Общинарите чакат анализ за състоянието на "Топлофикация", за да решат бъдещето й

Общинарите чакат анализ за състоянието на "Топлофикация", за да решат бъдещето й

© Красимир ЮскеселиевОчакваме резултати от анализа за състоянието на "Топлофикация - София" и тогава ще приемем нов устав, ще изберем нови членове на борда на директорите и ще решим дали сегашният директор Петко Милевски да остане на този пост. Това обяви днес председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов.


В дневния ред на заседанието на общинския съвет имаше предложение за нов устав на дружеството, но точката беше отложена. В предложения проект беше предложено Любка Георгиева да бъде освободена като член на съвета на директорите, но нямаше предложение за нови членове. "Имаме номинации, но няма да ги обявим все още", каза Иванов.


Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков коментира по-рано, че голям проблем около "Топлофикация - София" са частните фирми за топлинно счетоводство, от които гражданите масово се оплаквали. Според Герджиков общината трябва да си направи собствена фирма за отчитане на топломерите.
"Не зная какво е имал предвид г-н Герджиков. Дружеството обяви, че е готово отново да поеме отчитането на уредите, както беше преди години. Според мен е по-добре да има конкуренция, а не само един оператор да отчита данните", обяви председателят на общинския съвет.


Андрей Иванов напомни, че най-големият проблем на дружеството е ниската събираемост на парите от длъжници и фактът, че продава услугата на по-ниска цена от нейната себестойност заради невъзможност сама да определя цената. Той напомни, че преди лятната  ваканция е имало преговори между "Топлофикация" и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на която е постигнато споразумение за София цената на парното да се увеличи малко повече от предвиденото. "С това увеличение не се постигна реалната стойност на услугата, но поне се доближи до нея", допълни Иванов. Той припомни, че ДКЕВР е обещал по време на отоплителния сезон цената да не се променя.


На последното преди ваканцията заседание на общинския съвет общинарите решиха, че София ще приеме обратно "Топлофикация - София" на сто процента от държавата.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нищо не е платила държавата. Тези прехвърляния са отървавания на Бойко от дълговете. Като беше кмет, я хариза на държавата, заедно с дълговете. Сега я харизва на Общината обратно - пак заедно с дълговете, които са 500 млн. лв.

  www.dobribozhilov.com
 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  За "Топлофикация - София" всичко отдавна е решено. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край! ...

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Хайде най-сетне да фалирате тази топлофикация, че тя се превърна на едно "кремиковци". Цяла държава се бърка да я запази жива и така тя краде не само от абонатите си, а от цялото население!

 5. 5 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да си слагат каквито си искат цени, но да дадат реална възможност за отказ от услугата. Това с топлофикация София е най-най-най-ужасният монопол в България

 6. 6 Профил на ovi
  ovi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз също съм на мнение , че 'Топлофикация' трябва да фалира и да се даде правото на всеки сам да решава как и дали да се отоплява.Дружествата за Топлинно счетоводство следва да бъда отстранени като посредници, , както стана и с подобни посредници междУ Газпром и Булгаргаз.Просто те натоварват допълнително смеките ни.
  За да не се натоварват жителите на София, ползващи парно,с допълнителни сметки , следва общинският съвет да приеме решение , задължаващо всички държавни и обшински учреждения , да заплащат като всички останалите граждани, ползваното от тях парно, защото никъде не съм видял топломер на радиатор, като почна от Министерският съвет и стигна до най незначителното държавно учреждение.Мислите ли , че на някой там му пука на коя степен е отворил вентила и дали го затварят след края на работният ден.
  Неплащането на сметки от циганите ни стигат , за да поемаме и сметките и на без това добре платени заплати на държавните служители.
  Това , което един престъпем Министър /Милко Ковачев/ , каза на българският народ' Който не иска да има парно , ДА СИ СМЕНИ ЖИЛИщЕТО', няма да стане.
  Неползващите парно , следва да не плащат за него или в рамките на минимален размер, крадците на топло, следва да
  плащат по най високи показателии всичко това ще доведе до общото намалени на цената на парното.
  Разбира се и ако Топлофикация ', вземе необходимите мверки да ремонтира топлопроводите си в кв. Дружба , които имат вид на нещо останало след атомна атака.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Ето го анализа: 55% от топлината се губи по трасето! По една или друга прична никой не е направил нищо существено по въпроса! А нас всички, вкючително и неползващите услугите на топлофикация ни задължават да плащаме за изключително неефективните разходи на това чудо, наречено Топлофикация! Нека те фалират, за да спре надписването на сметките, включително и на неползващите услугите им! Това да се спре веднъж за винаги! А отоплението на ток не е по-скъпо! Само че там знаеш колко точно ток харчиш буквално до дома ти и за какво го плащаш! А не за да покриваш 55-те % загуби по трасето на Топлофикация-София! Но нали за подобен анализ някой консултант трябва да се нагуши, защото властимащите в София не искат да чуят и видят очевадните за мен и всички волни и неволни клиенти на Толпофикация Сф факти!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Гневно

  АМА КОЛКО ГОДИНИ ОщЕ щЕ СЕ АНАЛИЗИРА СЪСТОЯНИЕТО НА ТОЗИ ОТЖИВЯЛ ВРЕМЕТО СИ МАСТОДОНТ?!

  СИСТЕМАТА Е НЕ САМО МОРАЛНО, НО И ТЕХНИчЕСКИ ТОЛКОВА ОСТАРЯЛА, чЕ ВСЪщНОСТ Е НЕИЗПОЛЗВАЕМА ПО ПРЕДНАЗНАчЕНИЕ...

  ОТДАВНА Е ВРЕМЕ ДА Й СЕ ВРЪТНЕ КРАНчЕТО НА КИСЛОРОДА...

  АБСОЛюТНО СЪщИЯ СЛУчАЙ, КАТО С "КРЕМИКОВЦИ".


  ЕДИНСТВЕНИТЕ ПРИчИНИ ТОЛКОВА ГОДИНИ ВСЕ ОщЕ ДА СЕ ПОДДЪРЖА НА КОМАНДНО ДИшАНЕ СА:

  1) ОГРАБВАНЕ НА СОФИЯНЦИ ПОД ПРЕДЛОГ НА "АБОНАМЕНТ ЗА УСЛУГА", КОЯТО НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ Е ПОРЪчВАЛ;

  2) "ПРАСЕНЦЕ-КАСИчКА" - КЪДЕ ПАРТИЙНА, КЪДЕ ЛИчНА...

  ТА В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ НА МЕН ВЕчЕ МИ Е ЯСНО, КАКВО щЕ РЕшАТ ОБщИНАРИТЕ ЗА БЪДЕщЕТО НА ТОПЛОФъКАЦИЯТА - "ДА ПРЕБЪДЕ ВО ВЕКИ ВЕКОВ, АМИН!"

  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK