ДДС в туризма ще се повиши, спори се за новата ставка

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов<br />

© Георги Кожухаров

Зам.-министърът на финансите Владислав ГорановВъвеждането на единна ставка за ДДС върху туристическите услуги е почти сигурно, въпросът е дали тя ще е 14% или по-ниска, но не по-малко от 10%.


Това впечатление остави у наблюдателите днешната дискусия в Съвета за икономическо развитие, председателстван от икономическия министър Трайчо Трайков. В неговите рамки представители на правителството, бизнеса и синдикалните организации обсъждат различни аспекти на икономическата политика. Тема на днешното обсъждане бяха данъчните закони и бюджета за следващата година, но дискусия относно бюджета липсваше. С уговорката, че такава ще се проведе в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество заместник-министрът на финансите Владислав Горанов насочи разговора към подготвяните промени в данъчните закони.


Горанов определи като необратимо въвеждането на обща ДДС ставка за туристическите услуги, а единственият въпрос е на какво ниво ще бъде тя. При сега действащия закон за ДДС организираните групи плащат 7% ДДС, а за всички останали туристи ставката е 20%.
След като това различно третиране бе определено като недопустимо от Европейската комисия, пред правителството остава въпросът да направи ли обща ставка от 20%, обща от 7% или да се предложи междинна ставка от 14%, каквато финансовото министерство лансира. Експертите на Симеон Дянков са сметнали, че ако през тази година ставката бе единна на ниво от 14%, държавата би събрала 38 млн. лв. повече, а при единна ставка от 20% допълнителните приходи са щели да бъдат около 78 млн. лв. В същото време единна ставка от 7% би коствала загуба на приходи и затова е неприемлива за финансовото министерство.


Без да го казва в прав текст, зам. финансовият министър на практика отхвърли аргументите на председателя на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова срещу единната ставка над 7%. Тя посочи, че вече има напечатани каталози, че има предварителни договори, които вече са били подписани и, че вдигането на ДДС ще удари туризма във време, когато се наблюдава съвземане. Соколова опита да защити и хотелиерите, като каза, че голяма част от тях са сериозно задлъжнели към своите кредитори, но в отговор Владислав Горанов заяви, че приносът на туризма към фиска трябва да се доближи до неговия принос към брутния вътрешен продукт, визирайки, че голяма част от компаниите в туристическия бранш оперират в сивия сектор.


Представителите на бизнес организациите подкрепиха Донка Соколова. Заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев коментира, че ако за държавата не произтичат загуби, ще е добре единната ставка да е 10%, а не 14%. По-сериозните възражения на бизнеса бяха срещу понижаването на годишните амортизационни квоти. "Досега се работеше за ускоряване на амортизациите и изведнъж ни се съобщава, че годишните квоти ще се намалят", коментира Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Аргумент на бизнеса да недоволства е фактът, че така ще се забави технологичното обновление на компаниите и ще се изземе по-голям ресурс под формата на корпоративен данък в сегашния момент на затруднена ликвидност.


Експертина Министерството на финансите пък контрираха, че ефектът от тези промени ще се усети едва през 2012 година и за това има достатъчно време бизнесът да реагира. В същото време освен банките почти липсват компании, които на всеки 2 години сменят компютрите и оборудването си.


От Българска търговско-промишлена палата предупредиха, че подготвяните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс може да създадат условия за рекет от страна на данъчните служители. Те визираха плановете да се позволят проверки по аналог и така да се начисляват осигурителни задължения за минал период от време, ако се установи, че една компания е осигурявала служителите си на доход, който е много по-нисък от средния за нейния бранш.


Тази идея беше разкритикувана и от депутати на ГЕРБ в летните месеци като неадекватна, защото по този начин се рискува ревизиите да влязат в съда и да се проточат с години, а проблемът с ниските осигурителни приходи е на дневен ред сега.


Преди дискусията да продължи с обсъждане на минималната работна заплата, заместник-министърът на финансите напусна залата заради друг ангажимент. В кулоарите на икономическото министерство той коментира, че повишаването на минималната работна заплата почти не би оказало влияние върху държавните разходи, но призова за внимателен анализ преди да се правят промени. По думите му това няма да увеличи реалните доходи, но вместо да изкара на светло скрити доходи, може дадоведе до ръст на безработицата. Малко преди това от социалното министерствокоментираха, че с увеличението на минималната заплата от 240 на 270 лв. на светло ще излязат 30 лв. от скритите доходи на най-ниско платените работници.


Представители на бизнеса пъкизказаха опасения, че нарастването на минималното възнаграждение ще увеличи разходите на фирмите и ще вдигне възнаграждението на работниците с най-ниска квалификация, а тези с по-висока няма да получат по-високи доходи.


Синдикатите и министърът на труда пък контрираха, че минималната заплата е без промяна вече втора година и в момента след плащането на данъци и осигуровки получаващите я падат под официалния праг на бедност - 211 лв. на месец.


По последни данни около 160 хил. души получават минимална заплата, от които 37 хил. са в обществения сектор.


След катонапусна дискусията пред журналисти Владислав Горанов се обяви против увеличаването на пенсиите за 2011 година.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Начисляването на данъци и осигуровки за 5 години назад е също толкова неприложимо, колкото глобата от 15 хиляди лева за неосигурен работник. Никой не може да отговори на въпроса, дали фирмата щеше да я има изобщо, ако сиплащаше всичките данъци и осигуровки в пълен размер. Никой от стотиците хиляди гаражни търговци не може да понесе споменатите глоби. Затова и глобен за 15 хиляди няма, а случаят по правило завършва с рушвет на чиновника "пропорционален на материалния интерес". Толкова за страшното наказание. Същото ще бъде и с ревизиите за 5 години назад. След като се разчуе какъв рушвет ще ти одерат, народът ще почне масово да си пререргистрира гаражчетата и кръчметата на нови фирми, а тогава ниц 5 години назад

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 2. 2 Профил на Jogy
  Jogy
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Не беше ли същото това управление, което отмени ограниченията за пушене в затворени помещения със мотива че от това по време на криза щял да пострада туристическия бизнес?

 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 746 Гневно

  "ДДС в туризма ще се повиши, спори се за новата ставка"

  Някоя тиква пак е написала измиселно заглавие! Ставката ще осредни така, че ДДС да плащат и туристите от чужбина, а не само българите!
  Лично за мен ДДС ще се намали - рабрахте ли ТИКВИ от "Дневник"!

 4. 4 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Весело

  Аз викам ставката да бъде отрицателна, демек да им даваме пари на хотелиерите, примерно -20%.
  Чувам било криза и се очертава в следващите години да останат незастроени някой плажове по черноморието, а това както мисля е очевидно ще бъде крайно незадоволително с оглед петилетния план за урбанизиране на защитените територии по Черно море.
  Милите родни хотелиери, те са най-истинските патриоти и най-добри бизнесмени, мисля редно е да поемем от тяхната тежест в тежкия им поход в колонизацията на нови територии.

  Тази година жилищен комплекс от Бургас до Емине, след 5 години - от Резово до Дуранкулак!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 5. 5 Профил на Saint
  Saint
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Владислав Горанов - педерастчето от Свищовското икономическо училище. Още едно финансово недоразумение като началника си.

 6. 6 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов това с Делян Пеевски от ДПС ли го е обсъдил това?

  Нали се виждал редовно на кефенце, даже ги бяха снимали как заговорничат като долни педали...

 7. 7 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник ,както обикновено проявява тенденциозност прикривайки най болезнената част от истината :

  ВДИГАТ ДРАСТИЧНО ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ,ЦИГАРИТЕ И ВСИЧКИ АКЦИЗНИ СТОКИ.

 8. 8 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не виждам смисълът от такава преференция в ДДС-то, тъй като данъчните така и не могат да хванат количеството на нощувките по хотелите, оборотите на заведенията, дискотеките и прочие...
  Като ги лъжат нагло не с 10-20%, а 90% така и ще се чудят как да закърпят бюджета... но то да е само там...да прижумиш

  un buen dia empieza con un solo rayo
 9. 9 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ДДС на туристическите услуги трябва да е като на всичко останало. Няма какво да мрънкат кадрите на Мултигруп, те защитават казионни интереси. След като лекарства, хляб и мляко, бебешки храни и учебници, са с 20% ДДС, значи и всичко останало трябва да е с 20%. От къде на къде туризма ще е най-приоритетен? Това е "най-сивия" сектор, най-рушветчийския, най-бакшиштаджийския и с най-ниска квалификация на болшинството от персонала. От толкова привилегии, туризма е с най-голям принос за циганизацията на обслужването в БГ и е най-смръдливия БГ сектор. То да не ги пипат за условия на труд, да не ги "нападат" данъчни, да не "чукат" касови бележки, да изхвърлят канални води директно в морето, да не си купят по един агрегат големите хотелиери, защото знаят с колко са излъгали в консумацията, да преградат плажните ивици, да не им влизаш с кола до хотелите, че има бариери с мутри и т.н. и т.н. За какво реват? Трябва да се научат да си заработват приходите, а не само да крият данъци. Защо няма мнение от петзвездните мултинационални хотелски вериги, а само нашите селяндури реват, а?

 10. 10 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От както е зам.министър В.Ггоранов доста е напълнил бузките.

 11. 11 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ами тази новина да вземат да я включат в рекламните клипове, дето скоро ги пуснаха, за да стане абсурда още по-голям. То от ведомството на шейх Ал Траял Абдал друго и не може да се очаква.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Горанов, в целия ЕС ние сме с рекордно ниска минимална работна заплата - 123 евро. Дори в Румъния взимат 144 евра. Да не говорим за Естония - двойно повече от северните ни съседи, хеле пък към Централна и Западна Европа (над 1000 евро е минимума в Холандия). Че и много ги били вдигнали - минималните заплати и пенсиите. Това е издевателство над народа, г-н зам. министър. Ако така ще ни правите средноевропейска държава, с нищо не сте по-различни от другите преди вас.

 13. 13 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1228 Весело

  Не разбирам какво искате от Владко Горанов?!

  Поработило е момчето малко в Министерство на земеделието и хоп изведнъж зам-министър.

 14. 14 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 479 Весело

  Ух, че хубавец! На мама лобистчето! С Делянчо Пеевски и той мамин сладък, с него ли се разбрахте за ДДС-то

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 15. 15 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Враг № 1 за правителството-малките и средните фирми!
  Най-добрите приятели на народа-Главбулгарстрой, Трейс, Хидрострой, фирмите на ТИМ и на Ковачки!
  Да да е.ем майката на Златните, Съвито, Албена и Банско, ще ми се правят на слуги, и ще мият чинии ли?
  Всички ще ги пратим на локвата на Белене, за да работят за народа и Тиквата!

 16. 16 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Всички чиновници и министри на Тиквата прекарват поне 1/3 от времето си в Брюксел, и други страни от Западна Европа. Случайно не се ли позаинтересуваха каква е ДДС ставката в туризма там?
  Знам че за Франция е 5.5%, а за Гърция миналата година бе занулена.
  Ние нищо общо ли нямаме с другите страни от Съюза?

 17. 17 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Шумкаров, Гърция не е въобще пример за подражание. Видяхме ги докъде стигнаха и в туризма. При нас ставката считай е нулева, защото както се вижда дори и 7% е фиктивна. Никой не може да накара някого да плаща данъци в България. Това е очеваден факт, още повече пък тези по морето

  un buen dia empieza con un solo rayo
 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1063 Весело

  А преди 12 години какви икономисти имахме от ТРЗ на пловдивския ДАП направо министри ставаха

 19. 19 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 361 Любопитно
 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1063 Весело

  До коментар [#10] от "ali13":
  За кои бузки става въпрос?

 21. 21 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 531 Весело

  ШУШУМИКАРОВ ПАК СИ ТУК СТИГА БЕ ЧЕТИ ТО СЛЯПОТО ОКАТО ПРАВИ

 22. 22 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да, на туризма ще вдигнете ставката, а на хазарта не, нали.... ех деца деца, колко сте прозрачни.

 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Този , с "ломброзиански " череп ли, определя ставките в България ??.>>)))

  BIG AL
 24. 24 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Принципно по-ниската ставка за туризма може да се разглежда като стимул на износа, защото като са по-ниски цените ще дойдат повече чужденци и от там повече валутни постъпления в страната. Обаче ако държавата си вършеше работата и имаше реален контрол на строежите по курортните комплекси и изградена инфраструктура с парите от данъци 20те процента разлика в цената нямаше да имат значение за туристите, защото ако съдя по себе си като ида някъде презастрояването, чистотата, инфраструктурата ми правят впечатление и определено бих казал на познатите ми, че еди къде си е по-скъпо но си заслужава. Така че нека да няма преференции, но и държавата да си върши работата. Другият вариант е да остави хората сами да си поддръжат инфраструктурата, но и да не иска данъци освен минимално необходимото за осигуряване на реда и законността.

 25. 25 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 504 Неутрално

  ставката трябва да е 20%. Като за всички други.
  Точка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK