Фандъкова поиска преброяването да обхване и домашните кучета

Фандъкова поиска преброяването да обхване и домашните кучета

© Юлия ЛазароваСтолична община обсъжда с Националния статистически институт възможността в предстоящото преброяване да бъдат включени и домашните кучета. Това съобщи БТА, като цитира кмета на София Йорданка Фандъкова.


До този момент има около 4100 регистрирани домашни кучета, за цялата минала година те са около 150-200, каза Фандъкова. Тя припомни, че таксата за регистрация е 24 лева, като от такса са
освободени кастрираните. Приходите от таксите отиват за инвестиции в приюти, мерки за решаване на проблемите с бездомните кучета.


Подготвя се промяна в наредбата за домашните любимци, като се завишават сериозно санкциите. В момента глобата за всякакви нарушения е 20 лева. За ухапване глобата ще скочи драстично и ще стане между 1000 и 2000 лева. За останалите нарушения - като разходка без повод, ако не се събират отпадъците след кучетата и др., глобите ще варират между 200 и 400 лева.
От 13 юли се кастрират и дворните кучета. Малко под 500 дворни кучета са кастрирани в район "Нови Искър", програмата продължава в "Люлин", "Връбница" и други райони, каза Фандъкова.


При спиране на строителството заради кризата имаше огромен бум от пуснати кучета от строежите, посочи кметът на София. Тя съобщи, че от началото на годината са заловени 3217 животни, кастрирани са малко под 2000, доказано агресивните и опасни са евтаназирани.


Приют за около 1000 безстопанствени кучета се очаква да бъде изграден следващата година в столичния район "Надежда", съобщи още Йорданка Фандъкова.


Днес стана ясно, че в пробното преброяване по интернет са се регистрирали над 23 хил. души от цялата страна. Класическото преброяване започна в квартали на Плевен, Велико Търново и Стара Загора. То ще продължи до 20.00 часа на 14 септември, а същинското преброяване на населението е планирано за март 2011 г. 

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LZ
  LZ
  Рейтинг: 258 Весело

  Най-накрая се появи кмет с работеща глава.

 2. 2 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 641 Любопитно

  До коментар [#1] от "Al Bundi":
  Може би и бъдещ президент по примера на Русия!?
  http://beta.inosmi.ru/images/16274/11/162741119.jpg
  Жената ръководител Валентина Matvienko е губернатор на Санкт Петербург. Тя измина дълъг път нагоре по стълбата кариерата на политик, като е била в кабинета на президента на Руската федерация в Северозападния федерален окръг, вицепремиер по социалните въпроси, и е работила в дипломатическата служба.
  Валентина Matvienko (по баща Tyutina) е роден на 7-ми Април 1949 година в региона Shepetovka Хмелницки на украинската РСС. През 1967 г. тя се премества в Ленинград. През 1972 г. завършва Ленинградския химически Лекарствен институт, през 1985 г. - Академия за обществени науки при ЦК на КПСС през 1991 г. - следдипломна квалификация водещи дипломати в Дипломатическата академия на Министерството на външните работи.
  От 1972 г., Matvienko е в комсомолските и партийни работи . Тя е в йерархията от ръководител на отдел , от Петроград окръжен комитет на първия секретар на окръжния комитет на Комсомола Ленинград. От 1984 до 1986 г. работи като първи секретар на окръжния комитет на партията Krasnogvardeisky. От 1986 до 1989 г. работи като заместник-председател на Изпълнителния комитет на Ленинград Градския съвет на депутатите на хората върху въпроси на културата и образованието. От 1989 г. до 1992 г. е заместник на хората на Върховния съвет на СССР. От 1989 до 1991 тя заема поста председател на Слънцето на жените, семейството, майчинството и детството. В тази роля, тя "счупи" право, че правото за получаване на отпуск за отглеждане на дете под 3 години е като жена и един мъж.
  Заместник министър-председател в правителството на Сергей Степашин (май 1999 г.) и Владимир Путин (август 1999 г.).
  http://beta.inosmi.ru/images/16274/14/162741465.jpg
  http://beta.inosmi.ru/images/16274/34/162743445.jpg

  Да защитим животнитe !
 3. 3 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Фандъкова иска да се преброят домашните кучета, защото повече й оттърва от това да преброи децата останали извън детските градини, въпреки грандиозните й и помпозни обещания.

  10 000 са неприетите деца.

 4. 4 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Ако беше останала в родния си Самоков, компирите ли щеше да брои?

  Мен ме интересува как ще преброява гурбетчиите. Наскоро ми се наложи да си попълвам домовата книгата и се оказа, че според нея само 2 апартамента от кооперацията се дават под наем официално. Неофициално над 10. При зачестилите кражби и опити за такива, хич не ме интересува дали са преброени Чарли от 4-тия етаж или Джина от партера. Предпочитам да съм наясно с Мюмюн и Хасан. Съвесем сериозно!

 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#2] от "AFONIA":
  Великите ръководители започват от Украйна - Лев Троцки, Сергей Станишев,Валентина Matvienko и така от котилото.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Добри идеи на кметицата.Дано да променят наредбата и да проработи.

 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Кучкарите са против това и почват да плюят

 8. 8 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Мен повече ме интересува да преброи улинчите кучета и да ги накара да плащат такса. Или най-накрая да се задейства като кмет и да ги разкара от улиците, а не да ръси глупости.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 9. 9 Профил на chiqui
  chiqui
  Рейтинг: 70 Весело

  Имаше в соца един филм "Преброяване на дивите зайци"

 10. 10 Профил на kikoto
  kikoto
  Рейтинг: 8 Гневно

  моето куче си стои на двора! ЗАЩО да му плащам такса? Какво ми е дала общината? А кучето ми е охрана! да не би мвр да ме пази?! Не съм веселин маринов, та да ме пази! Защо тогава да плащам такса за кучето? Заради правото да се ОХРАНЯВАМ? Защото засягам интересите на крадците евентуално? Сякаш именно с крадците се отъждествяват общинарите и фандъкова и заради това гледат да отслабят защитата на населението спрямо тях! Не можеш да отстреляш крадец, не можеш да си опазиш имуществото.. А изглежда трябва да ползваш за охрана и фирмата на шефа на фандъкова! НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ, ФАНДЪКОВААА!!! Вие на страната на крадците ли сте?!

  милиционерският похват на задължителните регистрации победи интернет анонимността - ЧЕСТИТО! Вече си имаме досиета!
 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1394 Весело

  А защо да не обхване и домашните котки и още по - добре домашните бълхи ? Те циганите и незаконните им деца в София и в останалите градове и села на страната няма да могат да преброят ... Всичката Мара втасала , оназ си работа сресала .

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#8] от "epoc":

  Над 9000 са в София, братко. И се множат, а Общината не може да насмогне да ги брои и преброява. Ако с броене се решаваха проблемите... Те не са нито от днес, нито от миналата година. Цялата ни съвременна демокрация мина под сянката на бездомното куче.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 13. 13 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фандъкова поиска преброяването да обхване и домашните кучета

  Предлагам г-жа Фандъкова да включи в преброяването не само космите по главите на преброяваните ,но и тези които растат по телата им. Така Вожда Б.Борисов ще може да въведе Данък окосмяване който да се плаща задължително преди началото на отоплителния сезон ,защото окосмяването на тялото предпазва от студа, което води до загуби за Енергийните дружества поради по ниски сметки за ток и парно.

 14. 14 Профил на perpetuum_mobile
  perpetuum_mobile
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Става дума за домашните кучета и никак не е странно да бъде използвано преброяването, за да се разбере колко са те. Това има връзка с регистрацията им, контрола върху популацията, плащането на такси и т.н. Защо едно разумно предложение се посреща на нож, има си обяснение.
  Вярно е, че в държавата ни има купища нерешени проблеми, но те няма да се решат, ако не се преброят кучетата, нали?

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#10] от "kikoto": Ами може би затова, че лае цяла нощ нищо, че е в твоя двор съседите не могат да спят

 16. 16 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Преброяването на домашните кучета е значително по-лесна задача от (например) преброяване на малоумните гербери.

 17. 17 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#4] от "Офца":

  Ами Овца,
  тези апартаменти си имат собственици, които прибират наем.
  Намерете ги и им разяснете ситуацията, а най-вече че прибирането на кинти върви и с някои отговорности към собствеността.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#16] от "Скандинавец": Не е баш така вярно , че има и такива но проблема е когато не можеш да си пребпоиш и пръстите на ръката та затова ти е трудно

 19. 19 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 800 Неутрално

  ДА ! И данък върху песовете !!! Стига само кучета

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 20. 20 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Браво за инициативата, но не е достатъчна!
  Трябва да се въведат задължителни идентификационни лични документи за домашните любимци, чрез които да се определи броят им, ваксинациите им, обезпаразитяването им и здравословното им състояние. Само по този начин чрез задължителен контрол ще се добие представа каква е ситуацията в БГ.
  Няма начин да се прецени какви паркове и колко да се оформят за домашни любимци и къде, как да се наложи глоба на собственик, който се отрече че е негово провинилото се куче, като го пусне да избяга временно, къде и колко специализирани кошчета за кучешки фъшкии да се поставят.
  Трябва да се обясни на народа, че ако видят куче което не е на каишка или с наморник, или собственикът му не събира лайната на животното, трябва веднага да звънят в полицията, а от там да се преценява, дали всичко е изрядно около документите на кучето и да налагат съответната санкция или да викат служители от приютите да прибират животното.
  Този своеобразен донос, ще помогне на народа да осъзнае че бъдещето е в неговите ръце и за всяко своеволие, което не е законно трябва да се уведомява полицията. Само така полицицята ще натрупа огромна база данни, с което незаконно подвизаващата се общественност ще лъсне наяве, защото няма престъпник в БГ който да не се афишира и да не е показен във всяко свое действие!
  МВР обаче трябва да се сдобият първо с компютри, да заработят с тези компютри и да се научат да мачкат качествено базите с данни за да изцеждат улесняващата ги информация!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 21. 21 Профил на D Day
  D Day
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#3] от "agata_kristi":

  След такава експанзия на селяндури и нищо правене на десните през последните 15 години, ти какво искаш? Аман от лаици! Май забравихте колко детски градини се закриха, продадоха, окрадоха. Кметицата прави достатъчно, ако всеки правеше това, което тя прави, нямаше да има деца оставени без детска градина. И цифрата 10 000 въобще не е вярна.

  По темата: идеята е добра, защото трябва да се знае какво е състоянието и бройките на кучетата, също така, кой не си плаща данъка.

  We will accept nothing less than full victory.
 22. 22 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Много добра идея е при преброяването да се преброят и домашните любимци, кучета и котки. Всички трябва да бъдат регистрирани и да им се поставят подкожни чипове за идентификация. Общинската полиция да обикаля редовно всички паркове и градинки, където се извеждат кучета на разходка, и да налага глоби от няколко стотин лева на стопаните на тези които не са регистрирани. Когато това бъде направено бездомните кучета бързо и рязко ще намалеят и няма да има нужда от нови приюти.

  Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си; достатъчно умен, за да спечели от тях и достатъчно силен, за да ги поправи. - Джон С. Максуел
 23. 23 Профил на Цапцарапов
  Цапцарапов
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#21] от "D Day":

  Точно!

 24. 24 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Аз много бързо мога да ги преброя уличните, за седмица едно непреброено няма да остане, като им сведа бройката до десетична дроб, ама не ме питат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK