Лекарският съюз: Дянков обеща 65 млн. лв. вместо исканите 200 млн. лв. за болниците


Най-вероятно ще се стигне до стачки, предупреждават лекарите

Втората среща между съсловните организации в здравеопазването и финансовия министър Симеон Дянков и негови експерти възпроизведе сюжета на първата преди седмица.


Лекарите обявиха, че финансовият министър е обещал допълнителни средства за тази година за болниците - 65 млн. лв. този път, а от финансовото министерство отново нито потвърдиха, нито отрекоха. Както и предния път, в деня на срещата Националната здравноосигурителна каса излезе с официално съобщение, в което индиректно обвинява болниците в източване на касата.
До преговорите между работещите в здравеопазването и финансистите се стигна след две поредни срещи между съсловните организации и премиера Бойко Борисов през август. Те се състояха заради решението на лекарския съюз, че болниците ще се подготвят за масови протести поради постоянното намаляване на парите от здравната каса към лечебните заведения за извършваната от тях дейност.


От април досега касата първо намали месечните плащания с 20%, като за август се стигна до 50% намаление. Така болниците, които имат повече работа, на практика не печелят повече, а трупат задължения.


Лекарите обявиха преди две седмици на среща с премиера Бойко Борисов, че не искат повече пари, но настояват за тази година на болниците на месец да се плаща толкова, колкото са получавали през 2009 г. (средно по 80 млн. лв. на месец). Според техните изчисления за това са нужни допълнително 200 млн. лв. за тази дейност.


Премиерът, по думите на негови министри, се беше съгласил с тези искания, но не излезе да го каже лично, а Дянков говори от негово име. С 65 млн. лв. допълнително лечебните заведения ще получат приблизително толкова, колкото са получавали средно през последните 5 години, е доводът на финансовото министерство, но от лекарския съюз контрират, че това ги връща 10 години назад.


Следващата седмица пак ще има среща във финансовото министерство, но все още не е определена точна дата, каза д-р Константинов. Той се надява, че тя ще е преди извънредния събор на лекарския съюз на 17 септември, когато съсловието ще реши дали и кога ще протестира ефективно. При обещание за 65 млн. лв. само най-вероятно ще се стигне до стачки, предупреждават от БЛС.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  ПРОБЛЕМА НЕ Е В ТЕЗИ 65 ИЛИ 200 МИЛИОНА ,А ЧЕ НЯМА ЗАКОНЕН НАЧИН ПАРИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО РАБОТЕЩИТЕ В БОЛНИЦИТЕ МЕДИЦИ.В МОМЕНТА ЗАПЛАТИТЕ ИМ СА ТАЙНА КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ ДИРЕКТОРА И СЕ СТИГНЕ ДО ПОСЛЕДНИЯ САНИТАР ,НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ТОЧНО КАК СЕ ФОРМИРАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ВСЕКИ ЕДИН И КОЙ КОЛКО ЩЕ ВЗЕМЕ,ТОВА Е ТЕМА ТАБУ И Е ВРЕМЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА ВЗЕМАТ МЕРКИ ИМЕННО В ТАЗИ НАСОКА ,ЗАЩОТО НЕЩАТА СТАВАТ НЕУПРАВЛЯЕМИ ,ОСОБЕНО СЛЕД СТАЧКАТА ,КОЯТО ПРЕДПОЛАГА СЕ НЯМА ДА ДОНЕСЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ НА ОБИКНОВЕНИЯ ПЕРСОНАЛ В БОЛНИЦИТЕ ,А НА ШЕФОВЕТЕ ИМ ,АМА ШЕФОВЕТЕ НЯМА ДА СТАЧКУВАТ НАЛИ -ТЕ И СЕГА ИМАТ ЗАПЛАТИ ГАРАНТИРАНИ ИМ ОТ ИЗГРАДЕНИТЕ ОТ ТЯХ ГРУПИЧКИ ОТ ПРИВИЛЕГИРОВАНИ -БОРДОВЕ И ШЕФОВЕ НА ОТДЕЛЕНИЯ ,КОИТО ОБЩО ВЗЕТО СА НАВСЯКЪДЕ НАД 60 ГОДИНИ И УПРАВЛЯВАТ БОЛНИЦИТЕ ПОНЕ ОТ 20 ГОДИНИ И СА ПРАКТИЧЕСКИ НЕСМЕНЯЕМИ ,ЛЕГЕНДИ СЕ НОСЯТ ЗА ИМОТИТЕ НА ТЕЗИ ХОРА ЗАД ГРАНИЦА, АПАРТАМЕНТИ В САЩ ,АНГЛИЯ ,АВСТРИЯ ,ГЪРЦИЯ ,ТОВА СА ИМЕННО ХОРАТА КОИТО НАЙ МНОГО ВИКАТ ,ЧЕ НЯМА ПАРИ -КЪДЕ Е ДАНС ДА ПРОВЕРИ КЪДЕ СА ДЕЦАТА НА ТЕЗИ ХОРА И АКО СА В ЧУЖБИНА КЪДЕ ЖИВЕЯТ И С КАКВО СЕ ИЗДЪРЖАТ ,А СЪЩО И ДА СЕ ОБЯВИ СОБСТВЕНОСТТА НА ЧАСТНИТЕ КЛИНИКИ ,ОТКЪДЕ АКЦИОНЕРИТЕ ИМ -ОБИКНОВЕНИ ДОКТОРИ С ПО 500 ЛВ ЗАПЛАТИ СА НАМЕРИЛИ ПАРИ ЗА ОГРОМНИ ЧАСТНИ КЛИНИКИ ,В КОИТО ОБИКНОВЕНО РАБОТЯТ ПО СЪВМЕСТИТЕЛСТВО ,НЕ НАПУСКАТ ДЪРЖАВНИТЕ ,ЗАЩОТО ИМ ПАДАТ ДОХОДИТЕ .

 2. 2 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 418 Весело

  Я да поядосам дежурните " докторски " подлизурковци ! Че и " докторята" барабар с тях ...

  Бюджетът на здравната каса за 2009 г. е 2 472 943 000лв., а за 2010 г. бяха заложени 2 519 211 000 лв.,като в края на последната парламентарна сесия депутатите гласуваха допълнително 220 млн. лв. за бюджета на НЗОК.
  ……………………………………………………………………
  Според съсловните организации, които се срещнаха с премиера и министрите, за здравеопазване до края на годината трябва да бъдат отпуснати още 200 млн. лв

  Та значи " докторята " искат още кажи-речи ПОЛОВИН МИЛИАРД ?!
  В същото това време населението е намаляло с 43 хиляди души
  http://www.epochtimes-bg.com/2010-01/2010-03-24_03.html


  САМО НЕ Е ЯСНО ЗА КАКВО ИМ ТРЕБЕ ТОЗИ ПОЛОВИН МИЛИАРД!

  За заплати по 60 000 лева месечно ?
  Или , за да плащаме напразно на над 140 болници , ксоито са лекували по 5 души годишно ?

  ТУК СЪЩЕСТВУВАТ ДВА ОСНОВНИ МОМЕНТА :

  Начина на реализиране на здравеопазването и начина на финансирането му !

  По първия елемент :

  ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ БОЛНИЦИТЕ , в които са лекувани по 5 души в годината , а " лечителите " са 15-20 ! Неизгодно е да се плащат 240 заплати за 5 пациента ... Безкрайно скъпо излиза лечението им !... По-добре да им се плаща транспорта на пациентите до най-близката болница, отколкото заплати на клатещи краката си и вегитиращи медицински кадри...

  ЛЕКАРИТЕ в ДЪРЖАВНИТЕ / ОБЩИНСКИТЕ болници трябва да бъдат лекари и ТО САМО ТАМ !
  БЕЗ право на частна практика , частни кабинети , практики и други подобни . Така ще се предотвратят кражбите на инструментариум, оборудване, медикаменти и материали от болниците, което е повсеместна практика . Ще се предотврати ( поне отчасти !) и препращането на пациенти към "частното" , а държавното да се ползва само като трамплин за частната дейност...

  Тъй наречените ДЖИПИТА трябва да бъдат ЛИКВИДИРАНИ като ненужен апандисит в здравната система!

  Огромния процент от тях са без прециалност, новоизлюпени "бонбончета " с вирнати нослета , но без умствен заряд и каквито и да било знания и опит...
  В същото време те са най-големите консуматори на средства от здравната каса , с най-големи възнаграждения, получават безплатно оборудване и с най-дълбоките " черни каси " , което е нормално да дразни специалистите от болничните заведения.

  ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ следва да се поеме от специализирани звена / спешни кабинети / на съответната болница на ротационен принцип. Така помощ ще оказват хора със съотвения опит, а не новоизлюпени пикльоци с памперси и дсипломи , но без знания и опит...
  Закритите болници могат да се ползват като специализирани звена / спешни кабинети / на съответната най-близка до населеното място болница .

  ФИНАНСИРАНЕТО от НЗОК на ДЪРЖАВНИ/ОБЩИНСКИ и ЧАСТНИ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ , срещу платените осигуровки от пациентите да се извършва само и ЕДИНСТВЕНО на базата на договори , при точно определени цени за всяка една манипулация , при определен НОРМАТИВНО здравен минимум , а не като за разни " мързеливо око " , почистване на ушна кал , осеменяване на яловите и други подобни НЕРЕНТАБИЛНИ и НЕСВОЙСТВЕНИ процедури , които гълтат милиони !
  Договорите на НЗОК със здравните заведения да се ПУБЛИКУВАТ , за да се следи и от гражданите КЪДЕ и ЗАЩО изтичат парите им .

  НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА да си хваща дърмите и да НАПУСКА държавните /общински болници и да се залава с частното , НО БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА !

  А който иска и има възможност - да си плаща при "чистите" частници , колкото му поискат или колкото се споразумеят !...

  ВТОРИЯТ елемент Е ВЪПРОСА С ПЛАЩАНЕТО на осигуровките !

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е управляващите МАЛОУМНИЦИ да осъзнаят , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!!

  Само една антидепресивна програма е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 3. 3 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Правителствто действа типично по пожарникарски.Тук избухне пожари,ли предстои да избухне пожар/стачка/ и пожарната тича да гаси/плаща/,там избухне или предстои да избухне-вой на сирени и гасене/плащане/.А на заседанията на правителсдтвото се водят разговори като в селска кръчма.Обсъждат се мощите на Йоан Кръстителя и Дянков да види да преведе там пари.Открити са следи от динозаври в Асеновградско и следва някакво пожарникарско разпореждане на ББ.Вежди Рашидов напоително разказва нещо как било уредено в Париж и всички мъдро слушат.Господа управляващи,къде ви е стратегическото мислене,стратегическите планове и решения?Дали действително най-важната ви цел е да се доберете без бой с тояги до следващата,изборна за местни избори и президентски избори година,да овладеете напълно местната власт и президенството както заявявате,пък тогава ще мислите какво ще правите нататък?

 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1045 Весело

  Той и тате ми беше обещал олело ама ...

 5. 5 Профил на chiqui
  chiqui
  Рейтинг: 59 Любопитно

  molesan2Не е по темата, но ако можеш дай ми някой link да прочета за тези мощи на Йоан Кръстителя.Как са се появили в България?!? Доколкото зная винаги са били в Дамаск -Omayyad Mosque!?!

 6. 6 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Naschenec":

  Не ми се четат глупостите на един некомпетентен лаик като тебе ,ходи да лапаш на уйча си Митя пръскачката!

 7. 7 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 418 Весело

  Хи-хи-хи ! Смях в залата ...

  Да " цъка " минусите и баба знае , ама защо никой не отговаря на въпросите или не оспорва аргументите ,а ?
  Хич не понясате критика...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 8. 8 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#6] от "shumi68":

  А не мо"й ли да полея на майка ти градинката с моята пръскачка ?

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 9. 9 Профил на dr_ohboli
  dr_ohboli
  Рейтинг: 8 Весело

  Нашенец, преди да пишеш се информирай! От тези 2.5млрд - 900млн не е предвидено да стигнат до болниците и болните , другите 220млн. щяха да ги дават за здраеопазването - ма засега друг път , тъй че с допълнителните 60 млн, разходите за здравеопазване за 2010 г. ще са общо около 1.7млрд лева - или по 100 евро на човек годишно, ако ти се струват много може да пишеш на МФ да ги намалят още. Остани си със здраве , защото аз бих се страхувал да се разболея в държава , която отделя 100 евра за здраве годишно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK