за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред, който да замени действащия указ за установяване на трудов стаж по съдебен ред, обясниха от пресцентъра на министерството на труда. Първоначално премиерът Бойко Борисов определи срок за тази задача до днес.


Промените предвиждат да може да се установява не само трудов, но и осигурителен стаж. "За ускоряване на производството по делата за установяване на стаж ще се предвиди по-опростена процедура. С новия закон ще се осигури по-пълна защита на трудовите и осигурителните права на гражданите", увериха от министерството на труда.


Междувременно министърът на културата обясни подробно идеята си за "орден на заслугите към националната ни духовност". "Моделът e от времето на Лудвиг XIV. Това не е стимулиране, това е признание за дългия живот на един голям творец. Павароти е получавал такъв орден. Това е знак за уважение на държавата към големите й личности", каза Рашидов.
Той обясни, че кои артисти са големи и кои не ще решават "експертни съвети, комисии, хора". "Това няма нищо общо с пенсиите. За тях правим работни групи наистина да се поровим, да им помогнем на хората. Някои от документите са изчезнали, но нищо не е изгоряло. Проблемът е, че артистите не са си запазили хонорарните листа, защото всеки млад човек си мисли няма да остарее. Всеки смята, че освен талантът и Бог, другото няма значение. Така сме артистите и аз някои неща не съм си запазвал. Но идва време, когато имаме нужда да се осигурим...", каза още министърът на културата.


Той добави, че заслужилите артисти ще получават и пенсии и орден, който ще им носи допълнителни средства. "Един Гюзелев, дето цял живот е носил слава на България, не е редно с 300 лв. пенсия да живее. Редно е едни хубави, достойни старини да изкара. Така е по света", каза още министърът на културата. Според него една част от артистите са се осигурявали, друга не са и това ще се проверява.


На въпрос дали министърът на финансите ще осигури средства Рашидов отговори: "Всичко е един проект, дайте да не го завършваме като разговор, за да не мине котка път."


От думите му не стана ясно колко души ще получават орден и каква сума ще вземат за това. "Именитите българи са 150-200 души", каза Рашидов и добави, че би предложил те да вземат по една средна заплата на месец  - около 600 лв. Министърът на културата отхвърли идеята вместо да се създава нов орден да се дават пари на носителите на орден "Стара планина". "Изпълнителната власт дава пари, а не президентството." "Редно е изпълнителната власт да си учреди някакъв знак, дайте да забравим думата орден", каза той.


"Трябва да се научим да уважаваме себе си, а не да викаме българският Майкъл Джексън. Аз мечтая един ден американците да казват: "Това е американският Пешо." Това би било прекрасно за България. Тя трябва да се грижи за достойнството си, за идентичността си и талантите си", заключи Рашидов.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от гласа

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK