Дянков: Резервът на здравната каса не е харчен, няма и да бъде харчен

Симеон Дянков

© Красимир Юскеселиев

Симеон ДянковОт 2000-та година досега резервът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)не е пипан. Нашето правителство не е харчило пари от резерва, няма и да го направи" - това декларира финансовият министър Симеон Дянков от трибуната на Народното събрание днес.


Дянков поиска извънредно думата, за да отговори на поставяни вече няколко месеца от левицата въпроси за средствата в резерва на касата. Вчера в парламента отхвърли искането на социалистите за създаване на парламентарна комисия, която да проучи наличностите по сметките на касата. В отговор от БСП заявиха, че ще се обърнат към главния прокурор да провери дали няма злоупотреби.


Днес Дянков прекъсна дебата по законопроекта за оръжията и боеприпасите, за да даде информация на депутатите. Той обяви, че по предварителни данни наличността по сметки на здравната каса в БНБ към 31 юли тази година са 1 234 700 000 лв. От тях 885 млн.лв са по текущи бюджетни сметки, а 350 млн.лв. са депозит.
Финансовият министър даде разчети как са се движили средствата през годините, като отбеляза, че в години, когато касата е била на дефицит, той е бил компенсиран със средства от републиканския бюджет, а резервът не е бил пипан.


През 2007 г. НЗОК има дефицит, затова държавата е субсидирала със средства от бюджета в размер на 339 млн лв. През 2008 г. НЗОК отново е с дефицит и държавата покрива разликата между приходите и разходите с 206 млн лв от републиканския бюджет, а наличността по сметки в БНБ от 375 млн лв се запазва.


През 2009 г. и 2010 г. бюджетът на НЗОК се формира единствено от здравноосигурителни вноски и трансфери за здравноосигуряване Субсидии от републиканския бюджет не са необходими и не са
правени, заяви Дянков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK