Тотю Младенов: Протестите няма да спрат пенсионната реформа

Тотю Младенов

© Асен Тонев

Тотю МладеновВремената на протести и палаткови лагери отминаха, проблемите трябва да се решават не с извиване на ръцете, а с преговори - така социалният министър Тотю Младенов коментира намерението на КНСБ да започне протести срещу готвената от правителството пенсионно-осигурителна реформа.


Той подчерта, че готовност за протести е заявил само един от двата основни синдиката в страната, чиято позиция по думите му е свързана с тази на опозиционната социалистическа партия.


Младенов декларира, че протестите няма да го накарат да отстъпи от заявените намерения за реформа, но е склонен да обсъжда поставените от синдикатите въпроси и да търси компромис.
Готови сме да дискутираме, включително и с депутатите от ГЕРБ, идеята при хората от първа и втора категория труд вместо да се увеличава възрастта за пенсиониране, да се върви към вдигане на осигурителния стаж, каза социалният министър в интервю за Дарик радио. Той посочи, това му се струва социално по-справедливо. Още повече, че при предишното увеличение на осигурителния стаж тези категории труд не бяха засегнати, каза министърът.


Тотю Младенов декларира, че няма намерение да отстъпва от одобрените от кабинета промени в реда за пенсиониране на хората от трета категория труд, както и от уеднаквяване на режима на служителите от Министерството на отбраната и МВР с този за останалите граждани.


Социалният министър повтори позицията си за увеличаване на минималната работна заплата от 240лв. на 270лв от догодина, както и за повишаване на минималните осигурителни прагове.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fisting
  fisting
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А з съм ЗА реформата и за минимлана заплата от 400 лв, за де се плащат данъци, само в африка има заплати от 180 лв.....

 2. 2 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  „Когато икономическата субструктура се променя, то това оказва влияние на социалната суперструктура.“ - Карл Маркс. Това означава, че всяка икономическа система създава такива видове изкуство, философия и религия, които съответстват на господстващия икономически ред в даденото общество.

 3. 3 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Хм, това е първото умно нещо което съм чул от този министър.

 4. 4 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Европа от протести се тресе,
  а Т. Младенов да ходи да пасе!

  www.berbenkov.hit.bg
 5. 5 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Утре бат'Бойко ще се разбере със синдикатите - реформа след изборите!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 6. 6 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Младенов декларира, че протестите няма да го накарат да отстъпи от заявените намерения за реформа.

  Нека всички да запомнят това изказване на министъра.
  Мисля,че то, както и много предишни ще е предпоследно.
  Дебатите около протестите, а и самият протест ще радикализират по-голямата част от обществото. Особено когатохората си направят сметка,че няма начин да наберат 40 години трудов стаж през активната част от живота си, на фона на ширещата се безработица в страната. Това 10 процента, с което ни залъгват не е истинската. Има огромна скрита безработица,има сив сектор и много години от живота на хората,когато не са работили и не са се осигурявали.
  А и липсата на светлина в края на тунела какво им предстои - особено на младите.Като осъзнаят,че тези псевдореформи са на техен гръб и ако някога се пенсионират, то няма как да вземат нормани пенсии.По-голяма част ще получават минимални или социални пенсии и ще е много трудно да оцеляват с европейски цени и български пенсии.
  До изборите икономическата ситуация сигурно ще се влошава,поради нищоправенето на управниците и имитацията на реформи.Тези теми ще се дебатират и ще са актуални за всяко едно семейство. Независимо от това,че са гласували за ББорисов,за да свалят тройната ламя от власт, ще осъзнаят,че стандартът им на живот не се е подобрил,каквито бяха предизборните им обещания, а напротив от месец на месец се влошава.
  Лобистките скандали и шуробаджанащината постоянно ще отслабват топящото се доверие.
  А ББорисов като един от най-печените популисти и хитреци няма да допусне не само настоящите, но и бъдещите бедни пенсионери да застанат срещу ГЕРБ, непосредстявено преди изборите.
  Ако трябва всеки ден ще изиграва по една футболна среща.
  Най-важна от които е с Лужков. С предизвестен край.
  Именно за това мисля,че Тотю Младенов ще си свие опашката.
  Ако не иска да му я отрежат!

 7. 7 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Мутрата и Цветанов трябва повече да се вслушват в министрите си, а не да им пречат да работят.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 8. 8 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 714 Гневно

  Първи , много си фистингиран. В Дания няма минимална заплата. В една трета от страните в ЕС няма МРЗ. Те по-бедни ли са от Африка. Богатство не се създава с чиновнически постановления. Ми дай да я направим 1000 лв , тая минимална заплата и край с бедността. Повишаването на МРЗ е скрито повишаване на данъчната и квазиданъчната тежест. Партиите взимат субсидии в размерна 5% от минималната заплата за всеки глас. Тея гадове си гласуват по-голяма субсидия , прикрита като грижа за бедните.

 9. 9 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 714 Гневно

  Закон за политическите партии, чл. 27, ал.1:
  Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер 5 на сто от минималната работна заплата за страната за текущата календарна година.

 10. 10 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Работата на Тотю е да спазва закони, да изпълнява и прилага правилници! Не да ги измисля!

 11. 11 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Минималната работна заплата не защитава хората от експлоатация , тя е вреда и не създава богатство. При положение , че осигуровките са една трета от дохода и към тях има 10% ДОД е напълно логично хората да не се осигуряват върху реален доход. Другаде е проблемът , не че административно определената МРЗ е ниска. Господа управляващи , толкова обичате бедните и безработните , че благодарение на вас те се и ще се увеличават...

 12. 12 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  до 8 влоти

  Прав си, но там има долна граница на почасова ставка, под която не може да падаш - наказуемо е. Ако тук направят такава, залатите веднага ще се вдигнат. Управляващите затова и не въвеждат почасовата ставка, а ни дерат с минимална работна заплата.

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  "Времената на протести и палаткови лагери отминаха, проблемите трябва да се решават не с извиване на ръцете, а с преговори...."

  И все пак едната от страните извива ръце и не води преговори.

 14. 14 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 714 Неутрално

  12 , не. Доходите в някои сектори се договарят между синдикати и работодатели , без участието на негово величество чиновникът. В Дания пенсионните осигуровки се внасят изцяло в частен фонд и стимулът за криене на доход рязко намалява. Тук държавата задава някакви граници ,в които е "разумно" да криеш доходи, при това както посочих в пост 11 при явен конфликт на интереси. Като процент от средната ,МРЗ у нас не хич малка...

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#12] от "Roza":

  Защо мислиш така?
  Тя и сега си е 3,75 - минимална.

 16. 16 Профил на west
  west
  Рейтинг: Гневно

  Първо Тотьо или --утьо,да оправи -фундамента ,а именно ,не може ,едновременно да се получава ,заплата и пенсия !После да прави реформа!

 17. 17 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Предлаганите промени са палиативни. Те не решават възлови проблеми на осигуряването (не само пенсионното).

  Горещ пример е съседната статия за заловения с подкуп чиновник. Копирам изцяло собствения ми коментар под другата статия, тъй като е свързан и с тази тема:

  В такъв случай, дори за 400 лева, на този държавен заплатник трябва да му се отнеме пенсията, плащана от държавата! В случая пълната пенсия. Ако се беше осигурявал И от своята заплата, щеше нещичко да му остане.

  Но сега не може да стане, нито ще е възможно с предлаганите палиативни промени в пенсионната система, гръмко наричани "реформа".

  Докато действително не се разделят:
  1. Осигурителните фондове;
  2. Осигурителните вноски да са лични, когато се плащат от лицето;
  3. Плащаните от работодателя вноски да са в избран от него фонд и да са под негов контрол до уволнението/ пенсионирането на наетото лице. Това условие е гаранция за лоялността на служителя. За държавните е задължително! Да се опише в закон в кои случай тези вноски се губят от лицето. Това ще осигури смисъл за плащане на част от вноските от държавните служители от собствената им заплата, а няма да се възприема само като намаляване на заплатата.

  Дори и дисциплинарно да го уволнят, дори да го осъдят - този мошенник на дребно (но редовно) ще си получи пенсията със 100+ точки, всички класове, бонуси и т.н. Така е при много държавни заплатници, които рИват за ниските си заплати, но с едното "здрасти" си заработват още една заплата месечно. На черно! (дори не в сивия сектор). Пука му на него, че ще го уволнят! Той си е взел и рушвета, и пенсийката ще си взима, че и след уволнението ще работи "консултант" за подобни сделки.

  Сега (и след "реформата" всички вноски постъпват в Един осигурителен фонд, който няма никакво право да налага ограничения върху пенсията.

  Нещо повече, лицата с повече здравни рискове и тези, които се пенсионират по-рано, получават своята част от ОБЩАТА каса, а не от ведомствената.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 18. 18 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 507 Весело

  "Времената на протести и палаткови лагери отминаха, проблемите трябва да се решават не с извиване на ръцете, а с преговори - така социалният министър Тотю Младенов коментира..."
  ==================

  Никога не може да отминат "времената на протести"!

  Всички граждани имат право да протестират, когато нещата не вървят.

  Дали в палаткови лагери, писания във форуми или в преписки с властите - въпрос на ситуация и на лично решение

 19. 19 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 571 Гневно

  При минимална заплата 270 лева, купуваш ток, вода, храна, дрехи и въобще стоки с 20 % ДДС. Тоест 54 лева са ти обречени обратно на държавата. Остават ти 216 лева за 30 /31/ дена харчене или по 7,20 лева на ден!? С 77,20 лева на ден да работиш по 8 часа и повече на ден, да се обличаш, да се храниш, да гледаш жена/мъж и деца поне 2 !? За да отидеш и се върнеш с трамвай с поне една смяна е 2 + 2 = 4 лева. За предните разходи дефакто остават 3,20 лева ?! Какво е това 21 век или 17 - 18 век. И защо се подигравате с хората които правят брутния продукт и пълнят бюджета, роби ли са или малоумници?
  Тотю ли си или Татю - да те е,а в ...................

  Да защитим животнитe !
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ХАРТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
  (2010/C 83/02)
  ДЯЛ IV
  СОЛИДАРНОСТ
  Член 28
  Право на колективни преговори и действия
  В съответствие с правото на Съюза и с националните законодателства и практики работниците и работодателите, или съответните им организации, имат правото да преговарят и да сключват колективни договори на съответните равнища, както и да предприемат колективни действия за защита на техните интереси, включително стачка, в случай на конфликт на интереси.

 22. 22 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Тотю да се моли Плевнелиев да стартира бързо околовръсното на София Струма и Марица че да се хванат още 12-15 хиляди души на работа! Че инак безработицата отиде 12% минимум. Добре че по Тракия яко се бачка!

 23. 23 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Тоя човек или се преструва,
  или пукнат грош не струва!!

  www.berbenkov.hit.bg
 24. 24 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Народното събрание на Франция гласува
  пенсиониране на възраст 62 г. от 2018 година, а не веднага !!!
  http://www.lefigaro.fr/politique/2010/09/10/01002-20100910ARTFIG00613-l-assemblee-nationale-vote-la-retraite-a-62-ans.php
  Министърът на труда, Ерик Вьорт, всъщност защитава предложената реформа от правителството за пенсия пред народните представители, 7 септември
  http://www.lefigaro.fr/medias/2010/09/10/51bbce6a-bd07-11df-83c3-38a2fd88932b.jpg
  Изясняването на позиции
  Този ден е най-вече имат право да приемат основната разпоредба на проекта, забавяне на шестдесет и две година на възраст за пенсиониране през 2018 г.. Измененията, за да изтриете точка 5 от законопроекта бяха отхвърлени с 98 гласа "против" 52. Потребителите също така гласуваха за намаляване на пенсионната възраст без отстъпка от 65-67 години, независимо от броя на годините на участие.
  Народното събрание гласува да прекрати пенсиониране на 60 години
  http://www.liberation.fr/societe/01012289459-l-assemblee-nationale-vote-la-fin-de-la-retraite-a-60-ans
  Министърът на труда, Ерик Вьорт, остава еднакво скептични по отношение на социалистическия обещание. "Супер отстъпка, супер-несправедливост, той забеляза. "Законната възраст на 60, е щит за социални малки, "отвърна ДСК (PS), Никола Саркози, обвинени, че"излъга френския народ", като обеща да не докосвате пенсиониране 60 години по време на президентската кампания.
  Държавен секретар за държавната служба, Жорж Tron, заяви в средата на деня с реформата на 170 000 души продължават да се пенсионират на 60 години 700 000 заминаващи годишно.
  "Ние сме в състояние на неопределеност, в неяснота, а понякога и една лъжа", хвърли своя страна председателят на комисията по социални въпроси, Пиер MEHAIGNERIE (UMP).

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 25. 25 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 571 Любопитно

  2018 г. или бутат правителството както стана през 2006 г.
  http://www.humanite.fr/11_09_2010-retraites-pierre-laurent-interpelle-le-ps-453268
  "Кой е казал, че социално движение, ще станат в един ден стачка на всеки 15 дни?" Попита той, по модела на борба с мобилизирането на Първия трудов договор през 2006 г., който бутна правителството Вилпен дори и след приемането на законопроекта.
  Питър Лорънс, национален секретар на Комунистическата партия, посочи петък "неясноти" на Социалистическата партия на пенсионната реформа, се счита, че социалистическият лидер не всички казват едно и също нещо по въпроса от 60 години. На сайта на фестивала, той искаше "направо отговори" от PS, като в същото време членовете на групата ГДР бореше да запази възрастта за пенсиониране на шейсет. За Питър Лорънс, който се надява, че младостта ще мобилизира на 23 септември по време на следващия ден на стачки и протести, "ние ще направим всичко, за да създадем отношения на сила, благоприятна за правителството.

  Да защитим животнитe !
 26. 26 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#24] от "ДН":

  А в Германия икономиката която движи цяла ЕВропа и целия ЕС се пенсионират на 67 години и сега дискутират зако над ги увеличат на 70 годиин!

  пс Решението е просот ЕС да приеме една минимална възрас тза целия съюз и проблема е решен! Примерно 65!

 27. 28 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Реформата се свежда до шоково намаляване на:
  - шансовете българите да стигат до пенсия,
  - продължителност на периода, през който ще взимат пенсия ,
  - размерът на пенсията.

  Така е и със здравната реформа, която е сведена до недостъпност на здравните услуги.

  Това си е геноцид.
  Защо? Единствената причина- да прелапат осигуровките на лишените от съответното право. Сега и в колкото може по-голям размер.
  В името на какво? Светлото бъдеще.
  Познат номер!

  Ако няма общонационални протести срещу такива реформи , значи нацията ни няма право на бъдеще.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 28. 29 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Меркел, тя възрастта 65 години си я има за кажи речи целият свят - има една конвенция от 33-та година, та по нея.
  На практика, ефекта от тотювата реформа ще е, че всички ще се пенсионират на 65 години, стига да докажат, че имат 15 години стаж. Това за минимална пенсия. Допълнителни кинти от ДОО - вече като бонус. То да докараш 40 години стаж, хм, направо си е невъзможно, освен ако от завършването на университета не си станал държавен чиновник и така до пенсиониране

 29. 30 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 458 Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/09/blog-post_10.html
  Малкото отстъпление, което уж направиха управляващите, е малка неистина.На практика това не е никакво плавно увеличение, защото ще има много хора, които ще трябва да догонват влизането на новото увеличение, и да си изработят и трите години допълнително.На практика означава вдигане и на възрастта, защото за да успее някой да се пенсионира, ще трябва да започне работа на 23 години и да работи без нито ден прекъсване.Следващите 3 години много малко хора от първа и втора категория ще могат да се пенсионират.За съжаление няма да ни се размине вдигане на възрастта за пенсиониране до 65-68 , и рязко повишаване осигурителните вноски в близко бъдеще.

 30. 31 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 796 Гневно

  тия откровенни лобисти и клиентелисти скоро ще се наложи да ги изпратиме с камъни!

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 31. 32 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Афониа 19 ,не са най-зле хората на минимална заплата , а безработните без доходи. Кое е по -добре? Да си без никакъв доход или да работиш за 200 лв. Не се гневи , най-зле безработните , а не тези на МРЗ.

 32. 33 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#29] от "Федор Венедиктович Езерский": Навремето двете години казарма бяха трудов стаж, гарантиран за всеки мъж! На младини е лесно по кафенетата, но да доработваш на стари години е трудно!

 33. 34 Профил на comment12
  comment12
  Рейтинг: 409 Неутрално

  новите условия налагат реформа и в сферата на пенсионирането, но измененията които предлага правителството са под всякаква критика. изискването за повишаване на осигурителния трудов стаж над 32 годиние е нещо като наказание на българските граждани на пенсионнна възраст, а те в никакъв случай не заслужават това. навсякъде, в по-цивилизованите страни по света, има минимум от 10 г. осигурителен стаж, а плавно се вдига само възрасттта, в различна степен. и който се чувствува по съхранен работи и след пенсионна възраст. това което се предлага у нас, си е направо безумие .

 34. 35 Профил на house7771
  house7771
  Рейтинг: 458 Любопитно

  те старите не могат да се пенсионират,та камо ли младите.на 33 години съм и от 12 изработени в бг години,имам осигуровки само за 4.всички знаете,че първите 15 години от така наречения преход към демокрация,почти всички работеха без договори.а след това с договори на мрз.в страната в която се намирам са необходими 15 години трудов стаж за да имаш право на пенсия.и можеш да се пенсионираш на 52 години ако искаш,само че не ти дават пълния размер на пенсията до навършване на възраста която се изисква

  " За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. (13.12.1881)"
 35. 36 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Олигархията си има държава.Утре като гласувате вижте на тиквите приятелите.Д.С. медиите кого обслужват.Боковистката партия е най- срашното нещо за България

 36. 37 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И ако една сутрин научите, че парите за пенсии не постигат
  или че закъснява изплащането им, да знаете, кризата е превалила.
  Още:
  http://redor.bg/#/Article/id=1078553

  stog
 37. 38 Профил на msss
  msss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е само началото, Тотю...
  Съсипвате бизнеса, намалявате заплатите на интелектуалния елит на нацията- лекари, учени, преподаватели....Останахте да се крепите на гласовете на лумпените като вас. Сега като им посегнете и на тях на пенсийките, пиши ви бегали до няколко месеца...

 38. 39 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#37] от "stog":
  Вариант В - с корекция. Цената е по малка и излизането ВЕДНАГА. Справка план " Маршал".

  Да защитим животнитe !
 39. 40 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 233 Неутрално

  50 ГОДИНИ ОТ ВИПУСК 1960 НА ПЛОВДИВСКИТЕ ГИМНАЗИИ
  Неорганизирана среща на всички интересуващи се (и можещи) опълченци от випуск 1960 („набор” 1942) на всички пловдивски гимназии има изгледи да се случи СПОНТАННО и без разрешение при входа на пловдивската Централна Поща в 11:11 часа (до 11:44 ч. и т. н.) в неделя на 26 септември 2010. Оттам нататък различните групировки и фракции са свободни да продължат по усмотрение. Етикет с името / прякора на видно място ще бъде улеснение.

  = 2. 50 ГОД. ВИПУСК 1 9 6 0 ПЛОВДИВСКИ ГИМНАЗИИ
  Ние имахме дързостта да се родим в 1942 военна година, когато все още не се знаеше дали побеждаваме или нашите идват. 18 години след това се излюпихме със или без поправителни, от тази или онази Елитна Гимназия, независимо. ОРЕДЯВАМЕ. Ето защо ела да се видим, докато още фокусираме, със или без придружител или количка. Знам колко е трудно като всеки ден все по-хубавки ставаме, затова ще ме познаеш по етикета-картичка лепнат отпред на лесно с името И ПРЯКОРА ми. И аз не обичам мероприятия и навикване от фелдфебела на класа, затова ще го надхитрим като НЕ СЕ УГОВАРЯМЕ за нищо, нито резервираме зала със оркестър – не, просто ще се срещнем случайно при входа на пловдивската Централна Поща на крак, пък там ще видим: на две крачки е Тримона, и полека сме ги уплашили с поръчка за 22 малки бирички с картофки ... или в МакДона горе сладоледът е 0.49, че в тая криза ... Света Марина е на лесно, ако ни затрябва мУтрополит, Джумая Джамия малко по-нататък за които са се потурчили, а за хабилитираните има аудитории наблизо в другата посока. Не профучавай като метеор, моля, че може да се дотътря минутка след тебе, изчакай ме от 11:11 ч. до 11:44 поне, в неделя 26 септември 2010. До скоро!

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 40. 41 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Чилийският пенсионен модел / Власт за работниците / Приватизация на осигурителната система в Чили: http://borsi.blog.bg/politika/2010/09/11/chiliiskiiat-pensionen-model-vlast-za-rabotnicite-privatizac.604240

  investments.dir.bg
 41. 42 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Ха, преди време в същия този вестник четях коментари как правителството не било решително в извършването на реформи, как отлагало пенсионната и здравната реформа, а сега, когато пенсионната се задвижва, виждам една камара критика срещу нея. Българинът е човек който все за нещо е недоволен. Като реформата не се прави той се възмущава защо не се прави, а като се прави - защо се прави! Това не е принципност!
  Иначе личното ми мнение е против реформата, защото така много от хората практически ще работят до живот, пък и на стари години по-трудно се работи и се намира работа.

 42. 43 Профил на marystaneva
  marystaneva
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Минат - не минат няколко години и пенсионният закон се променя. Така че младите да не се плашат. Държавата ще се стабилизира и докато им дойде време да се пенсионират, законът може и да е друг. Тези, които са работили без договори, не са внасяли и осигуровки за това време. Да са си заделяли за старини. А осигуряващите се на минимална, но нереална заплата, да не очакват максимална пенсия? Така не става.

 43. 44 Профил на fezulai
  fezulai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Музар":

  Изключително точен коментар! Към уволнението на доказано корумпирани БЮДЖЕТНИ служители трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да има и други последствия, като например: 1. Лишаване от минимум 5 години право да заема каквато и да е длъжност в публичния сектор. 2. Непризнаване на осигурителния стаж, за времето, в което корумпираното лице е участвало в престъпни схеми. 3. Лишаване от право да практикува дадена професия за определен срок и т.н.
  Освен това според мен е редно да се наложи НЕЗАБАВНА ЗАБРАНА за работа в държавната администрация и в изобщо в целия публичен сектор на лица, които са придобили право на пенсия и/или получават такава. Като са толкова "ценни" кадри лесно биха се реализирали в частния бранш.

 44. 45 Профил на marystaneva
  marystaneva
  Рейтинг: 458 Неутрално
 45. 46 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#7] от "BBC":
  Какъв министър е този, дърво, тои не разбира нищо от работата си. Какво излезе от устата му е грешно, смешно и издава нисък интелект и ум. Иди да видиш въб Враца какъв път е оставил през града, лунната повърхност ряпа да яде......
  От него нищо не очакваи.

 46. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "marystaneva":

  Извинявай, по грешка уцелих минуса. Така е, както го казваш!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#44] от "fezulai":

  Интересното е, че тук-там в законите има по-сериозни наказания за подобни случаи. Най-малкото престъпление от и срещу държавен служител се наказва в удвоен размер.

  До сега единствено ги уволняват, при това така, че после съдът отменя уволнението. За мен изобщо не стои въпросът, дали това е резултат на некадърност или на мошеничество - и двете са еднакво вредни за обществото и държавата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 48. 49 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "marystaneva":

  Никой в тази държава не е в състояние да "планира старините си" като пенсия... (всъщност никакво планиране не се получава в тази държава)... Въпрос на тото е, когато се пенсионираш какъв закон ще те тресне. Единственото сигурно е, ако си бил цял живот на държавна хранилка, заделил си от рушвети за "малка къщичка" (малка като прогимназия) или си спестил от отпуски, докато си вдигал "плоча" и си гледал домати на село.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 50 Профил на Marie_4
  Marie_4
  Рейтинг: 402 Неутрално

  През годините, които съм работила съм се уверила в едно: когато дойде време един човек да се пенсионира, не му се излиза в пенсия, а иска още да работи. Но ако случайно някой му ограничи възможността да се пенсионира при навършена възраст не е доволен.
  Ако управляващите позволят пенсионирането да става по желание при навършена възраст ще направят истинска реформа, резултати от която ще има почти веднага.

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 52 Профил на comment12
  comment12
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#50] от "Marie_4":
  когато се обявяват промени в закона за пенсиониране, това би трябвало да влезе в действие поне след 3 години от обявата. така, хората ще си знаят предварително и ще си планират предварително нещата. в противен случай е несправедливо и дори бих казал незаконно да се поставят в заварено положение без достатъчен срок на предизвестие. най-малко хората на пенсионна възраст заслужават такова отношение.

 52. 53
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:49 на 14/09/2010 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK