Николай Милошев, шеф на геофизичния институт на БАН: В следващите две седмици, може да има още трусове

Николай Милошев

© БАН

Николай МилошевНово земетресение разлюля София в 10.11 ч. днес. По първоначални данни от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН трусът е бил със сила 3.6 по скалата на Рихтер. Въпреки че не е бил много силен, той се усети ясно, тъй като епицентърът е в града. Това е второ земетресение, което стряска София в рамките на 24 часа. За вида и силата, разговаряме с шефа на геофизичния институт на Българската академия на науките (БАН) Николай Милошев.


Може ли да дадете повече информация за днешното земетресение?


Днешният трус, регистриран около 10 ч. беше магнитуд с 3.5 по скалата на Рихтер. За съжаление епицентърът е в югоизточната част на София, представете си малко преди 8 км по Цариградско шосе и надолу като тръгнете към летището, по права линия. Ние не можем да определяме епицентър с точност до точка, но става въпрос за регион с радиус километър -два. Като сила, това е слабо земетресение, материални щети почти не трябва да има. Може би са паднали два-три комина, които са били пред падане. Това не е сериозно като щета, по-сериозна е психологическата щета, която всички софиянци изпитаха. Няма как някой да не се е притеснил, всички го усетихме.
Да уточним, един или два труса имаше?


Става въпрос за един трус . На нашия сайт има два независими сървъра, които определят земетресенията, за да сме сигурни, че поне единият ще работят. И двата сървъра са регистрирали резултат, което на сайта е излязло като два резултата. Затова се е получило това объркване, ако погледнете часа, той е един и същ.


Вертикално или хоризонтално е било като вид?


Всяко земетресение има вертикална и хоризонтална компонента. Когато е по-близо до епицентъра, се усеща по-силно вертикалната компонента, понеже епицентърът е бил в София, всички са го усетили като вертикално. А хоризонталната компонента - тя се разпространява по надалеч, по -бавно затихва и стига до нас. От нея е по-слабо усещането.


Това земетресение има ли нещо общо с вчерашното, по-слабо земетресение?


Да, има. За съжаление вчерашното земетресение, се явява като предземетресение, като фортшок на днешното. Това е неприятното във всичко това. Естествено, логичен е въпросът - няма ли да има трето, което да е по-силно. И ние си го поставяме този въпрос. След вчерашното земетресение, нямаше по-слаби - афтършокове. Докато след днешното - вече има два по-леки труса. Това навежда на мисълта, че може би нещата отиват към затихване. Но все пак казвам едно може би. Все пак някакъв процент на евентуална възможност от по-силно земетресение, съществува. За съжаление, нищо друго не можем да направим, освен да следим обстановката и да изчакаме и да видим дали ще има други афтършоци. Възможно е в рамките на следващите една -две седмици да има по-слабички земетресения, дори някои от тях да се усетят. Най-слабите, хората не ги усещат. Въпросът - дали е възможно да се случи по-силно земетресение остава. Следим неизвестното все още. Де да можехме да кажем еднозначно, дали ще има или не. За съжаление никъде по света все още не е намерен начин това да се каже по категоричен начин.


Има и теория, че когато има чести слаби земетресения, е по-добре, защото напрежението се освобождава постепенно, а не изведъж?


Знаете ли, много хубаво звучи тази теория, тя е вярна по- принцип. Дано нашият случай да е точно такъв.


Има коментари и версии, че усетените трусове, може да имат нещо със строежа на метрото?


Ето ви прост пример - дълбочината на това земетресение е около 4 километра,а за метрото се копае до 50 метра. Категорично няма никаква връзка, просто няма как да се случи. Абсолютно категорично е. Ако някой би си помислил по света, че такова нещо може да стане, биха се опитали да вземат мерки срещу него. Ние сме последната държава сигурно, която си прави метро в столицата.


Какъв съвет бихте отправили, какво да се прави като се усети земетресение?


Много е лесно да се дават съвети в спокойна обстановка. Първото и най-важно е ако може да се запази известно спокойствие. Знам колко е лесно да се каже и колко трудно да се изпълни. Японците съветват, ако ви завари земетресение, пребройте до 30. Пробвал съм не става, не е лесно в такава ситуация. Истината е друга - в момента, в който започне земетресението, вие нищо друго не може да направите, освен няколко крачки вляво, вдясно, да застанете под маса,врата. Изчакайте да свърши труса, и тогава опитвайки се да бъдете с максимално запазено хладнокръвие, излезте от помещението. Най-малко от чисто психологическа гледна точка, човек като излезе на въздух и няма покрив над главата си, знае че няма какво да му падне, се поуспокоява.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  За съжаление, наблюдавам все повече и повече прилики между жителите на старозаветните Содом и Гомор и тези на днешна София. От всички места, които съм пропътувал, определено мога да кажа, че ако му е дошло времето някъде по света наново да завали огън и жупел, София ще е първият избор, с колосална преднина пред всички останали. Град с поразително като процент присъствие на изпростяли, нечистоплътни, профанизирани, нагли и вулгарни типове. Газят за кеф уличните котки и кученца, паркират по тротоарите и детските градинки, надуват клаксона и псуват по бабите с бастуни, че и по майките с бебешки колички, когато същите са слезли по принуда от запушения тротар на платното. При най-малкото задръстване се почва с вулгаризми, нетипични за разсъдъка на едно човешко същество: онождане на мъжко от мъжко, онождане на възрастни хора, вкл. на хора, които вече не са между живите, закани за содомисване на телесните отвърстия с обемисти предмети и много други извратени мисли, които ме е гнус да споменавам. И тези приказки не се изстрелват минали-заминали, да кажеш че им го е изпуснал езикът. Точно обратното, отварят прозорецът на колата, провесват се до кръста и почват да ги редят с 80 децибела викове по 5-10 минути, докато не потегли колоната. Купуват си лети джанти и климатроници за по 3000 лева, но вечно нямат 2 лева за метачката на входа. От раждането си насам са нащрек как да минат метър за 3 лева, дори когато после може да им излезне 300 лева. Таблата в асаньорите и домофоните се оказват счупени само седмица след последния ремонт, защото поредният от стотиците батове в блока се върнал посред нощ пиян и „им наковал за кеф една глава”. Включително висшисти говорят на елементарен беден език, изпълнен с цинизми, не правят място в метрото, на опашката и в трамвая на бременни жени, на очевидно грохнали възрастни също. Както е поел, шибания народ нищо добро не го чака. Да се радва, че дотук е видял само земетресение.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:12 на 10/09/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Доц. Николай Милошев, БАН: Качеството на прогнозата ще намалее
  05 август 2010 | 10:01 | Агенция "Фокус"
  София. Качеството на прогнозата ще намалее. Всичко възможно ще направим, за да не спрат прогнозите, но всичко ще бъде на ръба на минимума. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” доц. Николай Милошев – директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) във връзка с намалените средства за наука след актуализацията на Бюджета за 2010 г. Доц. Милошев обясни, че качеството на прогнозите, които прави института, ще намалее, тъй като необходимата информация за по-качествена прогноза няма как да бъде събрана след намаляване на средствата. „Академията винаги се е опитвала да направи максимално възможното, особено по отношение на тези научно-оперативни дейности и ще се опитваме всичко възможно да направим, но сигурно качеството ще се промени”, посочи доц. Милошев. По думите му, част от дейностите на института временно ще бъдат прекратени. Има институти, които са с остаряла техника, която изисква повече средства за поддръжка.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  Не сме само ние. Нашите братовчеди руснаците също са в кюпа:

  http://protiv-putina.ru/forum/index.php?showtopic=1585

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ето ви прост пример -
  Естествено, логичен е въпросът - няма ли да има трето, което да е по-силно. И ние си го поставяме този въпрос. Въпросът - дали е възможно да се случи по-силно земетресение остава. Следим неизвестното все още. Де да можехме да кажем еднозначно, дали ще има или не. Ето ви прост пример - дълбочината на това земетресение е около 4 километра,а за метрото се копае до 50 метра. Категорично няма никаква връзка, просто няма как да се случи. Абсолютно категорично е.

 6. 6 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 747 Любопитно

  ...Японците съветват, ако ви завари земетресение, пребройте до 30. Пробвал съм не става, не е лесно в такава ситуация...  До коментар [#1] от "cinik":
  ...наблюдавам все повече и повече прилики между жителите на старозаветните Содом и Гомор и тези на днешна София...

  Колега, ония там завалии май се бяха поопекли, щото нямали барем 3-ма праведници помежду си (някакво такова условие беше поставил ангелът на Лот, май)... Ти сигурен ли си, че в Софияленд хич съвсем няма да изпълним такова условие?

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Има коментари и версии, че усетените трусове, може да имат нещо със строежа на метрото?
  Категорично няма никаква връзка, просто няма как да се случи. Абсолютно категорично е.
  Директорът на "Митрополитен" ЕАД Стоян Братоев опроверга опасенията на граждани, че зачестилите трусове се дължали на мащабните изкопни работи, които се извършват в града за прокарване на трасетата на метрото. Според него е невъзможно да се прави такава връзка.
  "Вярвам в невъзможното, което ми звучи убедително и го предпочитам пред възможността, която не ме убеждава." Аристотел
  Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно щях да знам. Тома Аквински
  credo quia absurdum (кредо квиа абсурдум) — вярвам, защото е абсурдно.

 8. 8 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  от известно време ти чета постовете...пълен олигофрен си. Как мооже да пишеш такива неща, има деца-тинейджъри, млади хора, майки които четат този сайт.
  Доктора който ти е разршил достъп до интернет в лудницата е за затвора.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Да беше минал и през редактор този текст нямаше да е хич зле.


  Аз лично чакам оня хахо от НБУ с цунамито сега да се изцепи как утре ще ни удари 9 по Рихтер утре.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 10. 10 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хриси":

  ...фортшок на днешното...афтършокове...афтършоци...

  Енджой дъ сайлънс!

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":
  Написано от cinik - елементарна частица от този „шибан народ”.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:50 на 11/09/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  вси4ки крещяха начело с дянков какво вършели старчоците от бан и искаха да се закрие
  ето че всеки ден малко по малко хората си отварят очите ив виждат за какво става въпрос, бан е академия които извършват наблюдение върху природата, метереологията, оттам се изготвя синоптичната прогноза, земетресенията, планове за свлачища, за защита от наводнения, и други природни бедствия, космическа обсерватория за наблюдаване на звездите
  и т.н. има още много други примери
  така е у4ените от бан не са съвсем безполезни както идиота дянков ги изкарва и голяма част от простия народ му повярваха

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  оффф тръгнаха религиозните идиоти коментиращи тук да бръщолевят глупостите си

  и какво е това копиране на интервюто в коментарите??? ама че идиотия

  twitter.com/voxybg
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  до либерте 13

  За 300 лева заплата и това, което дава БАН в момента ти е много - за 300 лева и НИКАКВИ инвестиции в обурудване от 20 години толкова!

 19. 19 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Може би се чудиш, защо ти слагат минуси?

  Да те светна: никакви братовчеди не са ни руснаците.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 20. 20 Профил на adela_kanova
  adela_kanova
  Рейтинг: Неутрално

  На мен ми направи впечатление нещо друго: и при предишното земетресение преди около десетина дни, и сега, първите информации бяха, че са в източната част на София, в района на НОВИ ИСКЪР!!! Е, нерде Ямбол, нерде Стамбул. Нови искър е доста на запад от центъра на София. Сигурно става въпрос за Гара Искър. Ама толкова неграмотност от уж сериозни институции -аман!...

 21. 21 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 879 Неутрално

  може и да няма!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на loomis
  loomis
  Рейтинг: 8 Весело

  Трябва да има фортшоци преди изборите, че поне някои тикви да уврат.....

 24. 24 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Весело

  Ей сега е момента БАН да излезе в стачка!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 25. 25 Профил на $
  $
  Рейтинг: 8 Весело

  ОТНОВО ще попитам= в медиите се писа за два труса. А той говори, че бил един. Но понеже имали ДВА компютъра и се объркали. Отговорете, дали е възможно учени в тази сфера да не знаят целта на двата компютъра та са се объркали, горките.  От уплаха ще е...

  За мен това е некомпетентност или се крие нещо друго, като бе със заметресението през 1978 г. когато комунистите казаха, че


  щети в България няма, а на практика гр. Свищов бе полуразрушен.

  Спомняте ли си тази трагедия от Татово време. Днес интервюто ми напомни за ония години...

 26. 26 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  Без да даде жертва тоя народ не ще се обедини.. 9-тка от мен..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 27. 27 Профил на press
  press
  Рейтинг: 400 Весело

  Пресцентърът на Народното събрание изпрати съобщение до медиите във връзка с редица спекулации в относно земетресенията в София.

  В съобщението официално се отричат информациите, че трусовете са били предизвикани от председателката на правната комисия Искра Фидосова, която скачала на въже.

  press
 28. 28 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Олеле, какво ще правим, ако Столицата ни се гътне поради някакъв природен катаклизъм или столичани, които не се държат като граждани ,а като...? Кой ще ни управлява "ефективно"? Тук около 10 часа , в квартала се случи "странен феномен": едно детенце на около 4 годинки изпи млякото с което щели да хранят неговата сестричка-бебе ,след което То беше понабито от майка си ,защото това мляко било специално ,скъпо е....Да , има признаци и белези, по които и без да сме гадатели и врачки можем да прдвидим накъде отива България . Ето още един пример -"феномен" , който не би се случил в нито една друга европейска и средно развита Държава: Това лято, едни колеги , Ни помолиха да им направим някъкъв Уред-устройство , с което да могат да определят дали основите на дадена сграда е направена по БДС. Постаярахме се , доколкото можем и направихме НЕЩО, което работи на принципа на Спектралният анализатор...И когато Те го взеха да Го тестват за хотелите по Черноморието, за да проверят качеството на строителството им , се оказало, че: в болшинството от Тези "хотели", в основите им е слаган морски пясък, взет директно от брега /?/. Уредът показал наличието на голямо количество морска сол в основите...А всеки един специалист по строитство на сгради, би Ви казал ,че Технологията не допуска използването на сол при съставяне на сместа , за изливане в основите на всяка сграда!!! Нещо по-вече, голямо беше моето учудване, когато Уредът показал наличието на сол и в хотелите , които били построени в ...БАНСКО /?/ ! Ето къде са отишли Дюните /природен феномен/ на брега на Черно море ! Бедна ни е фантазията , скъпи съграждани , какво тичане НАСАМ-НАТАМ из България е било , след като ДЕБЕЛОВРАТЕСТИТЕ И ДОБРЕ ОБЛЕЧАНИ МОМЧЕТА са успели да се уредят с разрешителни за строителството на хотели , "замъци","сърай" и други "шедъоври" на МУТРОБАРОКА ...Дори са успели да докарат пясък чак от морският бряг в Банско , а може би и на други места /къде ли?/ , пред "очите" на Държавният строителен надзор, на "некорумпираните" Общински съвети и Кметове по места , на "Нашата" "ефективна" Правосохранителна система и други подобни органи ! И това е само върха на Айсбергът от проблемите в строителството , създадени от конкретни " Всши Държавни служители" , в сговор с Организираната престъпност /ГРУПИРОВКИТЕ/. Спомнете си , моля как след последното голямо заметресение в Турция , колко много Държавни служители бяха осъдени ефективно, по бързата процедура , за нарушения свързани с Турският държавен стандарт в строителството, дори и г-н.Елмаз май влезе в затвора ! Да сте чули , наскоро някой да е бил осъден Висш Държавен служител за някои от изброените от мен по-горе безобразия в строителството на сгради /хотели и др./ и пътища/магистралите/ . Какво можем да очакваме , след като дори и Конституционни съдии са се наместили с хотелчета по българските ни морски и планински курорти ,..., по схемата от един култов филм:"РОДНИНА - МИЛИЦИОНЕР, РОДНИНА -МИЛИЦИОНЕР". Да! А после Природата Ни е била крива , с нейните ЗАМЕТРЕСЕНИЯ !!! / с почит: инж.Бъчваров ,Казанлък /

 29. 29 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Погребете така наречените "мощи на св. Йоан Предтеча" в земята и махнете промоутъра им Божидар Димитров и от правителството, и от София!

  Утре ш......ът ще гостува в "Сеизмограф"...
  Не си играйте със сеизмично активната Земя!

  И махнете името на България и на Премиера от тоя ковчег/реликварий, в който са положени тия мъртвешки кости! Най-добре го претопете!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 30. 30 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Има коментари и версии, че усетените трусове, може да имат нещо със строежа на метрото?
  ----
  Тва е оригинално тъп въпрос ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 31. 31 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 583 Неутрално

  НЕЗАБАВНО - ВЪЗСТАНОВЕТЕ - ПЪЛНОМОЩИЯТА И ФУНКЦИИТЕ НА ЗАКРИТОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ИЗВЪНРЕДНИ БЕДСТВИЯ И ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 32. 32 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#30] от "ivanchoLA":
  Научи се първо на четмо и писмо и залягай над българския език и литература. После учи основите на смятането, ...

 33. 33 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  Йодааааа

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:53 на 11/09/2010 от неговия автор.

 35. 35 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  до либерте? 18

  Не съм сеизмолог и не обвинявам хора и институции за неща, по които не съм специалист. Съветвам те и теб да постъпваш така

 36. 36 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 511 Весело

  Тези от БАаааааааааааааааМ,пардон БАН,къде живеят?Сигурно не ще да е в този нещастен град,след като се оправдават за несвършената си работа или за некадърността си,а и някои ги жалят за ниското заплащане!
  Покрай воя за това колко, получават що не споменат и по колко им е норматива за присъствие!То и 300 не са малко,като се има пред вид,че имат 2 дена присъствени в седмицата и то не става въпрос за по 8 часа.

  А, колкото за нравствения облик на София...е в Каспичан и Лом сигурно ангели пърхат с крица!

  За съжеление София е в земетръсна зона,но кой ти гледа и спазва норми!

  haokarapora
 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Към liberte:
  Не бъркай журналистически интерпретации със становището на учени. Съобщението за два труса не е сигурно от кого точно е излезнало.

  Репликата за "феодални старци" не се отнасяше до всички български учени в БАН, а само до тази част от тях, които са от антуража на гоцэ. Също е добре да се знае.

  Последно, но най-важно! Благодарности към г-н Милошев и Дневник (е, не прегледах другите медии) за разбираемата информация. Колкото и да е малко, за мен поне внася някакво успокоение, че има хора които си вършат работата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на chiqui
  chiqui
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Когато стана земетресинието в Чили се чуха гласове,че френски,чилийски и български!? автори предрекли, че може да се случи.В научното списание по сеизмология изпратили още през март на 2007статия!?!Така че поведена от вроденото ми любопитсвото най-вече от българското пресъствие потърсих информация и я намерих в Physic of the Earth and Planetary.Наистина един господин българин от БАН фигурира там.Сигурна съм за фамилията Dimitrov,но не си спомням малкото му име.
  Защо в България все се оплювате????

 39. 39 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Минах и край телевизора - там спорят кое точно е мястото, като наблягат на разликите според обявено от Европейския сеизмологичен център и нашите геофизици. Ще се опитам да дам моето обяснение.

  EMSC посетих покрай взривовете в Челопеч(ене?) и тогавашното земетресение. Оттогава доста неща са се променили на сайта, най-вече е станал по-подробен. Като цяло те получават съобщения от всички сеизмични станции, които са отчели събитието, автоматично. Първоначално публикуват суровите данни. След кратко време (вече под час) правят обобщение, при което маркират като най-вероятен епицентър нещо като средно претеглено на постъпилите до момента данни (от различни източници). След това правят още една корекция, при която с най-голяма тежест е отчетеното от местните сеизмолози, защото те най-добре познават особеностите на собствения си район. Въпреки това, не винаги данните на EMSC съвпадат напълно с местните данни. Просто данните на EMSC са в резултат на чисто статистическа оценка, докато на местните учени би трябвало да са по-добре преценени. В случая няма разминаване, както при правните норми, а само разлика в методиката. При статистически методи подобно минимално разминаване в крайните резултати на различни методики се води за потвърждение за по-голямата вероятност резултатът да е верен.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 40 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Японският метод е много успокояващ:
  Ако си преброил до 30 земетресението е слабо, ако по време на броенето видиш ,че отговаря на пропадналите етажи , явно е бая силно...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 41. 41 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 814 Весело

  В следващите 2 седмици може да няма още земетресения.

  Домоуправител

 42. 42 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "афтършоци" - не знам дали Милошев го е казал или журналиста но звучи грозно - геофизиците да го кажат на български

 43. 43
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:54 на 11/09/2010 от неговия автор.

 44. 44 Профил на taco
  taco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":
  Всичко се побира в едно изречение:" Бойко Борисов е министър председател."

  Каквото и да ви говорят става дума за любов!
 45. 45 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#43] от "liberte":

  "уграмотите"

  Погледнете някой речник, моля! Поне когато говорите за грамотност.

  Колкото до учтивата (учетивата?) форма - във форума тя обикновено е израз на сарказъм... Не си го пожелавайте, моля!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#43] от "liberte":

  И да допълня липсващото в коментара Ви:

  , , , , , , , , , ,

  За местата им - погледнете и граматика - някъде 6-7 клас.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  до либерте 43

  без думи

 48. 48
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:30 на 11/09/2010 от неговия автор.

 49. 49 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1075 Любопитно

  Мая Попова дали е предусетила и предупредила?Нищо не видях.

 50. 50 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Циник # 1 - Да Циник прав си ; СОФИЯ е Вселенският Център на Злото , затова земята ще се разтвори и ще я погълне !

 51. 51 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Юнен 55 # 28 ,,Олеле, какво ще правим, ако Столицата ни се гътне поради някакъв природен катаклизъм или столичани, които не се държат като граждани ,а като...? Кой ще ни управлява "ефективно"?

  Да ти отговоря : След гътването на София за временна столица ще бъде избран Плевен докато бъде построена нова столица на България в района на старите български столици Плиска и Преслав. Като цяло след катаклизма българите на територията на България ще останем около 4.5 милиона. Тази информация ми е известна от 30 години, но ми казаха да си затварям устата по този въпрос. Явно не е лесно и бързо да се ,,уредиш" с катаклизъм !

 52. 52 Профил на Aman
  Aman
  Рейтинг: 531 Весело

  До всички, правещи религиозни препратки....

  ....е забравяте да добавите и изригването на Витоша....щото нали софиянци са долната измет и най-вероятно си го заслужават ....

  ...извинете ме, но по-голяма глупост от подобни твърдения няма. Явно ненавистта ви е повече

  "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба" Уинстън Чърчил
 53. 53 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#19] от ".dru":
  Минусите ги слагат, защото мислят, че тук се оценява техния живот.

 54. 54 Профил на Инкогнито
  Инкогнито
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "незнайния войн":

  Човекът просто описва сегашната картинка на българското общество. Малко красноречиво, но като цяло точно написано за голяма част от хората. С кое точно не си съгласен? А и няма псувни или вулгарни думи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK