Дянков отново ще се отчита пред депутатите за парите на здравната каса

Дянков отново ще се отчита пред депутатите за парите на здравната каса

© Красимир ЮскеселиевФинансовият министър Симеон Дянков утре отново ще даде информация на депутатите за това как са харчени парите от резерва на Националната здравноосигурителна каса  (НЗОК) през последните десет години. По искане на "Синята коалиция" народните представители решиха утре сутринта като първа точка да е изслушване на министъра по темата.


В края на миналата седмица Дянков по своя инициатива и без да бъде викан излезе от трибуната на парламента и обяви, че: "От 2000 година досега резервът на НЗОК не е пипан. Нашето правителство не е харчило пари от резерва, няма и да го направи." Той съобщи, че по предварителни данни наличността по сметки на здравната каса в БНБ към 31 юли тази година са 1 234 700 000 лв. От тях 885 млн. лв са по текущи бюджетни сметки, а 350 млн. лв. са депозит.


Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров обаче днес каза от парламентарната трибуна, че остава неясен въпросът как са разходвани средствата за здравеопазване. Според него разчетите представени от финансовия министър Симеон Дянков за парите на здравната каса са неточни. По думите му има основание за съмнения, че след 2001 година средствата от резерва не са били използвани само за здравеопазване, което е противозаконно. Затова той поиска по-обстойно изслушване на министъра.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 551 Неутрално

  На голословията на хора от управляващите не трябва да се вярва! Трябват документи, с които да доказват всеки изхарчен лев от нашите вноски. Трябва да се даде обяснение защо не е платено на болниците от толкова месеци, защо им се намалят бюджетите! Защо управляващите отказват да се създаде анкетна комисия от всички парламентарни групи, която да провери всяко едно движение на нашите пари за здраве? Ако всичко във финансите на здравеопазването е наред и парите се ползват по предназначение, не би трябвало управляващите да се страхуват от такава комисия. Това, че отказват такава, е много съмнително и говори за нередности в това направление. А нали се сещате и усещате, че всичко рефлектира върху нас, пациентите и не трябва да допускаме държавата да се подиграва с нас и да си играе с нашето здраве!

 2. 2 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 768 Разстроено

  Пациентите си отиват, резервът- остава!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 3. 3 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Тоя още ли не е в затвора?

  Какво чака Велчев, да го тикне веднага в панделата!

 4. 4 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Въпросът е, защо министърът на финансите е разпоредител по сметката на НЗОК?
  Там няма ли си борд?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Клоунадата е пълна , щото на Дянков е отредена ролята на селския луд , който го питат къде са парите от селския панаир. Всички правителства от 2000 г насам са събирали пари ,но не са ги харчили за здравеопазване , а за каквото им скимне, като са си дърпали от общия куп безотчетно. Събирали са х лева , а са харчили х/2 . Останалото – изплюскано на държавната кьорсофра.
  Сега всички тези които питат ще се подсмихват под мустак гледайки как Дянков ще продължи лъжата като продължи да твърди ,че има резерв , не са го харчили и няма да го харчат. Щом никой не казва истината, очевидно всички от политическата класа имат интерес измамата с внесените от българите здравни вноски да продължи. А гражданското общество зяпа като ударено с мокър парцал и тъпее ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Каква е целта на резерва?

 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:05 на 08/09/2010 от неговия автор.

 8. 8 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dr_Doolittle":

  Според мен, няма да е лошо НЗОК да функционира като независима от изпълнителната власт финансова институция.

  Така, ако държавата иска пари, да бъде така добра да сключи с касата договор за заем със всички произтичащи от това срокове за погасяване, лихви и тем подобни.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#8] от "wreck":


  Единственият бърз начин е незабавно включване на нови здравни фондове и елимниниране на НЗОК като портмоне, притежавано от измамници. Макар че много от частните фондове също са пирамидални структури, поне ще носят някаква финансова отговорност за събираните средства, нещо което сега не става. Аз лично бих си превеждал здравните вноски само на чуждестранна институция с централа извън България в някоя от наистина европейските страни...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 10. 10 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  Ако НЗОК е собственост на акционерите(осигуряващите се българи ),и ръководено от избран от тях борд, не виждам проблем да съществува в конкурентната среда на няколко здравни фонда.
  "Елиминирането" на касата би повдигнало въпроса, чии са парите в нея, с всички произтичащи от това политически усложнения.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 11. 11 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Прочетете статията на професор Мръчков и ще разберете що за птица е Дянков.

 12. 12 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Неутрално

  интересен в въпросът какво се случва със статистическото представяне на инфопрмацията. ако наистина има резерв на касата 1.2 млд и резерв на сребърния фонд 1.6 млд. добре, но ако пак има алабалистика от рода на депозита в ббр от 0.6 млд, който всъщност е похарчен нещата ще станат много зле...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 13. 13 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#6] от "xmm":

  Резервът се поддържа,за да се използва при форсмажорни обстоятелства като големи епидемии или невъзможност на бюджета на здравната каса да се справи с изплащане на по-големи задължения,отколкото са събрани.
  Бели пари за черни дни.
  И в никакъв случай тези пари по закон не трябва да се използват за запълване на други дупки в дъжавния бюджет.

 14. 14 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Весело

  Какво има да се отчита?!
  По-добре към САЩ
  да отлита!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#13] от "desen":

  Кризата ,в която сме не е ли форсмажорно обстоятелство?

 16. 16 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":Лошото е , че няма да позволят оперирането на такива чужди структури! Веднага ще им наложат посредници-"представитеи". Това е изпипан комунистическо-кагебистки модел, измислен за прехода. Той се прилага успешно от София през Москав до Пекин! За справка действащите в България "европейски" финансови структури.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 17. 17 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#15] от "xmm":

  Определено този въпрос не би трябвало да го отправяте към мен, но все пак ще отговоря така:
  При положение,че се орязват клинични пътеки,не се заплаща на болници за вече свършена работа,няма пари за лекарства за онко и други болни със специфични заболявания - изводите си направете сам.
  Друг е въпросът дали се крадат пари от касата.
  И грижа на управляващите е да пресекат или намалят до минимум тези практики, но не като наказват всички, с което признават,че не могат да се справят с управлението. За повече от една година само с говорене проблеми не се решават.
  И нито животът започва от тяхното управление,нито държавата.
  Ако са слушали/гледали интервюто с проф.Чирков, може и да прихванат нещо.Но с това его - едва ли.

 18. 18 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  НЯМА държава в света която да не фалира при такива резултати осве нможе би Китай:

  С 60% са се увеличили плащанията за болнична помощ за 5 години

  В България има най-висок дял хоспитализирани пациенти в Европейския съюз

  С 60% са се увеличили плащанията за болнична помощ за период от пет години, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

  През 2006 г. касата е заплащала за болнична помощ средномесечно по 62 049 000 лв., а през 2009 г. разходът е достигнал 96 206 000 лв. според анализ на експерти на НЗОК на ръста в хоспитализациите и заплатените за тях средства на болниците за период от пет години.

  Анализът на тези данни показва, че най-голямо е увеличението на средствата (с 21 %) през 2009 г., спрямо 2008 г.

  Основната причина за неконтролируемото повишаване на разходите за болнична помощ е приемът на пациенти в болница, чието лечение може да се извършва в извънболничната помощ.

  Друг основен проблем са повторните хоспитализации посочват от касата. За една година 300 000 пациенти са лежали в болница повече от един път, като само при три на сто е имало медицинска целесъобразност. Във всички останали случаи се наблюдава прием в болница с цел усвояване на финансов ресурс.

  Друга причина за повишаване на разходите е селективното договаряне и стремеж на болниците да работят и

  отчитат скъпоструващи клинични пътеки,

  пише в съобщението. През 2006 г. НЗОК е заплатила за 1 300 226 хоспитализации, а през 2009 г. те са били 1 769 594.

  Установената тенденция за нарастване се запазва и през 2010 г., като според направени разчети очакваният им брой до края на годината ще достигне 2 080 000. Това се отразява и в отчетите на болниците към НЗОК.

  През 2010 година

  средномесечните средства, заявени от болниците, достигат 101 106 000 лв.,

  допълват от НЗОК. От касата заявяват, че на базата на тези данни е предприела стъпки за контролиране на разходите за болнична помощ чрез въвеждането на делегирани бюджети за болниците.

  Целта е да се ограничат ненужни хоспитализации, които генерират разходи в болничния сектор, отбелязват от НЗОК.

  Данните за средномесечните отчети на болниците за разглеждания период са: 2006 г. - 62 049 000 лв.; 2007 г. - 73 384 000 лв.; 2008 г. - 79 526 000 лв.; 2009 г. - 96 206 000 лв.; 2010 г. - 101 106 000 лв.

  В България има най-висок дял хоспитализирани пациенти в ЕС, следвана от Румъния, според проучване на Световната банка, цитирано днес в румънската преса.

  През 2007 г. в България е имало 22 655 настанени в болница пациенти на сто хиляди жители,

  отбелязва "Адевърул".

  За сравнение - Белгия има настанени в болница 15 866 пациенти на сто хиляди души, а Франция - 17 155.

 19. 19 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#18] от "merkel":

  ТОЧЕНЕ .... точене му казват ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Никой не ни е виновен след като избрахме Цецка, Геновева, Искра, Лъчо и компания да решават кой да управлява Републиката и по какви закони да живеем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK