ДСБ: Кабинетът вече е пред избора - стабилен бюджет или пари за пенсии и здраве

ДСБ: Кабинетът вече е пред избора - стабилен бюджет или пари за пенсии и здраве

© Анелия НиколоваПоради липсата на реформи българското правителство е поставено пред избора да пази бюджетната стабилност или да остави пенсионния и здравноосигурителния фонд да колабират. Това заяви Петър Москов от ДСБ на пресконференция днес. Той отново повтори, че парите за здравеопазване не отиват по предназначение.


Още преди две седмици депутатите от ДСБ съобщиха, че парите от резерва на здравната каса не се използват за здравеопазване. Финансовият министър Симеон Дянков вече два пъти обяснява в пленарната зала, че кабинетът не е харчил и няма намерение да използва тези средства. От БСП също предупредиха, че системата е пред колапс.


По думите му ДСБ няма да продължи да подкрепя действия, които не дават резултат и не водят обществото към прогрес. "Възможността антиреформистите и силите на статуквото, в което живеем от години, отново да вземат връх, ще направи нашата подкрепа безсмислена и ние ще я оттеглим", каза той и допълни, че няма да подкрепят бюджета на здравната каса за догодина, ако с него се предвижда да се крепи бюджетната стабилност.
"От БСП искат да се освободят пари от резерва на касата, за да потънат там, където потъваха 8 години и да бъдат откраднати от техните спонсори", коментира Радан Кънев от ръководството. Той заяви, че парите трябва да се освободят, но да бъде сигурно, че ще отидат за реформи в здравеопазването.


От партията за пореден път напомниха, че управляващите не са взели под внимание антикризисните им предложения, които според тях щели да гарантират стабилността в системата. "Ако се бяха случили реформите и от пенсионната и здравната система бяха освободени ресурси, българският гражданин нямаше да бъде изправен пред въпросите ще може ли да отиде на лекар, ще може ли да изтегли кредит и как ще прати детето си на училище", заяви Москов.


От партията обявиха, че по време на заседанието на бюджетната комисия в четвъртък ще попитат представителите на Националния осигурителен институт на какво се дължи дефицитът от над 220 млн. лв. и дали подкрепят идеята за увеличаване на осигурителните вноски.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на whateva
  whateva
  Рейтинг: Неутрално

  Да, ситуацията е пред колапс, но ДСБ все така не подкрепя ГЕРБ само на думи.

 2. 2 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Весело

  Важно, че Алексей е в ареста!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Казвах ли ви аз - СПРЕТЕ ПЕНСИИТЕ
  Не ги спряхте.
  Айде сега намерте вие пари за тях измежду 4.7 млн пенсионери, 0.8 млн лица в нетрудоспособна възраст, 1.8 млн в чужбина и 1.1 млн работещи.
  НОИ е пред Фалит!
  НЗОК е пред Фалит!
  Кой имал - дал. Кой не е дал - да е дал.

  The biggest risk in life is not taking one.
 4. 4 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 434 Гневно

  Бойко Борисов доказа отново, че е абсолютно неспособен и дори некадърен за каквито и да било смислени действия !

  Време е да си извади оставката от джоба , да я връчи на Първанов и за сведение на Цецка , с тихи стъпки да се отправи за Банкя и да не си показва сурата поне пет години !...

  ЕДИНСТВЕНАТА МЯРКА Е запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …

  Като са толкова кадърни – да напуснат бюджетните длъжности и да излезнат на пазара на труда, който веднага ще ги оцени колко са „ умни „ и „ кадърни „ !

  Но не го правят... Защото и за чеп на бъчва не стават !

  http://www.marica.bg/show.php?id=23511

  Вижте и страхотния коментар на

  http://webcafe.bg/id_744249664_Danak_glupost

  А това, което предлагат и правят Бойко и Дянков е все едно да наливаш вода в бъчва без дъно !!!...


  ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ БОЛНИЦИТЕ , в които са лекувани по 5 души в годината , а " лечителите " са 15-20 ! Неизгодно е да се плащат 240 заплати за 5 пациента ... Безкрайно скъпо излиза лечението им !... По-добре да им се плаща транспорта на пациентите до най-близката болница, отколкото заплати на клатещи краката си и вегитиращи медицински кадри...

  ЛЕКАРИТЕ в ДЪРЖАВНИТЕ / ОБЩИНСКИТЕ болници трябва да бъдат лекари и ТО САМО ТАМ !
  БЕЗ право на частна практика , частни кабинети , практики и други подобни . Така ще се предотвратят кражбите на инструментариум, оборудване, медикаменти и материали от болниците, което е повсеместна практика . Ще се предотврати ( поне отчасти !) и препращането на пациенти към "частното" , а държавното да се ползва само като трамплин за частната дейност...

  Тъй наречените ДЖИПИТА трябва да бъдат ЛИКВИДИРАНИ като ненужен апандисит в здравната система!

  Огромния процент от тях са без прециалност, новоизлюпени "бонбончета " с вирнати нослета , но без умствен заряд и каквито и да било знания и опит...
  В същото време те са най-големите консуматори на средства от здравната каса , с най-големи възнаграждения, получават безплатно оборудване и с най-дълбоките " черни каси " , което е нормално да дразни специалистите от болничните заведения.

  ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ следва да се поеме от специализирани звена / спешни кабинети / на съответната болница на ротационен принцип. Така помощ ще оказват хора със съотвения опит, а не новоизлюпени пикльоци с памперси и дсипломи , но без знания и опит...
  Закритите болници могат да се ползват като специализирани звена / спешни кабинети / на съответната най-близка до населеното място болница .

  ФИНАНСИРАНЕТО от НЗОК на ДЪРЖАВНИ/ОБЩИНСКИ и ЧАСТНИ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ , срещу платените осигуровки от пациентите да се извършва само и ЕДИНСТВЕНО на базата на договори , при точно определени цени за всяка една манипулация , при определен НОРМАТИВНО здравен минимум , а не като за разни " мързеливо око " , почистване на ушна кал , осеменяване на яловите и други подобни НЕРЕНТАБИЛНИ и НЕСВОЙСТВЕНИ процедури , които гълтат милиони !
  Договорите на НЗОК със здравните заведения да се ПУБЛИКУВАТ , за да се следи и от гражданите КЪДЕ и ЗАЩО изтичат парите им .

  НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА да си хваща дърмите и да НАПУСКА държавните /общински болници и да се залава с частното , НО БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА !

  А който иска и има възможност - да си плаща при "чистите" частници , колкото му поискат или колкото се споразумеят !...

  ВТОРИЯТ елемент Е ВЪПРОСА С ПЛАЩАНЕТО на осигуровките !

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е управляващите МАЛОУМНИЦИ да осъзнаят , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!!

  Само една антидепресивна програма е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …

  2.) ЗАПЛАТИТЕ на даскалите и СЕГА са несъразмерни на вложения от тях труд !
  ВРЕМЕ Е - се увеличи двойно норматива за учебна работа на даскалите, с което ПОЧТИ ще се изравни работното им време с това на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ работници и служители в страната ,а излишните бройки бъдат съкратени .
  Това ще доведе до поне 30 000 СПЕСТЕНИ ЗАПЛАТИ , които до сега се плащат излишно !!! …

  Тези заплати, които те получават и понястоящем НАПЪЛНО ще съответстват и на удвоения режим на работата им !
  Защото няма никаква ИКОНОМИЧЕСКА, СОЦИАЛНА , МОРАЛНА и КАКВАТА И ДА БИЛО ДРУГА ОБОСНОВКА , да работиш 3-4 месеца в годината , да получаваш 12,13 , че и 14 заплати и да претендираш за още !
  Няма да коментирам и възможностите и реалностите относно частните уроци , търговската дейност и други подобни, които те осъществяват !...

  3.) МИЛИЦИОНЕРИТЕ / ВОЕННИТЕ , безспорно е , че са МНОГО В ПОВЕЧЕ , отколкото е нужно за страната , много в повече , отколкото е възможно да носи гърба на данъкоплатеца ! За това, което вършат и заплатите от 700-800 лева са прекалено високи и нямат адекватно покритие !
  Тук са нужни съкращения от поне 20 000 щатни бройки от МВР и 15 000 от армията !
  В противен случай ЩЕ продължават безумно да тежат на врата на данъкоплатеца и да водят хората и държавата КЪМ ДЪНОТО , без възможности за изплуване и глътка чист въздух ! ...
  Но това няма да стане при това МАЛОУМНО УПРАВЛЕНИЕ , което си натресохме преди година !...
  Е-е-е, ВРЕМЕ Е „герберските „ форумни малоумни ченгета да се включат ... СЕГА ! …

 5. 5 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#4] от "old__bg":" ЗАПЛАТИТЕ на даскалите и СЕГА са несъразмерни на вложения от тях труд ! " . Браво! Голям "спец" си! От такива всезнайковци скоро няма да има образование. До три-пет години следва масово пенсиониране на учители. Тогава ще те назначат теб! Да имаш много свободно време за да си готвиш уроците и проверяваш писмени работи (което не влиза в официалното работно време!!)

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 6. 6 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "Десен":

  А ти какво и мислиш, че няма да остарееш ли? Или си от тези дето Костав раздаде ( и предишните) за бонови книжки предприятия без пари и сега си живеете като рентиери. А приятелят ви Костов се биеше в гърдите колко ще забогатее народа като си купи акции. Да, ама не! Дивиденти по 7 стотинки. както плямпотеше тартора на "демокрацията " Желев в началото на 90-те "Всички ще имат равен старт". Друг път. Най голямата лъжа за лековерния народ. Равен старт, само че някои бяха направили вече няколко обиколки. Пфу! Протевна мърша.

 7. 7 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ДСБ трябва много добре да знаят. че отдавна няма такава система, а вноските не са осигурителни, а данъчни ставки! Не може на (уж) независима организация като НЗОК да се управлява от финансов министър, а парите й да са във фискалния резерв.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 8. 8 Профил на msss
  msss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Той заяви, че парите трябва да се освободят, но да бъде сигурно, че ще отидат за реформи в здравеопазването."

  Верно на теория, само, че в момента системата е в колапс и трябва наистина спешно да се намерят пари.
  И още- какво значение има, че няма да гласувате бюджета на НЗОК- истинският проблем в момента е, че тя си е одържавена и се управлява на практика от финансовия министър, който пост в момента заема за нещастие един тотално изкукал олигофрен...

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#4] от "old__bg":

  Цитат: 'осеменяване на яловите и други подобни НЕРЕНТАБИЛНИ и НЕСВОЙСТВЕНИ процедури , които гълтат милиони !'


  Абе, ти плодовития (на глупости) с какво образование си и имаш ли някаква професия? Щото звучиш като селянин-кооператор ,изказал се пред Обкома на Партията на въпроса какво мисли за ТКЗС-то от което идва и неговото по-нататъшно развитие в съответствие с програмата на Партията за задоволяване на потребностите на работническо-селската власт...

  Застани на някой кръстопът, може да те вземе някой ...........с турски ТИР.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До Ватева.Така е като избирате оправячи като тиквата

 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  ДСБ що беше тва? Когато спечелят избори може да дават акъл, засега само може да си бършат цифките с ръкава и да мечтаят

 12. 12 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  Абе ти , плодовитото на глупости "ДЖИ ПИ " защо си въобразяваш, че ще ти давам някакъв отчет какво мисла и защо мисля по този начин ?
  Или те е страх, че МИЛИОНЧЕТАТА , които ти и гилдията ти "законно" крадете на гърба на данъкоплатеца ще ви се изплъзнат ?
  Типично за мафиози , мошеници и престъпници...

  Колкото и да заливаш форумите , платен драскачо , с високопарните си щуротии , едва ли можеш да излъжеш всички колко сте кадърни и колко сте безценни !
  Защото нито първото , нито второто е вярно !
  В момента т.н. здравна система си е ПИРАМИДА, която РЕКЕТЬОРСКИ ОГРАБВА работещите , за да хрантути и облагодетелства излишни боклуци и като тебе , за създаването на които са ИЗХАРЧЕНИ и ПРОДЪЛЖАВАТ да се харчат напразно парите на данъкоплатеца ...

 13. 13 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 465 Неутрално

  НОИ фалира? НЗОК фалира? Че навсякъде по света има фалит на социалните системи. Защото са социални. Направете България да не бъде социална държава и ще видите, че хората ще му намерят начин и как да се лекуват, и как да остаряват спокойно. Е, малка подробност - посредникът-разпределител ще стане излишен, ама от това икономиката няма да загуби, а ще спечели. Пък и колко кадърни и свестни хора, които си затриват живота на държавна работа ще намерят истинска реализация на реалния пазар.

 14. 14 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Има много детски приказки, в които се говори за НОИ и НЗОК. Като например приказката за лисицата и врабчето, които започват заедно да сеят една нива, само че докато врабчето работи на нивата, лисицата ходи да подпира небето, за да не падне. Накрая, естествено, лисицата идва и взема почти цялата реколта, защото нейната работа била много по-отговорна и по-тежка. В приказките в този момент се намесва злото куче, което идва и наказва лисицата. В реалния живот злото куче работи за лисицата и идва и наказва врабчето, ако не иска да си дава реколтата. Затова в реалния живот врабчетата емигрират, крият се от лисицата или просто се превръщат на кучета или лисици, а полетата запустяват, защото никой не иска да работи за този дето духа, а всеки гледа да си намери такава работа, която да е свързана с подпирането на небето. И какво излиза - че колкото по-големи ставаме, толкова повече оглупяваме, та се налага да си разказваме истините чрез детски приказки, иначе ни изглеждат твърде трудни за смилане.

 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#13] от "Петкова":

  Да бе, и аз гледам, че социалните Финландия и Норвегия са фалирали. Наистина, само африканските диктатури преуспяват.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Въпрос на време е 7777. Социалната разходопокривна пенсионна система може да оцелее само при висока раждаемост. А в скандинавските държави раждаемостта е ниска. Като е толкова хубаво държавата да се грижи за всичко, данъците да са високи и да има много и добри социални услуги, защо хората раждат малко деца? Не можеш да вземаш парите от семействата, да ги даваш за текущо потребление чрез преразпределителните социални услуги, и да разчиташ на това, че хората ще продължат да имат големи семейства. Че хората са глупави, глупави са, но не чак толкова, че да не могат да свържат две и две. А емигрантите, на които социалистите разчитат, за да допълнят демографският потенциал на застаряваща Европа, пък все се изхитряват, и вместо да се асимилират и да се интегрират, източват допълнително социалните фондове и формират гета, в които насаждат противоевропейски ценности. Социалната идея няма полезен ход. Най-много да я докарате до война за да си заметете следите, както е ставало и друг път в историята.

 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#16] от "Петкова":

  Петкова,
  А като е толкова хубаво да няма социална държава, защо най-голяма бедност има именно в държавите с най-слаби социални системи и чакат на подаяния от държави с по-развити социални системи?

  Да, съгласна съм, че социалната държава--там, където е успешна--няма да може да оцелее на сегашната си основа при порменящи се фактори и че раждаемостта е важен фактор. От гражданите й зависи да намерят нови механизми или социалното осигуряване да пропадне.

  Но не съм видяла доказателство за това, че липсата на социална система оправя положението.

  А броя на децата не е правпропорционален на благосъстоянието. Като имат по толкова много деца в третия свят, що не ги е споходило щастието, а ходят та си го търсят в първия (този с по-ниската раждаемост) и даже рискуват живота си за това?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Липсата на социална държава не е единственият фактор за дългосрочното благосъстояние в едно общество. Нито високата раждаемост пък е единствен белег за благосъстоянието на нацията.
  Необходими са други фактори освен липса на социална държава - вяра в трансцендентен Бог, справедлив обществен закон, неприкосновеност на живота, защита на частната собственост, ограничена държавна власт - обикновено все неща, които липсват в твоя пример за страните без социална система. От друга страна има развити страни, които нямат социална пенсионна система, и там пенсионерите живеят доста по-прилично от нашите - Чили, например. В много страни няма такова чудо, каквото имаме ние - държавна здравна каса, която се захранва с данъчни вноски.

  Има едно такова нещо, което се нарича Западна цивилизация, която е изградена върху едни ценности, и тези ценности в дълъг период от време да ни донесли благосъстояние. А днес, понеже систематично отхвърляме една по една тези ценности, ние губим основата, на която е изградена цивилизацията ни, и затова виждаме как тя се разпада пред собствените ни очи.

  Но това е неизбежен процес: който не храни свои деца, храни чужди. И който предпочита сигурност пред свобода, губи и сигурността, и свободата си.

 19. 19 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Съгласна съм, че социалната система (welfare system) не е единствения фактор за благосъстояние, и че (както вече казах) между благосъстояние и висока раждаемост няма правопропорционална връзка.
  Съгласна съм и че "вярата в трансцендентен Бог, справедлив обществен закон, неприкосновеност на живота, защита на частната собственост, ограничена държавна власт" липсват в страните без социална система, НО присъстват в тези СЪС социална система. Така че не виждам как това отрича моя аргумент за ползата от социалната система, нито как подкрепя твоя за ползата от липсата й.

  И да съгласна съм, че западните ценности са допринесли през вековете за благосъстоянието на западната цивилизация: тези ценности, особено след Втората Световна, включват разширен достъп до образование и здравеопазване, гарантиран в по-голяма или по-малка степен от държавата. Дори в страни, където социализмът никога не е бил силен: САЩ, Великобритания. Защото са решили, че този достъп гарантира една от най-важните ценности на западната цивилизация: меритокрацията.

  Не ми е ясно как точно отхвърлянето на социалната система ще спаси западната цивилизация. Не ми ства ясно от казаното от теб как противоречи на западната цивилизация (залегнала на християнски принципи) да храниш чужди деца (осиновени например), за да станат те продуктивни членове на западната цивилизация. И как разпускането на социалната система ще ми даде повече свобода.


  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 20. 20 Профил на ohubohu
  ohubohu
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От цялата статия едно от многото неща, които не разбрах е - а какъв е изборът на ДСБ?

 21. 21 Профил на news_expert
  news_expert
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "old__bg":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Тъжно е , но тук можеш да "срещнеш" не един Български идиот...
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  До коментар [#19] от "7777":

  Социалната държава е силно уязвима от злоупотреби. Например социялна държава Германия съставена от германци подпомага хора под някакъв праг на бедност или неспособност да се изхранват - нека го наречем социален праг. За всяка култура този социален праг е различен. За немеца и за арабския емигрант праговете са различни. Ако подпомагането става по немски стандарти то почти всеки привнесен арабин трябва да ползва помощи. Социалните помощи в България за безработица и отглеждане на деца при праг типичен за българите стават общодотъпни за почти всички цигани.
  Интересен е примерът САЩ. Там социалните различия са по-големи от тези в Европа и по тази причина там същетвува етнически мир. Нито една група хора не е ескплоатирана от друга група в непоносим мащаб.
  Европа трябва де избира - или монокултурна социална държава или мултикулурна несоциална държава.

  подпис
 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван К":

  Съгласна съм, че няма универсален модел на социална система. Но дайте ми пример за западна държава без никаква социална система, която процъфтява икономически. За това си говорим с Петкова.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 24. 24 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#17] от "7777":

  Здравей,
  първо да поясня за себе си - не съм от тези, дето проповядват пълна липса на социална държава - но нека погледнем реално фактите - а те са че в България социалната държава е нещо, което не може да обхване всички нуждаещи се.
  Социалната държава се обезсмисля, ако се загуби интересът на тези, от които се взимат парите (работещите) да плащат... Ако аз не виждам реална перспектива да се пенсионирам или пък при болест не виждам в социално подпомаганото здравеопазване възможност да ме излекува... Е, защо тогава да плащам социални и здравни осигуровки???... Няма ли да е по-добре да се договоря (ако работодателят има също интерес и не се страхува) фирмата, към която съм нает да ми плаща на ръка - без договор - или пък ако с договор, то на минималната заплата?...
  Наложи ми се тази година да ползвам "здравни услуги" - ядрено-магнитен резонанс. Разбира се, той е платен. Но нито лев от здравните услуги, които плащам не мога да ползвам, за да платя поне някаква част от това скъпо изследване... Социална солидарност е нужна, но не може да е до степен, че да обезсмисли стимула да плащаш за нещо, което така или иначе няма да използваш (пенсиониране) или ще ползваш като една лоша, некачествена и формална услуга... (здравеопазване).
  Да, много от нашите пенсионери са притиснати...
  Но самият механизъм за разходване на средствата в НОИ и НЗОК е порочен. Не е ли по-правилно всеки един от нас да му се създава сметка от здравните осигуровки, които се внасят - но да може да се ползва само за здраве... И за да избегна недоразумение и неправилно разбиране на тезата ми - може например към по-често страдащите да се създават по-големи сметки на основата на някакъв коефицент - боледуващ по-често от класифицирани като рискови заболявания - съответно и сметката ти е по-голяма - не като на някой, който му се случва веднъж на 2 години да посети лекар. Това няма да промени нуждата от повече средства за здравната система, но поне ще я направи по-гъвкава - защото няма да ме насочва принудително по клинични пътеки и чакане за скъпи изследвания, където самото чакане понякога е просто животозастрашаващо. Няма и да осигури достатъчно пари за лечението ми, но поне аз ще решавам как да харча тази сума, която ми е заделена - а не всичко на общо основание в една уравниловка на разходи за здраве, където просто ефективността на лечението се губи.
  Сега какво е? - Плащаш здравни осигуровки - това е разход; разболяваш се - тръгваш по "канона" на клиничната пътека и в един момент осъзнаваш, че пак ще опреш до частно и ще платиш още една сума за частно лечение или изследване - та да си гарантираш добро отношение на свикналите на меркантилност лекари!... Плащаш не веднъж, а два пъти!...
  Това е.

 25. 25 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#19] от "7777":

  А иначе много приятно впечатление прави да срещнеш мислещ човек. Дали тезата ти ми харесва или не - а и всъщност вижданията ни не се различават толкова - това няма значение. Важното е, че се води разумен диалог и се спори, при което все нещичко можеш да научиш или приемеш от отсрещната страна.
  От мене много плюсове ++++++++++ Успех!

 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#25] от "veselin_vasilev":

  За България съм напълно съгласна. Трябва всички да настояваме за коренно преустройство на социалната система, иначе наливаме в бездънна каца и подпомагаме парично корупцията. И да, съгласна съм за нуждата от по-гъвкава система. Във Франция държавното здравно осигуряване покрива само някои медицнски услуги; много французи имат допълнителна здравна застраховка. Харесва ми повече и американската социална система при безработица: имаш право на помощ за ограничено време, след това или си намираш работа, или мизерстваш.

  Не съм съгласна с крайно-либертарианската теза на Петкова, защото не ми е известен дори един единствен пример, където пълната липса на социална система да е създала проспериращо общество. Ако някой ми даде такъв пример, ще преразгледам позицията си.

  Благодаря за разговора.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#18] от "Петкова":

  Петкова, до тук бях съгласен с теб, но с това "вяра в транцедентен бог" ме разби
  Я поясни, какво е общото между малоумното "вярване" в нещо несъществуващо и устройството на едно общество, че нещо не мога да схвана.
  Не е ли секуларизмът основата на демокрацията?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 28. 28 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2102 Любопитно

  Мнение на канадец, от форума на Ню Йорк Таймс, за ползите от социалната държава:

  y household makes just over $250,000 here in Canada. One of the best bargains I get for my money is living in a place where I and everyone I know sends their kids to public schools because they are really good. We end up with few criminals, because students learn how to be productive good citizens in schools.

  A second bargin I get is universal health care. Great care (rated well above the American system in most measures) whenever you need it without worry about not being approved. It all comes at a bargain price of about 50% of the cost of the US health system.

  A third bargain is the modernizing infrastructure. Cities in Canada are building new commuter train systems, rebuilding old overpasses and other roadways, building new schools, new recreation centres, etc. We are not quite like a new city in China, but we are not the decrepit cities of the USA where governments are shutting the lights out at night because they have no money. In Canada, we realize that we can't live off of the work of our grandfathers forever.

  A forth bargin is the right of Canadian mothers (or fathers) to spend a decent period of time with their children when they are born. With one year maternity leave, we can ensure that parents and kids bond and families have some time to look after one another. I personally think it preserves a lot of marriages. (the pay is about 60% your full pay for the year so it is still a financial sacrifice).

  Speaking of marriage, I am glad that my tax dollars don't go to perverse things like trying to stop gay people from getting married or raising children together - what a waste.

  The next bargin is public universities - a place where my children and the children from all types of households can go to and graduate with a big debt, but not a devistating one.

  Lastly (there are more, but I have to get back to my work), we get governance. This includes a banking system that is there to support the economy, not end run it to make a few $$.

  With all of that said, I have to say that along with this, I enjoy one of the free-est countries on earth. Our business freedoms are as extensive as the USA. We are free to hunt and own guns (aside from assault weapons and who needs those anyways). IN fact, I have lived in the USA and I have to say, I can't see any freedoms there that we don't have here.

  Oh yeah, and my total tax bill is about 2% higher than it would be in the USA. To me, its a bargain!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 29. 29 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  "...парите за здравеопазване не отиват по предназначение."
  На това сме свидетели всички, но липсва дебат на тази тема, а от БЛС и дума не обелват за това, къде отиват парите. Искат все повече, и повече! БЛС си е вече една мафиотска структура, като всички браншови организации и съюзи. Те до такава степен уплашиха Боко, че той назначи заместник-председателя за министър.
  Някой вярва ли, че точно човек на БЛС ще направи реформата ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK