Симеон Дянков отрече да е обещал допълнителни 200 милиона лева за болниците

Симеон Дянков

© Анелия Николова

Симеон ДянковФинансовият министър Симеон Дянков не е поемал ангажимент да осигури 200 млн. лв. допълнителни средства за болниците, нито пък премиерът му е възлагал да намери и осигури тези средства.


Това съобщи вицепремиерът пред "Дневник", след като беше потърсен да коментира изказването на д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). По-рано днес той заяви, че на работна среща вчера във финансовото министерство, в която участваха съсловните организации на работещите в здравеопазването и синдикатите, вицепремиерът Симеон Дянков е признал, че болниците имат нужда от 200 млн. лв. допълнително.


На практика министърът опроверга и твърденията на експерти от неговото ведомство, че премиерът Бойко Борисов му е възложил да осигури тези средства за болнична помощ.
На 31 август след среща между премиера, здравния министър, представители на лекарското съсловие и пациентски организации беше решено да се създаде подобна работна група, която да преговаря за финансирането на болниците. След срещата представителите на здравния сектор бяха оптимистично настроени, че правителството ще отпусне още средства на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която ще се разплати със здравните заведения. Тогава обаче Симеон Дянков само обяви, че средствата за здравеопазване през 2010 ще бъдат не по-малко от парите за 2009 г., а това и сега е факт на документи.


Междувременно Дянков отчете пред парламента какво е състоянието на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и напомни, че няма да пипа резерва. "Правителството не е харчило пари от резерва на касата за покриване на други разходи и няма да го прави", обяви финансовият министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK