НСИ: Над 8 хил. души вече се преброени по интернет

НСИ: Над 8 хил. души вече се преброени по интернет

© Красимир ЮскеселиевНад 8 хил. души от населението на България вече са преброени интернет през първите 24 часа от старта на системата, която започна да работи вчера в 8.00 часа. Това съобщи Националният статистически институт (НСИ).


Системата за преброяване по интернет ще бъде активна до 8.00 часа на 7 септември. Всеки желаещ може да попълни анкетната карта на адрес: https://iscensus2011.nsi.bg/.


За първия ден в информационната система на института са се регистрирали 6800 души. 2950 успешно са попълнили електронните анкетните карти и са преброили себе си и смействата си - общо 8360 души.
Първият успешно преброил се по интернет е мъж, казва се Иван и е попълнил формуляра за около 20 минути, съобщи НСИ.


Най-голям е интересът в София, Варна, Стара Загора, Плевен и Велико Търново. В последните три града от 7 до 14 септември ще се направи класическо преброяване с анкетни карти, за да се тества системата за преброяването на населението в цялата страна през март 2011 г.


Преброяването по интернет е предизвикало най-голям интерес сред хората от 30 до 39-годишна възраст. 271 човека над 70 години са се преброили още в първия ден.


"Предимствата на онлайн-преброяването са, че услугата е активна 24 часа в денонощието, има възможност за прекъсване на попълването, което може да продължи и на следващия ден, не е нужно в дома ви да влиза чуждо лице", обясниха от НСИ. От института гарантират още, че информацията е надеждно защитена от хакери.


В помощ на желаещите да се преброят по електронен път работи подпомагащ център с единен телефонен номер за цялата страна 0700 16 310. На цената на един градски разговор на него могат да се правят консултации по всички въпроси, свързани с попълването на електронната карта. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK