Църквата ще удостои кмет и прокурор с ордена "Свети апостол Ерм" за позицията им за гей демонстрациите

Негово Високопреосвещенство пловдивският  митрополит Николай ще връчи най-високото отличие на митрополията - орден "Свети апостол Ерм", на прокурор Стефан Янев и на кмета на Пазарджик Тодор Попов за отстояване на християнските ценности. Решението за отличието е във връзка с приетата от Общински съвет - Пазарджик, Наредба за обществения ред и конкретно чл. 14 в нея, който забранява публична демонстрация на сексуална и друга ориентация на обществени места.


Прокурорът от Окръжна прокуратура - Пазарджик, Стефан Янев отказа намеса срещу чл.14 от Наредбата за обществения ред в община Пазарджик и прекрати преписката, образувана по жалба на Добромир Добрев. В мотивите си прокурор Стефан Янев посочи, че "нормата е забранителна, но по същността си охранява морала на населението в общината". "Тъй като сексуалната ориентация на индивида е нещо интимно, обикновено тя се споделя с другите индивиди или съмишленици интимно. Публичната й изява и демонстрация води до безсрамие, груба откровеност и пренебрежително отношение към обществения морал" обясни в мотивите си за отказа прокурор Янев.


Пловдивската апелативна прокуратура отказа намеса по обжалваното от Добрев Становище на Окръжна прокуратура – Пазарджик, посочвайки, че в момента тече съдебно производство във Върховния административен съд.


Церемонията по връчване на ордените на името на свети апостол Ерм ще се състои от 11:00 ч. в храм "Успение на Пресвета Богородица" в Пазарджик. Преди това на централния площад "Константин Величков" митрополит Николай ще отслужи молебен по повод 125 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK