Процедурни хватки, WC и цигари скараха БСП и премиера в пленарната зала

Процедурни хватки, WC и цигари скараха БСП и премиера в пленарната зала

© Анелия НиколоваЛипсата на процедурна възможност премиерът Бойко Борисов да направи изказване в парламента след критики от опозицията доведе до хаос в пленарната зала, влизане и излизане на министър-председателя и депутати, обвинения в неуважение и обяснения за тоалетни. Това стана по време на обсъждането на правителствения доклад за българските приоритети в ЕС по време на белгийското председателство.


БСП и ДПС разкритикуваха доклада на Министерския съвет. Лидерът на левицата Сергей Станишев посочи, че правителството е провело само частична дискусия за българските приоритети в "Стратегията Европа 2020" и си поставя амбициозни цели, които не е ясно как ще бъдат постигнати. Искра Михайлова от ДПС пък заяви,  че в доклада не се говори за ролята на България в "Европа 2020" и не се знае каква е визията на кабинета за това какво ще се случи след 10 г. в страната.


Лидерът на БСП Сергей Станишев намери сбъркани дати в доклада.

© Анелия Николова

Лидерът на БСП Сергей Станишев намери сбъркани дати в доклада.
Станишев намери и сбъркани дати в доклада,  от което направи извода, че "повечето представители на Министерския съвет не са чели заглавията в доклада, какво да говорим за съдържанието".


След изказването на Станишев премиерът поиска думата, но заради приетата вчера процедура, не я получи и малко по-късно излезе от пленарната зала.  От БСП обявиха, че това е неуважение към институцията и поискаха почивка, не я получиха и също излязоха от залата. 


От БСП поискаха почивка след излизането на Борисов, но не я получиха.

© Анелия Николова

От БСП поискаха почивка след излизането на Борисов, но не я получиха.


Премиерът Борисов получи думата едва в края на обсъжданията и коментира станалото така: "Помолих да ми покажат тоалетната, а вие се измъкнахте цялата група и пиехте кафе и пушехте цигари". Според него аргументите на Станишев за липсата на дебат по националните приоритети в стратегията са неоснователни, тъй като никой от БСП не е останал да чуе позицията на другите парламентарни групи.


Репликиран от място от депутатката от БСП Емилия Масларова, премиерът й отговори с думите: "Масларова , дъвчеш дъвката и не те разбирам, не мога да чуя какво казваш...".


"Това го правихте и при приемането на бюджета, направихте го и сега,  така се налага колегите ви от ДПС да стоят тук и да се червят вместо вас", обърна се премиерът към левицата.

© Анелия Николова

"Това го правихте и при приемането на бюджета, направихте го и сега, така се налага колегите ви от ДПС да стоят тук и да се червят вместо вас", обърна се премиерът към левицата.


"Това го правихте и при приемането на бюджета, направихте го и сега,  така се налага колегите ви от ДПС да стоят тук и да се червят вместо вас", обърна се премиерът към левицата. 


Днес Народното събрание изслуша и доклада на кабинета за приоритетите на страната по време на белгийското председателство на ЕС. Според управляващите страната взема по-дейно участие при вземането на решенията в съюза и не приема безкритично предложенията на другите страни.


Премиерът представи доклада на кабинета за българските приоритети в ЕС.

© Анелия Николова

Премиерът представи доклада на кабинета за българските приоритети в ЕС.


В доклада се посочва, че с действията си правителството е защитило националните интереси и се припомнят положителните доклади на Европейската комисия от март и юли тази година. Енергетиката, земеделието,  регионалната политика и усвояването на еврофондовете ще са приоритети за България по време на белгийското председателство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK