Първанов към военния министър: Докато съм тук, ще трябва да се съобразявате с мен

Военното разузнаване може да остане без шеф за неопределено дълго време и да се управлява от временно изпълняващ длъжността, докато не се намери разрешение на конфликта между военния министър Аню Ангелов и президента Георги Първанов.


Това е едно от посланията на Първанов в интервю за в. "Труд". Неотдавна министър Ангелов също показа непреклонност и обяви, че няма нов кандидат за поста шеф на служба "Военна информация".


От 1 септември досегашният началник на военното разузнаване Пламен Студенков официално е освободен от поста, а президентът на два пъти блокира предложенията на Ангелов за поста - първо Динчо Карамунчев, а след това и гласуваната от правителството кандидатура на комодор Валентин Гагашев.
Пред изданието Първанов описва два възможни сценария за изход от ситуацията. Единият е опит на ГЕРБ за законова промяна, за която вече намекна и военния министър, така че шефът на службата да бъде назначен и без санкция от държавния глава.


"Другият вариант се крие в любимата максима на диктатора: няма човек, няма проблем... Но докато съм тук, ще трябва да се съобразяват с моето мнение", предупреждава Първанов. Според него действията на военния министър могат да се определят като "поведение на инат". Той отчита още тенденция към създаване на политически контрол върху армията, критикува и съкращенията.


В същото време държавният глава дава доста щедра оценка на работата на МВР. Отбелязва все пак, че "има много показност" дори при рутинни акции на полицията и че е важно големите босове да са прибрани зад решетките.


Изказва резерви към идеята за създаване на специализиран съд, като споменава, че в проекта трябва "да има буфери срещу възможна разправа, в това число и политическа". Първанов определя отношенията си с премиера Бойко Борисов като добри и обобщава, че за обществото са полезни "не фалшивото спокойствие и замазването на проблемите, а принципен дебат" между институциите.


По повод лобистките скандали в ГЕРБ президентът отбелязва, че реално наказани за действията си в управляващата партия няма. "Има хора, които са понижени в чин, ако се използва военната терминология", допълва той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK