БЛС: Дянков обеща 65 млн. лв. вместо исканите 200 млн. лв. за болниците

БЛС: Дянков обеща 65 млн. лв. вместо исканите 200 млн. лв. за болниците

© Красимир ЮскеселиевПреговорите днес между съсловните организации на работещите в здравеопазването и финансовия министър Симеон Дянков отново не са довели до конкретен резултат. Това съобщи за "Дневник" д-р Стефан Константинов, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС).


По думите на Константинов финансовият министър е обявил на днешната среща, че може да отпусне допълнително за болниците 65 млн. лв. Той е признал, че за извършена досега дейност Националната здравноосигурителна каса дължи на лечебните заведения 125 млн. лв. Не получихме ясен знак дали и кога ще бъдат преведени на болниците тези пари, каза зам.-председателят на БЛС. От финансовото министерство отново не излязоха с официално изявление за резултатите от преговорите.


Лекарите обявиха преди две седмици на среща с премиера Бойко Борисов, че не искат повече пари, но настояват за тази година на болниците на месец да се плаща толкова, колкото са получавали през 2009 г. (средно по 80 млн. лв. на месец). Според техните изчисления за това са нужни допълнително 200 млн. лв. за тази дейност. Премиерът уж се беше съгласил с тези искания, но не излезе да го каже лично, а Дянков говори от негово име. С 65 млн. лв. допълнително лечебните заведения ще получат приблизително толкова, колкото са получавали средно през последните 5 години, коментираха от лекарския съюз днес.
Междувременно за втори път, когато се водят преговори във финансовото министерство, НЗОК излиза с официално изявление, в което индиректно се твърди, че лечебните заведения източват касата.Този път акцентът на съобщението е, че за последните 5 години плащанията за болнична помощ са се увеличили с 60%. Интересно защо не са обявили с колко процента са се увеличили цените на лекарства, разходите за ток и парно, за осигурителни вноски и консумативи, коментираха лекари. В съобщението на касата от миналата сряда също беше направено сравнение за близо 5-годишен период и то гласеше, че хоспитализациите са нараснали от 2006 г. до 2009 г. с 36%.


До тези преговори между съсловните организации в здравеопазването и експерти от финансовото министерство се стигна след две поредни срещи между лекарите и премиера Бойко Борисов през август. Те се състояха заради напрежението сред работещите в здравеопазването заради постоянното намаляване на парите от здравната каса към болниците за извършваната от тях дейност. От април досега касата първо намали месечните плащания с 20%, като за август се стигна до 50% намаление. Така болниците, които имат повече работа, на практика не печелят повече, а трупат задължения.


Следващата седмица пак ще има среща във финансовото министерство, но все още не е определена точна дата, каза д-р Константинов. Той се надява, че тя ще е преди извънредния събор на лекарския съюз на 17 септември, когато съсловието ще реши дали и кога ще протестира ефективно. При обещание за само 65 млн. лв. най-вероятно ще се стигне до стачки, предупреждават от БЛС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  За последните 5 години плащанията за болнична помощ са се увеличили с 60%
  А още по интересната новина от днес е :

  В България има най-висок дял хоспитализирани пациенти в ЕС, следвана от Румъния, според проучване на Световната банка, цитирано днес в румънската преса.
  През 2007 г. в България е имало 22 655 настанени в болница пациенти на сто хиляди жители,тбелязва "Адевърул".
  За сравнение - Белгия има настанени в болница 15 866 пациенти на сто хиляди души, а Франция - 17 155!

  Човек като прочете тези данни и прибавим 700 000 на инвалидни пенсии ще си помисли че Б-я е една МНОГО БОЛНА И САКАТА НАЦИЯ която сега излиза от втората световна война да речем! Това е пълан липса на контрол в здравното и социалиня сектор които като всяка бедна държава по принцип са си недофинансирани.

 2. 2 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Интересно защо наистина БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ПРИКРИВАТ ТАЗИ НОВИНА ЗА РАЗЛИКА ОТ РУМЪНСКИТЕ ДА КАЖЕМ????

  СВЕТОВНАТА БАНКА: Б-я има най-висок дял хоспитализирани пациенти в ЕС

  За последните 5 години плащанията за болнична помощ са се увеличили с 60%
  А още по интересната новина от днес е :

  В България има най-висок дял хоспитализирани пациенти в ЕС, следвана от Румъния, според проучване на Световната банка, цитирано днес в румънската преса.
  През 2007 г. в България е имало 22 655 настанени в болница пациенти на сто хиляди жители,тбелязва "Адевърул".
  За сравнение - Белгия има настанени в болница 15 866 пациенти на сто хиляди души, а Франция - 17 155!

 3. 3 Профил на kosta1961
  kosta1961
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Най-страшна е докторската мафия!Алчна,цинична и корумпирана шайка,която се чувства недосегаема!

 4. 4 Профил на kosta1961
  kosta1961
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Стачка ли?Където ги срещнем,бой по кратуните!
  Измекяри мръсни...

 5. 5 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  Абе докторята били големи балъци бе.
  Абе Боко ги лъже от миналата година и они се му верват.
  Те кажат стачка,Боко вика другата седмица плащам и товае.
  Боко почна вече по три пъти да ги лъже на месец.
  Заслужават те са му от основния електорат.

 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:50 на 08/09/2010 от неговия автор.

 7. 7 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  БЛС - Това Български Ловен Съюз ли е ?

  Моного хърбаво прасе отстреляха , само 65 кг , пардон милиона , а как им се искаше 200 кг глиган. Само ,че съдбата реши друго заради безмерните алчност и чувство за собствена значимост на лекарите.

 8. 8 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Дянков обеща.
  Тоя не го ща!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 9. 9 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един съвет към дълбоко уважаваните от мен клетвопрестъпници на Хипократ - Да гледат стария български филм ,,Господин за един ден" - това е съдбата им.

 10. 10 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Как може най-бедната страна в ЕС да е първенец по хоспитализации ей това лекарите да ми обяснят! ПРи това разликата с Белгия и Франция е огромна!

 11. 11 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Опитвам се да обясня поне един механизъм/нямам общо с болничната помощ/:Има огромна група хора,чиито проблеми могат да се решат от доболничната помощ.Само,че нямат 2 лева в джоба или не искат да ги дадат за здравето си.Когато баталясат съвсем цъфват на входа на спешното.Болниците няма как да ги върнат,нищо че като правило са неосигурени.Приемат ги по спешност,близките им плащат няколко вноски и влизат в системата,след това,за да вземе болницата все пак някакви пари за тяхното лечение болницата ги лекува по някоя клинична пътека.След изписване пак не внасят и лев за здраве.На това скудоумните чиновници от касата му казват източване.Също било и източване през спешните портали.Източване е само че от страна на пациентите на системата на здравеопазване,не от страна на болниците,ама не е политически правилно да се назове проблемът:бедния и прост пациент,т.е."кофти мат'риал...

 12. 12 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Меркел,пак ръсиш бисери.
  Разболяват се най-много ,бедните хора,гладните,голите ,каквито са 70 процента от българските граждани.
  Ти да не искъш да се разболяват повече от нас бедните гърци,германци,французи,теи бедни наций ако ги сравним с нашите бедни,те ще са като милионери в сравнение с нашите.
  Твоите покровители говорят същото,затова скоро пак ще ги пратят по разклоните от където ги взе вожда и ги направи министри.

 13. 13 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Весело

  Я да поядосам дежурните " докторски " подлизурковци ! Че и " докторята" барабар с тях ...

  Бюджетът на здравната каса за 2009 г. е 2 472 943 000лв., а за 2010 г. бяха заложени 2 519 211 000 лв.,като в края на последната парламентарна сесия депутатите гласуваха допълнително 220 млн. лв. за бюджета на НЗОК.
  …………………………………………………………………
  Според съсловните организации, които се срещнаха с премиера и министрите, за здравеопазване до края на годината трябва да бъдат отпуснати още 200 млн. лв

  Та значи " докторята " искат още кажи-речи ПОЛОВИН МИЛИАРД ?!
  В същото това време населението е намаляло с 43 хиляди души
  http://www.epochtimes-bg.com/2010-01/2010-03-24_03.html


  САМО НЕ Е ЯСНО ЗА КАКВО ИМ ТРЕБЕ ТОЗИ ПОЛОВИН МИЛИАРД!

  За заплати по 60 000 лева месеч...

  Прочитане на целия коментар но ?
  Или , за да плащаме напразно на над 140 болници , ксоито са лекували по 5 души годишно ?

  ТУК СЪЩЕСТВУВАТ ДВА ОСНОВНИ МОМЕНТА :

  Начина на реализиране на здравеопазването и начина на финансирането му !

  По първия елемент :

  ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ БОЛНИЦИТЕ , в които са лекувани по 5 души в годината , а " лечителите " са 15-20 ! Неизгодно е да се плащат 240 заплати за 5 пациента ... Безкрайно скъпо излиза лечението им !... По-добре да им се плаща транспорта на пациентите до най-близката болница, отколкото заплати на клатещи краката си и вегитиращи медицински кадри...

  ЛЕКАРИТЕ в ДЪРЖАВНИТЕ / ОБЩИНСКИТЕ болници трябва да бъдат лекари и ТО САМО ТАМ !
  БЕЗ право на частна практика , частни кабинети , практики и други подобни . Така ще се предотвратят кражбите на инструментариум, оборудване, медикаменти и материали от болниците, което е повсеместна практика . Ще се предотврати ( поне отчасти !) и препращането на пациенти към "частното" , а държавното да се ползва само като трамплин за частната дейност...

  Тъй наречените ДЖИПИТА трябва да бъдат ЛИКВИДИРАНИ като ненужен апандисит в здравната система!

  Огромния процент от тях са без прециалност, новоизлюпени "бонбончета " с вирнати нослета , но без умствен заряд и каквито и да било знания и опит...
  В същото време те са най-големите консуматори на средства от здравната каса , с най-големи възнаграждения, получават безплатно оборудване и с най-дълбоките " черни каси " , което е нормално да дразни специалистите от болничните заведения.

  ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ следва да се поеме от специализирани звена / спешни кабинети / на съответната болница на ротационен принцип. Така помощ ще оказват хора със съотвения опит, а не новоизлюпени пикльоци с памперси и дсипломи , но без знания и опит...
  Закритите болници могат да се ползват като специализирани звена / спешни кабинети / на съответната най-близка до населеното място болница .

  ФИНАНСИРАНЕТО от НЗОК на ДЪРЖАВНИ/ОБЩИНСКИ и ЧАСТНИ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ , срещу платените осигуровки от пациентите да се извършва само и ЕДИНСТВЕНО на базата на договори , при точно определени цени за всяка една манипулация , при определен НОРМАТИВНО здравен минимум , а не като за разни " мързеливо око " , почистване на ушна кал , осеменяване на яловите и други подобни НЕРЕНТАБИЛНИ и НЕСВОЙСТВЕНИ процедури , които гълтат милиони !
  Договорите на НЗОК със здравните заведения да се ПУБЛИКУВАТ , за да се следи и от гражданите КЪДЕ и ЗАЩО изтичат парите им .

  НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА да си хваща дърмите и да НАПУСКА държавните /общински болници и да се залава с частното , НО БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА !

  А който иска и има възможност - да си плаща при "чистите" частници , колкото му поискат или колкото се споразумеят !...


  ВТОРИЯТ елемент Е ВЪПРОСА С ПЛАЩАНЕТО на осигуровките !

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е управляващите МАЛОУМНИЦИ да осъзнаят , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!!

  Само една антидепресивна програма е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 14. 14 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  В момента здравната система е една продънена каца!и 10%от бюджета да се дава за вдравеопазване резултатът ще е същия или по-лош!Числата,които цитира меркел са верни,но това не са реално хоспитализираните хора,ачаст от тях са виртуални такива,с виртуално лечение,за което обаче държавата(а това означава всички ние) сме платили реални пари-т.е сме окрадени!Не бива да се дават повече пари от миналата година без да има реални реформи!

 15. 15 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  до нашенец:съгласен съм до голяма степен с тебе,но българинът не иска реформи-иска да си кара както преди(по Тошово време)и се е запънал като магаре на баир!Затова всичко ни е такова полукомунистическо -полузападно!Всичко ни е полу!

 16. 16 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#15] от "yanne":

  И затова от 7 милиона останали в Б-я 2 милиона са хоспитализацииите и още 700 000 с инвалидни пенсии тоес тчовек ще помисли че сега сме учаднвали в третата световна война. Приличаме на една много болна и саката нация! Да се чуди човек как въобще имаме здрави хора.

  А за хоспитализациите че сем първенци в ЕС е просот САКНДАЛНО! Очевидно лекарите правят хоспитализация след хоспитализация за да точат пари от касата!

 17. 17 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Касата е направена, а и цялата система,всъщност за да се източва!Реформата започна 2000 година,но от тогава нищо не е помръднало,освен че все повече пари се дават,а резултатът е все по-лош!На практика всички в ситемата крадат!Като се започне от тези,които не си плащат вноските,а искат лечение и се стигне до шефовете на болниците,които крадат милиони годишно.Начините за източване са толкова много,че просто няма часове да стигнат ,за да се обяснят!Затова не е добре да се дават повече пари-това означава,че просто ще бъдат окрадени повече пари,а не че ще бъдат по-добре лекувани хората!Такива са фактите,за съжаление

 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#13] от "Naschenec":

  Ще видиш на куково лято бюджета на НЗОК , когато ти кажат да плащаш всичко кеш. Много се радвам,че другарките и другарите вувузели на ГЕРБ: merkel,kosta и nasranec се отказват от обществените здравни фондове и ще си плащат всеки път в брой.

  А за този LOGOS мога да кажа ,че е уникален тъпанар:
  "АЛКА" пак се регистрирал с emesbg@abv.bg,
  това е един шарлатанин с име Евгений Толев преглеждащ за 30 лева, занимаващ се с 'електромагнетизъм' и понеже се провъзгласил за лечител лекарите му пречат.

  Ха-ха-ха. Пък и снимка даже си е изтипосал :

  http://www.topobiavi.com/кабинет-по-елктромагнетизъм-емес-adno213282.html

  Нещастници не ставате даже и за донори за трансплантации
  Я се ориентирайте към порно сайтове, където няма нужда се мисли. Нямате IQ дори за примати, а ще ми обсъждате здравеопазването Бегом към bg.iq-test.eu да попълвате теста и не ми се явявайте по форумите докато не покажете сертификат с IQ резултат поне 80 ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 19. 19 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "merkel":

  болна и сакатата нация сме като се храним с евтини боклуци мизерия обгазявания отрови скапани работни условия дори на морето има радиация не случайно в негативната класация след нас са румънците а не да речем норвежци или германци да кажем че то вземи и колите стари бракми дето в германия изобщо няма да ги пуснат да се движат в градовете

 20. 20 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  а и да допълня на първо място сме и по кучешка тенич преди малко по дарик казаха ами навсякаде боклуци че събираме и боклуците си и на другите половината самолети минават над българия бг си дава въздуха на всеки за пари аеро трафик аве където и да ръчнеш г_вна

 21. 21 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нужни са 200 млн. - управляващите давали 65 млн. Браво! На това му викам аз пазарлъци като на пазар! Лекарите да не се подават на такива лъжи и подигравки! Те не искат повече от предвидените пари, искат си парите за предни месеци, които са били предвидени в рамковия договор. Ало, управляващите, стъпвате по ръба на парапета! Има ли още балъци да вярват на правителството? Има ли още хора, които да вярват, че ГЕРБ им е донесъл очакваното? Има ли хора, които не са се убедили, че това правителство е античовешко и антисоциално? Не знам за другите, но аз съм на мнение, че управление няма - напротив държавата е на самотек и докъдето изкара! Финансовият министър си прави, каквото иска с нашите пари, бърка в едно място, пълни в друго, без никакъв отчет, реже пари от здравеопазване, като обвинява пациентите, че сами сме виновни за състоянието на здравеопазването /чрез министерството на здравеопазването, разбира се/, не плаща никакви задължения на държавата към никого и т.н. и т.н. Още ли има балъци, които да вярват на некадърността и безхаберието?

 22. 22 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  400 и кусур болници и болнички искат парички от касата...Тя дава ли дава...тук 200 млн.,там 65 млн.
  Сега,чувам,че няма да съкращаваме болничките,а леглата им!!??
  Демек,те и до сега на вършеха кой знае какво,сега,кат станат още по-малки болнички-ептен нищо няма да вършат!
  Бат Бойко да стегне Здравната-нещо не намира верния път!
  Вместо да има една голяма,модерна болница на 50-60 км.-пет малки болнички до гъза на населението!
  Да на им е далече!
  Същото население ходи на плаж на Бяло море за един ден-щот много е близо!

 23. 23 Профил на ohubohu
  ohubohu
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това са парите от повишените акцизи на цигарите! Явно Дянков си изпълнява обещанията!

 24. 24 Профил на chiqui
  chiqui
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Чета някои коментари и неудомявам.Толкова ли тоталитаризма е изгладил гънките или се касае за конгенитални увреди.Повече ще е второто мисля.За две десетилетия трябваше да е поприминало лозунговото мислене.
  Признавам не познавам здравеопазването от последните 20 години,но го познавам от преди.И смятам много не се е променило.Както и хората разбира се.Работих първо по разпределение педиатър.Участъкът ми работническо цигански.Хепатит,дизентерия,коли инфекции,/тези болести студентите от онези страни за които говорите не ги познават/....и ниво на културата НУЛА.Един антибиотик не знаят да дадат.Как да не ги приема тези деца тогава?Да ги оставя да умрат в къщи?Някой писа е за ехинокока в един пост.После като анестезиолог най-редовно в операционна имахме ехинококови кисти.За онзи свят дето говорите не са я виждали тази киста ,ама и никой не храни кучетата си с карантия!Хепатит А също не го познават ,ама си мият ръцете като излезнат от тоалетната.
  Не зная какъв обем на болни се приемат сега в България,но зная,че скъпа медицина се работи по лесно от тази на недоимъка.Тук е протоколна медицина.Зная какво трябва да правя при гръдна болка,при ТСЕ,при коремна болка.Влиза в протокола:ТАС,RM,ЕКО,кръвни анализи,консулт със специалист.........Така че пациента излиза с диагноза и лечение.Ако обаче поради недоимак трябва да поставя диагноза със слушалка и урина /в 21 век!/ами ще го приема !Не ми удържа да пусна някой да си ходи без точно поставена диагноза.И защо изобщо лекарите трябва да пресмятат пари!????За онези държави дето давате за пример лекарят е само лекар.Аз обслужвам еднакво всички само по медицински критериии за това нося и отговорност.Дали има или не осигуровка е работа на департамента за адмисион.Тяхна работа е какви фактури ще му изискватна пациента или какви дела ще водят по натаък с него.
  Отчитам се само и единствено пред пациентите които са имали доверието да оставят живота си в мои ръце.

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Същественият въпрос - как при намаляващо население и непроменена заболеваемост шарлатаните в бели престилки се изхитриха да точат 60% горница от здравните спестявания на хората е шокиращ. Докторята наистина стават следващото (след съдиите) мразено съсловие. Онези доктори, които смятат, че те не са кръвосмучещи да не ми се сърдят. Лекарите си имат еснаф - Български лекарски съюз, и докато този съюз не посочи мощениците в бели престилки, дотогава всички докторя са в кюпа - сиреч измамници. As simple as that.

 26. 26 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#25] от "Lemmy":

  как може да си толкова наясно със смучещите пари доктори ,ти виждал ли си някой да умира в ръцете ти -сигурно не ,ако си виждал отивал ли си поне да се опиташ да му помогнеш нещо ,аз ще ти кажа -не ,а аз съм принуден да правя това всекидневно и ме мразят за това ,че след като съм спасил някого ,после си искам разбира се пари за това което съм изхарчил -една ампула урбазон например е от 7 до 30 лв -защо аз да я плащам ,след като държавта не ми я плаща ,общината също ,пациента също не ще ,защото смята че аз трябва да му спася живота без пари ,тоест да му направя реанимацията на место в частния ми кабинет или на улицата и да дам за неговия живот примерно 100 лв ,защо !!!Ако е веднъж хайде ,но когато стане всекидневно както е при мен по селата какво става -както казваш ти ставаме най мразените ,даже вече след тези писания по медиите против докторите имам случаи да идват да ми подскачат цигани олигофрени ,на които съм сложил диагноза инфаркт ,веднага съм го изпратил на лечение ,стентиран е ,връща се жив и здрав и започва да ме нарича алчен и прост щото решил веднага да го пенсионирам по болест,а аз се дърпам ,след като не съм му взел една стотинка и той го потвърждава пред свидетели -за какво става дума не мога да разбера ,аз ли съм идиот или наистина и последните цигани вече ни смятат за такива -решението ми е ,че просто се махаме -прав е оня дето пише ,че джипитата не са необходими -да така е -в района ,които обслужвам съм последния лекар на 15000 души и 7 села и 1 град ,а съседния район е без лекари от 4 години след като набиха 2 ма трима ,вече никой не работи по селата -резултата е ,че просто си мрат по улиците от най малкото ,засега ги вземаха по болниците ,където ги лекуваха ,които стигне жив ,сега вече не ги приемат- справка русенската болница и умрелия от спукана язва -е това е ефекта ,аз в момента уча език ,намерил съм си скромна работа на запад с начална заплата 5500 евра месечно и изобщо вече не ме интересува мнението на разни идиоти ,които не са спасили нито един човек в живота си ,но дават мнение -ами давайте го ,скоро ако поемете и вие лечението на хората няма лощо -докторите мародери с дипломи се изнасяме ,за да сте спокойни ,че парите ви не се крадат -давайте ги на гробарите по евтино е .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK