Първи парламентарен ден, първа липса на кворум

Единствено вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков представляваше кабинета при откриване на новата пленарна сесия. Той обаче не изслуша докрай встъпителните изказвания на политиците, затова и не чу изказаните критики и опасения около бюджет 2011

© Красимир Юскеселиев

Единствено вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков представляваше кабинета при откриване на новата пленарна сесия. Той обаче не изслуша докрай встъпителните изказвания на политиците, затова и не чу изказаните критики и опасения около бюджет 2011Кризата, събираемостта на приходите, проблемите в здравеопазването. Това бяха основните теми в изказванията на парламентарните групи при откриването на новата сесия на Народното събрание вчера. Управляващите от ГЕРБ обявиха за своя цел страната да е "остров на стабилност" в данъчната сфера и най-общо заявиха намерения за реформи в здравеопазването и съдебната система.


Опозицията и "Синята коалиция" поискаха спешни реформи, бързи и консолидирани действия за преодоляване на кризата и сформиране на работна група, която да излезе с ясен антикризисен план. Единствено от "Атака" подкрепиха властта без забележки, а лидерът й Волен Сидеров се изказа остро срещу всички партии, критикуващи ГЕРБ.


Нетипично за откриване на сесия, официални гости почти нямаше. Кабинетът беше представен само от  вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, но той не дочака края на встъпителните речи. Премиерът Бойко Борисов не дойде въпреки предварителните съобщения, че ще присъства, и въпреки очакванията в ГЕРБ. Президентът Георги Първанов, който все по-рядко посещава Народното събрание, и този път пропусна.
Малко след края на официалната част повечето депутати излязоха в кулоарите, за да се видят с колегите си. Така още в първия работен ден се наложи проверка на кворума, след като нямаше достатъчно народни представители, които да гласуват по законопроекта за огнестрелните оръжия и боеприпасите.Мнения


Тодор Димитров, ГЕРБ:  Реформи и стабилност в данъчната политика
Приоритетно извеждаме реформите в здравеопазването, образованието и съдебната система. Другият основен политически акцент е приемането на бюджета за следващата година. Целта ни е страната да е остров на стабилност по отношение на данъчната политика, като не се вдигат данъците догодина. В началото на този политически сезон ГЕРБ ще изпълни още едно от предизборните обещания – ще внесе най-политическия закон - избирателния кодекс.

Сергей Станишев, БСП:
  Бизнесът е под постоянен стрес
Има огромно разминаване между това, което се случва, и самооценката на управляващите. Най-вече се решават проблеми, породени от собствените им грешки и некомпетентност. Най-големият проблем остава бизнес климатът: бизнесът е под постоянен стрес и натиск, това е последователна политика на сегашното правителство. Ситуацията в здравеопазването е безумно тежка - хаос и разпадане под лозунга "реформа".

Лютви Местан, ДПС: 
Предизвикателството е изграждането на алтернатива на популисткото управление
Няма по-значимо политическо предизвикателство от изграждането на алтернатива на сегашното популистко управление. ГЕРБ и "Атака" са в здрава прегръдка, защото ги сплотява популизмът, въпросът е докога "Синята коалиция" ще легитимира участието на "Атака" в управленския формат.


Волен Сидеров, "Атака":  Започва операция "Възмездие"
България няма пари за пенсии и здравеопазване, защото тези пари бяха ограбени от синьо-червената мафия. Ако бъде допуснато тези, които ограбиха България, отново да влязат в управлението, аз ще започна партизанска война. "Атака" започва операция "Възмездие".  


Мартин Димитров, "Синята коалиция":  Трябва работна антикризисна група
От изказването на Волен Сидеров виждам, че здравната криза се задълбочава. Видях едно конструктивно предложение - да станат партизани... Искам успешно правителство, но най-добрите приятели са тези, които показват грешките. Предстои ни най-трудния бюджет, едно от най-важните неща е да се направи работна антикризисна група от всички партии в парламента. Работата около проектобюджета за догодина и антикризисните действия ще са ключови за отношението на "Синята коалиция" към правителството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK