Съдът изиска доказателства за квалификацията на Доган по минно дело и хидрология

Съдът изиска доказателства за квалификацията на Доган по минно дело и хидрология

© Георги КожухаровВърховният административен съд (ВАС), който днес гледа делото  срещу лидера на ДПС Ахмед Доган за конфликт на интереси  във връзка с хонорара му от 1.5 млн. лв. като консултант на хидроенергийни проекти, го задължи да представи доклад за работата му по договорите. 


ВАС поиска от Доган и документ за професионалната му квалификация в областите строителство, минно дело и хидрология, по които са извършени консултантските дейности. "Нали не си представяте, че философ, завършил марксистко-ленинска история, колкото и да е ерудиран може да има толкова сложни познания за такива съоръжения", заяви пред журналисти експертът към парламентарната комисия Елеонора Николова.


Делото срещу него е по искане на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. Тя излезе с доклад, че Доган е нарушил закона, като не е декларирал, че е сключил 4 консултантски договора с "Минстрой холдинг" - за "Цанков камък", "Доспат", каскадата "Горна Арда" и язовир "Тунджа".
Адвокатът на Ахмед Доган Румен Еленски заяви, че неговият довереник не е в конфликт на интереси , а представеният от комисията доклад е "плод на въображение" и е "политически"

© Георги Кожухаров

Адвокатът на Ахмед Доган Румен Еленски заяви, че неговият довереник не е в конфликт на интереси , а представеният от комисията доклад е "плод на въображение" и е "политически"


ВАС задължи парламентарната комисията да представи протокол от заседанието, на което е одобрен докладът, представен в съда. Министерски съвет ще трябва да представи доказателства кой е взел решение за строителството, финансирането и определянето на инвестирането на четирите обекта, по които Доган е бил консултант. Освен това съдът иска да се докаже дали има предвидено заплащане с държавни средства или с пари от европейски фондове и в какъв размер за обектите.


Съдът задължи НЕК трябва да представи документ дали, както твърди комисията, част от заем за АЕЦ
"Белене" е пренасочен за проекта.


Следващото заседание е на 23 септември, като съдът не уважи  искането на представителите на комисията за борба с корупцията за назначаване на експертиза във връзка с професионалната експертиза на Доган.


Димо Гяуров от Синята коалиция (вляво), под чието председателство антикорупционната комисия подготви доклада за хонорара на Доган, Валентин Иванов (Атака), председател на комисията и Елеонора Николова, експерт.<br />

© Георги Кожухаров

Димо Гяуров от Синята коалиция (вляво), под чието председателство антикорупционната комисия подготви доклада за хонорара на Доган, Валентин Иванов (Атака), председател на комисията и Елеонора Николова, експерт.


Адвокатът на Доган Румен Еленски след заседанието каза, че неговият довереник не е в конфликт на интереси , а представеният от комисията доклад е "плод на въображение" и е "политически". Според него комисията не си е свършила работата и няма никакви доказателства за това, което приписва на клиента му. Според него всички доказателства по делото вместо да бъдат представени с доклада на парламентарната комисия за борба с конфликта на интереси са били поискани от съда.


Попитан дали клиентът му може да докаже поисканата от съда професионална квалификация в областта на строителството, адвокат Еленски заяви, че няма представа, дали Доган има тази възможност.

Според Елеонора Николова договорите, по които Доган е получил парите, са привидни, а, получавайки сумата, той е в икономическа зависимост от "Минстрой холдинг". Така от една страна се осигуряват парите, а от друга – политическата протекция, смята още Николова.
Председателят на антикорупционната комисия Валентин Николов заяви, че ще бъде отправено парламентарно питане дали Доган е бил санкциониран през 2008 г., като е получил над 450 хил.лв и защо не се е регистрирал по ДДС, както законът задължава.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK