Игнатов поиска оставката на заместничката си Милка Коджабашиева

Милка Коджабашиева

© Асен Тонев

Милка КоджабашиеваМинистърът на образованието Сергей Игнатов е поискал оставката на зам.-министър Милка Коджабашиева.


Причината е, че Коджабашиева е поискала от учителите да събират информация и да определят учениците си от коя етническа група в страната принадлежат. По думите на Игнатов подобна информация се събира всяка година, но родителите посочват етническата принадлежност на децата, защото всеки има право да се самоопредели.


Оставката е поискана, предполагам, че вече е на бюрото ми, заяви министърът. Той обясни, че в министерството се поддържа база данни за деца от етническите малцинства, като основната причина за това е правото на обучение по майчин език.
Игнатов уточни, че Милка Коджабашиева ще остане на работа в министерството, защото е много добър специалист. Тъй като е направила политическа грешка обаче, не може да остане на поста зам.-министър. Все още не е ясно кой ще я замести.  


Заради този казус по-рано днес ДПС настоя за оставката на просветния министър или за отстраняването на директора на регионалния инспекторат в Благоевград.


От парламентарната трибуна Лютви Местан поиска отговор дали инициативата е разпоредена от министъра. Сергей Игнатов поясни, че Коджабашиева е изпратила писмо до регионалния инспекторат, с което се разпореждало опресняване на базата данни, която се поддържа в министерството. В писмото действително имало изречение, с което се разпорежда на класните ръководители да определят по събраните данни етническия произход на децата, а това е конституционно нарушение, поясни Игнатов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK