Лекарите ще чакат решението на Дянков до 17 септември, после ще протестират

Лекарите ще чакат решението на Дянков до 17 септември, после ще протестират

© Асен ТоневБългарският лекарски съюз (БЛС) ще чака резултат от преговорите с финансовото министерство до 17 септември, когато на извънреден събор на съюза ще бъде взето решение дали и от кога лекарите ще протестират ефективно. Това каза за "Дневник" днес председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.


Основното искане на лекарите към финансовото министерство са да се осигурят достатъчно пари на Националната здравноосигурителна каса, за да може тя да превежда на лечебните заведения до края на годината толкова пари на месец, колкото е превеждала миналата година. За тази цел според БЛС са нужни 200 млн. лв. допълнително. Според тях парите могат да дойдат от резерва на касата (1,1 млрд. лв.)


Тази седмица в сряда ще се състои втората среща между представители на съсловните организации в здравеопазването и експерти от финансовото министерство, от която се очакват конкретни предложения от страна на правителството за парите на болниците. След последната среща миналата сряда д-р Райчинов каза, че финансовият министър Симеон Дянков е признал, че на болниците ще са нужни 200 млн. лв. допълнително и той ще мисли една седмица откъде да дойдат тези пари. Малко по-късно Дянков каза за "Дневник", че няма такова нещо. Същия ден пред парламента той обяви, че резервът на касата няма да се пипа.
През почивните дни в Равда беше учредена нова асоциация на лекарите, работещи в болници към БЛС, с председател д-р Динчо Генев, управител на общинската болница в Харманли.  Те ще поискат отделно среща с премиера Бойко Борисов утре. Основните им искания са да се отложат сроковете в Закона за лечебните заведения, тоест да се отложи въвеждането на делегираните бюджети за болниците, както и да започнат преговори за промяна на стандартите на лечение.


"Тази асоциация трябваше да бъде създадена. В програмата ми като кандидат на лекарския съюз беше записано, че ще бъдат създадени асоциации по отделните видове дейност", коментира д-р Райчинов. Новата асоциация ще поиска отделна среща с премиера Бойко Борисов тази седмица.


За изминалия месец имаше две срещи между министър-председателя и съсловната организация на докторите (на втората присъстваха и други съсловни организации, както и двата представителни синдиката). И в двата случая до конкретни решения не се стигна и затова лекарите са в готовност за ефективни протести. 


Причината за недоволството сред работещите в здравеопазването е, че от април насам непрекъснато се намаляват плащанията от касата към болниците за извършената от тях дейност, като се започна с намаление от 20% и се стигна до 50% за август. Така болниците, които имат повече работа, на практика не печелят повече, а трупат задължения.


В началото на август болници от цялата страна първо обявиха, че ще приемат само спешни случаи и няма да има планови операции, а после се оплакаха, че нямат средства за храната на болните и дори за медикаменти. Междувременно здравното министерство реши да ореже и парите за спешната помощ с мотива, че пациентите, вместо да отидат при личния си лекар, се самонасочват в спешните отделения. Заради това д-р Владимир Атанасов, началник на спешното отделение в ИСУЛ, нарече чиновниците от здравното министерство олигофрени и беше наказан с отстраняване от поста шеф на отделение.


Асоциацията на общопрактикуващите лекари пък се оплака на два пъти за изминалия месец от недомислени решения на здравното министерство. Първото открито писмо беше срещу намерението на ведомството да намали средствата и видовете профилактични прегледи за осигурените българи. Миналата седмица те се обявиха срещу промени в наредба на здравното министерство, с която, според тях се цели отново да се забави доплащането за пенсионерите (в момента МЗ дължи по 1,40 лв. на личните лекари за всеки прегледан пациент в пенсионна възраст). На общопрактикуващите лекари не е доплащано за тази група пациенти от началото на годината, припомни зам.-председателят на асоциацията д-р Светлин Митев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Лекарската мафия мина всякакви граници в ограбването на българския народ! Година сле дгодина ставаха все по-нагли и по-нагли. Направиха си кабинети, купиха си къщи и коли вземат по 2-3 бона заплати и всичко това на все по-бедният и беден народ който буквано вече няма пари да си купува скъпият хлаб от магазините! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ БЕЛИ БИЗНЕСМЕНИ С ПРЕСТИЛКИ! Ограбихте и изядохте всичко което можеше да се опоска.

 2. 2 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Днес професор Чирков разкова и накова лекарската мафия по нова телевизия. Борисов трябва да го вземе за съветник по здравната реформа!

  Истината е, че бюджетът на здравеоопазването се увеличи с над 30% САМО през последните 4 години! 30% и допълнително болниците трупаха дългове! И какъв е резултата? Вноската на данъкоплатците се увеличава, а качеството на медицинските услуги е все така ниско и остава най-ниското в Европа!!! Къде е поне 30% увеличение на качеството?

  Лекарите да се осъзнаят. Няма как беден народ със средна заплата от 600 лева да палща средна заплата в държавни болници 2000 лева! Заплатата на лекарите трябва да е като тази та полицаите и учителите по 700 лева!
  В момента се получава абсурдната ситуация беден народ със средна заплата 600 лева да плаща запрати от по 2-3 хиляди лева средни в болници. Пълен абсурд!

  Освен това в болниците които имат положителни резултати държавата не трябва да се меси! Както казва Рейгън държавата няма да ви реши проблема. Тя е част от проблема.
  Но в болниците които са на отрицателни резултати таван на заплатите от 1000 лева! В крайна сметка учители и полицаи вземат по 700 лева средно! И постоянно да се ПОВТАРЯ ИСТИНАТА:
  в момента има повече пари за здравеопазване от 2007г - последната преди кризата и по време на тройната коалиция! А дори отрицателиня приръст и допълнителната емиграция още повече е намалило населението което предполага повече средства за по-малко хора! Единствената причина тези средства сега да не достигат тъй като ние на война не сме били е огромен и раздут щат в болниците и увеличение на заплатите!

  Ако се върнат щатовете от 2007 година на лекарите и заплатите им от тогава НЯМА да има никакъв проблем! Проблемът е ИЗЦЯЛО НА ЛЕКАРСКАТА МАФИЯ И НА НИКОЙ ДРУГ!

  Пътят е ясен – цялостна промяна на концепцията на здравеопазване в България към една по-модерна, по-качествена и по-евтина здравна система чрез:

  - разбиване на монопола на НЗОК и включване на частните здравни фондове, но за сметка на държавния дял, за да може пациентите да имат повече избор;

  - въвеждане на система на лични здравни сметки, където всеки осигуряващ се ще знае за какво точно плаща;

  - приватизация на болниците, за да може ефектът на конкуренцията и борбата за повече пациенти и лекари чрез по-добро управление да се задейства.

  ДОСТОЕН БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР РАЗКРИВА КАК СТАВА ИЗТОЧВАНЕТО И ДАЛАВЕРИТЕ:

  Спешните кабинети се използват най-много от циганите, които ни се хилят, че ние будалите плащаме и за тях....Докторите въртят наистина пациентите - хем спешни, хем и после по-клинични пътеки, а Райчинов и синдикатите само дигат пушилка/те са много наясно какво става/........Така че има пари за нормално здравеопазване, но ТРЯБВА И КОНТРОЛ, защото много медици се облажиха за сметка на болните...Министър Борисова, като знае как стоят нещата да действа по-експедитивно и да прави наистина здравна реформа!

 3. 3 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  СПЕШНО ДА СЕ:
  - закрият МВР, правителствена болници.Финансирането им и "клиентите" да отидат при останалите болници. Тогава да ги видим дали са толкоз корназ да закриват!
  - Военна да стане найстина военна и да лекува военните по поделенията и при военни действия.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 4. 4 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#2] от "merkel":А дали обясни как той ползваше касата и държавни имоти?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 5. 5 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  военните, полицията, финансистите, юристите и медиците са тези, които контролират политическият живот в съвременният свят. Макар и да представляват малка част от обществото тяхната сила идва от долнопробното експлоатиране на човешките страхове за собственият им живот и собственост. Дефакто това са си мафиотски организации съществуващи благодарение на долнопробен рекет. Лично на мене ми се повдига от представителите на тези групи, които са си чиста проба супер паразити.
  Колко далеч могат да паднат показва случаят с италианският доктор, който е изхвърлен само защото откритията и метотите му на лечение заплашват да сринат цялата онкологична индустрия- причина номер 1 за смъртността в света. Той доказва, че причината за рака са паразитни заболявания и че туморите са реакция на имунната система да спре разпространението на празитите, в повечето случаи гъбата candida albicans. Онкологичната индустрия признава, че в повечето случаи на рак присъства и гъбата, но те твърдят, че тя се появява постфактум, а този доктор твърди, че тя е причината. Проблемът, че методът му на лечение чрез инжектиране на обикновенната и евтина сода бикарбонат директо в тумора заплашва да срине цялата онкологична индустрия. Проблемът е не само милиардите долари, които се въртят в тази индустрия ами в това, че решаването на въпроса с рака, който е причина 1 за съртността ще удължи средната продължителност на живата и ще срине пенсионните фондове.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 6. 6 Профил на debneshtiya
  debneshtiya
  Рейтинг: 8 Гневно

  На протести и това е. Положението е така щото същия тоя малоумник Невдянков едвали превежда вноските на държавните служители реално. По документи парите ги има но реално са някъде другаде Невдянков за пореден път доказа, че е НАЙ НЕКАДЪРНИЯ винистър на този пост за всички времена, а идва зима Бойковата зима ще е по страшна от Виденовата признаците са налице и се задълбочават. Бомбата е заложена и фитила е запален. Колко ли е дълъг фитила ??????????????????????

 7. 7 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално

  кво има да го чакат докторите тоя дебил,да го прибират на четвърти километър и да го лекуват,не виждат ли че е опасен за хората

 8. 8 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Бойко да заплаши с МВФ! Време е премиерът да започне да се държи като генерал!

  Дотук една година и нещо ГЕРБ една година и нещо управление на ШУШУМИГИ! А имаме премиер който по презункция трябва да е смел и агресивен! Борисов СПРИ ДА ОТСТЪПВАШ и започни да действаш!

  От тук нататък Бойко за обяви че ако не спазят РЕВИЗИРАНИЯ БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ ЩЕ БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ОТ ЕС ЯНУАРИ 2011 ДА ПОДПИШАТ ДОГОВОР С МВФ! А МВФ не се интересува от Райчиновци, Тренчевци и всеквата сган от бизнесмени-лекари и пишман сивдикати дето едан фирма за 3 месеца ще я фалират ако управляват!

  В крайна сметка Б-я е малка икономика и е пряко свързана с ЕС и една спиране на еврофондовете и външното финансиране ще е фатално за нас!

  Освен това всеки ден да повтаря че у нас ДАНЪЦИТЕ СА БЕЗУМНО НИСКИ! Напарво скандално малки данъци! И това също си има своята цена!

  В крайна сметак частният сектор е 2 милиона и 7-8 хилади души! А държавния е САМО 300 000! РАЗЛИКАТА Е ОЧЕВАДНА!

  И ГЕРБ ДА СИ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЕТО НА ДЯСНА ПАРТИЯ И чиновниците сами ще си плащат всички осигуровки!!! Обещанието беше от 2010 и още не е факт. Докога? Някое министерство като си харесва хрантутниците да си им плаща от собственият бюджет. Например МВР като толкова си харесва полицаите ще си им плаща от бюджета за МВР и ще отделя по-малко за подслушвания и ще направи съкращенияв състава на администрацията. Няма да са 60 000, а 55 000! Същото се отнася и за военните които пък са 30 000! И още около 80 000 администрация. Страшна работа! Да не забравяме великите съдии и прокурори 3-4 хилади и тука хрантутника.

 9. 9 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#7] от "4i4e":

  "Тоя дебил" както го наричаш е единствената причина плоският данък да не 20%, а ДДС-то 30%!!!!! Досега България да е сключила договор с МВФ от който пенсиите ще намелят с 15% а заплатите в държавният сектор с 25%! Възраст за пенсиониране 65 години минимум а може да ни принудят и на 67 като в Германия!
  ЧАТ ЛИ СИ БЕ ТАРИКАТ?????????????????????????

 10. 10 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "merkel":заплатите в държавният сектор с 25% АКО ПРОБЛЕМА ТИ Е ДА НЕ ТИ ПАДНЕ ЗАПЛАТАТА,ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ ТОВА ЩЕ СТАНЕ ДО ПРОЛЕТТА,И НЕ МИ РАЗПРАВЯЙ КАКВО Е ЩЯЛО ДА БЪДЕ БЕЗ НЕГО ЗАЩОТО КАТО ГО НЯМАШЕ, БЯХМЕ СТО ПЪТИ ПО ДОБРЕ.

 11. 11 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#10] от "4i4e":

  кво му обясняваш на тоя лайнар ?!

 12. 12 Профил на nikoi
  nikoi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  а аз пък искам да протестирам против медицинското обслужване ..... на какво отгоре протестират не мога да разбера като опреш до болница - само в ръцете те гледат - колкото заплати им дават 5 пъти повече пари прибират от пациентите - ако нямаш пари да си платиш си умираш прав..... не знам след съдиите дали тези са по-нагли или полицаите.......

 13. 13 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#5] от "VIVA_BG":

  ти анархист ли си чадо?

 14. 14 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#12] от "nikoi":

  ако си болен а?
  ревизии ли ще правиш ,ще протестираш ,интервюта ли ще даваш ,реформа ли ще правиш или кво?!
  или ще се лекуваш или ще пукнеш!
  и кво избираш ?!
  писна ми да слушам и да чета идиоти.

 15. 15 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Весело

  При зъболекарите и аптекарите , стачки няма защо?

 16. 16 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Любопитно

  Докторите реват, защото ще стане като при заболекарите, където те прегледат там ще отидат парите.
  Вече няма да се плаща на калпак.
  Аз лично си проверих статуса в НЗОК, с електр. си подпис.
  Моят личен лекар си го знам че е честен, но сега след като проверих, че не е надписвал, браво.
  Обаче личната педиатърка на детето не е нанесла сумати неща.
  Още във вторник съм при нея за обяснение...
  Тук трябва да има ред и контрол, ако докторите си мислят че ще я карат по старому много бъркат, а някои ще изгорят ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 17. 17 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "caliostro":

  Аз не казвам, че няма нужда от подобни професии, а че те злоупотребяват със страховете на хората и си осигуряват несъръзмерно по-добър живот и то при всякъкви условия, мирно време, война, кризи. Те винаги са си добре защото винаги има от кой да паразитират. Скробнос и обществен дълг са последните неща, които се въртян в главите на тези съсловия.
  Но и сред тях има светни хора, просто са малцинство.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:03 на 06/09/2010 от неговия автор.

 19. 19 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#15] от "lackofmotivation":

  Щото са частни и нема крадене. Частните болници също няма да протестират щото и при тех няма лапкане!

  В държавните/общински болници не се краде само от ток и газ щото от тях не може!

 20. 20 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 990 Гневно

  Не желая да плащам на лекари, на които не им пука за моето здраве. Да пукат, и на мен не ми пука за тях!

  Fail with honour then succeed by fraud
 21. 21 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  Уважаеми съфорумци,
  най-големият контрол произтича от нас самите.
  Днес разгледах цените на кл. пътеки и проверих колко пари са взели за операцията на детето ми в Токуда:
  1. кл. пътека 450 лв.
  2. Престой 5 дни по 40 лв (самостоятелна стая) = 200 лв.
  3. Платих на каса 100 лв. за избор на доктора

  Аз съм безкрайно доволен от доктора и условията. Платих 100 лв и получих 100% успех за детето и условия, за които някои хотели могат да си мечтаят. Така аз разбирам получаването на здравни услуги.
  Знам колко и преценявам на кого, плюс доплащане, което е в рамките на закона и все пак доктора ходи редовно в Германия на специализация.
  Раждането касата плаща по 800 лв. плщюс 150 лв за първоначални грижи за здраво новородено.
  Е кажете ми не са ли мародери от държавните болници като искат пари и на ръка.
  За сведение раждане (нормално) в частна болница струва 800 лв. и пакет от 650 лв за пълно наблюдение на бременноста, изследвания и училище за майка.
  Е не са ли изроди в държавните болници

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 22. 22 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#21] от "ironhorse":

  Умно си го изчислил!
  До коментар [#20] от "issunboshi":

  Поздрави и на теб! Пациентите заради които има здравеопазване а не заради лекарите бизнесмени ставаме все по-силни!

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#8] от "merkel":

  Меркел, дрънкаш едни и същи глупости и като гледам май форума изобщо не се е засилил да те подкрепя.

  1. Ти наясно ли си кой е в изпълнителната власт и кой е в законодателната власт и къде се намира лекарският съюз в тези двете или извън тях? И що не напишеш за американската,канадската или френската лекарска мафия. Щото те трябва да са 30 пъти по-мощни щом взимат 30 пъти повече от българския лекар. Конспиративните ти теории за мафия са смешни .Точно защото знаеш ,че няма такава мафия си позволяваш да говориш глупости иначе щеше да си мълчиш като путьо маринкин, както мълчиш на мутрата с джипа, когато ти засегне интересите или ти паркира на мястото.

  2. По-малко средства за здравеопазване чрез обществените фондове (натрупани от всички които внасят) означава повече нерегламентирани плащания под масата. Все някой ще плати цената ? Правителството ти казва че това си ти , а не те. Това ли искаш ? Всички ли го искат ? Чудесно.

  3. Ако България отпадне от ЕС , то ще е заради това ,че европейските граждани които имат имоти в България (и които също обслужваме) виждат мизерията на българското здравеопазване и са скандализирани ,че вноските им внесени в родните страни тук нямат стойност (т.е България е извън съюза на практика). Те не искат обяснение от нас лекарите , а искат обяснение от българското правителство, което не спазва никакви договореност както прави и с българските граждани.

  До коментар [#16] от "ironhorse":

  А пък ти си смешен, като ни плашиш със зъболекарите. Точно Националният Рамков Договор при лекарите трябва да бъде както при стоматолозите. Каквото може да плаща НЗОК, останалото - официално доплащане . Имаш право на един профилактичен годишен преглед останалото е извън НЗОК. А не както е в момента 1 лев на месец ,24 часово обслужване 7 дни в седмицата. А личната ти педиатърка не била нанесла сума ти неща, щото чичовото безкрайните идвания на прегледи за щяло и не щяло касата не и ги плаща, затова ти е нанесла само платените от НЗОК дейности. Като започнеш да си доплащаш при нея, ще ти нанесе и тези медицински дейности.
  И не си никакъв да и искаш обяснение. Искай го от НЗОК, защо не се плаща цялата дейност, а и хвърлят някакви жълти стотинки за неограничен брой прегледи.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 24. 24 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":

  Сега,
  аз знам че си бъдещо безработно Джи пи, но за твое успокоение няма да си само ти. Има още много некадърни като теб.
  Как на частна болница и стигат парите , а на държавна не.
  А за обслужването 24/7 ти май си болен, такова чудо няма и не е имало. След 17:00 или на бърза помощ или директно в спешните кабинети, защото Джи пито вече не е на работа и си е свило оная работа под мишница.
  Сега ще бъде плащано само за извършена дейност, а не за записан клиент.
  Ехеххе, колко ЕТ "Общопрактикуващ лекар" ще бъдат закрити за радост на плащащите здравни осигуровки.
  От тук нататък отиваш в предпочитана болница посрещат те в кабинет за първоначален преглед и ако ти трябва лечение, айде по кабинените директно с издадено на секундата направление.
  А не като сега, нищо не разбира по пет пъти специалист му казва на дебила каква пътека обаче он така си знае.
  500 мил. лева гълтат джи питата в България за няма нищо !!!
  Тая няма да я бъде вече.
  А ти дулитъл спокойно може да се наредиш на Позитано 20 белким ти плащат за форумни идиотии

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 25. 25 Профил на Махно
  Махно
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "merkel":

  Заплатата на лекарите трябва да е като тази на полицаите??????????Е, ти умен ли си?

 26. 26 Профил на nikoi
  nikoi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#14] от "caliostro":

  искам да кажа, че ако съм болен и нямам пари си умирам.... пресен пример - преди 3-4 месеца - позната имаше рак заведохме я в онкологията - държавна болница и докато не си плати "все нямаше места" после бъзро се намериха, за ражданията вообще няма да говоря как гнусно си искат пари.
  Не си мисли,че тези в белите престилки взимат по малко рушвети от полицаити и съдиите - това, че имат благородна професия - не прави хората които я упражняват по-добри...

  Не казвам, че всички доктори и медицински сестри са такива, но мнозинството са......

  преди да ме наречеш идиот - кажи кое от горните не е вярно.....
  ама явно си от гилдията или някой твой роднина е и няма как да кажеш лошо за своите...разбирам те.. 27. 27 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#24] от "ironhorse":

  Съгласен съм със теб. Личните лекари са абсолютна недомислица - безполезни регулировчици. Парите, които харчат е по-добре да отидат за оборудване и създаване на специалисти. От твоите писания излиза, че ще има някаква промяна. Така ли е и в каква посока?

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 28. 28 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Любопитно

  До коментар [#27] от "VIVA_BG":

  1. Джи пита ще има, но ще им се плаща за извършен преглед, а не на калпак.
  2. Към всяка болница ще има кабинети за първоначален преглед и насочване за лечение.
  3. Частните и държавните болници ще бъдат равнопоставени пред НЗОК.
  Така ще се въведе конкуренция в здравните заведения да извършват по-евтини и качествени манипулации и така касата да плаща по-малко пари за едно и също нещо.
  Която болница работи скъпо и калпаво умира, за доброто на пациентите
  Направления ще издават и т1. и т.2
  На държавните и общинските болници ще се покрие дълга, но от тук нататък натрупат ли дългове ще минават в ликвидация.

  Осигуровките си ги представи като застраховка, което всъщност са.
  Ще се въведе диференциация (лимити) както при колите, например.
  3.Ако се осигуряваш на еди колко си и ти се наложи лечение, касата покрива еди какво си. Ако си с висока осигуровки всичко ще се покрива, ако не ще си доплащаш 100 или 200 лв.
  Аз например от 1999г. от както е касата имам само едни изследвания на кръв и урина. Нищо друго.
  4. Ще има натрупване на осигуровки (т.е. не боледуващи като мен)
  Това също ще се отчита при покриването на заболяванията.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#24] от "ironhorse":

  Ха-ха-ха. Ела ми се обади като ме видиш мен безработен. Колко съм кадърен няма как да кажеш ти, а пациентите ми които лекувам (4500 прегледа годишно вече 19 години). Даже много са доволни, ако ги питаш. В безсилието да намериш аргументи и да се правиш на пророка от Долно Уйно, продължаваш да драскаш глупости.

  И много си кух ако носиш на личния си лекар бележки коя клинична пътека да ти напише, щото някой си така казал. И ти не си разбрал как си служил за елемент от пране по клинични пътеки. И когато започне да се плаща за дейност тогава наистина ще нарасне стандарта на лекарите в България. Само че другарите от Позитано го знаят и не го позволяват ,а на другари като теб не са го разяснили нито имаш капацитет да го разбереш самостоятелно.
  И когато в UK закрият личните лекари, които са 50% от лекарите в кралството ( a не 17% както в България) ,тогава се надявай да закрият и българските.

  Ако ти мислиш ,че аз ще съм безработен, аз пък прогнозирам, че ти си един бъдещ ама много здраво плащаш пациент, който ще гледа с респект лекарите, макар и да съска през зъби. Поживей на запад и се учи. Хайде да видим кой ще познае...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 30. 30 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 521 Весело

  Ми то е решено ! Приватизация на болниците за нашите хора, а пък другите да го духат и да плащат ако искат да не умират от болести.

  Да защитим животнитe !
 31. 31 Профил на x-ray
  x-ray
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Д-р Дулитъл е прав
  Всички рано или късно ставаме пациенти
  Абсурдно е това което се случва и в във вреда на пациентите
  Тази омраза срещу лекарите е примитивна
  А уважението ще дойде със заплащането на всяка здравна услуга което е неизбежно

  sandokan
 32. 32 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#28] от "ironhorse":

  Звучи прекалено добре за да е истина. В България подобни разумни решения особено в здравеопазването трудно ще се прокарат. Не знам от къде ти е информацията, но много се съмнявам това да мине.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 33. 33 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  Виждам много се позоваваш как е във Великобритания ...
  Я ми обясни там на джи пито на калпак ли се плаща или за преглед ?!
  Джи пита ще има, но вече записвания и плащания по 1,5 лв./мес за нищо няма да го бъде.

  Абе тъпанар,
  аз гледам лекарите с благодарност за свършена работа и на кръв като ме мотат.
  Сега обаче ще стане интересно, че лекарите ще гледат пациента като писано яйце иначе си умират от глад.
  а като чета постовете ти, как пациентите са ти длужни, неблагодарни люде, пак ще си приказваме като премахнат запиването.
  А за плащането не се бой, всеки плаща бясно и сега, но нищо не получава.
  Иди до някоя болница, защото не ходиш, да видиш колко мъка има по лицата на близките и как плащат и пак с уплах гледат докторите.
  Аз плащам, но им казвам има ли смъртен случай ще има още един.
  Ако щеш ми вярвай !
  До сега не се е налагало и надявам се никога да не ми се налага да ......

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 34. 34 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  ,,Българският лекарски съюз (БЛС) ще чака резултат от преговорите с финансовото министерство до 17 септември,"

  О - хо - хо ,празника на Вярата , Надеждата и Любовта са избрали за инзвънредния си събор ,,Касапите".

  За сведение на Касапите ( лекарите ) :
  Вярата е невежество ( липса на знание ).
  Надеждата е първата крачка към разочарованието.
  а, Любовта е лудост ( Във Варна има филмов фестивал с това име )
  Майка им мъдростта ( София ) не се нуждае от коментар за олигофренията от която страда.

  Касапи, желая Ви успех !

 35. 35 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#28] от "ironhorse":

  Само теб не са взели от някой мъглив кръстопът в МЗ-то да забъркаш още каши. Изобщо не ти е ясно какво е солидарна здравноосигурителна система , какво е индивидуално частно здравно застраховане, какво е задължително осигуряване и какво доброволно. При заплатата си 500-800лв ще натрупаш едни грънци като осигуровки. Колкото си натрупал за пенсия от ДЗПО например ,ако нещо ти говори. Ще събереш само за предоперативната клизма …

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 36. 36 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#2] от "merkel":

  Много точно написано.
  Поздравления.

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 37. 37 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#35] от "Dr_Doolittle":

  Хехехехе
  Само да ти кажа за ликвидиране и отписване от търговският регистър на ЕТ взимам 100 лв., но на такива дебили, кожодери като теб ще взимам по 300 лв.
  Това го правя в свободното си време и си добре дошъл !
  Все пак си клиент и си плащаш, аз да не съм доктор, хем му плащат хем нацупен ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 38. 38 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#33] от "ironhorse":

  Ей мухльо какво ми се правиш на бабит бе, стоиш някъде пред кабинета и си траеш като кютук най-вероятно. Ако на лекар кажеш тези думи просто ще ти посочат вратата да ходиш където искаш да те лекуват. Опитай се да заплашиш някого по този начин и ще ти наритат задника от най-учтивия до най нелицеприятния начин. Дали пациентът ще умре или не от някакво лечение не значи задължително,че някой не си е свършил работата. Дори и мутрите са наясно с това и се държат по-възпитано от отрепки като теб. Ти какво си мислиш бе ,че като даваш някакви мазни 20 лева отгоре всички трябва да възкръснат щото ти си казал? Ще дойде момент и 100 хил лева да даваш и няма да можеш да обърнеш нещата. Елементарен си. Нямаш IQ дори за примати. Бегом към bg.iq-test.eu да попълваш теста и не ми се явявай по форумите докато не покажеш сертификат с IQ резултат над поне 80

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#37] от "ironhorse":

  Хе-хе-хе мухльо, сам съм си регистрирал фирмата във ФО на СГС и не се нуждая от полуграмотни писари на заявления. Нямам и счетоводител, защото пак аз си управлявам фирмата, осигуровки,данъчни декларации,регистрации, банкови плащания.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 40. 40 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  Ей ,,Dr_Doolittle " # 38 - Що не ходиш в гората да лекуваш животните ,или за теб ние сме животни.
  Той Цв.Цветанов ще Ви разкаже играта - предстои операция ,,Касапите".
  Заб: Моето IQ е 82 и ми стига за всичко. Па-па-па

 41. 41 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dr_Doolittle":

  Кога ти остава време да лекуваш бе охо ?!
  Аз си управлявам фирмата ....
  Е каза ли си го бе мухльо, пациентите са ти клиенти !!!!
  Именно за това си ЕТ и не си никакъв доктор ...
  Самият министър Борисова призна, че общопрактикуващите лекари са НЕГРАМОТНИ !
  Айде беш у лево, всички сте се наредили на обществени пари ицоцате.
  Е свърши се, а сега си управлявай фирмата ....
  Тъп, по-тъп, най-тъп, общопрактикуващ лекар - дулитъл

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 42. 42 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  То IQ 82 e достатъчно само като препиеш и на сутрината да включиш ,че трябва да вземеш Алка Зелтцер нали АЛКЕ ?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 43. 43 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#42] от "Dr_Doolittle":

  Това от собствен опит ли го казваш ?!!
  Е добре, няма да споря за алкохолните ти навици и нивото на интелигентност.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 44. 44 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  На теб и да ти подарят фирма няма да можеш да я управляваш затова я си сѐдни на спанако чичовото, както казват в Шопско. Не си дорасъл до възможностите на другите...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 45. 45 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#44] от "Dr_Doolittle":

  Е най-сетне още едно признание, ти си бил и шоп, ама от дървените ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 46. 46 Профил на gtr
  gtr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#38] от "Dr_Doolittle":

  Докторче,когато започнете да се правите на богове сте най-сладки.Единствени и неповторими.Тук защитавате колегите и гилдията,ама трябва да има и малко баланс в цялата работа.Всеки знае за държавните болници,вие не ли?Вие сте ЕТ и така сте кацнал от Луната?Щом сте способен и талантлив това е много хубаво,но се престаравате в коментарите в защита на гилдията,специално в държавните болници.

 47. 47 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално


  До коментар [#41] от "ironhorse":

  И за твое сведение лекарите имаме електронен подпис чичовото, декларации към НАП, НСИ , НОИ, всякакви други + банкови плащания стават онлайн без да се редя като теб на опашките. Ама това не си го учил в гимназията...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 48. 48 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#46] от "gtr":

  О, болниците не ме интересуват даже, обаче не желая да чета и глупости за тях , както и обобщения писани от профани

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 49. 49 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#47] от "Dr_Doolittle":
  До коментар [#48] от "Dr_Doolittle":

  Спри се , ще вземе да те тресне инфаркта и тогава ще видиш на практика нуждата от здравна реформа.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 50. 50 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ironhouse, касата плаща раждането не 800, а 440 лева, независимо дали става по естествен път или оперативно (К.П. 141). От лъжи няма нужда. За разлика от колегите във форума не съм оптимист по отношение на заплащането - по скоро съм на мнението на merkel -700 лева месечно за лекар ще е тавана, тове е искането на всеки гербаджия с милиционерски мозък. Остава да приведем качеството и достъпността на медицинското обслужване в съответствие с цената. Не казвам че в момента здравеопазването у нас е добро, то е лошо, но е неприлично добро и достъпно за тези цени. За 700 лева заплата на лекар успеваемостта в лечението трябва да е равна на разкриваемостта на престъпленията - 10-20%. Пациентите ще се "регистрират", не и лекуват. За преглед ще се чака с дни, изследванията ще се бавят толкова много, че няма да има смисъл от тях, на втория ден ще изписват пациентите от "високотехнологичните" болници и ще ги пращат в коптори за долекуване, с по 8-10 души в стая, където сестра минава един път на ден , а лекар - един път седмично. Това ни чака всички, и лекари, и пациенти.

 51. 51 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#49] от "ironhorse":

  Не, фрустрация ме обзе ,че не можеш да прогледнеш как замислената здравна реформа ще засегне преди всичко теб в негативен план, а ти пърхаш весело на глупостите леещи се бодро от мегафона на министерския съвет, където пет пари не дават за теб със сигурност...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 52. 52 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ,,Калиостро " # 14 ,,или ще се лекуваш или ще пукнеш!
  и кво избираш ?!

  Не знам дали сте от ,,касапите" ,но лекарите не са спасили никого от гроба ( пукване ) ! Следователно те са Абсолютно безполезни и във всички случаи е неизгодно Обществото да ги издържа ,особено по време на криза.

 53. 53 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#48] от "Dr_Doolittle":

  Докторе,поздравления,че не се уморяваш да наливаш акъл в проб/м/ити тикви!Нямам това търпение обикновено,ама този път няколкото клакьори прекалиха.Имам въпрос:семейство сме от двама лекари.От години живеем с 40-50 минимални заплати месечно .НЗОК е само един от договорните ни партньори.Като как ще ме накарате да работя за заплата на полицай?Договора с касата го хвърлям и оставам на другите.Излизам от пазара на НЗОК.Тя/Вие/не можете да си ме позволите.Какво печелите от това?Ще работя само срещу заплащане,дали директно от пациента,дали от друг фонд,дали от частна клиника.Мен това не ме бърка.Бърка ги тези,които сега могат да се доредят до мен "по каса",и които мога да си позволя да ги прегледам за смешните пари на Касата.Приемете,че извършвам благотворителност.Ако съм здрав гладен няма да остана,нито ще продавам пуканки по пазарите.Кой губи от това?Разберете,че за да имате приемлива обществена здравна система трябва да платите приемливо.И не толкова,колкото на вас ви се струва,че трябва,а толкова,колкото е приемливо за работещите в тази система.Ако не искате-врещете колкото си искате по форумите,резултатите ги виждате. Бъдете здрави!

 54. 54 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 927 Неутрално

  15,
  Защото зъболекарите и аптекарите отдавна не разчитат на парите от здравната каса и работят при пазар, който не е в конкуренция с НЗОК. Как да го кажа по-лесно за разбиране? Ако имаш кабинет и си примерно гинеколог, то твоите пациенти имат и избора да не ти платят, а да вземат направление. Ако си зъболекар, касата почти нищо не поема и може спокойно да си държиш нормална цена на услугата и да се издържаш от нея. За зъболекар с 5-6000 приходи от кабинет едва ли 200-300лв от касата месечно биха били повод за протест, а и всеки би си казал, че няма защо да си губи времето от графика, което е пари. Това стига ли като отговор на въпроса ти?

 55. 55 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#52] от "АЛКА":

  Трябваше възрастна патка да си сложиш за аватар...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 56. 56 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 927 Неутрално

  53,
  Право в десятката си се изказал. Някои хора наистина не могат да разберат, че работата ви струва скъпо, а в едно лечение имате куп разходи, които просто не са за българския пазар, та често едва ви ги покриват таксите, които взимате.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ,,kukuf " № 53 - Да Кукуф от гледна точка на здравия разум сте прав, но в мое лице стана 28 години ( от 1982 г ) имате смъртен враг. Знаете ли каква ми беше мечтата : Да Ви докарам дотам да просите по кьошетата хляба си, както Вашите колеги ме докараха с техните ,,диагнози" и ,,медицински заключения". Вие сте част от моето отмъщение на ,,системата" и сега знам, че съм успял да Ви докарам до просешка тояга. Това Ви чака !

 59. 59 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#52] от "АЛКА":

  И като ти казвам за възрастната патка, това е защото трябваше друг e-mail да използваш за регистрацията си тук щото откривам от твоя email : emesbg@abv.bg, че си някакъв шарлатанин -Евгений Толев преглеждащ за 30 лева, занимаващ се с 'електромагнетизъм' Затова си много любезен с лекарите.
  А дали службите са се заинтересували дали имаш медицинско образование за да пускаш обяви за лечение?

  http://www.topobiavi.com/кабинет-по-елктромагнетизъм-емес-adno213282.html

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 60. 60 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#57] от "nanrico":

  Лекарствата, които са ти изписали не са подходящи, щото имаш халюцинации и идеи за свръхценност. Всъщност си нереализирано в живота дребно злобно човече сънуващо всяка нощ Супермен. Намали дозата , пий една гроздова, пусни си една чалга и утре се обади да ти запишат час (ако има) за лекуващия лекар да ти преразгледа терапията ако смята ,че си лечим.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 61. 61 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 418 Весело

  Колкото и да е неприятно на форумните дежурни МАЛОУМНИЦИ, наречени " доктори " , отново ще посоча :

  ТУК СЪЩЕСТВУВАТ ДВА ОСНОВНИ МОМЕНТА :

  Начина на реализиране на здравеопазването и начина на финансирането му !

  По първия елемент :

  ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ БОЛНИЦИТЕ , в които са лекувани по 5 души в годината , а " лечителите " са 15-20 !
  Неизгодно е да се плащат 240 заплати за 5 пациента ... Безкрайно скъпо излиза лечението им !...
  По-добре да им се плаща транспорта на пациентите до най-близката болница, отколкото заплати на клатещи краката си и вегитиращи медицински кадри...

  ЛЕКАРИТЕ в ДЪРЖАВНИТЕ / ОБЩИНСКИТЕ болници трябва да бъдат лекари и ТО САМО ТАМ !

  БЕЗ право на частна практика , частни кабинети , практики и други подобни . Така ще се предотвратят кражбите на инструментариум, оборудване, медикаменти и материали от болниците, което е повсеместна практика . Ще се предотврати ( поне отчасти !) и препращането на пациенти към "частното" , а държавното да се ползва само като трамплин за частната дейност...

  Тъй наречените ДЖИПИТА трябва да бъдат ЛИКВИДИРАНИ като ненужен апандисит в здравната система!

  Огромния процент от тях са без прециалност, новоизлюпени "бонбончета " с вирнати нослета , но без умствен заряд и каквито и да било знания и опит...

  В същото време те са най-големите консуматори на средства от здравната каса , с най-големи възнаграждения, получават безплатно оборудване и с най-дълбоките " черни каси " , което е нормално да дразни специалистите от болничните заведения.

  ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ следва да се поеме от специализирани звена / спешни кабинети / на съответната болница на ротационен принцип.

  Така помощ ще оказват хора със съотвения опит, а не новоизлюпени пикльоци с памперси и дипломи , но без знания и опит...
  Закритите болници могат да се ползват като специализирани звена / спешни кабинети / на съответната най-близка до населеното място болница .

  Хайде сега БОКЛУЦИТЕ , от рода на Dr_Doolittle и WD , както и гъзолизците и помиярите , започвайте да плюете и да натискате вбесени клавишчето със знака "-" !
  През оная ми работа е ! ...

 62. 62 Профил на gtr
  gtr
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#48] от "Dr_Doolittle":

  Е,разбра се що за човек и доктор сте,но ще ми е приятно да ми го кажете това в лицето,наистина.Нещата са много прости между живи хора,независимо от ценз,образование и др.Зад компа си е друго.Е,в крайна сметка вдигнахте рейтинга на гилдията,браво!

 63. 63 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  Клинични пътеки
  141-Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение-440лв
  142-Преждевременно прекъсване на бременността по медицински показания-174 лв
  143-Интензивни грижи при бременност с реализиран риск-891 лв.

  Ей мафиоти, коя клинична пътека използвате а ?!
  Айде всяка жена, родила след 1999г. ако има електронен подпис да погледне какво са и написали докторите, т.е. коя пътека са записали ?!


  "От години живеем с 40-50 минимални заплати месечно"
  До коментар [#53] от "kukuf":

  Е сега ще трябва и да си ги заработваш, а не само на калпак и да точиш. Пожелам ти го, но се съмнявам да го постигнеш.
  А другото на това което е сега е не е луд тоя дето яде зелника, а тоя дето го дава !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 64. 64 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Dr_Doolittle - От кабинета по Електромагнетизъм се отказах поради липса на клиенти.

  Що се отнася до мен самия, аз наистина се отървах от касапския Ви нож , благодарение на това, че успях да възстановя Енергийното електромагнитно поле на организма ми.

  Ако бях чакал на Вас ,,касапите" и костите ми щяха да са изгнили досега. Това е истината невежи кретени и шарлатани с дипломи. На всичкото отгоре нищо не разбирах от медицина като изключим добра обща кул;тура ( баща ми беше лекар ) .
  Айде сега ти кажи Шарлатанино Дулитъл моята работа ли беше да търся сам начин да се лекувам , след като мастите Ви колеги включително един известен Професор - републикански специалист ме обявиха за неизлечимо болен. Ето ме Здрав съм - Времето и моите усилия Ви опровергаха ,касапи такива.

 65. 65 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#50] от "WD":


  До коментар [#63] от "ironhorse":

  Четеш ли коментара ми, отворен, крадлив, така наречен доктор, а всъщност дребна душица смучеща на ясла обществени пари !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 66. 66 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#63] от "ironhorse":

  В едно си прав:все си казвам,че трябва да намаля оборотите и да отсея някои недотам доходни и изискващи неоправдан ресурс дейности.На първо място в този ми списък е договорчето ми с НЗОК.

 67. 67 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До др Дулитъл № 59 - и да допълня : За твое сведение недоучил кретен такъв ЕМЕС - означава Електромагнетизъм на Ендокринната Система за чието настройване човешкият организъм разполага с регулатор. Настройката не се прави медикаментозно. Имаш ли хабер въобще от собствения си организъм и неговото функциониране, че си тръгнал да продаваш здраве на хората. Не аз, който съм изпитал всичко на самия мен съм шарлатанина, а Вие недоучилите кретени които се зовете ,,лекари" и издавате с лека ръка ,,компетентни" присъди във вид на някогашните ,,Вълчи билети" от времето на Социализма.

 68. 68 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 418 Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/09/01092010-80.html
  КТ „Подкрепа“ потвърди, че има доста разминавания между отчетите на правителството и тези, представени от лекарите. Според тезата на управляващите, парите за болнична помощ са същите като миналата година, но разликата идва оттам, че има нарастване на хоспитализациите с 12% и ръст на лекарските заплати. Синдикатите уточниха, че средно на месец през 2009 г. са плащани над 90 млн. лева, а сега са 69 млн., затова не можело да се твърди, че парите са едни и същи.

 69. 69 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#27] от "VIVA_BG":

  хубаво е личните лекари да ги няма ,ама ако ги няма и вас няма да ви има общо взето при всеки по сложен проблем специалисти в българия все още има но след още 5-10 години и тук ще се чака както в испания например за специалист по 1 година ,та недейте рипа против джипитата ,а се молете да ги има ,за да може да се поеме лечението при всеки случай ,а не да се чака ред ,както много скоро ще стане и по болниците ,ще ви дойде реда в държавната болница ,ама след 48 часа висене в коридора ,като на катаджииска опашка за документи ,само ,че с разлика ,че ще има повече умрели,а не като сега да биете и да юркате денонощно лекарите ,така е в във всички съседни страни например ,дето са до една по богати от нас ,та не се надявайте ,молете се лекарите да не изчезнат на там дето заплатите им няма да са по 300 евра както си мечтаете ,а 5000 начална ,не се безпокойте и за най простите лекари работа има и в англия и в дания и в германия и в франция и никой не ги обвинява че били некомпетентни ,напротив ,та не се косете по нас .

 70. 70 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#57] от "nanrico":

  МНОГО ДЪЛГО НЯМА ДА ДОЖИВЕЕШ НЕ СЕ БЕЗПОКОЙ .

 71. 71 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1681 Неутрално


  Знаеш ли, ако не се скриеш веднага, още утре ще драсна едно писмо до РЦЗ Варна да ти проверят дейността като лечител-шарлатанин на посочения адрес.
  Много подценяваш лекарите драги...

  Обърни внимание на Законът за Здравето:

  Чл. 222. (1) Който оказва медицинска помощ или извършва здравна дейност, без да има необходимата правоспособност за това, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 10 000 до 20 000 лв.

  Лека ти нощ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 72. 72 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дулитъл # 71 - Аз никога не съм извършвал Здравна дейност, никога не съм имал нито един пациент. По скоро е вярно обратното и то по отношение на такива като вас недоучили даже за ,,касапи" - дори не можете да убивате качествено - между другото това е една от причните да оцелея - Вашата некадърност и невежество - многоуважаеми Др. дулитъл.
  Желая ти кошмарна нощ - Ха-ха-ха

 73. 73 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#35] от "Dr_Doolittle":Един познат в Щатите със заплата не по-ниска от средната, се наложи да плаща операция на жена си! Сметката му беше 40000$. Застрахователят отказал да поеме цялата сума и му стоварили сметка и споразумение с болницата за 3 години да плаща като в банка, Даже и лихва имало.А тези синковци дето се мислят за бесмъртни с кирливите си 1000 лева заплата, не ги мисля! Тогава найстина ще има безработни лекари, понеже никой няма да ходи на лекар.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 74. 74 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Дулитъл, # 71 - Няма смисъл да се нападаме лично, все пак съдбата на Вашето съсловие е решена, както и моята съдба. Няма смисъл злобно да се ,,ядеме" . Времето ще покаже ,кой от двама ни е крив и кой е прав.( точка )

 75. 75 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#68] от "uzur":Искам данни по болници! Бас лова, че Военна, правителствена и полицейска са водещи по финансиране и преразход! Дайте списък, стига с този комунизъм всички в кюпа и другаря с партиен билет да казва, кой крив и кой прав! Нека има фалити на болници! Така системата ще се намести сама.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 76. 76 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#69] от "tur671":

  предпочитам да чакам 48 часа за специалист в клиника с необходимото оборудване, пред това да бъда приет веднага от шаман със слушалки. Баща ми си отиде млад заради такива "специалисти" по всичо.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 77. 77 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#52] от "АЛКА":
  еми вземете я забранете тая професия, че да мирясате и всичко да тръгни по мед и масло.

 78. 78 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ,,vlad_m1 " № 77 - Не е така Влад _м1 - всеки е свободен да учи и работи каквато иска професия., но никой няма право да дава оценка за здравословното състояние на друг човек, без изрично да му е поискана, защото от това произтичат правни последствия за потърпевшия.Става дума за Властта на лекарите. Ще видиш как ще почнат да мрат като мухи на мухоловка заради един подпис под Свидетелство за медицинска годност, който между другото по закон са задължени да сложат. Това е което ще бъде. А иначе да си лекуват - никой не им пречи.

 79. 79 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#78] от "АЛКА":

  "Свидетелство за медицинска годност"? Какво е това?

 80. 80 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ,,vlad_m1 " - Вадил ли си някога за нещо ,,медицинско " - за работа, за шофьор и.тн. Обръшал ли си внимание,че на бланката която попълват лекарите пише ,,Свидетелство за медицинска годност". Това е най обикновеното ,наречено от народа ,,медицинско"

 81. 81 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#80] от "АЛКА":

  Абе вадил съм си, ама на хего винаги е пишело "медицинско свидетелство".И защо да почнат да мрат като мухи лекарите, подписали подбен документ?

 82. 82 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Всички сегашни и бъдещи пациенти трябва да разберат,че се намират в конкуренция с останалите европейски пациенти за вниманието и грижите на добри лекари.Пазарът е общ.И не ми приказвайте за работещи като санитари лекари,незнание на езици и пр.Даже по морето се вижда тази конкуренция.Европейските здравни застрахователи/осигурител/без проблем плащат по 40 евро за първичен преглед от"шаман със слушалки",прегледът от специалист струва почти двойно-също без проблем,придружени от "благодаря докторе",купуване на точно тези лекарства,които лекарят е изписал,приемани както пише в рецептата.На този фон същия този доктор е некадърен и не знам още какъв,когато се стещне с ГАНЮ,с безкрайно многото си претенции и с мизерните му петнайсетина лева,евентуално платени от самовлюбената му здравна каса след милион проверки,съмнения за източване и след около 3 месеца.Вие с кой пациент бихте избрали да работите?Това се случва непрекъснато/този избор/Искайте от здравната ви каса да плаща поне по толкова,иначе не се сърдете,че сте втора ръка пациенти и че все лекарят няма време за вас или не ви "обръща внимание"Бъдете здрави!

 83. 83
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:10 на 06/09/2010 от неговия автор.

 84. 84 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1528 Неутрално


  Според Симеон Дянков лекарите в България са най-корумпираните хора, скоро трябва да очакваме Цецко да ги пльосне по очи!

 85. 85 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#82] от "kukuf":

  Колега, избихте рибата с този пост.Сега форумните здравни специалисти ще ви разкостят , а и нас покрай вас.

 86. 86 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 418 Весело

  ironhorse, всъщност дребна душица смучеща на ясла обществени пари според герберите са пациентите, защото дръзват да се разболяват. Преди седмица имаше такива заглавия "Огромната част от пациентите, търсещи спешна помощ, не са спешни случаи, смятат от Министерството на здравеопазването" , "Болните виновни за орязването на парите в спешната помощ". Та така - чака ви все по-лошо, по-недостъпно и по-евтино (за държавата) здравеопазване. Ще ви вдигнат здравните вноски на 12%, но те няма да отиват в НЗОК, а за "финансова стабилност". Като закъсаш, ще се окаже, че ще трябва да се бръкнеш яко, защото GP-то ти има възможност да те прати за изследвания и консултации чак след 3 месеца, болниците (колкото са останали) са с изчерпан лимит. Тогава няма да ти помогнат плювките срещу лекарите. Можеш да спреш да плащаш осигуровки, но пък тогава ще те посетят хората на Дянков и Цветанов и лошо ти се пише. Няма къде да мърдаш! Плюй си, ако от това ти става по-леко!

 87. 87 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#82] от "kukuf":

  Пишеш сякаш гледаш отстрани обществото и не си в него !
  Нямам ни най малко претенция към доктор да взима ако ще и 1 млн. месечно, но ...
  за свършена работа, и все пак болничната помощ трябва да бъде платима от пациентите.
  Съгласен съм, че на Запад цените за нас са убийствени на мед. услугите, но и производителността, цената на живота е друга.
  Така че да влезнем в реалността : има едни пари около 1,5 до 2 млрд. лева, които трябва да стигнат за здравеопазване и то със задоволителни качествени показатели.
  Е обществото има нужда от лекарска прослойка, а лекарите имат нужда от общество. Така е с всяка прослойка.
  Целта е да се спрат кражбите чрез вездесъщият контрол на пациента, аз лично го направих (погледнах от 1999 здравен статус в НЗОК ) и още повече си уважавам Джи пито.
  Искам само че да не взима на калпак пари а на преглед, това е ...
  И още ред неща в болничната дейност де

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 88. 88 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#86] от "WD":

  колега съфорумец,
  нещо много бъркаш ....
  Тук място за политика няма има принципи !!!
  Винаги съм се чудел на, извини ме, нагло високомерие че видиш ли ще чакаш, ще се молиш и т.н. глупости.
  Частна спешна помощ 20 лв.
  Преглед в частен кабинет или болница от специалист 20 - 30 лв.
  Е извинявай, но няма такъв дебил като теб който ще чака три месеца за да се лекува.
  Българина за здраве и образование е давал и ще дава мило и драго, но чашата на търпението преля с безсрамното искане на пари от докторите.
  Е сега ще се въведе ред, ще си плащате данъците, като другите нормални хора. Ако искаш прегледа си го направи и 5000 лв, твоя воля но ще има и преглед за 20-30 лв.
  А ако много се сравняваш със Запада, не дей там наши лекари почти няма и знаеш защо. С тройка да ставаш лекар ....
  Имаше един готин виц:
  Професор: Колега колко морфин ще предишете на пациента
  Студент: Една чаена лъжичка
  Професор: Моля
  Студент Г-н професор може ли да се поправя
  Професор: Късно колега, пациентът е мъртъв

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 89. 89 Профил на sentenced
  sentenced
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе, в общинските болници им плащат заплатите с 3 месеца закъснение, ако изобщо получат нещо!! Кво ми пишете глупости,че били корумпирани и т.н., те нямат пари да си платят тока хората заради това малоумно правителство!

  НЕ ЖЕЛАЯ ДА МЕ УПРАВЛЯВАТ ЧЕНГЕТА СЪС СЪМНИТЕЛНО ОБРАЗОВАНИЕ!
 90. 90 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 418 Весело

  Вездесъщият контрол на пациента е много лесен - поне доболничната помощ да се направи както във Франция - пациентът плаща на лекаря за всеки преглед, манипулация и т.н., после здравната каса го реимбурсира - няма да има нито един надписан преглед. Да, ама това не е изгодно за НЗОК - ще трябва на всеки пациент да обясняват, защо няма да му платят, че лимитът е изчерпан, че нещо не му е наред с осигуровките. Колкото до средствата, отделяни в момента за здравеопазване - трябва да сме реалисти - не може за тях обществото да получава толкова добро обслужване, време е качеството да падне чуствително. Това ще стане по съвсем обективни причини, и никакви плювки и закани към лекарите няма да го променят.

 91. 91 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#87] от "ironhorse":

  Тук уцели десятката!Непрекъснато влизам и излизам от различни общества.Не знам кое е моето.Всеки договор ,по който работя е с различни правила,различно заплащане и различни неустойки,ако не си свърша работата.Нямам общо с болнична помощ/такава по здравна каса/,защото е безпредметно.За мен,не за евентуалните ми пациенти.Мечтая си за работа на едно,прилично платено място,с ясни правила и задължения за страните.Осигурете го и с желание ще вляза в това общество..

 92. 92 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#88] от "ironhorse":

  Не си прав , Вихрогоне.Има доста български лекари на Запад. И повечето не са завършили с тройки.

 93. 93 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 521 Разстроено

  До коментар [#88] от "ironhorse":

  И още нещо: дано ти да си прав, а аз да греша, но ред няма да се въведе.Имам чуството , че управляващите или искат нов, различен хаос, или просто не знаят какво искат.Обаче знаят как да го постигнат...

 94. 94 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#93] от "vlad_m1":

  И все пак така като е до сега не може да продължава нали ?!...
  Не мисля че си от хората дето казват:
  Не съм добре, не знам как може да стане по-добре, но съм против даденото предложение

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 95. 95 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До ,,vlad_m1" - Тази програма е писана през есента на 1985г в село Ветрино - точно това село до което вчера се изтрепаха на магистрала ,,Хемус" . Явно, тогава на бланките е пишело ,,Свидетелство за медицинска годност". Нали знаеш , Бог забавя ,но не забравя,а
  този е само един от аспектите на унищожението на Властта.

  Целта на унищожението на Властта е да има СВОБОДА за всеки !
  Това е - нищо Лично, освен ,че преди 25 години, аз се случих преносителя на Божията воля - неговите ръце и крака, защото Господ е дух и няма физическо тяло от плът, кръв и кости, а следователно няма и как да извърши дреболиите които му трябват. Това е така ,защото ако си дух, за да преместиш един пепелник трябва да предизвикаш земетресение най малко от 5-та степен по Рихтер, ако няма някое човешко същество,което е съгласно съзнателно да ти съдейства и просто да премести пепелника с ръка. Разбра ли с какво съм се занимавал ! А, иначе и аз като всички други съзнавам, че от мен не зависи нищо.

 96. 96 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 418 Весело

  ironhorse, много си прост бе, човек - частната спешна помощ била 20 лева. Ами това искат герберите - ти си внасяй вноските, да запушват дупки в бюджета, пък като се наложи - чакай "по каса", докато умреш или си плащай от джоба . Плащай, за тях това е идеален вариант. Те такива данъкоплатци са има нужни. Само, че като "частната спешна помощ" ти вземе парите и се окаже че няма къде да те препрати, освен в препълненото спешно отделение на областната държавна болница, тогава друга песен ще запееш. Ето ти няколко статии, да видиш какво те чака http://www.slate.com/id/2195851/ http://www.msnbc.msn.com/id/15487676/

 97. 97 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#94] от "ironhorse":

  Съгласен, но ми направи много неприятно впечатление изказването на министърката, че не се предвижда конкуренция за НЗОК.А монополът на касата е основата, върху която е изградена сегашната порочна система на здравеопазването - със злоупотреби, прикрит лобизъм и неефективност.
  Касата в момента не е обществен институт, а държавна организация, придатък на МЗ, чиято цел е да се събират парите от вноските на хората и да се разпределят по усмотрение на управляващите.Ако това не се промени,нищо няма да се промени.
  И друго - пак от АМБ - вместо индивидуални електронни карти, ще се използва ЕГн/личната карта на пациента.Доколкото ми е известно това осега се прави.КАква ще е промяната всъщност? Или това е само имитация на дейност с цел прикриване на управленското безсилие?

 98. 98 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#97] от "vlad_m1":

  Това което искат да направят е като сложат личната карта в четец да излиза здравен статус при лекаря и платени здравни осигуровки.
  Ако нямаш здравноосигурителни права плащаш 100%, ако не вън!
  Другото, в което днес лично се убедих, да мога да проверявам за какво съм лекуван, което не е малко.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 99. 99 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#98] от "ironhorse":

  Защо ти трябва четец.Влизаш в сайта на НОИ - написваш ЕГН и имаш справка за здравноосигурителния статус на лицето.И това се прави във всички болници поне от 2-3 години.Каква ще е разликата? Нима ще се приеме закон , според който здравнонеосигурените няма да се лекуват? Това няма да мине пред конституционния съд.
  Мисълта ми е, че реално не се прави нищо.Докато има монопол сегашната система ще продължи да съществува, независимо кой управлява.А монополът най-вероятно ще продължи, защото е изгоден за всички управляващи.§22.

 100. 100 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#98] от "ironhorse":

  алоууууууу у европа сме а не у сомалия!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK