Личните карти ще играят ролята и на електронен здравен документ

Анна-Мария Борисова

© Дневник

Анна-Мария Борисова
Във Франция работодателите, които не осигуряват подчинените си, отиват за 6 месеца в затвора плюс глоба. Мисля, че при нас няма нужда да ходят в затвора, нека да дойдат в болниците и да изпълняват длъжността санитар 3-6 месеца. Мисля, че това ще бъде много възпитателно
Анна-Мария Борисова, здравен министър

Личните карти, чието подновяване се превърна в кошмар за повечето граждани, от догодина ще служат и за електронен здравен документ. Това съобщи здравният министър Анна-Мария Борисова в интервю за Би Ти Ви. "Това предложение дойде в хода на обсъжданията и ще спести доста милиони", обясни Борисова.


Идеята била личната карта да се слага в едно "апаратче" при лекарите и системата ще дава отговор дали пациентът е осигурен или не. "Влиза се в системата и веднага се записва това, което е необходимо, в зависимост от това какво ще реши вашето джипи - дали то ще иска да ви се прави изследване - код, дали ще иска да ви се прави консултация със специалист - код, дали ще ви прати в болница - код. И по този начин ще се знае вие къде сте изпратени", обясни министърът.
Тази система щяла да заработи в София, Варна и Пловдив от януари следващата година и после постепенно щяла да се разпространи и в другите градове. Борисова се надява процесът да приключи до една година.


Анна-Мария Борисова сподели и идеята си затова как да бъде решен проблемът с хората, които не внасят здравни осигуровки. Тя даде за пример Франция, където работодателите, които не осигуряват подчинените си, отиват на прокурор и после в затвора за шест месеца плюс глоба. Борисова обаче предлага друго за България.


"Няма нужда да ходят в затвора, нека да дойдат в болниците и да изпълняват длъжността санитар 3-6 месеца. Мисля, че това ще бъде много полезно за болниците и много полезно за хората. И може би, виждайки всичко това, той ще осмисли своето решение. Мисля, че това ще бъде много възпитателно", смята министърът.


За проблема с бедните неосигурени тя лансира законови промени - общините да бъдат задължени да направят със собствени средства фондове за лечение на тези хора. Идеята била на кмета на Шумен (Красимир Костов от БСП). "Това е негово предложение, много ведро го предложи и ми се стори, че е възможно да се приложи и на други места", разказа Борисова.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Monika LOVEinsky
  Monika LOVEinsky
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Може би преди да лансира идеи е хубаво да ги обмисли и консултира. Няма законова възможност да се налага такова наказание, колкото и да й се струва подходящо.

 2. 2 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дали тази прилича на антипатичен изрод - код!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Стига приказки трябва отнякъде да намерим лични карти.

 4. 4 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#1] от "umberta":

  Споко ще сменят закона, тва е лесно

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1661 Гневно

  Нещо започна яко да ми писва от цялата скудоумна шайка!

 6. 6 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Аман от параноидни идиоти.... (Това не е обида, а диагноза. Може би затова назначиха заместник от "4ти км"

  За сведение на диагностицираната, личната карта е документ, но не е електронен, защото едни други идиоти преди нея не бяха чували за чипове (и вероятно не можеха да си напишат името без грешка).

 7. 7 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ама вие не се сещате на къде бият с тези лични карти...естествено изцяло подменяне на документите с нови.

  Честно казано чудех се как ще го измислят и ето, пак ме изненадаха. Време беше някак си да ни накарат да си платим за това, че живеем в тази държава отново.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:29 на 02/09/2010 от неговия автор.

 9. 9 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 768 Неутрално

  На мен пък идеите на министърката ми харесват стига да се реализират правилно, а не като смяната на личните документи. За какво е необходим чип, когато има софтуер, който може да разчете номера на личната карта и да прави проверка в база данни за информация свързана с този номер. Номера на личната карта се асоциира с ЕГН в МВР при издаване на документа и това го свързва със съществуващата в момента база данни за осигуровки на НАП.
  Единственото странно е коя фирма ще предлага и сервизира устройството за "четене" на л.к., че това ще стане като бизнеса с касови апарати обаче за лекари. И всеки ще трябва да си носи отговорността за личните данни - да не дава да му сканират картата за щяло и не щяло, както и държавата да увеличи контрола върху операторите на лични данни, а не да разчита на еднократно лицензиране и евентуалната съвестност на съответните.
  Много добра идея, поздравления за министърката от мен.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 10. 10 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Защо трябва да има четци и всякакви други п*ткимайни?!?

  Мамка му стара за това са ЕГН-тата.

  Правят една онлайн система и докторите да влизат там и да ти чукат ЕГН-то и да излиза всичко. Кому е нужно да откриваме топлата вода?!?

  Ако ще измисляме хай тек решения нека да има ретина скенери във всеки кабинет, как мислите? Може и с отпечатък за по сигурно, двойна защита!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 11. 11 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#9] от "z_zafirov":

  ЕГН е записан в долната част на личната карта, заедно с други данни като държава на издаване, рожденна дата и т.н., които са пригодени именно за машинно четене. В Германия и Австрия машините за продаване на цигари четат точно тази част от личните карти, за да преценят дали купувачът е лице над 18 години.

  Жизнь или Life - избор има.
 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1694 Неутрално


  А, мари лельо , туй -код, онуй-код. Не е важно да прегледаш пациента, а да го кодираш. Превърнали сте ни в радисти- шифровчици лелиното с ваш'те кодове. А това с личната карта е направо заявка за класацията Административна Смешка на Годината, ако не и за десетилетието. Чий ще го сканираме и каква информация ще вадим от настоящата лична карта, бе лельо ?
  Абе, направете си един семинар в туй олигофренско МЗ, що е то смарт-карти , четци и обмен на информация. Всеки ден ни доказвате ,че олигофренията ви е вярната окончателна диагноза. Отчайваща работа е да се работи тук...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 13. 13 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "Соколов":

  Във Франция има четци именно на електронни здравни карти, които са с чип, за да не може да има "фалшиви" посещения, хоспитализации и т.н. Ако лекаря може просто да ти въведе ЕГН и да ти пише прегледи, пак ще се източва касата. Системата трябва да е направена така, че със сигурност пациентът да е бил при лекаря и по никакъв друг начин да не може да се "симулират" посещения на пациенти. А най-сигурният начин за прекратяване на злоупотребите е пациентите да плащат част от лечението си. Тогава никой няма да има интерес да му се пишат фиктивни процедури, лечения, хоспитализации и т.н., защото ще трябва да плати част от тях. И който иска може да си направи допълнителна застраховка, която да покрива това самоучастие. Така поне е в културните държави.

  Жизнь или Life - избор има.
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1498 Весело

  До коментар [#12] от "Dr_Doolittle":

  Тая е напълно побъркана. Или и на нея са и предложили от комисионната за четците (машинно читаема зона има и на старите карти). За чий ЕГН трябва да се чете машинно? Ба маа му. Цели 10 цифри. Ако ще прават да купят смарт карти в които да се записва информация. В т.ч. и рецептата. Че докторите пишете с долен ляв крайник. Това да не е част от обучението? За всеки случай. пациента да не знае какво става.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дразнител":

  Във Франция съм сигурен че не това спира лекарите да лъжат а силни закони със силно приложение.

  Ако направят глобата за подобни измами 50 хиляди лева на случай, а при 3 случая примерно 5 години затвор за рецидив, да видиш колко лекари ще го правят.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 16. 16 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дразнител":

  Плюс това повярвай ми, както се копират данни от банкови карти, така се копират от всякакви други документи. Не виждам нищо трудно при всяко сканиране информацията да се записва на компютъра на доктора и с друга програмка да се симулира виртуален четец и да се подават данните.

  Просто не му се е опряло на ганьо и не го е измислил.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 17. 17 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 768 Неутрално

  И на мен ми се иска бумащината при личните лекари и в болниците да е по-малко, но пригодността на личните карти да бъдат прочетени на компютър ускорява процеса по въвеждане и попълване на информация в рецепти, направления, досиета и улеснява проверката или издаването на документ. Вече дали системата ще чете ЕГН или номер на л.к. по-образованите от мен да преценят. А че ще се спестят средства, нерви и опашки от издаване на здравна карта под формата на смарт карта нужно ли е коментирам? И проверка само по ЕГН - ако беше алтернатива за реално работещо решение, то нямаше да съществуват личните карти за удостоверяване на самоличността. Но е и по-лесно да критикуваш на сляпо без да се обосновеш или да предложиш решение на даден проблем.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#14] от "Цецо":

  Между другото поне 90 % от лекарите имаме четци , които бяха осигурени по линия на Световната Банка още от 2003 година и така ми прашясват в кабинета. Те са обаче само за карти с магнитна лента, не и за смарт карти. Някой тогава изпра пари с тази поръчка.
  А иначе когато влезе пациент в повечето случаи аз му знам имената (1200 пациенти имам, но доста от тях ги познавам от 18 години). Така че само с търсачката по име му откривам ЕГН-то само за 2 секунди. З какво ми е да чета ЕГН-то от някакъв документ. След това в повечето програми с които работим има автоматична проверка онлайн дали пациентът е осигурен (естествено ако имаш интернет , но поне 75 % от лекарите имат такъв непрекъснато). Не се налага да ровя в сайта на НАП по ЕГН дали е осигурен.
  Смисълът на електронната здравна карта е да има възможност и за получаване и за вкарване на здравна информация -биоданни на пациента,прегледи, диагнози, изследвания (включително образни изследвания със записани графични файлове), консултации, резултати от тях,алергии, назначена терапия, хоспитализации. Това е абсолютно невъзможно с новите лични карти и е абсурдно дори да се споменава като идея...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#16] от "Соколов":

  Карти с магнитна лента се копират много лесно, не така стои въпросът със смарт-картите (с чип). Почти е невъзможно да бъдат копирани.

  Ето ви една френска електронна здравна карта:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Carte_vitale_anonyme.jpg

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Напротив, възможно е. Информацията се съхранява не на картата, а на сървър и тогава изискването ще е интернет или друга мрежова свързаност. Ако трябва да носите цялото здравно досие на една карта няма ли да е по-лесно на флаш памети по Вашата логика? Вярно, ще е хранилка и за интернет доставчиците, но в дългосрочен план може да се окаже добро решение, сега не ми се смятат такива неща обаче.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 21. 21 Профил на hhss
  hhss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубаво, ама тъпо... така или иначе тая карта/личната карта/, не може да е база данни. Базата данни трябва да се обновява постоянно, а личната карта ще играе роля на.. на търсачка.То и сега като ви напишат имената и егн-то веднага излиза дали сте осигорени, сега вместо да ви пишат имената ще пъхат личната карта на четец които ще е свързан пак със същата база данни.
  Тоест звучи по-европейски найстина, но ако целта е да съберат пари от хората заради тея "електронни" лични карти е друг въпрос..

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:47 на 03/09/2010 от неговия автор.

 23. 23 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ами идеята до колкото схващам е да се ползва л.к. за идентификация на пациента и нищо повече. Сега може да се провери дали е здравно осигурен по ЕГН, но с идентификация чрез картата може да се реализира досие на пациента - нещо като здравен картон в електронен вид. Надявам се това имат в предвид в миинстерството?!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:48 на 03/09/2010 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Георги Кузманов
  Георги Кузманов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Най-добрия избор за министър на ББ.
  Успех в начинанията!

 26. 26 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Честно казано идеята не е лоша. Не че някой го интересува здравното състояние и история на пациента, а ЦЕЛТА Е ДА СЕ ОТРЕЖАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИЗМАМИ, които в момента са ежедневие - издаване на направления на името на здравноосигурен за преглед на здравноНЕосигурен и т.н. Ако разгледаме реализацията в перспектива би могло да се стигне и до "парите следват пациента", което би било НАЙ-ДОБРИЯ ВАРИАНТ! А за лечението на циганите да плащат общините - ПОРЕДНОТО КОМУНОИДНО БЕЗУМИЕ!

 27. 27 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  А във ВУЗ ще се записваме с шофьорска книжка, а пенсиите ще се получават срещу международен паспорт.

 28. 28 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Коки, най-често вместо направление на неосигурен се издава такова на негов роднина или приятел, не на напълно непознат човек. Какво пречи да се ползва картата на роднина или приятел?

 29. 29 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста нагло и цинични предложение. Значи смисъла е да използваме личната си карта като електронна здравна карта. Разликата е от земята до небето. в електронната би трябвало да има всички данни за здравето на пациента ,това от което боледува и всички други прегледи и изследвания. Не на последно място и какви пари е внесъл за своето здраве. Много е удобно това да не се направи и така да се "спестят доста милиони" ,естествено за сметката на хората и да се прикрият далаверите с похарчените им здравни вноски.

 30. 30 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Идеята има смисъл, но се съмнявам, че както всичко друго и тази ще бъде "побългарена". Или както имаше един израз - "хубава работа, ама циганска"...
  Това за полагането на труд, дето не си плащаш осигуровките обаче тотално ме разби. Скоро и в Сибир ще ни пратят Идеята за задължително здравно осигуряване, при което нямаш лична сметка и НЕ получаваш безплатно (всъщност то няма да е безплатно, а ще се финансира от личния ти здравен фонд, докъдето ти стигне събраното) лечение, когато имаш нужда, ми се струва меко казано близка до изнудване. Така наливаме парици в ситото, а то си тече ли тече...

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 31. 31 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Нали знаете защо няма читава система? Защото над 50% от лекарствата и над 80% от здравните пътеки са си здрава мафия. НЗОК е създадена, за да се източва.

  Няма значение дали ще има четци за чипове или за ЕГН. Всяка такава система ще започне да срива мафията.

  А предполагам се сещате кои са най-големите дистрибутори и вносители на лекарства в страната...

 32. 32 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Доста се говори за Франция , но май там за не плащане на осигуровки от работодателя , същия отива в затвора без обжалване.....

 33. 33 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#28] от "WD":

  Разбира се, че нищо не пречи! Само че ако има информационна система, кочто да пази здравните досиета нали се сещате каква каша ще настане ?! Например в твоето досие ще има резултат от кръвна картина на женати и прочие... и под страх от глоби и проблеми ще се въведе все някакъв ред. Друг е въпросът дали с рестрикции трябва да се започва "реформата" или с борба срещу мафиотизираната система на която са жертва пациентите и повечето лекари....

 34. 34 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#10] от "Соколов":

  Аз съм съгласен, че трябва да се ползва ЕГН, а не някакви измислени четци. В допълнение към ЕГН, за да не може всеки да влиза във здравния картон на пациента, е добре да се:
  - сложи ПИН, който да се набира от пациента;
  - само лекари с цифров подпис да могат да влизат;
  - да се записва (логва) кой, кога е влизал в здравния картон на пациента;
  - при посещението си, пациента да се подписва в някакъв дневник.

 35. 35 Профил на chiqui
  chiqui
  Рейтинг: 62 Весело

  Винаги може да има измами.Тук например африканци и азиатци си услужват един друг здарвната карта./В точно толкова даваната за пример Франция!/
  По логиката за измамите не бива да има и кредитни карти ,защото те са най-манипулираните и фалшифицираните.Ами може и показалец да сложите на "апаратчето"!?И фундаментална наука "показалецово-дигитална диагностика"да се създаде.Така с един удар "апаратчето"разкрива усигурен ли си или не и диагноза ти поставя та се спестяват тези пътеки и пътечки.
  Мисля,че пост 20 /z_zafirov/има идея и е разбрал за какво става дума

 36. 36 Профил на bugsbunny
  bugsbunny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе няма ли хора вещи в информационните технологии да кажат на тази тъпа министърка,че идеята е глупава и не спестява нито време, нито труд, а и няма превантивен ефект върху евентуални злоупотреби ? Нищо ново не се постига освен да си спестят средства за истински електронни здравни карти. Все едно с лична карта да теглиш от бнанкомат защото по ЕГН щяло да се провери дали имаш наличност.Глупости. И тези хора даже получават от данъкоплатеца заплати.

 37. 37 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#36] от "bugsbunny":

  Картите с "чипове" се манипулират като всичко останало.

  Разберете няма начин докторите да връзват към техни компютри апаратура и да не може да се манипулира.

  Те винаги ще са човека по средата между вашия документ и системата.

  Единствения начин да няма манипулации е със специални компютри и вградени четци за да не може да се манипулира самата система. Те трябва да са запечатани, да се инспектират и прочие и прочие...

  Е сметнете сега колко ще излезе нещо такова и какво ще спести изобщо...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 38. 38 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дразнител":

  То хубаво има такава част но аз не съм виждал устройство което да я чете.
  Тъпото е, че можеше да сложат един баркод с ЕГН-то, който щеше да се чете със съсем евтини и масови устройства, каквито има във всеки магазин.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK