Днес България празнува 125 години от Съединението

Днес България празнува 125 години от Съединението

© ДневникДнес се навършват 125 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Годишнината беше отбелязана с редица инициативи в цялата страна.


В Пловдив от 9.30 в катедрален храм "Св. Богородица" бе отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. По-късно от 10.30 часа бяха поднесени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов. Празничната концертна програма започна на пл. "Ст. Стамболов" от 11.30 часа.


От 18.00 часа в концерта ще се включат Биг Бенд "Пловдив" и солисти. Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година ще бъде направена от комитет "Родолюбие" на пл. "Джумаята". От 19.30 часа в зала "Съединение" ще бъде представена изложбата "Равнис по капитаните!" "Източнорумелийската милиция и българското Съединение" - изложба на Национален военноисторически музей – София, Регионален исторически музей – Пловдив и Исторически музей "Искра" – Казанлък. Тържествената заря-проверка на площад "Съединение" започва в 20.30 часа.
На тържествената заря-проверка ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметове на общини и др.


В София Столичната община и Общонародно сдружение "Мати Болгария" организирха традиционното шествие-поклонение, посветено на Съединението. Началото на шествието бе от 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин.


"Не може да има патриотизъм без да има местен патриотизъм", изтъкна пред паметника на Незнайния войн кметът на София Йорданка Фандъкова и подчерта, че столицата на България е длъжна да отбелязва всеки важен празник на страната.


След като положиха венци и цветя родолюбците от "Мати Болгария", "Гургулят" и други организации се отправиха към костницата на княз Батенберг, алеята на възрожденците в Борисовата градина, паметника на Захари Стоянов и барелефа на цар Борис III, където също се преклониха и положиха цветя.


Празничен концерт с участието на Мистерията на българските гласове организират от 18.00 ч. на закритата сцена в Борисовата градина.Всеки ден на човек трябва да му се напомня, че "Съединението прави силата" и никой човек, партия или организация не могат сами. Това каза тази сутрин в интервю за предаването "Добро утро, България" на радио "Фокус" на премиерът на Република България Бойко Борисов. "Това, което в момента правим е възстановяване на държавността и това е достатъчно силна кауза", заяви Бойко Борисов.

Историята
По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и с известна автономия.


Българското население от областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. Първоначалният замисъл е присъединяването на Областта да стане заедно с присъединяването на другите откъснати от Княжеството български области. След като това се оказва невъзможно, главно поради неподходящата международна обстановка, на преден план излиза задачата да се реализира поне присъединяването само на Източна Румелия.


Първите опити за осъществяване на тази задача се предприемат още през 1880 г. През 1884 г. въпросът за присъединяването на Източна Румелия към Княжество България отново излиза на преден план, но и този път не може да бъде решен.


Борбата придобива организиран характер след учредяването на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив на 10 февруари 1885 г.


За да се координира работата с местното население, се учредяват и комитетите "Съединение". През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг.


Ролята набългарския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението въпреки силната народна воля, начинанието губи смисъл и било обречено на неуспех.


На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев.


Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.


Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.


След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.


6 септември е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница?


  Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга­рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду­чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се поди­гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин - Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра­ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга­рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете” - Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!  Захарий Стоянов

 2. 2 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  СЪЕДИНЕНИЕТО
  Из „ Стефан Стамболов и новейшата ни история” – Димитър Маринов
  Том 1. стр. 254

  ....руското правителство да се обяви срещу съединението, защото туй съединение създаде не една Руска дунавска област, а една уголемена, силна политически България. И понеже за създаванието на тая политически силна България се счете за виновен княз Александър — то и срещу него бидоха устремени ударите у стрелите на руската дипломация.
  Но да следваме.
  Когато князът стигна в Пловдив, той получи скръбната вест, че Русия е срещу съединението и че по лична заповед на руския император се повикват всичките руски офицери из България, включително и военният министър. Тогава всички мислехме, както се спомена, че тия крайно сурови мерки към България руското правителство взима по натиск на силите, а особ-но на Германия, и то само за лице. Но днеска от документите нз секретната архива на руското правителство виждаме, че тая мярка е вземена самостоятелно от Русия с още по-неморалната цел: като оттегли своите офицери, да разстрои и деморализира нашата мла¬да армия и да бъде поставено нашето отечество в не¬възможност да защити своето свято дело. (Нека всеки прочете страниците 131, 132, 133, 134 и 135 от тия документи.)
  Князът беше силно убит духом от това известие, което му се съобщи официално на 11 септември. На 9 септември беше издаден указ за обща мобилизация; тоя указ бе приподписан и от военния министър княз Кантакузен; всичките полкови и дружинни командири руси взеха с ентусиазъм туй разпореждание, защото се гордееха, че ще могат да покажат на своите ученици — младите български офицери и войници — как трябва да се мре за отечеството, а и да представят на света колко са добри учители и Дшструктори руските офицери. Бяха във възторг, че рамо до рамо със свои¬те мили ученици те — руските офицери — ще могат пак да прославят руско-българското оръжие. И искре¬но признаваме, че руските офицери в своето грамадно мнозинство бяха във висша степен добродетелни люде и истински рицари.
  Но каква изненада беше за тях, когато тъкмо в разгара на мобилизацията те получиха заповед, щото веднага да напуснат дружините и полковете и да се отправят в Русия.
  „За това ли ние ядохме парите на братушките и ги учихме на военни доблести — та да ги оставим тъкмо в момента, когато тяхното отечество се намира в опасност" — казваха мнозина.
  Но тъй или инак — заповедта трябваше да бъде изпълнена. Те предадоха полковете и дружините на нашите млади офицери, от които по-старши от капи¬тан, с изключение на трима-четирима, и по-възрастен от 25 години нямаше.
  Младата армия, нредвождана от младите си капи¬тани, на които липсваше опитност и военно знание, но които в изобилие се заместваха с храброст, неустрашимост и себеотрицание — прослави нашето младо отечество с нашата млада армия.
  Неморалното от страна на някои руски офицери бе¬ше това, че при предаването на дружините се опитаха да деморализират младите войници и да екомпрометират пред очите им техните млади българи офицери. Но учениците — и войници, и офицери — със своята дисциплина, покорност и преданост изобличиха жестоко своите учители. Един старши унтерофицерин беше ви¬кан в квартирата на своя бивши дружинен командир руснак, който му предложил да наговори другарите си да се разотидат по дохмовете. Унтерофицерът, като из¬слушал под козирог цялата му деморализирающа проповед, най-накрай му казал тия думи:
  — Ваше благородие! Вие посяхте семето в нас на военната дисциплина, на военна покорност към началството и преданост и вярност към княза и отечеството. Туй семе е пуснало дълбоки корени и никнало. Недейте го изтръгвайте с вашите ръце, защото ме много боли — и си излезнал.
  — Ей богу — казала съпругата му рускиня, която слушала тия думи, -- Никифор Иванич, по-тежко изобличение надали си слушал някога.
  — Маладци болгаре! — казал иосраменият подполковник.
  Понеже за сигурно се предполагаше, че Турция щеше да се опита да възстанови статуквото в бившата Източна Румелия, затова всичките предпазителни мерки се взеха откъм турската граница и към тая граница се изпращаха ' пашите войски.
  Народното събрание (IV обикновено) с височайши I указ бе свикано на извънредна (втора) сесия за 10 септември 1885 г.12
  Понеже князът беше в Пловдив и~"1юдеше лично мобилизационния и отбранителния план с нашия гене¬рален щаб — то П. Каравелов по делегация от княза отвори събранието с тронна реч, текста на която всеки ] може да прочете в протоколите на IV обикновено на-родно събрание. Събранието с пълно единодушие и едногласно одобри станалото съединение и наложеното от правителството в Южна и Северна България военно положение. В същето заседание събранието отпусна на правителството извънреден кредит от 5 милио¬на лева, нужни за мобилизацията, а после веднага прие едногласно следния адрес до царя:

  „Ваше Императорско Величество,
  Българското народно събрание в днешното си за¬седание ни възложи приятната обязаност да помолим Ваше Императорско Величество да благоволите да разрешите на служителите в българската войска руски поданици да я не напущат в днешните трудни обстоятелства. Събранието моли Ваше Имп. Величество да вземете под високото си покровителство делото за съединението на Северна и Южна България и да не оставите вековните врагове на българский народ да преобърнат в пустиня освободените с руска кръв български земи. Като вярва, че защитникът и покровителят на славяните, наший цар и баща, ще простре мощната си десница за защита на святото дело, събранието на цял български народ подига топли молитви към Всевишния за дългоденствието и честитото царуване на Ваше Величество за чест и слава на Велика Русия и цял славянски мир."

  Тоя адрес бе подписан от цялото бюро, което бе натоварено да отнесе тоя адрес в Руското дипломатическо агентство с молба да го препрати на царя телеграфически; при бюрото се прибавиха и няколко депутати без разлика на политически убеждения и партии. Начело на тая депутация от страна на Народното събрание беше председателят Стамболов, който бе писал на Кояндера и го питал дали ще приеме депутацията от страна на Народното събрание, която има да му предаде един адрес за царя, и Кояндер го бе уведомил устно, че ще я приеме на другия ден в 11 часа. Депутацията отишла на определеното време и била посрещната от Кояндера и от бившия военен министър княза Кантакузена в пълно парадно облекло, окръжени от персонала на агентството. Когато Стамболов при¬стъпил нанапред и извадил адреса, за да го прочете, Кояндер му казал, че той не може ни да слуша, ни да приема някакъв адрес.
  Всичките били поразени от това поведение на Коян¬дера. Стамболов, в силно възбуждение от скръб, молил агента да приеме адреса и да моли и от своя страна царя да се смили над българите, които в нищо не са виновни; но Кояндер останал непреклонен. Навярно той е имал такава заповед. Тогава Стамболов със сълзи и горест казал много високо тия думи": Кажете в Петербург че сега вие, като отказвате да приемете адреса на българския народ, пъдите ни от вас; но помнете добре, ще дойде ден, когато вие ще отворитеи двете врати на агентството, но не ще има никой да влезне”
  Думи пророчески, които се сбъднаха напълно.

  The best way out is always through Robert Frost
 3. 3 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 497 Неутрално

  историята е рафиниран начин за манипулиране.но всеки от нас е длъжен да чете и да мисли и да подлага на съмнение всичко докато открие истината.истината не е нищо повече от свобода.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 4. 4 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 497 Неутрално

  честит празник и нека всички си върнем достойнството

  за чиста и свята република-но не с този народ
 5. 5 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Честит ви най-българския празник!
  Това е единственото голямо нещо, което сами сме си направили!

 6. 6 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 870 Неутрално


  Дневник: "След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя).

  Според хронистите, съвременници на Берлинския конгрес, територията на България определена с подписването на Санстефанския мирен договор е разделена на 5 ( ПЕТ) географски области ( всички населени с българи).
  Областите получават различен статут:
  - Княжество България - васална държава на Османската Империя
  - Източна Ромелия - автономна област
  - Македония - върната на Османската Империя с условието да се предостави автономия.
  - Източна Тракия и Западна Тракия - като Македония.

  Автонимия на Македония и Тракия никога не е предоставена. Вместо това терора и издевателствата над българите там се превръщат в официална държавна политика.
  Стотици хиляди БЪЛГАРИ напускат Македония и Тракия и се отправят към БЪЛГАРИЯ ( не към Сърбия, разбира се).

  Единственият народ подложен на по-жестоко гонение е Арменският.

  --------------

  Припомням горните ФАКТИ!

  А цитираното от мен изречение на "Дневник" ми се струва твърде "политически коректно".

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 7. 7 Профил на scoffer
  scoffer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хубав празник, но кога ще почнем да ги отбелязваме както трябва не мисля че ще има много хора коитода излязат и да го честват с високо вдигнати знамена и глави ще си отмине като всеки друг ден.

 8. 8 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Днес България и българите могат да се гордеят!!След 125 години Цецка Цачева е официално лице!Да ни е жива и здрава !!!!!!!!

 9. 9 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 660 Весело

  Аде да сме живи и здрави и татковината да дръпне поне малко напред.Горе главите,бе.Няма страшно.....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 10. 10 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Честит празник на всички българи.

  И в морето ми е до колене .....................
 11. 11 Профил на vili
  vili
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Празник е да- но само на думи и по медиите! Я се огледайте- днес българите Съединяват чушки и домати- зима иде!!!

 12. 12 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Към всички уважаващи България.
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Весело

  Честит празник и от мен! Нека всички българи бъдем по - единни!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Да живее България!
  Мизия, Тракия и Македония!

  Вяра. Надежда. Любов.
 15. 15 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Eдин истински празник!
  Честит да ни е !

  Поздравления за съфорумците №1 и №2 с уместния старт на мненията им по темата...
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 16. 16 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  И въпреки всички патила и грешки, вярвам че растем като съзнание и достойнство! Остава ни още да се обединим като народ и така да станем силни, да заживеем качествено и със самочувствие. Честито Съединение !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 17. 17 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Дневник, умолявам ви да коригирате "месното население" на "местно" - не идва от месо, нали тъй? Срам ме е от такива грешки в такъв ден!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 18. 18 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Пророкът Достоевски:

  ..по внутреннему убеждению моему, самому полному и непреодолимому, - не будет у России, и никогда еще не было, таких ненавистников, завистников, клеветников и даже явных врагов, как все эти славянские племена, чуть только их Россия освободит, а Европа согласится признать их освобожденными! И пусть не возражают мне, не
  оспаривают, не кричат на меня, что я преувеличиваю и что я ненавистник
  славян! Я, напротив, очень люблю славян, но я и защищаться не буду, потому что знаю, что всё точно так именно сбудется, как я говорю, и не по низкому, неблагодарному, будто бы, характеру славян, совсем нет, - у них характер в этом смысле как у всех, - а именно потому, что такие вещи на свете иначе и происходить не могут. Распространяться не буду, но знаю, что нам отнюдь не надо требовать с славян благодарности, к этому нам надо приготовиться вперед. Начнут же они, по освобождении, свою новую жизнь, повторяю, именно с того, что выпросят себе у Европы, у Англии и Германии, например, ручательство и покровительство их свободе, и хоть в концерте европейских держав будет и Россия, но они именно в защиту от России это и сделают.
  Начнут они непременно с того, что внутри себя, если не прямо вслух, объявят себе и убедят себя в том, что России они не обязаны ни малейшею благодарностью, напротив, что от властолюбия России они едва спаслись при заключении мира вмешательством европейского концерта, а не вмешайся Европа, так Россия, отняв их у турок, проглотила бы их тотчас же, "имея в виду расширение границ и основание великой Всеславянской империи на порабощении
  славян жадному, хитрому и варварскому великорусскому племени". Долго, о, долго еще они не в состоянии будут признать бескорыстия России и великого, святого, неслыханного в мире поднятия ею знамени величайшей идеи, из тех идей, которыми жив человек и без которых человечество, если эти идеи перестанут жить в нем, - коченеет, калечится и умирает в язвах и в бессилии.

  ...Но о теперешнем моменте я говорить не стану, к тому же мы еще
  нужны славянам, мы их освобождаем, но потом, когда освободим и они кое-как устроятся, - признают они эту войну за великий подвиг, предпринятый для освобождения их, решите-ка это? Да ни за что на свете не признают! Напротив, выставят как политическую, а потом и научную истину, что не будь во все эти сто лет освободительницы-России, так они бы давным-давно сами сумели освободиться от турок, своею доблестью или помощию Европы, которая, опять-таки не будь на свете России, не только бы не имела ничего против их освобождения, но и сама освободила бы их.освободила бы их. Это хитрое учение наверно
  существует у них уже и теперь, а впоследствии оно неминуемо разовьется у них в научную и политическую аксиому. Мало того, даже о турках станут говорить с большим уважением, чем об России. Может быть, целое столетие, или еще более, они будут беспрерывно трепетать за свою свободу и бояться властолюбия России; они будут заискивать перед европейскими государствами, будут клеветать на Россию, сплетничать на нее и интриговать против нее. О, я не говорю про отдельные лица: будут такие, которые поймут, что значила, значит и будет значить Россия для них всегда. Они поймут всё величие и всю
  святость дела России и великой идеи, знамя которой поставит она в
  человечестве. Но люди эти, особенно вначале, явятся в таком жалком
  меньшинстве, что будут подвергаться насмешкам, ненависти и даже
  политическому гонению. Особенно приятно будет для освобожденных славян высказывать и трубить на весь свет, что они племена образованные, способные к самой высшей европейской культуре, тогда как Россия - страна варварская, мрачный северный колосс, даже не чистой славянской крови, гонитель и ненавистник европейской цивилизации. У них, конечно, явятся, с самого начала, конституционное управление, парламенты, ответственные министры, ораторы, речи. Их будет это чрезвычайно утешать и восхищать. Они будут в упоении, читая о себе в парижских и в лондонских газетах телеграммы, извещающие весь мир, что после долгой парламентской бури пало наконец
  министерство в Болгарии и составилось новое из либерального большинства и что какой-нибудь ихний Иван Чифтлик согласился наконец принять портфель президента совета министров.
  России надо серьезно приготовиться к тому, что все эти освобожденные славяне с упоением ринутся в Европу, до потери личности своей заразятся европейскими формами, политическими и социальными,
  и таким образом должны будут пережить целый и длинный период европеизма прежде, чем постигнуть хоть что-нибудь в своем славянском значении и в своем особом славянском призвании в среде человечества. Между собой эти землицы будут вечно ссориться, вечно друг другу завидовать и друг против друга интриговать. Разумеется, в минуту какой-нибудь серьезной беды они все непременно обратятся к России за помощью. Как ни будут они ненавистничать, сплетничать и клеветать на нас Европе, заигрывая с нею и уверяя ее в любви, но чувствовать-то они всегда будут инстинктивно (конечно, в минуту беды, а не раньше), что Европа естественный враг их единству, была им и всегда останется, а что если они существуют на свете, то, конечно, потому, что стоит огромный магнит - Россия, которая, неодолимо притягивая их всех к
  себе, тем сдерживает их целость и единство. Будут даже и такие минуты,
  когда они будут в состоянии почти уже сознательно согласиться, что не будь России, великого восточного центра и великой влекущей силы, то единство их мигом бы развалилось, рассеялось в клочки и даже так, что самая национальность их исчезла бы в европейском океане, как исчезают несколько отдельных капель воды в море. России надолго достанется тоска и забота мирить их, вразумлять их и даже, может быть, обнажать за них меч при случае.

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#16] от "Варна":

  Кое пречи да сме единни като народ и има ли днес такива самоотвержени патриоти (за сплотеност на нацията), както през 1885-та?

 20. 20 Профил на aleksandro21
  aleksandro21
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Честит празник братя!

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1498 Весело

  Честито на всички. Много интересно представяне на историята от Дневник. Ще рече човек, че всичко е минало мирно и спокойно. Тъй де. Да няма разсърдени. Че ей ги българофобите вече наскачаха в защита на родината си.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Не може да има Обединение на България без Македония.

 23. 23 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Читател, 19
  Много сложен въпрос с много отговори предполагам, но си мисля че в крайна сметка сами най-много си пречим, защото сме твърде обременени във времето зад гърба ни. Все пак, пластовете се разместват (така или иначе) и храня надежда за по-добра и сплотена България!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#23] от "Варна":

  Какво имаш предвид под обременени?

 25. 25 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НАЦИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ !!!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 26 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#22] от "_1914_":

  Излез от 19ти век бре

  И да, честит ви празник

 27. 27 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Прочетете ми подписа!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 28. 28 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес ,125 години след Съединението на България можем с горчивина да кажем ,,Съединението прави силата" вече не е валидно за България. Ние сме разединени, мразим се едни други.

  Сега е друго : СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ
  За да се освободим от оковите на Властта ,която ни притеснява, унижава, мачка и гази по всички възможни начини.

  Да бъдем Свободни, всеки за себе си и семейството си !

 29. 29 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 768 Неутрално

  А на 2 ноември 1885 Сърбия обявява война на България недоволна от Съединението на Източна Румелия с Княжество България!

  И въпреки Сърбия и Русия, Съединението е факт. Честит празник българи!

 30. 30 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 442 Разстроено

  много ме е срам, че на такъв велик празник, България е представяна от кръсника на българската мафия, убиеца на архари, човекът който заболя от трипер като президент, червения боклук Гоце от Сирищник.

 31. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:42 на 21/11/2010 от неговия автор.

 32. 32 Профил на НАУМОВ
  НАУМОВ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сгугню":

  Дай превод, ние не сме учили руски!

 33. 33 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Разстроено

  За съжаление БГ е държава със затихващи функции.ФАКТ.

 34. 34 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Искам Доган да излезе и да поздрави народа по повод Съединението.

  Вяра. Надежда. Любов.
 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Честит празник на всички! Хубаво е да има такива дни в нашата история с които истински да се гордеем и които да напомнят какви българи - герои е имало навремето. Дали в наши дни българите биха се обединили в името на някакъв идеал? Или материализмът отдавна е изместил идеализма?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Кога ще повторим отново Съединението, братя? Че сега май сме разделени на хиляди малки парчета.

  Тогаз хората са били разделени от вън, но са били едно цяло като духовност.

  Помислете си за това, когато се делите на червени, зелени, сини, комунисти, демократи и каво ли още не. Всичко туй е бош лаф!

  Духовно сме разделени, гонейки западни илюзии за материално "богатство". Парите щастие не носят. Преследваме фалшиви идоли, семейства се разбиват, синове и дъщери в чужбината робуват.

  В днешно време май ни требе съединението повече.

  Има само едно нещо което си струва да преследваме - ДУХОВНОТО СЪЕДИНЕНИЕ на България.

  Честит празник! Търсете смирение.

 37. 37
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:07 на 06/09/2010 от неговия автор.

 38. 38
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:07 на 06/09/2010 от неговия автор.

 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#34] от "smehur_co":

  Хи-хи, той сигурно и на честването не присъства, ти искаш да поздравява... Доган не съм го виждала нито веднъж на честванията нито на 3 март, нито на днешната дата. Иначе се води български политик. Мизерник!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#33] от "ali13":

  Само така ти се струва, турчо. Абе, защо всички турци задължително сте и българомразци? Ама иначе си живеете в България и не се отказвате от българския си паспорт! Чудовищно лицемери!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#33] от "ali13":ти не си турчин.може би и не си мюсюлманин.вероятно си много разочарован унижаван и неоценен ЧОВЕК.позволил си в теб да надделее омразата-и така си загубил пътя да се върнеш при себе си.нека божията благословия е винаги с теб.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 42. 42 Профил на shilovski
  shilovski
  Рейтинг: Неутрално

  Честит празникъ, Българи!

  Мизия Тракия Македония! Другъ пѫть нѣма!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 470 Неутрално

  За наше голямо разочарование Руско-турската война не беше израз на любовта на Русия към българите, а просто реванш на руския цар за изгубената Кримска война. И разбира се при първата възможност, срещу връщането на Крим, този дегенерирал цар жертва Сан-Стефанска България в Берлин, а след това изгонва безцеремонно собствения си роднина Александър Батенберг, виновен да обича България и направил Съединението. Руските водкаджии никога не са обичали и поддържали българския народ, а само своите комунистически и ченгесарски слуги.
  А Сърбия напада България по поръчка на Русия, което прави след това и през Междусъюзническата война заедно с Румъния и Гърция. Винаги с подкрепата на руския цар.

 45. 45 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря #41.От 1год.отчаяно се опитвам да си намеря работа.Чувставам се ненужен ,безполезен и излишен .В нета прочетох ,че са нужни само 100бр.лексотан и ще си реша проблема завинаги.А бг се обезлюдява-само аз имам 4бр.близки роднини,които са в чужбина и никога няма да се върнат в БГ,ще си родят и изгледат децата там.В града, в който жиевя са останали само пенсионери и цигани-бъдеще липсва, инвестиции също,работа няма.Не виждам основание за празнуване и оптимизъм.Просто бъдеще няма. ДО #40-НЕ СЪМ ТУРЧИН,ПРОСТО СЪМ РЕАЛИСТ.

 46. 46 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Весело

  33, Али 13

  Ей, Алито, ти да не си пророк или оракул, бе човек? Немой тъй черногледо и отрицателно! Какво да се прави, щем не щем Родината ни е ОБЩА и в ОБЩ интерес е да я направим хубаво място за живеене. Иначе свят голям, но България ще е завинаги твоя и моя Родина и от изкуствено делене и съскане едни срещу други никой нормален няма да спечели. Съединението е исторически факт, драги, с който много български граждани се гордеем. Ти явно не споделяш такава гордост, твой си проблем, но ще имаш да вземаш че България е със затихващи функции...! Страната ни пъшка под тежестта на много стари и нови проблеми, но не стои на едно място и България ще бъде, г-н ефенди!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 47. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#43] от "nanrico":

  Какъв ти е проблема пък на теб? И точно на празника ли трябваше да си излееш злобата и омразата? Дори и да има нещо вярно в написаното от теб, не смятам, че днес му е времето и мястото.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 48. 48 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 766 Любопитно

  До коментар [#46] от "Варна":

  От къде знаеш, че мърльовците, които плюят България по форумите са българи?

  Според мен основно са турци и помаци. За тях Съединението е както за нас падането под турско робство.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 49. 49 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  45, Али
  Жив и здрав, пропуснах да кажа по-горе в постинга си и дано скоро се открият достатъчно работни места , защото по селата и малките градове е наистина трагедия и на хората не им е до национална гордост и национални празници. Тъжен факт !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 50. 50 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#44] от "bozkata":

  Прочете ли какво е писал Достоевски, какво е предрекъл. Този гений и познавач на човешката душа е бил наясно, че българите сме неблагодарно, злобно, завистливо и комплексирано племе. Да племе, а не народ. Познал е че ще презират освободителите си, ще се мазнят на Европа ще просят защита и попечителство от Англия и Германия, ще хулят и обвиняват Русия че уж е имала имперски амбиции. Ще интриганстват, клюкарстват и никога няма да са в сътояние да признаят тази нечувана досега в човешката история идея и порив на духа когато един народ се притичва на помощ на друг.

  Заради своята ограниченсост с която са се родили и не могат да надскочат (това е от мен)

 51. 51 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нещастен "Сгугню". Ти нищо не си разбрал от "неписаната история". Българите може би са неблагодарно, злобно, завистливо и комплексирано племе, но те са дали на водкаджиите и на сърбите езика и православието, защото през 9 и 10 век е нямало нито Русия нито Сърбия. Та мисълта ми е, ако имаш комплекс и ниско национално самочувствие, то чети и се интересувай! Знаещия и можещ човек не би писал глупотевини, като твоите...!!!!!

 52. 52 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#51] от "bozkata":

  Пишеш глупости на килограм. Не българите, а славяните са дали езика на прабългарите (иранско племе), това първо. Второ през 9-ти век вече съществува Киевска Русия. Трето писмеността и вярата за дело на Византия. Посрещни фактите като мъж и не се комплексирай...

 53. 53 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 598 Неутрално

  В Ъ П Р О С ?
  След като е толкова Велик Ден за България сащо не се е празнувал едно време или след 9 септ. 1944г.?
  Уважавам всички мнения!

 54. 54 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#48] от "Български патриот":

  Говорим за съединение, а ти вече си се заел да разделяш.

  Факт е че, много от "турците" имат балкански етнически произход, просто са били отомазирани. Както много траки са били елинизирани и романизирани.

  Каракачаните (християни) в днешно време са жив пример за елинизирани българи.

  За помаците пък, там работата е още по-ясна! Най-чистите българи!

  Не разделяй хората!

 55. 55 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Сгугню, научи руски език и тогава коментирай Достоевски! Нищо, нищичко не си разбрал от написаното от гения! Срам ме за теб, без да те познавам! Чети и учи руски, преди да коментираш!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Празнуването в Пловдив е донякъде сравнимо с шумотевицата, около сватбата на Бареков. Пу, пу В никакъв случай не искам да засягам пловдивчани, бъзикам се с дудука.

  Сгугньо, милиционерска душицо, написаното от Достоевски, трябва да се разбира по друг начин. Че дори умните хора там, са по душа империалисти и заблудени шовинисти. Справка - Солженицин и подкрепата му за едно дребно диктаторче. Човекът, описал най-подробно зверствата на комунизма, не успя да надскочи повелята на своята "широка" руска душа. Пу, пу.

 57. 57 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#19] от "Читател":

  В момента Българина го е обхванала тотална апатия и трябва някаква причина, нещо, някаква идея, стимул за да се обедини народа.. Айде да не е катаклизъм, а някакъв месия. Никой нема да каже, че Бойко е месия, а той е точно такъв и при втория вариант нещата ще се оправят трудно и бавно.. Останалото е да разчиташ на късмета и случайността.. Има и трети вариант който на практика е невъзможен - всеки сам да се погрижи за себе си, близките си и от там да дъпне стандарта на останалите без дори да осъзнава..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 58. 58 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Празник е..
  Колегите от постове №1 и №2 похвално използваха цитати от живи участници,истински българи ,готови реално да се жертват за Съединението.
  И се намериха някои да нацвъкат минуси срещу истинските поборници за обединена България..
  Хей ти дето, цвъкна минуса, мъж ли си, жена или хермафродит или русофитка?
  Или си безродник ?
  Не прииемам днешния призив за обединение с Кирякстефчовците !

 59. 59 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Сгугню, беден олигофрен, ето какво казва енциклопедията: При Владимир, управлявал в периода между 978 и 1015, официална религия на Древноруската държава през 988 става християнството. Тове е вече 10 век идиот такъв. Св. Кирил е представил "славянски книги" написани на глаголица, защото кирилицата все още не е създадена. Тя е създадена от Климент, Наум, Ангеларий, Горазд, Сава по поръчка на Борис I и обявена от Симеон Велики през 893 г. за официален език на българската държава и църква, става автоматично (старо)български език, родител на руския, украинския, сръбския, белоруския и … на новобългарския език.

 60. 60 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#59] от "bozkata":моля ти се-този който е написал руската азбука -ЛЕНИН-е пръв приятел на господина.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Божка,
  Сгугню може и да е упростил доста горчивото и уви, сбъднало се в последствие пророчество на Достоевски, ама и ти си един..
  "познавач на историята".
  Александър Втори е убит при поредния атентат срещу него 1881
  и няма нищо общо с нежеланието на сина му Александър Трети
  ( и негови дипломати) да подкрепи нашата инициатива за Съединението в конкретния момент и по този сценарий.

  Все пак да напомня на някои от "признателните", че без
  Освобождение , нямаше да последва Съединение.

  Българският все пак не е родил останалите славянски езици, а
  авторитетни учени като академик Лихачов отдавна са
  признали заслугите на нашата култура и писменост за развитието на староруската култура , особено през ранния и период.
  Обратното въздействие на руската култура върху южнославянските през 18 и 19 век също е факт.

 62. 62 Профил на pavlikmorozov
  pavlikmorozov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  жалко, че 125 години по-късно сме обедидени само териториално и нямаме общи ценности и планове за бъдещето си като нация

 63. 63 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 442 Неутрално

  няма да пропусна да се заям - нека днес си спомним, че авторът на "българин да се наричам - първа радост е за мене!" е бил твърдо против идеята за Съединението, защото тя е противоречала на руската политика, а той е може би почти единственият голям български възрожденец - яростен русофил... Но поне е компенсирал с "Българийо, за тебе те умряха!" - може би най-доброто му стихотворение

 64. 64 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#52] от "Сгугню":

  Ти май си учил българска история в масковский университет:)))
  Простено ти е - за тъпотата ..Или просто си мелез- на колхозничка и "комски" дървосекач-партиен БКП- член от граовско ..)))

  BIG AL
 65. 65 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сгугню":
  не бих искала да разводнявам темата, но искам да напомня, че Достоевски , така както е бил познавач на човешката душа, е бил маша в ръцете на Победоносцев. На всички които се интересуват от този изключително интересен въпрос препоръчвам "Геният и неговият наставник" на Цветан Стоянов. Достоевски е бил силен изследовател на тъмните кътчета на човешката душа, но самият той е бил слаб като психика. И е мразел Западна Европа, така че избран от идеологът на руския панславизъм - Победоносцев за лансиране на тази политическа доктрина.

  А Победоносцев е идеологът на руския панславизм.

  The best way out is always through Robert Frost
 66. 66 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Егати глупостите!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 67. 67 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#59] от "bozkata":

  Явно си като макаците и не помниш повече от 10 минути какво си написал. А ти написа "защото през 9 и 10 век е нямало нито Русия нито Сърбия". Е през 9-ти век Русия вече я е имало, като писах вече.

  "става автоматично (старо)български език, родител на руския, украинския, сръбския, белоруския и … на новобългарския език"

  Първо това не е вярно, няма да ти обяснявам нашироко защо, понеже не съм учителка. Само да те светна, че украински и белоруски езици тогава не са съществували. Второ самата постановка ти е сбъркана, като на закоравял ракиджия след запой. ЕЗИЦИТЕ са съществували далеч преди писмеността. Ама да предположим че в махмурлука си нещо си се объркал и си имал впредвид писмеността. Да писмеността (кирилицата) възниква в България, макар Кирил и Методи да не са били българи. Писмеността възниква като нужда и средство ВИЗАНТИЯ да разпространи християнството сред славянските държави. В този смисъл България е един трамплин заради сходството на езиците християнството да бъде разбрано и прието от Киевска Рус, но заслугата е на Византия. Не случайно Москва често бива наричана Третия Рим.

 68. 68 Профил на registrac
  registrac
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#45] от "ali13": Честито Съединение !
  "отчаяно се опитвам да си намеря работа." Хиляди хора живеят сами на село и произвеждат за своите нужди. Селската пенсия в миналото беше няколко лв.(5 -20?)хлябът стотинки. Хората усмихнати очакваха мобилните магазини, за да купят хляб.
  Действителността се пречупва в главите ни.

  Всички хора са пълни със светлина, само аз съм потънал в мрак.
 69. 69 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#43] от "nanrico":

  ...........До коментар [#12] от "Руслан 21":

  ПО - ДОБРЕ да бяхме си останали като Източна Румелия !!! За да не сърбаме с десетилетия лайната на НЕКАДЪРНИТЕ ни управници - подлоги на чужди интереси, а не на интереса на народа !!!!

  ARRI ти пък за каква нация бълнуваш?!... ............


  Точно на днешният ден какво да ти кажа? Ами нищо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#67] от "Сгугню":

  Ей, руски боклук, мног си тъп , но нямам време днес ..Добре че , киевската ръс- едно КНЯЖЕСТВО, два века и половина , се появява..) за да могта дмес руснаците да имат -'начало " на държава..Едно княжество- без сибир, или Петроград , без масква и ..тази русия , която я има днес ..Добре че са били ВИКИНГИТЕ- държава да направят на славянската ....)))
  Да си чувал за цар БОРИС - който НЕ е слуга на Византия -и ТОЙ , а не Византия , прави от НАРОДА си единен -с една писменост, религия- християнство и държавно устройство ?? ТОЙ< глупако, а не Византия - тогава ТЯ< империята НЯМА власт над България - на цар Борис 1-ви..>:)
  Ако той не е прозрял БЪДЕЩЕТО, желанията на Византия - са БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ...))
  Между другото , желанията на ВСЯКА империя и руската , впоследствие , са едни и същи - да се РАЗШИРЯВАТ...))

  BIG AL
 71. 71
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:31 на 06/09/2010 от неговия автор.

 72. 72 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Днес е български празник , защото , противно на ДВЕТЕ империи,се създава една по- могъща и велика България- без да се интересува от въжделенията на империите и околните ни съседи- хиени ...)
  Поклон пред Захари Стоянов , Стамболов и хиляди незнайни истински българи ,които НЕ са позволили- разширяването на двете империи- ПАК за сметка на българския народ..Едните- да си имат задунайская , другите-но ТЕ не смеят ВЕЧЕ- да си възвръщат територии..))

  BIG AL
 73. 73
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:33 на 06/09/2010 от неговия автор.

 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Реалистке,
  песимизмът на Достоевски за общославянско.. Съединение
  е бил споделян и от други руски мислители
  В това число и от К.Леонтиев, който е познавал добре балканските народи от времето на своята работа като дипломат
  От една страна наистина ще излезе, че мечтите за панславянско обеднение на тогавашните славянофили от рода на И. Аксаков и граф Игнатиев са били прекалено оптимистични, а от друга...езиковата и културната близост на славянските
  народи не бива да бъде пренебрегвана и в наше време.

  Съществува например и сега доброволно обединение на над 50 независими държави , все бивши английски колонии ( Commonwealth of nations), оглавявано от английската кралица.

  САЩ и Англия пък са винаги единни в геостратегическите игри от началото на 20 век, независимо че са се водили кървави войни преди между колониите и бившата метрополия, а щатите даже са търсили (и получили..)подкрепа от Русия срещу морската блокада на английския флот в началото на 19 век.

 75. 75 Профил на sub-zero
  sub-zero
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#67] от "Сгугню":

  Имало е Киевска Рус,но не и Московско княжество!През 10 век се образува Древноруската държава с център Киев (съвр. Украйна). Около 988 г. Киевската държава приема християнството в православния му вариант, с посредничеството на България, от която възприема и старобългарския език и кирилската писменост.[30] Първият духовен глава на Руската църква и първите руски епископи са българи по народност.[31] През 12-14 век централизираната държава Киевска Русия (Рус) се разпада и на нейно място възникват редица феодални държави, сред които Новгородската република, Владимиро-Суздалското княжество, Галицко-Волинското княжество и други княжества.

  През 13 век източнославянските княжества, Волжко-Камска България и другите държави от Източна Европа са подложени на монголо-татарското нашествие (1237-1242 г.), което се съчетава с шведска и немска агресия срещу руските княжества (Невската битка, 1240 г.; Ледовото побоище, 1242 г.). Почти 250-годишното монголо-татарско иго завършва с прогонването на нашествениците от обединените сили в (Куликовската битка, 1380 г.; Противостоенето на Угра, 1480 г.).

  През 14-16 век, след завладяването на Новгородската република, около Москва се образува централизираната Московска държава, която включва всичките земи на североизточните и северозападните княжества, и залага ядрото на образуващата се великоруска народност. От края на 16 век до средата на 17 век в Московската държава се оформя крепостното право.

 76. 76 Профил на mikereto
  mikereto
  Рейтинг: 116 Неутрално

  да живее источна румелия

 77. 77 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#75] от "krank":

  През 9-ти век, не през 10-ти. Около 860-та г. възниква Киевска Рус

 78. 78 Профил на sub-zero
  sub-zero
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#67] от "Сгугню":

  В този смисъл България е един трамплин заради сходството на езиците християнството да бъде разбрано и прието от Киевска Рус, но заслугата е на Византия.
  -----------------------------------
  Не,не е само на Византия.Я прочети за Олга Киевска-съпруга на Игор 1ви и майка на Светослав 1ви. Олга е българска княгиня от първопрестолния град Плиска. В "Летописец руских царей" се казва :

  Приведоша ему (на Игоря) жену из Плискова, именем Олгу, остроумицу и корен и основание вере християнской и наш вожд."

  "Игоря же (Олег) жени в Болгариях, поят за него княжя именем Олгу. И бе мудра велми."

  Въз основа на тези и други писмени паметници се установява, че Олга Киевска е внучка на княз Борис І, рожба на най-малката му дъщеря Ана, сестра на цар Симеон I, т.е Симеон Велики е вуйчо на Олга. Според друга версия Олга е дъщеря на цар Симеон I. Основание за това е „Нов владимирски летописец“, сборник от 15 век, включващ вариант на „Начална руска летопис“, който се различава от версията на „Ипатиевска летопис“

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BB%D0%B3%D0%B0_%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0


 79. 79 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сгугню":

  Нищо не си разбрал от текста, ама това не ме учудва. Достоевски се жалва не от бъдещата неблагодарност на българина, а от това, че ще избере западната цивилизация вместо руския деспотизъм. Вместо да изберат нагайката на руския цар-император, новоосвободените славяни ще искат да избират своето управление, законът да стои над княза и държавата да бъде страж на тяхното благоденствие, а не жертвеник, на който да полагат живота и свободата си. Знаел е Достоевски, че българският селянин и занаятчия не прилича на руския мужик, а на немски или чешки селянин и бюргер. Както го е знаел и Константин Леонтиев. И затова никой не е писал с по-голямо презрение за българина от Леонтиев и Достоевски - мечтателите за православна славянска империя.

 80. 80 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#79] от "4ardafon":

  Нищо не се споменава за "западна цивилизация" и "руски деспотизъм", и изобщо помоли някой да ти преведе текста, фон Чарда

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 82. 82 Профил на sub-zero
  sub-zero
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#70] от "big_al":

  Това за основателите на Киевска Рус-варягите/източните викинги/ и ролята на България върху културата,писмеността и религията им не отърва на великоруските и имперски шовинистични доктрини базиращи се на илюзорната уникалност на Русиия!

  Проф.д-р Марин БЪЧВАРОВ *

  Известно и, че големите геополитически концепции отразяват интересите, целите, културната специфика и психологията на техните носители. В този смисъл, характерно за руските геополитически идеи е, че от 15 век до днес те се базират на чувството за цивилизационна уникалност и особена културно-религиозна мисия на Русия в сърцевината на Евразия.

  Русия и Москва като “Трети Рим”. След превземането на Цариград от турците през 1453, Русия остава единствената страна, в която доминира православието. Същата година за първи път се появява и изразът “Трети Рим” - най-напред за Новгород Великий, а малко след това за Москва като наследничка на Рим и Константинопол. През 1547 Иван Грозни се обявява за цар, а скоро московският митрополит го провъзгласява за “господар на православните християни от целия свят, от Изтока, Запада и Океана” (официалната титла на византийските императори). Рузия взема герба на Византия, а московския митрополит е въздигнат в патриарх. По-късно, когато Петър І пренася столицата си в Санкт-Петерсбург, сравнението се свързва с цяла Русия.

  Постепенно идеята за “Третия Рим” окончателно придобива имперски черти, служейки на руските владетели за оправдаване господството им над своя и останалите народи, които Русия завладява. Важно е да се отбележи, че тази идея служи и за привързване на църквата към държавната власт, представяйки я за единствена опора и бранител на истинското християнството, и тласкайки я към ксенофобия, враждебност към папството и недоверие към другите конфесии и екуменичния диалог.

  Руската идея. Тя възниква в първата половина на ХІХ век като нова концепция за ролята на Русия и русите, имаща определени геополитически отражения. Главното в нея е убеждението за уникалността на Русия и нейната култура. Възникването и е съпроводено от спорове между т.н. “почвенники” (привърженици на определящата роля на местните условия) и “славянофили” от една страна, и т.нар. “западници” - от друга. Разногласията им са резултат от различната оценка на Френската революция, новата имперска роля на Русия след победата над Наполеон и новите взаимоотношения с Европа. Бастион на “славянофилите” става Москва, а на “западниците” - Санкт Петербург. Ключово значение придобива въпросът за “панславизма”, представен в Русия от мислители като В. Соловьов, Н. Данилевский или П. Ламанский. Всъщност, “панславизмът” възниква в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век в славянски страни, намиращи се под турско или австро-унгарско владичество (Чехия, Хърватско, Сърбия, Черна гора), но бързо става популярен в Русия, обосновавайки военнополитическите и намеси в Централна и Източна Европа. В България той се проявява единствено като русофилство, а в Полша е по-слабо застъпен, тъй като самата полска държавност и ориентация към католицизма са в опозиция на Русия и православието.Тъй като Русия е единствената славянска велика сила, а в продължение на векове и единствената държава, в която православието е официална религия, съществува тясна връзка между “панславизма” и Руската идея, подчертаваща спецификата на Русия и мисията и на водач на православните славяни.

 83. 83 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#80] от "Сгугню":

  Разочароваш ме. Дори да имаш трудности с разбирането на смисъла, в текста има поне две места, в които експлицитно се твърди горното за избора на българина и за отношението му към руската империя. Ако искаш ще ти ги посоча и ще ти ги преведа.

 84. 84 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#83] от "4ardafon":

  Плииз:

 85. 85 Профил на $
  $
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съединението което бе полузабравено от комунистите и се писа и изу4ава твърде малко, е равнозна4но на падането на Бастилията във Париж, или краят на гражданската война и създаването на Съединените американски 6тати....

  Така 4е за мен той е по-голям от 3 март, с което Апостолите на майка България са казали ясно заедно с княз Батенберг своят избор!!!

 86. 86 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Ще започнат с това, че... именно от властолюбието на Русия едва са се спасили при подписването на мира със застъпничеството на европейския концерт, а ако не се беше намесила Европа, Русия, отнемайки ги от турците, щеше веднага да ги глътне, "имайки предвид разширяване на границите и основаване на велика Всеславянска империя за поробване на славяните от алчното, хитро и варварско великоруско племе."

  "Особено приятно ще е на освободените славяни да тръбят по цял свят, че те са племена образовани, способни на най-висша европейска култура, докато Русия е страна варварска, мрачен северен колос, даже не с чиста славянска кръв, гонител и враг на европейската цивилизация. Те, разбира се, от самото началоще имат конституционно управление, парламенти, отговорни министри, оратори, речи. Ще се упояват от телеграмите в лондонските и парижки вестници, итформираши света, ме след дълга парламентарна буря най-накрая е паднало правителството в България и се е съставило ново от либералното мнозинство и че някой техен Иван Чифтлик се съгласил да приеме поста на министър-председателя."

 87. 87 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Хей Сгугню, няма спор, че Достоевски е велик писател. Много от пророчествата му са се сбъднали, да. И неблагодарните Българи се възгордели и взели че се изокали и те пред света! Обявили съединението си въпреки височайшето несъгласие на Освободителя им и се люто разгневили, че той ги спира! Щото не разбирали великото тайнство на дипломацията и че провалят един по-късен успех в подходящ момент. Това е живата съвременна история и аз се радвам на недипломатичността на тези прости люде. Иначе няма лошо, представяш и другата гледна точка. Това е много полезно!

 88. 88 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#87] от "vankata1":

  Защо на само освободителя им, та нима западноевропейските сили са били за съединението ?

  Май много избирателно почнахте да забравяте някои неща като Берлинския конгрес примерно

 89. 89 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Изтеглянето на руските офицери в този сюблимен момент е било срамно, предателско дело, така че възмущението и емоционалното изригване на Захари Стоянов са напълно разбираеми. Самите руски офицери са се срамували от това изоставяне на армията, защото са били хора на честта. Аз не мога да ги мразя, те са изпълнявали заповед. Нямам ли право обаче вместо тях да намразя този, който им е заповядал да си тръгват. Стопляш? Уважението към интересите на собствения ми род е над уважението към руския цар, па бил той и Цар-освободител. Отделно както се видя човекът на трона е бил вече друг и имал много по-различни разбирания.

 90. 90 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Бойко Борисов:

  Уважаеми сънародници,

  Щастлив съм да ви поздравя с Деня на Съединението - една от най-значимите победи в новата българска история! Победа, състояла се, защото и политическата класа, независимо от нейните идеологически различия, и обществото, въпреки неговите социални разслоения, са гледали в една посока и са били единни в общия си стремеж да обединят всички българи в една държава.

  Понякога по-трудно, понякога - по-лесно, но обединението винаги е възможно. Не е необходимо ежедневно да си припомняме, че всеки сам може да постигне нещо, но само всички заедно можем да постигнем това, от което България и българите имат нужда. Да бъдем на различни мнения по определени въпроси не означава, че успехът на страната ни и достойният живот на всеки отделен човек не могат да ни обединяват. И когато днес говорим за повече държавност, имаме предвид именно това - институциите да работят в полза на обществото, а обществото да е партньор на институциите за доброто на страната ни.

  Бъдете здрави, целеустремени, вярвайте в силите и в успеха си!

  Честит празник!

  И в морето ми е до колене .....................
 91. 91 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Аз лично съм русофил, не знам дали разбра. Не прегръщам западния модел и си имам собствено мнение за всяко нещо. Имам приятели руснаци и изпитвам силна духовна близост с тях. Обаче това не значи че автоматично от уважение се съгласявам с всяко тяхно мнение. Един от тях симпатизираше на атентаторите в театъра, защото са заложили собствения си живот за да се борят за каузата си. Той е руснак, готов е да уважи честта на другия, макар и терорист. Аз не съм съгласен с него, въпреки уважението и приятелството ни. Но това не значи че обичам Путин, точно обратното! Той е много лукав и безскрупулен.

 92. 92 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Ами кажете нещо за Германия и Англия, бе. Кво дъвчите Русия от сутринта. Без Освобождение нямаше да има Съединение.

  Дайте аз нещо да цитирам.

  "Свободата на българите не струва живота и на един померански гренадин"

  Ото фон Бисмарк

 93. 93 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Сгугню, прочети пак Пост #6 - още в началото и много одобряван от форума! Уточнява какво Германия и Англия са направили на Берлинския конгрес. Нищо не е забравено! От сутринта най-вече се говори за България, и по-точно за историческите събития по време на Съединението. Просто това е било повратно време за Руско-Българските отношения. Не за културните, а за стратегическите политически и военни такива. А на 3 Март ще говорим за Освобождението на България от турско робство и за Русия като Освободителка. И пак за Берлинския конгрес.

 94. 94 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 442 Неутрално
 95. 95 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#74] от "тулса":

  за съжаление, не съм чела Константин Леонтиев. Все се каня и все не смогвам.

  The best way out is always through Robert Frost
 96. 96 Профил на faith24
  faith24
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#95] от "Realistka":
  Не си пропуснала много... В основни линии той е гъркофил поради факта, че е женен за гъркиня. Особено ожесточен в критиките си към нас е по отношение на Църковния спор за самостоятелна българска Екзархия.
  Честит празник на всички!

  Всички искат да разберат живописта. Защо не искат да разберат пеенето на птиците? Пабло Пикасо
 97. 97 Профил на americofil
  americofil
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Къде е рашанчето Вили и то да ни честити празника, така от обикновена куртоазия?! Толкова се пъне на всички теми да коментира, а днес какво ли му се е случило, че не направя мъдър дипломатичен ход и да се изкаже по темата в тази статия?
  Вижте, колкото и подчертано лицемерно да е, някои турци във форума се сетиха и ни поздравиха...
  Да живее Обединена България!

 98. 98 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Вижте, колкото и подчертано лицемерно да е, някои турци във форума се сетиха и ни поздравиха..."
  ****
  Мдаа...както е казал поетът-не се гаси туй,що не гасне.
  Не се гаси.

 99. 99
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:15 на 06/09/2010 от неговия автор.

 100. 100 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ибряма, 98

  Любовта към Родината не се гаси, да подразбираме. И що не ? Комай сме тръгнали цивилизовани да ставаме, да се обединяваме, а проблемите
  ни са общи и с омраза и простотии стават излишно сложни, съгласен ? От мен едно мерси за поздравленията ти тук и не видях нищо лицемерно в тях. Тъй да знаеш!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK