Минимална заплата от 270 лв. от 2011 г. предлага министърът на труда

Увеличението ще изкриви пазара на труда и ще доведе до съкращения, прогнозираха работодатели

Министърът на труда Тотю Младенов ще предложи минималната заплата да стане 270 лв. от 1 януари 2011 г. В момента тя е 240 лв., колкото е през последните две години.


В края на миналата седмица Младенов съобщи пред БНР, че ще предложи Съветът за икономическо развитие към Министерския съвет да вземе становище по въпроса. В бюджетната прогноза на Министерството на финансите не се предвижда увеличаване на средствата за заплати през следващите две години. Пред "Дарик" Младенов уточни, че е предложил два варианта за увеличение, а от финансовото министерство казали, че "въпросът е отворен".


За нарастване на минималния доход с поне 30 лв. се обяви и управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева. Допреди само три месеца и тя, и Младенов твърдяха, че решението за увеличаването на минималното възнаграждение трябва да се вземе от работодателите и синдикатите и уверяваха, че правителството няма да се намесва.
Сега аргументите на министъра на труда са, че със сегашния минимум нетният доход на най-нископлатените работници е под прага на бедност - 211 лв. Тотю Младенов прогнозира, че новата стъпка ще доведе и до по-високи минимални осигурителни прагове. В интервю за "24 часа" Христина Митрева пък предложи таванът на осигуровките да стане 2200 лв.  


Нарастването на минималната заплата ще увеличи приходите в осигурителната система с 20 млн. лв. през 2011 г. Разходите за бюджета ще се покачат с 25 млн. лв., изчисли Младенов. По неофициална информация социалното ведомство вече е поискало 35 млн лв. повече за догодина, за да покрие социалните плащания при евентуално увеличение.


По последни данни наетите на минимално възнаграждение са почти 162 хил. От тях 37 хил. са в обществения сектор. С минималното възнаграждение са обвързани и други бюджетни разходи като социалните помощи за отглеждане на дете от 1 до 2 години, добавки за хора с увреждания, плащанията по програми за субсидирана заетост, потребителската такса за преглед при лекар.


Синдикатите, които от месеци настояват за увеличаването на заплатата, подкрепиха идеята. "Няма никаква опасност бизнесът да фалира, защото и без това сега плаща много повече средства за заплати, голяма част от които под масата", се посочва в позиция на КНСБ.


Срещу увеличаването на минималната заплата се обявиха Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската стопанска камара (БСК). Аргументите на работодателите са, че това ще повиши разходите на бизнеса, ще доведе до освобождаване на хора и ще изкриви пазара на труда (виж изказванията).


Депутатите Драгомир Стойнев (БСП) и Хасан Адемов (ДПС) подкрепиха идеята.


МНЕНИЯ
Тотю Младенов, министър на труда:
Има логика минималната заплата да се увеличи
Повишаването на минималната заплата на 270 лв. ще увеличи приходите на държавното обществено осигуряване през 2011 г. с 20 млн. лв. За сметка на това разходите на бюджета ще са около 25 млн. лв. Догодина се очаква икономически ръст и затова е хубаво Съветът по икономическо развитие към Министерския съвет да се произнесе по този въпрос. От две години не е увеличавана минималната заплата, тя изостава като чиста сума от минималния праг на бедност и има логика да се увеличи.


Христина Митрева, управител на НОИ:  Таванът за осигуряване трябва да стане 2200 лв.
Поне 270 лв. трябва да стане минималната заплата, за да може нетно да е малко над официалната линия за бедност от 211 лв. Това трябва да е обвързано с вдигането на тавана за осигуряване. Според мен е реално той да стане 2200 лв. Това ще доведе и до увеличение на максималните пенсии през 2012 г.


Румяна Георгиева, КРИБ: Пазарът на труда ще се изкриви
КРИБ е против увеличаването на минималната заплата в условията на криза. Това ще повиши разходите на бизнеса и ще изкриви пазара на труда. Увеличаването на минималната заплата ще вдигне дохода на нискоквалифицираните работници. Това обаче ще демотивира по-квалифицираните, защото фирмите няма да могат да увеличат пропорционално и техните възнаграждения.


Камен Колев, зам.-председател на БСК: В криза това не е добър ход
В криза, когато бъдещето на много бизнес отрасли е несигурно, не е добре да се налага увеличаване на минималната заплата. Нарастването й трябва да е съобразено с икономическото състояние на всеки бранш. По-добре е синдикатите и работодателите да определят какво да е нивото на минималните осигурителни доходи по сектори, които да имат ролята на минимални заплати. В някои браншове като металургията най-ниското заплащане и сега е далеч над минимума, но шивашките фирми надали ще могат да си позволят подобно увеличение.


Хасан Адемов, ДПС: Струва си управляващите да направят това усилие
Поддържам предложението за нарастване на минималната заплата. Получаващите я трябва да имат доход над линията на бедност - 211 лв., което не е така след отчисляването на осигуровки и данъци от сегашното най-ниско възнаграждение. Струва си управляващите да направят такова усилие. Дано да намерят необходимите пари, тъй като с минималната заплата са свързани редица социални помощи, които с вдигането й ще трябва да се увеличат.


Петър Ганев, Институт за пазарна икономика:  Негативният ефект ще е за работодателите
Управляващите трябва да работят върху това да направят пазара на труда по-гъвкав и да създадат предпоставки хората да се осигуряват върху реалните си доходи, а не да изстискват повече пари от бизнеса с повишаване на минимална работна заплата или вдигане на осигуровките. Негативният ефект ще е вдигането на разходите на работодателите. Това ще остави част от получаващите минимална заплата извън пазара на труда.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hristo Velev
  Hristo Velev
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Минималната заплата, естествено, е нула

 2. 2 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Минимална заплата е 2 700 лева /1 300 евро/! Всичко в цифри и числа под 2 700 лева е подигравка и робство за комат хляб и вода от локва!

  Да защитим животнитe !
 3. 3 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Хей, вие, с министерските дрешки,
  стига сте предлагали смешки!!!
  При такава минимална заплата
  по-добре да хващаме гората!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 4. 4 Профил на dima7a
  dima7a
  Рейтинг: 8 Неутрално

  освен подигравките с хората, нищо друго не разнообразява деня на депутата

 5. 5 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Допреди само три месеца и тя, и Младенов твърдяха, че решението за увеличаването на минималното възнаграждение трябва да се вземе от работодателите и синдикатите и уверяваха, че правителството няма да се намесва."

  Да , ама работодателите и синдикатите не искат да се взимат прокризисни мерки.
  За това- ще ги принудим . Или поне ще пробваме.


  Повишаването на минималната работна заплата автоматично намалява заплатите на работещите в частния сектор. Работодателите просто ще заделят увеличението на осигуровките от заплатите.
  И по принуда ще има допълнително посивяване на икономиката.
  Крайният резултат ще е сходен с този при увеличените акцизи на цигарите..

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 6. 6 Профил на luben
  luben
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "mi6osp":

  евала, че го каза толкова добре!

  а половината хора поствали по-горе още си мислят, че като правителството каже да се увеличи минималната работна заплата и хората започват да живеят по-добре... ех мъка мъка, ако беше така, какво ги бърка да я направят 10000 лева? всички щяхме да сме много "ДОВОЛНИ"

 7. 7 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Весело

  Мнооооо пара! Егати разхищението )))
  Всички български правителства, стане ли въпрос за заплати, се ръководят от тъпата "народна мъдрост" - парите развалят човека !!! А кажи после, че не мислят за нас

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 8. 8 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Гневно

  До коментар [#1] от "glacierise":

  Точно така!!!

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 9. 9 Профил на konrad
  konrad
  Рейтинг: 391 Весело

  Нали се сещате че има армия хрантутници на които възнаграждението е определен брой минимални заплати. С това увеличение, въобще няма да увеличат дохода на обикновенните хора.

 10. 10 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 941 Весело

  Промяната на МРЗ от 240 на 270 лева, за която много хора ръкопляскат, представлява увеличение с 12,5 %. Естествено е, че на целия персонал заплатите трябва да се променят в подобно съотношение. Добавете и увеличения размер на осигуровките и разходите за труд ще скочат още увеличението ще се закръгли на около Но никой от управляващите не обяснява откъде ще се вземат парите - от повишена с 12-15 % производителност ли, от увеличение на цени ли ?

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 11. 11 Профил на Hristo Velev
  Hristo Velev
  Рейтинг: 425 Неутрално

  От уволнения На печелившите - честито

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK