Очаква се до края на месеца системата за нови документи да работи нормално

Очаква се до края на месеца системата за нови документи да работи нормално

© Красимир ЮскеселиевДо края на месеца системата за документи за самоличност да работи нормално и да е готова за приемане, са обещали от Сименс на МВР. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол.


В отговор на въпрос той каза, че заради забавянето към договора със Сименс, сключен от предшественика му Михаил Миков, се е наложило да бъде сключен анекс, който удължава първоначално уговореният срок с шест месеца.


Доставката на паспортни бланки продължава да е проблем по вина на Сименс, каза Цветанов. В София забавянето на бланки е с 9 дни, а в някои градове не се приемат бързи и експресни поръчки. В момента "Сименс" предлага модифициран вариант на бланките, които щели да стават по-бързо, като МВР проверява дали тези бланки ще отговарят на необходимите изисквания и защити.
В сметката на МВР за документи за самоличност до 8 август са постъпили 47 млн.лв., каза още вътрешният министър.


Цветанов отбеляза, че през лятото в периода от 42 дни системата за документи за самоличност е работила нормално в цялата страна само четири дни. Към момента са достигнати записаните в договора брой документи, които трябва да се издават на ден, но качеството не било на изискваното ниво.


"Две преходни правителства е трябвало да решат проблема с новите документи на българските граждани и за това са имали на разположение пет години. Сега се търси сметка за работата на Министерството на вътрешните работи за пет месеца, в които то трябва да компенсира несвършеното в този период", заяви още министърът на вътрешните работи.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Весело

  Е, ако за Коледа проработи перфекно, няма да е от голяма полза.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  Виновни пак другите.
  За Цв. Цв. остават заслугите!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1199 Весело

  На Ал Бънди пак някой му е срал в гащите

  Добре, че паспортът ми е валиден още, та мога да изчакам за лична карта, ама не при всички е така.

 4. 4 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 624 Любопитно

  А след като Сименс не са изпълнили коректно задълженията си по този договор, дали са платили неустойка и този договор въобще публикуван ли е някъде?

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  5 часа и 40 минути чакане. Май предпечатното усторйство с фуражка е виновно, а не бланките...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на ndsbg
  ndsbg
  Рейтинг: 521 Неутрално

  в айгугъл заглавието на новината "Очаква се до края на месеца систумата за новите документи да работи нормално"
  систумата е 4,4,2 бланки няма,служителите немогат да боравят с систумата, и опашките са като за домати по 20 ст/кг

 7. 7 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Сименс обещали? Ало, това да не е детската градина, че се работи на честна дума?

  Сега ли разбраха че предишните правителства не са си вършили работата? Не ти трябва докторат по теория на игрите за да се сетиш, че ако предишните си бяха вършили работата перфектно, то избирателите щяха да преизберат НДСВ или БСП, и ГЕРБ щеше да е в опозиция. Следователно, на ГЕРБ би трябвало да им е ясно от самото начало, че ще се наложи да бършат л...а.

 8. 8 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Наглецът продължава да лъже безобразно.
  Какъв Сименс? Какви обещания? Какви бланки? От 13 месеца този цървул е шеф на най-голямото ведомство в България със 65 000 служители и на това ведомство и на неговия шеф законът е възложил издаването на документи, не на някакъв си Сименс. Като не може да реши тази най-тривиална задача да се пръждосва заедно с цялата мутренска банда.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 9. 9 Профил на debne6tiya
  debne6tiya
  Рейтинг: 8 Гневно

  къде точно се очаква дане се разминем ? Пълен провал е тази система, ако всички съдят МВР както би ха направили във всяка нормална държава Цвъцко няма за може да се изплати. А иначе МВР може да съди Сименс и да спечели на гърба на хората така, че съд до дупка на калпавото МВР

 10. 10 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Както си и знаех оправданията не закъсняха - отново предишните правителства и Сименс! Абе, Цецко, няма ли да се спрете вече и да признаете слабостите си в организацията на работата! Писна ми вече от тъпи оправдания! Трябва да се извините на хората за причинените вреди от нескопосаната ви работа - хората са принудени да вземат отпуски и да хабят нерви с вашите малоумия! Не да задържате изнервените хора и да ги съдите и глобявате, ами вие трябва да плащате на тях за изхабените нерви и главоболия!

 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1369 Гневно

  Униженията на които са полагани българските граждани и данъкоплаци (които плащат заплатите на милиционерите от МВР) видите ли ще продължи "само" още 20 дни????

  И то понеже "една жена (Сименс)" така казала...

  Ай сиктир, пак виновни и оставки няма, но пък има анекси.
  Да не говорим за огромните загуби, които търпи БГ икономика от загубеното време, нерви, ресурси....

  Това ако са Граждани за Европейско Развитие то Господ да е на помощ на България!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на pioneer
  pioneer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А спомена ли коя година имал пред вид?
  В Западна и Средна Европа за по-малък гаф към гражданите си подават оставки!
  Много жалко е отново отношението към гражданите на България!

 13. 13 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Цвъки подавай оставка.Общо 15 часа съм изгубил заради теб

 14. 14 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ама нас не ни интересува какво някой не е направил, а кога ще влезе в час "нашата полиция" и МВР, да си върши работата като в другите държави. Предлагам Discovery да излъчват рекламен клип за България, на фона на опашките за документи, озвучен с песента на В. Маринов. Тази естествена атракция ще ни е без пари. Официален сувенир за чуждестранните туристи да бъде колекция от ксерокопия на всякакви документи, гарнирана с титулна страница за символния 9-и септември. Така безплатно ще осигурим отпечатването на "позиви", вместо гайдове и брошурки. Атракционен трамвай да се управлява лично от майор Деянов, да спира на всеки километър и да вози туристите безплатно, аплодирани от гостоприемната "масовка", която чака задграничните си паспорти. Всичко ще ни излезе безплатно и истинско.

 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1306 Любопитно

  "В отговор на въпрос той каза, че заради забавянето към договора със Сименс, сключен от предшественика му Михаил Миков, се е наложило да бъде сключен анекс, който удължава първоначално уговореният срок с шест месеца."

  Чие забавяне? Кога забавяне? К'ъв анекс, от кога е този анекс с удължаването на срока?
  Това вече е удар в десетката: "Две преходни правителства е трябвало да решат проблема с новите документи на българските граждани и за това са имали на разположение пет години."
  Опааа.. Тоя да не бие по оня? По главнио секретар на МВР, дето днес го играе премиер на държавата. Щото, имам спомени, че Цвъ носеше папките на главния секретар на МВР в първото от двете правителства.
  Тия двамцата, с интелигентните физиономии ако ги слушаш, ще останеш с впечатлението, че таман са се върнали у Родината с некой полет от някъде и са много изненадани, че нещата са баш сгафени..

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на michael22
  michael22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сименс работи за ЦРУ, а Цецко за КГБ и ето - оправиха ни!

 17. 17 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Една добра поръчка за Сименс. Разходи 16млн. евро, приходи 116млн. евро - печалба 100млн. евро.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 18. 18 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 411 Весело

  КАТО ГЛЕДАМ ПРЕЗ МАЙ ЩЕ Е МОЯТА СМЯНА,ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМ ОТ ВАЛИДНИТЕ 6 МЕСЕЦА!))))))))))))))))))))))))))))))) ДА СЕ ТРЕПЕМ ПО ОПАШКИ,СПИСЪЦИ И РЕД ДРУГИ МАЛОУМИЯ,НЯМА ДА ИЗДЪРЖАТ НЕРВИТЕ И ОТ СТОМАНА!!!!

 19. 19 Профил на rover
  rover
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dr_Doolittle":

  Късметлия...

 20. 20 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сименс е фирма, превърнала се в символ на корупция, безхаберие и ниско качество ,която според мен трябва да бъде отрязана от държавни поръчки во веки веков ,но да търсиш вината само в нея и предишните правителства и да не забелязваш ,че е една част от проблемите се създават от служители на МВР е най-малкото непрофесионално.

 21. 21 Профил на press
  press
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Според новия брой на в. 168 часа прокуратурата е започнала разследване на договора на МВР със Сименс за избаротката на новите паспорти. На разпит в ДАНС ще бъдат привикани Сергей Станишев, Азер Меликов и Росен Карадимов. Оказало се, че последният е бил юрист на "Сименс" и същевременно съветник на Станишев.
  подборности
  http://etrud.blogspot.com/2010/09/blog-post_10.html

  press
 22. 22 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всъщност системата може и да е поръчана по време на предишното правителство, но е пусната в експлоатация от настоящото. Припомням само, че до март месец старата система работеше без проблеми и нямаше опашки за паспортите.

  Очевидно в момента има не толкова проблем с информационната система, а с организацията на работата на паспортните служби - никой не се реди на опашки пред инфромационна система, а пред шапкари от МВР.

  Освен това тъпанара би трябвало да си зададе един въпрос - откъде накъде всички ние трябва да се изживяваме като опитни зайчета на една система, която предстои да бъде приета? Като не може да си свърши работата - да си ходи - 4 години ли ще се оправдава с предишните правителства?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  От заглавието стигам до извода, че до края на месеца Ал Бънди ще си подаде оставката.

 24. 24 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#22] от "epoc":

  Абе, Еросе ти през 2000 бил си на бял свят, или си бил у Ташкент при баща ти ...
  Същият хаос като сега.Нали системата е същата у МВР.
  Какво като има нов министър.И той човека търси оправдание.Ама не може да се оправдае само със Сименс,защото личните карти нямат нищо общо с недоставените корици за паспорти.
  Личните карти корици нямат..

 25. 25 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 399 Неутрално

  СЛЕД КАТО НЯМА КОНТРОЛ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦА ПРЕДИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА СИСТЕМАТА ЗА НОВИТЕ ДОКУМЕНТИ Е НОРМАЛНО ВСИчКО СЛУчВАщЕ СЕ. ВИНОВНИ СА ВСИчКИ СЛУЖИТЕЛИ НА МВР. ОТ ПЕТКОВ ДО ЦВЕТАНОВ

 26. 26 Профил на ttr
  ttr
  Рейтинг: Неутрално

  3 дни в чакане и унижение ми струваше подането на заявление за "новите документи". в паспортните служби в Пловдив и Асеновград целия август спираха да пускат след 14-15 часа - служите ми казваха няма да минете днес. предиобяд пък опашките бяха от 3-4 сутринта!

  видях много хора дълго разигравани и докарани до истерия от целия този абсурд. видях полицаи да си гледат сеира, когато хората се сбиват по опапките поради неуредиците и хаоса предизвикани от МВР. отгоре на това говореха, че с частна полиция нямало да има такива проблеми.

  твърди се капацитета на една паспортна служба е 60 човека на ден. защто МВР не се ангажира че ще приеме минимална бройка хора и не се разпореди тогава издаването на 60 талона на ден, които да се пускат от началото на деня? каква връзка има сименс с лошите административни решения или липсата на такива? накарайте хората да повярват че мвр вече не се използва като инструмент за репресия на нацията!

  уредете нещата незабавно или ако тези които не могат е редно да си дадат оставката.

 27. 27 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Мда, дано да я оправят до 2015, когато ми изтича паспортът. За съжаление от Сименс не са били предложили адекватно и нормално обучение на служителите по районните, които ще обслужват системата. Да не говорим за лошата логистика и оутсорсинг. пълна скръб са немците. служителите не са виновни, тъй като работят на максимални обороти за нищожни пари. Скъсват им з.....е от работа!!!

 28. 28 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#24] от "badboy":

  абе гледай сега......2000 си сменях зеления паспорт (кат си толкова отворен, знаеш какво е) и чаках точно един ден през август. Разликата е следната:

  1. Подмяната почна януари или февруари, във всеки случай имам познат, който има лична карта с дата март месец. А не в средата на годината, както е сега.
  2. Имаше опашки, но нямаше списъци. Което значи, че са работели достатъчно гишета, за разлика от сега.
  3. Услугите "бърза" и "експресна" работеха, за разлика от сега - задграничния паспорт го вадих два месеца след това по бързата процедура. Тогава корици имаше, ти си отговори кой е виновен в момента - Сименс, че не ги е доставил, МВР, че не ги е поръчало или тъпанарите, които гласуваха за герб и довлякоха тази пасмина на власт.

  Още едно напомняне: през 2000 годинасмяната на паспортите беше планирана за 3 години, но тогава Костов нарита Богомил Бонев (който беше шеф на МВР) и той преди да си тръгне се изцепи, че паспортите вместо за 3 години ще ги сменят за 1. Само че МВР бързо се взе в ръце и назначи допълнителен персонал, за разлика от сега.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 29. 29 Профил на ttr
  ttr
  Рейтинг: Неутрално

  каква връзка има сименс с лошите административни решения на МВР или липсата на такива?

  Дневник, моля разграничете проблема около Сименс от проблема за неадекватността на МВР в работата с гражданите.

 30. 30 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  ......в някои градове не се приемат бързи и експресни поръчки..... Там хора явно не живеят. После защо София се задъхвала от народ!!!
  ...В момента "Сименс" предлага модифициран вариант на бланките, които щели да стават по-бързо, като МВР проверява дали тези бланки ще отговарят на необходимите изисквания и защити.....
  Представи си, дори бланките не са предвидени. Или от Сименс са малоумни или нашите смешници, сега са се усетили колко паспорта трябва да се подменят. Забележете досега няма нито една оставка за този хаос с месеци. Най-куриозното е, че ме глобиха 20 лв. за закъснение по- голямо от месец да изкарам лична карта на детето си. Паднах от смях. Мутри са ме рекетирали, за охрана преди, но и те не са биле толкова нагли!

 31. 31 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "epoc":

  Е и нали същите служителки са зад гишетата.Съпруги и роднини на същите полицаи от тогава.. Евентуално някъде да са сменени началниците им "поради преминаване на друга работа" а ти разбирай поради издънка или некадърност.Издъни полицай началник и хоп става началник на служба "Документи за самоличност".
  Ми то не останаха държавни фирми като "Булгартабак" та да приютяват всички. Издъни се областния полицейски началник на Благоевград и хоп в БТ.Там вярно е дядовата ръкавичка, ама и тя взе да се пука по шевовете.Кой по напред да приюти. "Тъщата" на Доган, мъжлето на Тетка Цачева...

 32. 32 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Смених си документите януари месец. Чаках ... 1 минута. Министър пак беше Цв.Цв.

 33. 33 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1297 Весело

  До #32
  УРАААА държавата от време на време работи както трябва. Интересно защо не събират данъци само за януари, ами ги искат всеки месец!!

 34. 34 Профил на basi mamata
  basi mamata
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Значи системата е трябвало да тръгне в края на този месец?
  Ами защо тръгна месец март? Ние дето висяхме по опашките бета тестери ли бяхме?
  А някой вярва ли на Цицко ,че принтер на Сименс през 21 век не може да отпечати 1 милион карти на месец?
  Аз мисля,че 10 милиона ще отпечати за месец.

 35. 35 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Абе защо"Сименс" не построят паметник на Цецо с паспорт в ръка и Боко да дойде да го открие.
  Може и обратно, ама пак Боко да го открие!

  apoloniy
 36. 36 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Гневно

  Ха дано , ама едва ли ! Тази скапана държава няма ли да осъди "Сименс" за да защити правата на гражданите си ? Какво би станало със "Сименс" , ако се бе осрала по същият начин в която и друга страна от ЕС?

 37. 37 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1139 Весело

  До коментар [#36] от "kimba3":
  Не се гневете толкова!
  Краят на месеца неизбежно приближава.
  При добро разположение на планетите и звездите, астралните знаци и зодиите на хората отговорни за издаването на новите документи работата може и да потръгне.
  Защото вижте каква работа е свършена за пет месеца, а колко е пропуснато за пет години!?!

 38. 38 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 668 Любопитно

  Договорът беше сключен от правителството на гоце,симо горският ,серго, и аамед.Резултатите от корупционата сделка излязоха наяве при сегашното правителство.Партийте взели парите някога,сега търсят крадеца.Ще се намери.

  Ръй! Ръй!
 39. 39 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Странно меко изказване на ЦЦ... Явно все пак поръчката е била оформена що-годе добре, Сименс са се издънили, но имат гръб и в това правителство.
  Не знам какво толкова им пречи като е бавна системата, да сложат още "желязо". Чудех се защо има опашка и за получаване на документи, но разбрах - служителката ми намери готовите документи за 10 секунди, после висна пред един компютър, натисна един бутон, и се отпочна едно чакане, пуфтене, накрая почна да блъска монитора все едно е телевизор "Плиска". Та така пет минути поне.

 40. 40 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 598 Весело

  Е к'во се пените?Аз си смених ЛК за един ден и то на 1.04.Вярно много им забучва системата.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 41. 41 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 420 Весело

  Работи нормално и без забавяне системата за изплащането на заплатите на служителите, ангажирани с издаването на новите БДС.

  А нормалната работа на системата ще е въпрос на бъдещето

 42. 42 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Да не се окаже накрая, че сме получили от "Сименс" това, за което сме платили, а проблемите са, че:

  1. Тарикатски сме опитали, да спестим разходи за по-добрата версия на софтуеъра;

  2. Задкомпютърните устройства са малоумни и ниско образовани и не знаят, как да работят със съответните програми;

  Тоест - ако аз осъдя МВР за унижението, да векувам по опашки, дали те ще успеят, да прехвърлят обвинението към "Сименс"? И защо арестуват хората, които негодуват от това, че са принудени да търпят унижения, които не са търпяли и при Тодор Живков? А?

 43. 43 Профил на heat_wave
  heat_wave
  Рейтинг: Неутрално

  От два месеца се опитвам да подам заявление в Бургас, най ниският номер който съм била е 85,на ден в най добрия случаи минават 50 души.Няма увеличено работно време,на една опашка се приемат и дават новите документи.Отдавна съм без документи и практически невиждам в близките години да мога да си подменя изтеклата лична карта...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK