Министерството на образованието е готово да плаща повече на училища с лоши резултати

Министерството на образованието е готово да плаща повече на училища с лоши резултати

© Георги КожухаровМинистерството на образованието може да започне да отделя пари и за училища, които покажат лоши резултати от външното оценяване. Това заяви Анелия Андреева,  директор на Националния институт за обучение на директори. Тя представи някои от предложения, които се обсъждат за новия закон за училищното образование. Миналата седмица стана известно, че изпитите в края на годината след пети и шести клас ще отпаднат, защото за тях се отделя прекалено голям ресурс, а те затормозявали учениците. Така външното оценяване, въведено от предишния министър на образованието Даниел Вълчев, ще е валидно само за децата в четвърти, седми и дванадесети клас.


Идеята е да се отделят пари за училищата, които показват добри резултати, за да може да се стимулират. Целта на средствата за не добре справящите се училища ще е те да могат да се поправят, обясни още Андреева.


Според нея резултатите от външното оценяване ще станат публични, за да могат родителите да преценят кое училище е добре. "Освен това те ще служат на министерството, за да се прави анализ, който да послужи при изработването на учебните програми", каза още Андреева.
В промените се предвижда още  директори, които не управляват добре училищата си, да бъдат уволнявани. Ако те не се представят добре на първата си атестация (в закона се предвижда директорите да се явяват на оценяване всяка година), да им бъде предписано да вземат допълнителни квалификационни курсове.


В законопроекта се предвижда още учителите да имат по-голяма самостоятелност при определянето на методите си на преподаване, както и училищните настоятелства да получат по-големи правомощия.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 470 Весело

  Директор:
  - Иванова, стига сте им писали шестици, трябват ни пари!

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Министерството трябва да плаща за резултати (издържан изпит на външното оценяване), а оттам нататък свободният пазар да реши, как да го постигне по най-краткия път. В момента принципът е същият, какъвто в градския транспорт на София, във военните заводи и пр. държавни структури. Дай да запазим работните места на даскалите, а резултатите нямат значение

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Външното оценяване е типичен пример за реформите в образованието, прави се нещо, което след това се отменя!

 4. 4 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кеф, колкото по лошо работиш ,толкова по голяма заплата ще вземеш

 5. 5 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 59 Неутрално
 6. 6 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това прилича на някаква пародия. Най-напред, самото външно оценяване колко е "външно", след като учителите масово подсказват на учениците? Ако бюджетът на училището зависи от резултатите от оценяването, тогава познайте как учителите ще бъдат мотивирани да пишат обективни оценки и да изискват от децата. Цялата система прилича на един театър, който се разиграва, за да се покаже на някой нещо. Защото всички в образовнието - от министъра до учителя знаят, че нещата са много сбъркани, но всеки продължава да симулира дейност с цел да убеди останалите, че от него има смисъл.
  И така въпреки добрите пожелания отново се връщаме на изходната точка - системата не може да се реформира отвътре сама, защото основният й интерес е хората там да продължават да вземат заплати, и по тази причина те никога няма да направят нещо, което би застрашило тяхното финансиране.
  В нормалният бизнес за лошо свършена работа не се искат повече пари, а клиентът може да откаже да ти плати продукта, че дори може и да те осъди. Крайно време е образованието да бъде демонополизирано, и родителите (или данъкоплатците) да могат и да изберат и да не подкрепят държавното училище, ако не са доволни от неговия резултат.

 7. 7 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 470 Гневно

  По-лошото е, че ако системата с външните оценители работи без никакви измами, е възможно умишлено да се намалява качеството на обучение в определени училища, за да се получат повече пари!!!

 8. 8 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Петкова":

  На мен едно комшийче ми каза, че учителката проверявала на вратата всички деца дали носят необходимите учебници за преписване и който не ги носел го нвръщала да ги вземе.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Аз затова подкрепям образователен борд. Външно оценяване, външни квестори, разработени извън България матури, с ниво на сложност и по стандартите на някоя чужда държава с добро средно образование (примерно Германия, Израел, Холандия, Швеция). Естествено трябва да се настроим, че първите 4-5 години учениците много ще плачат

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 10. 10 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 991 Весело

  противно на всички правила за поощряването, но пък в синхрон с всичко в БГ лошата маймунка се възнаграждава..

  Fail with honour then succeed by fraud
 11. 11 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боже,каква безумна идея!

 12. 12 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Само дрън, дрън. Някой в тая държава знае ли колко струва образованието от 1-и до 12-клас. Има по около 60000 ученици от набор, което е около 720 000 ученици 1-12-клас. А сега преди да искат пари, да разберем - колко струва на обществото задължителното "средно"? Колко са отделните разходни пера - заплати, осигуровки, издръжка на материална база, ремонти/г, инспекторат? След това - колко са приходите от държава, община, отдадени "лавки", ученически столове? И не на последно място - колко ученици се обучават в частни училища, защото техните родители поемат изцяло издръжката /за сега/ и би следвало това да е облекчило финансово държавното и общинско образование. Информацията - на масата и сега. След това дебатите. А "Дневник" би трябвало да намери информацията и да я предостави, а не само да е трибуна на разни държавни директори.

 13. 13 Профил на nosimoto
  nosimoto
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Под външно оценяване в повечето държави се разбира оценяване на работата на учителите и училищната администрация, а не на учениците, които така или иначе биват оценявани постоянно (процесът е документиран и е достатъчно само да се обобщят наличните данни). Добре, че пак сме разбрали правилно...

  -- i'm sick enough to be totally confident
 14. 14 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 418 Гневно

  По-голяма ГЛУПОСТ едва ли може да измисли някой !!!
  На едните ще дават повече пари, за да ги ПООЩРЯВАТ ...
  На другите ще дават повече пари , за да се ПОПРАВЯТ ...

  И във всички случаи ще ПРАХОСВАТ тотално НАШИТЕ ПАРИ , наливайки милиони в каца без дъно , поставена върху пясъчни дюни !!
  Целта е да се запазят " безкрайно ценните " бройки за учителското съсловие НА ГЪРБА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА , като че ли всички ние сме благотворително дружество за мързеливци и некадърлници ! ...

  Типично по " герберски " , типично по просташки !

  Защото за амебоидните " гербери" кмета, даскала и попа са върха на интелигенцията ...

  "Тройкаджиите" на обществото- ДАСКАЛИТЕ, никога не са заслужавали уважение ! Но с поведението си последните седмици - напълно го загубиха ! И сред тези, които все още са го носили в душите си ...

  Загубиха го с малоумните си претенции, с кретенизма си , с простотията си , която " лъсна" като тиган на месечина, с ПАТОЛОГИЧНАТА си самооценка , с поведението си на инфантилни, разглезени деца, които ти се тръшкат и пищят истерично “Искааам!”

  Вижте ИЗЯВЛЕНИЯТА на ДАСКАЛИТЕ във форума, погледнете и снимките им по вестниците - типичното "лице " на българския ДАСКАЛ !
  Простотия, неграмотност , арогантност , самовлюбеност , егоизъм , селяндурщина и наглост ВОНИ от изявленията и поведението им !...

  Такива малоумници ли искате да обучават вашите деца ?
  Такива гамени ли искате да бъдат пример за децата ви ?
  Такива пропаднали типове ли искате да ядат парите ви ?
  Такива първични и първосигнални същества ли искате да бъдат в досег с децата ви ?

  Умствените им способности са на нивото на кандидатстудентските им изпити , с които са се записали в някой ПУЦ да се образоват , а то е „ среден 2,80 „ !...

  Не двойно , а и тройно или петорно да им повишат заплатите НИЩО В ОБРАЗОВАНИЕТО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ защото КАПАЦИТЕТА НА "ТРОЙКАДЖИИТЕ" в това общество е толкова !...
  ДАСКАЛИТЕ са напълно ИЗЧЕРПАНИ по отношение на възможност да дадат нещо за учениците си, защото НЯМАТ КАКВО да им дадат – те са си просто тъпи и... БЕЗКРАЙНО НАГЛИ !...

  ИЗПРАЩАЙТЕ ПРОТЕСТНИ ПИСМА , SMS , E-mail-и до Министерския съвет , МОН , министерство на финансите ПРОТИВ тази БЕЗУМНА ИДЕЯ – те НЕ ЗАСЛУЖАВАТ и лев повече от това , което и В МОМЕНТА ПОЛУЧАВАТ !

  "НЕ" на арогантността и наглостта на ДАСКАЛИТЕ !

  ДАСКАЛИТЕ не са БЪЛГАРИЯ , БЪЛГАРИЯ не е на ДАСКАЛИТЕ !

 15. 15 Профил на KVINT
  KVINT
  Рейтинг: 367 Неутрално


  Идеята е да се отделят пари за училищата, които показват добри резултати, за да може да се стимулират. Целта на средствата за не добре справящите се училища ще е те да могат да се поправят, обясни още Андреева.

  Що за каламбур е това.

 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  Наливането на пари в нереформирана система си е чисто прахосване!!! Дани Вълчето от 2006г. е обещал нов образователен закон....

 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#6] от "Петкова":

  Има и частни училища, т.е. държавата няма монопол върху образованието.
  Проблемът е за децата на родители, които нямат достъп до добро държавно училище, а не могат да си позволят частно обучение, под каквато и да било форма.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  хаха.. само така.. в бъдеще училищата ще се конкурират за най-много двойки
  Въобще, все едно маймуни с пишещи машини правят законите в България.

  .
 19. 19 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 599 Весело

  Миличък , ако изкараш днеска двойка и скубеш момичетата в класа , мама ще ти купи шоколад... и да не забравиш да напсуваш госпожата!

 20. 20 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 462 Гневно

  ....В промените се предвижда още директори, които не управляват добре училищата си, да бъдат уволнявани.....
  ======

  Че досега как е било?!!
  Те са открили топлата вода

  И тази Анелия Андреева - кой й каза, че е добра?!
  Като чета какво предвижда...въобще не й личи.
  На какъв кастинг е избирана?

  Министерството на образованието трябва ДА ОРГАНИЗИРА обучението - на всички деца и във всички училища.

 21. 21 Профил на luub
  luub
  Рейтинг: 473 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK