Минимална заплата от 270 лв. от 2011 г. предлага министърът на труда

Увеличението ще изкриви пазара на труда и ще доведе до съкращения, прогнозираха работодатели

Министърът на труда Тотю Младенов ще предложи минималната заплата да стане 270 лв. от 1 януари 2011 г. В момента тя е 240 лв., колкото е през последните две години.


В края на миналата седмица Младенов съобщи пред БНР, че ще предложи Съветът за икономическо развитие към Министерския съвет да вземе становище по въпроса. В бюджетната прогноза на Министерството на финансите не се предвижда увеличаване на средствата за заплати през следващите две години. Пред "Дарик" Младенов уточни, че е предложил два варианта за увеличение, а от финансовото министерство казали, че "въпросът е отворен".


За нарастване на минималния доход с поне 30 лв. се обяви и управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева. Допреди само три месеца и тя, и Младенов твърдяха, че решението за увеличаването на минималното възнаграждение трябва да се вземе от работодателите и синдикатите и уверяваха, че правителството няма да се намесва.
Сега аргументите на министъра на труда са, че със сегашния минимум нетният доход на най-нископлатените работници е под прага на бедност - 211 лв. Тотю Младенов прогнозира, че новата стъпка ще доведе и до по-високи минимални осигурителни прагове. В интервю за "24 часа" Христина Митрева пък предложи таванът на осигуровките да стане 2200 лв.  


Нарастването на минималната заплата ще увеличи приходите в осигурителната система с 20 млн. лв. през 2011 г. Разходите за бюджета ще се покачат с 25 млн. лв., изчисли Младенов. По неофициална информация социалното ведомство вече е поискало 35 млн лв. повече за догодина, за да покрие социалните плащания при евентуално увеличение.


По последни данни наетите на минимално възнаграждение са почти 162 хил. От тях 37 хил. са в обществения сектор. С минималното възнаграждение са обвързани и други бюджетни разходи като социалните помощи за отглеждане на дете от 1 до 2 години, добавки за хора с увреждания, плащанията по програми за субсидирана заетост, потребителската такса за преглед при лекар.


Синдикатите, които от месеци настояват за увеличаването на заплатата, подкрепиха идеята. "Няма никаква опасност бизнесът да фалира, защото и без това сега плаща много повече средства за заплати, голяма част от които под масата", се посочва в позиция на КНСБ.


Срещу увеличаването на минималната заплата се обявиха Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската стопанска камара (БСК). Аргументите на работодателите са, че това ще повиши разходите на бизнеса, ще доведе до освобождаване на хора и ще изкриви пазара на труда (виж изказванията).


Депутатите Драгомир Стойнев (БСП) и Хасан Адемов (ДПС) подкрепиха идеята.


МНЕНИЯ
Тотю Младенов, министър на труда:
Има логика минималната заплата да се увеличи
Повишаването на минималната заплата на 270 лв. ще увеличи приходите на държавното обществено осигуряване през 2011 г. с 20 млн. лв. За сметка на това разходите на бюджета ще са около 25 млн. лв. Догодина се очаква икономически ръст и затова е хубаво Съветът по икономическо развитие към Министерския съвет да се произнесе по този въпрос. От две години не е увеличавана минималната заплата, тя изостава като чиста сума от минималния праг на бедност и има логика да се увеличи.


Христина Митрева, управител на НОИ:  Таванът за осигуряване трябва да стане 2200 лв.
Поне 270 лв. трябва да стане минималната заплата, за да може нетно да е малко над официалната линия за бедност от 211 лв. Това трябва да е обвързано с вдигането на тавана за осигуряване. Според мен е реално той да стане 2200 лв. Това ще доведе и до увеличение на максималните пенсии през 2012 г.


Румяна Георгиева, КРИБ: Пазарът на труда ще се изкриви
КРИБ е против увеличаването на минималната заплата в условията на криза. Това ще повиши разходите на бизнеса и ще изкриви пазара на труда. Увеличаването на минималната заплата ще вдигне дохода на нискоквалифицираните работници. Това обаче ще демотивира по-квалифицираните, защото фирмите няма да могат да увеличат пропорционално и техните възнаграждения.


Камен Колев, зам.-председател на БСК: В криза това не е добър ход
В криза, когато бъдещето на много бизнес отрасли е несигурно, не е добре да се налага увеличаване на минималната заплата. Нарастването й трябва да е съобразено с икономическото състояние на всеки бранш. По-добре е синдикатите и работодателите да определят какво да е нивото на минималните осигурителни доходи по сектори, които да имат ролята на минимални заплати. В някои браншове като металургията най-ниското заплащане и сега е далеч над минимума, но шивашките фирми надали ще могат да си позволят подобно увеличение.


Хасан Адемов, ДПС: Струва си управляващите да направят това усилие
Поддържам предложението за нарастване на минималната заплата. Получаващите я трябва да имат доход над линията на бедност - 211 лв., което не е така след отчисляването на осигуровки и данъци от сегашното най-ниско възнаграждение. Струва си управляващите да направят такова усилие. Дано да намерят необходимите пари, тъй като с минималната заплата са свързани редица социални помощи, които с вдигането й ще трябва да се увеличат.


Петър Ганев, Институт за пазарна икономика:  Негативният ефект ще е за работодателите
Управляващите трябва да работят върху това да направят пазара на труда по-гъвкав и да създадат предпоставки хората да се осигуряват върху реалните си доходи, а не да изстискват повече пари от бизнеса с повишаване на минимална работна заплата или вдигане на осигуровките. Негативният ефект ще е вдигането на разходите на работодателите. Това ще остави част от получаващите минимална заплата извън пазара на труда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK