Политици обвиниха Дянков, че крепи бюджета с резерва на здравната каса

От лекарския съюз потвърдиха подготовката за протести

Членове на парламентарната здравна комисия от СДС, ДПС и БСП обвиниха финансовия министър Симеон Дянков, че умишлено държи голяма сума в резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заради което здравеопазването страда от недостиг на средства. В четвъртък комисията разгледа и гласува отчета за изпълнението на бюджета на касата за 2009 г.


Хасан Адемов (ДПС), Янаки Стоилов и Евгений Желев (БСП), и Ваньо Шарков (СДС) бяха единодушни, че Дянков е използвал резерва на касата в БНБ от 1.2 млрд. лв., за да изготви балансиран бюджет за 2010 г. с цел влизане на България в чакалнята за еврозоната. А Евгений Желев дори го обвини, че харчи от резерва за дейности извън здравеопазването.


"При това положение здравни вноски не отиват за здравеопазване, и то в момент, когато парите за болниците не достигат. Нали резервът е именно за периоди на криза", коментира и Адемов. Той не отрече, че тройната коалиция е позволила финансовият министър да се разпорежда с резерва на касата, без да чака решение от парламента, защото бившият министър Пламен Орешарски много е настоявал за такова право.
"Парите, които отиват в резерва, са в една сметка в БНБ, не мога да кажа защо не се използват за здравеопазване, но по-нататък ще отговоря и на този въпрос", каза по време на дебата управителят на касата д-р Нели Нешева. По-рано в парламента Симеон Дянков отново обясни, че няма намерение да използва пари от резерва в БНБ, за да реши проблема с недостига на пари за болниците.


"Средствата от него могат да се изразходват само когато касата е в планиран дефицит", обяви министърът. "Всички финансови министри залагат ниски приходи, за да се хвалят с преизпълнение, после обаче парите от вноски не отиват за здравеопазване", коментира Ваньо Шарков.


Дянков и Нешева потвърдиха вчера информацията от Българския лекарски съюз (БЛС) след преговорите в сряда, че за болниците ще бъдат отпуснати допълнително 65 млн. лв. Така до края на годината на всички лечебни заведения ще бъдат превеждани по 80 млн. лв. на месец.


Управителят на касата поясни, че не може да се въведе диференциращ коефициент, с който да се плаща на болниците според работата им, защото законът за здравното осигуряване не го позволява.


Нешева, както и депутатите се съгласиха че има разминаване между Закона за бюджета на НЗОК и Закона за здравното осигуряване, тъй като първият задължава касата да плаща делегирани бюджети, а вторият - да плаща на болниците за цялата извършена от тях дейност. Не стана ясно ще бъде ли изгладено нормативното противоречие.


Лекарите се готвят за масови протести, припомни вчера зам.-председателят на БЛС Димитър Ленков. "Когато атовете се ритат, страдат магаретата, тоест предимно пациентите в случая", каза той по повод дискусията между депутатите и управителя на НЗОК.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Отдавна Дянков не ми харесва.
  От същественото се отплесва!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  И за да бъде бъркотията пълна...
  На края ни бюджет , ни здравна каса. Дянков е като воденичен камък на врата на удавник.

 3. 3 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 728 Весело

  "Дянков е използвал резерва на касата в БНБ от 1.2 млрд. лв., за да изготви балансиран бюджет за 2010 г."

  Боже, какви глупости. Всъщност тук не се разбира как точно го е използвал, но поне аз не се сещам начин да се скрие дефицит в една такава балансова стойност.... може да се покрие, но не и да се скрие.

  Истината е, че пари за здравеопазване няма, защото до сега бюджетите бяха пожелателни... всеки харчи колкото иска и накрая държавата покрива дефицита без да прави проблеми. Дянков явно не е на това мнение и се опитва да вкара някакъв ред.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 4. 4 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Че да не е лъжа. Не знам друга държава като нашата да си избива дефицитите винаги през здравеопазването. А то се вижда че резерва на касата крепи мъдете на Вдянков.

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  LAPSUS MENTIS GERBIS:

  Наливали се само пари ,а системата не се променяла, затова няма и ние да я променяме, щото няма да наливаме пари в непроменена система ,която само гълта пари ,а не е променена и за к'во да я променяме, за да наливаме пари ли ,ами тя не е променена ....

  Има ли оптимисти?
  А наивници връзващи се на лъжливото овчарче-тарикатче Дянков ?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 6. 6 Профил на email
  email
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Надявам се да успее с тази негова еквилибристика иначе пак ние ще го ядем! Още в самото начало имах резерви, това че си бил успешен финансист в Световната банка не означава че можеш да се оправиш с това чудо невиждано наречено България! Тук са само блата, тресавища и плаващи пясъци. Където и да стъпиш потъваш.

  http://vbox7.com/play:33388e4e

 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "Free to choose":

  Може. Защото е в кюпа на КФП и разбивките по разходите не се виждат. Ще се разбере догодина, когато приемат отчета на НЗОК. Поне по някои данни може да се направи заключение, че с парите за здравеопазване Дянков пази резерва и "връзва" бюджета.
  Борисова, март месец, парламентарен контрол: "Наличността по сметките на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в Българската народна банка (БНБ) към 31 март е 800 милиона лв. От тях по текущата бюджетна сметка на касата са 450 млн. лв., а по депозитна - 350 млн. лв."
  Дянков, на 2 септември: "По предварителни данни наличностите по сметките на НЗОК в БНБ към 31 юли 2010 г. са в размер на 1 234 700 000 лева. По текущи бюджетни сметки има 885 милиона лева, а по депозитни - 350 милиона лева, уточни Дянков."
  440 милиона, които се показват в активите на борда са влезли от здравноосигурените лица допълнително, но не са отишли по предназначение, а се "складират" в резерва...

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "Graf":Пази резерва с парите на здравната каса за да може да си позволи дефицит за да има за МВР!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 9. 9 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 861 Гневно

  СДС ако продължава да доказва близост с БСП и ДПС ще търси гласове в турция.

  Ръй! Ръй!
 10. 10 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 728 Весело

  Явно като не пиша като за идиоти не става (ако се съди по минусите)....

  Това с "криенето" на дефицита е пълна глупост. Дефицита си е дефицит = приходи - разходи. От където и да покриеш дупката все си е дефицит, независимо дали е от резерва, от заеми, от резерва на НЗОК или ти падат от небето. Статистиката отчита дефицит! Освен това БСП и СДС говорят за 2 различни неща, въпреки, че на пръв поглед звучат еднакво.

  За Евгений Желев т'ва дефицитите и резервите са явно извънземни понятия, но той твърди, че Дянков е взел от резерва на НЗОК и си ги харчи за друго. Останалите са мааалко по наясно за какво става дума и са по-скоро на мнението на графа. Не, че съм съгласен и с него, защото няма резон да е така.... просто си има бюджет, който е крайно време да започне да се спазва, или никога нищо няма да се промени и накрая на всяка година държавата ще излива едни пари в пробитата каца. Освен това един такъв счетоводен трик, ако е възможен, е по-скоро краткосрочен и ще се хване от евростат в края на годината, така че не вярвам да го опитват.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#10] от "Free to choose":

  "Не, че съм съгласен и с него, защото няма резон да е така.... "

  Бе и аз мисля, че няма резон, но гледам числата съобщени от двама министри. Ако нещо някой се е объркал, то аз нямам вина.
  Това за бюджета дето трябвало да се спазва ми хареса. Тъй е. Законите трябва да се спазват от всички. Дори и от Дянков.

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на sabadjiev
  sabadjiev
  Рейтинг: Неутрално

  Въпроси от конкурс за кандидатуправленци в България.

  Въпрос №1:
  Как се спазва закон, който си противоречи с други закони?

  Въпрос №1:
  Как се спазва закон, чиито подзаконови разпоредби му противодействат?

  Въпрос №1:
  Как се спазва закон, който ползващите го институции немогат да спазват?

  Въпрос №1:
  Как се спазва закон, който постоянно се поправя, до обезсмислянето му?

 13. 13 Профил на sabadjiev
  sabadjiev
  Рейтинг: Неутрално

  Извинете , да се чете въпрос № 2,3 и т.н.

 14. 14 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В здравната система се крадат и отклоняват огромни средства. За това Дянков е прав да ограничи безконтролното харчене. Във всяка болница се дават фалшиви пътеки, които здравната каса да плаща. Във всеки кабинет се изписват лекарства, според бонусите на дистрибуторите - т.е. най-скъпите и в немалка част излишни. Във всяко поделение на НОИ се изплащат огромен брой фалшиви болнични. За всеки фалшив болничен лекарите вземат пари на ръка. Не е случайно, че лекарския съюз е против ограниченията. Сега отговорността при харченето на средства се увеличава - все пак не бива да умират хора. Значи остава по-малко за крадене. Това е истинския проблем на част от лекарите. Останалите, ако ги има, просто са членове на лекарския съюз.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 15. 15 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "балкандо":

  Глупак си!
  След като лекарите не получават заплати като банкерите, къде отива държавата!?

  Вижте как е в другия свят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK