Фирмата EABG от Абу Даби опроверга правителството за проекта за Формула 1 в България (обновена в 15.30ч.)

Тази снимка за въпросната среща между българските институции и представителите на компанията от Абу Даби беше разпространена от пресцентъра на Министерския съвет. На нея се виждат главният архитект на София Петър Диков, премиерът Бойко Борисов, Румен Петков, Румен Миланов и Богдан Николов (редицата вляво) и чуждестранните бизнесмени (вдясно).<br />

© МИЕТ

Тази снимка за въпросната среща между българските институции и представителите на компанията от Абу Даби беше разпространена от пресцентъра на Министерския съвет. На нея се виждат главният архитект на София Петър Диков, премиерът Бойко Борисов, Румен Петков, Румен Миланов и Богдан Николов (редицата вляво) и чуждестранните бизнесмени (вдясно).Правителството може да се окаже в центъра на международен скандал, след като фирмата EABG от Абу Даби опроверга изявленията на българските институции, че ще инвестира в проекта за писта за Формула 1 край София.Участниците от българска в състоялата се на 30 август среща, след която беше обявено намерението за строеж на пистата, днес дадоха разнопосочни обяснения.


В днешния си брой в."Сега" цитира отговор на свое писмо до компанията, в което се казва, че Emirates Associated Business Group (ЕАBG) няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България.


Изявлението на фирмата е изпратено до вестника в отговор на негово запитване. Изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България.
"EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за "Формула 1". Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за "Формула 1" е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос", обяснява в писмо до "Сега" изпълнителният директор Раид Абу Худра.


Според публикацията в "Сега" компанията протестира и срещу това, че в официалните прессъобщения на МС и на Министерството на икономиката тя е представена като държавна, а не като частна, каквато е, а собственикът Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е обявен като шейх вместо като бизнесмен. Подписаният документ също бил преувеличен, макар да е единствено "писмо за намерение".


На 30 август Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обяви, че съвместна компания между държавни фирми от България и Абу Даби може да построи и управлява бъдеща писта за Формула 1 край София. Според официалната информация министърът на икономиката Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки са подписали меморандум за сътрудничество, в който е записано създаването на смесената компания.


В съобщението се посочваше, че от страна на Абу Даби в съвместната фирма ще участва държавната Emirates Associate Business Group (ЕАBG). Тя трябва да осигури финансирането на проекта.


Същия ден беше обявено, че преди да се срещне с Трайчо Трайков, шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е разговарял и с премиера Бойко Борисов. Двамата са обсъдили перспективите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас като пристанища, магистрали и други. Пресслужбата на Министерския съвет разпространи и снимка от срещата.


Само преди два дни лично министър Трайков обяви в интервю за НТВ, че е оптимист за осъществяването на проекта.


Междувременно проверка на "Дневник" показа, че съобщението на официалната страница на икономическото съобщение е променено. В него вече се посочва, че компанията е частна, а ал Блюки е наречен просто собственик, а не шейх. "Променихме първоначалното съобщение, защото получихме сведения, че фактите не са точно такива. Допълнителни въпроси към министър Трайчо Трайков, който е в парламента", коментираха от пресцентъра на министерството.


Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира случилото се, като препрати за информация към председателя на организационния комитет за изграждане на трасето за Формула 1 Румен Петков и към председателя на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. "Те ги доведоха, настояваха за тази среща, казаха, че ги познават", каза Борисов. Той допълни, че на 30 август е бил подписан меморандум, в който държавата с никакви средства и ангажименти не се е задължавала.


Румен Петков пък обяви, че инвеститорът е съвършено реален и повтори, че България никога не е била по-близо до изграждането на подобна писта. Той потвърди, че инвеститорът е бил погрешно представен, като нарече това "наша" грешка, без да уточни кой е я направил.


"Преди срещата Богдан Николов ни каза, че фирмата е проверена в интернет и тя имала достатъчно компании в света", заяви пред "Дневник" главният архитект на София Петър Диков, който е присъствал на срещата с фирмата от Абу Даби. Той не можа да уточни как са били представени бизнесмените от делегацията. "Каква е разликата между частни и държавни при тях? Аз ще се уверя, че нещата са се случили, като започне да се копае. Ние имахме няколко опити", каза още Диков. Според него "у нас борбата е по-скоро нещата да не станат, отколкото да станат. Извънредно големи ентусиасти сме за провала".


"Не сме подавали информация за компанията до министерството на икономиката," каза председателят на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов пред "Дневник". След това уточни, че информацията, която има за компанията, е от "арабиста" Атанас Терзобалиев и каквото той им е предал за нея, това е стигнало до министерството на икономиката.


Николов допълни, че не е наясно с арабската специфика, но не е пояснявал, че става въпрос за "шейх" и "държавна компания". "За мен е най-важно да дойде инвеститор да реализираме проекта. Кои са инвеститорите, все тая," обобщи Николов.


Още подробности и коментари - по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK