ВСС поиска 100 млн. повече за съдебната власт през 2011 г.

Мораториумът върху заплатите на магистратите ще продължи и догодина

ВСС поиска 100 млн. повече за съдебната власт през 2011 г.

© Дневник
Проектобюджетът е без разходите за спецсъдилищата


25 млн. лв. са необходими за капиталови разходи


24 млн. лв. трябват за назначаването на нови служители


387 млн. лв. е бюджетът на съдебната власт за 2010 г.


277 хил. работни дни, или 758 години са натрупаните отпуски


Висшият съдебен съвет (ВСС) ще поиска бюджетът на съдебната власт за 2011 г. да бъде увеличен с 96 млн. лв. и да бъде 483 млн. лв. През тази година бяха поискани 437 млн. лв., но в парламента сумата беше намалена до 387 млн. лв. Това съобщи след вчерашното заседание на ВСС председателят на бюджетната му комисия Иван Колев. Днес представителите на съдебния съвет ще обосноват искането си пред министъра на финансите Симеон Дянков.
Това е втората институция, която през тази седмица обявява, че ще настоява за повече пари догодина. Преди три дни министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев каза, че поне 500 млн. лв. са необходими в бюджет 2011 г. за съфинансирането на ремонта на пътища по програмите на Световната банка и "Транзитни пътища V" на Европейската инвестиционна банка.


От ВСС се аргументираха с наложителни капиталови разходи, назначения на експерти и обезщетения, като напомниха, че дори не слагат в сметката парите, които ще са нужни за специализираните съдилища. Иван Колев уточни, че в прогнозния бюджет на съдебната власт не са предвидени средства за изграждането им, тъй като законопроектът за създаването им все още не е приет от парламента.


В сряда той беше одобрен на първо четене в правната комисия на Народното събрание. Очакванията обаче са спецсъдът  да заработи от началото на 2011 г., което неминуемо ще напомпа допълнително разходите на съдебната власт.


Шефът на бюджетната комисия към ВСС обясни, че увеличението на бюджета е основно заради по-големите капиталови разходи за 2011 г. За тях съдебната власт ще поиска 25 млн. лв. Близо 10 млн. лв. от тях ще трябват за преустройството и обзавеждането на бъдещата сграда на Софийския районен съд на бул. "Цар Борис III" 61, която му беше обещана през юни от премиера Бойко Борисов.


Сградите на много други структури на съдебната власт също се нуждаят от ремонти, за които са необходими пари, добави Колев. Седем млн. лв. са необходими, за да заработи Единната информационна система за противодействие на престъпността, която се изгражда вече 13 години. По официални данни в системата вече са инвестирани 14.5 млн. лв.


Други 24 млн. лв. са необходими за назначаването на експерти по сигурността на информацията във всеки съд, прокуратура и следствена служба, което е задължение по закона за класифицираната информация. Това означава да се назначат общо 946 нови служители в системата, обясни Колев.


Той добави, че мораториумът върху заплатите на магистратите, наложен през юни, ще продължи и през 2011 г., въпреки че с него се нарушава законът. Законът за съдебната власт регламентира, че основното месечно възнаграждение за младши съдии, прокурори и следователи е равно на две средни заплати от бюджетната сфера.


Заплатите на останалите длъжности в органите на съдебната власт се определят от ВСС. "Тъй като съдиите си знаят правата, казват, че ще ни съдят за мораториума върху заплатите. Ние обаче сме ги помолили да не го правят", каза шефът на бюджетната комисия към съдебния съвет, който е бивш председател на Софийския районен съд.


Той добави, че значителен разход е и изплащането на обезщетения за пенсиониращите се магистрати. "Пуснали сме заповед всички, които са навършили необходимата възраст да излязат в пенсия. Получава се обаче параграф 22 - от една страна, казваме на хората да се пенсионират, а от друга - не можем да платим полагащите им се обезщетения", каза Иван Колев.


По закон обаче съдиите, прокурори и следователи получават като обезщетение по 20 заплати, а съдебните служители по 10. "За тази година сме платили над 3 млн. лв. Добре че има преизпълнение на приходите с около 10 млн. лв. Иначе нямаше да се справим", каза Иван Колев.


Друг голям проблем се оказва и изплащането на стари отпуските на излизащите в пенсия магистрати. Справка на ВСС показва, че магистратите и служителите в съдебната система са натрупали около 277 хил. работни дни, или 758 години.


Според поправките в Кодекса на труда те трябва да се изчистят до края на 2011 г. или ще "изгорят". "Има съдии, които не са излизали в отпуск от осем години. Ако трябва да платим всички неползвани дни, бюджетът ще се взриви", каза Колев. По закон обаче обезщетение за неползван отпуск се плаща само при напускане на работа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK