Над 40 болници ще съдят колективно здравната каса

Над 40 болници ще съдят колективно здравната каса

© Георги КожухаровУправители на болници в цялата страна подават на 4 октомври колективно искове срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в Софийския градски съд.


Исковете са за дължими суми от НЗОК за оказана болнична помощ по клинични пътеки. Решението беше взето днес на открито заседание на управителния съвет на Националната асоциация на лекарите от болничната помощ.


Засега съгласие да внесат съдебни искове срещу касата са заявили повече от 40 болници в страната, съобщи председателят на асоциацията Динчо Генев. Той допълни, че забавените суми за март, април, май и юни са в размер на 125 млн. лв.
Председателят на асоциацията обясни, че директорите на болници са задължени да подадат съдебни искове за дължимите суми за извършена дейност, защото в противен случай извършват престъпление, тъй като може да им бъде потърсена отговорност за безстопанственост и нанасяне на финансова вреда на лечебното заведение. По думите на Генев основният проблем при подаването на исковите молби е изискването за внасяне на държавна такса в размер на 4 процента от исканата стойност, която в последствие ще бъде възстановена, но при сегашното финансово положение на болниците им е трудно да съберат дори тази сума.


Датата 4 октомври ще бъде предложена от асоциацията и за провеждането на националния протест на лекарите. Тя трябва да бъде гласувана на извънредния събор на Българския лекарски съюз (БЛС), който е насрочен за 17 септември.


Според БЛС за нормалното функциониране на болниците до края на годината са нужни 200 млн. лв., които могат да дойдат от резерва на здравната каса. Правителството обаче вече на няколко пъти отхвърли исканията за неговото разблокиране.


От април досега непрекъснато се намаляват плащанията от касата към болниците за извършената от тях дейност, като се започна с намаление от 20% и се стигна до 50% за август. Така болниците, които имат повече работа, на практика не печелят повече, а трупат задължения.


В началото на август болници от цялата страна първо обявиха, че ще приемат само спешни случаи и няма да има планови операции, а после се оплакаха, че нямат средства за храната на болните и дори за медикаменти. Междувременно здравното министерство реши да ореже и парите за спешната помощ с мотива, че пациентите, вместо да отидат при личния си лекар, се самонасочват в спешните отделения.


През август се проведоха две срещи между министър-председателя и съсловната организация на докторите (на втората присъстваха и други съсловни организации, както и двата представителни синдиката). И в двата случая обаче не се стигна до конкретни решения за финансирането на здравния сектор, поради което лекарите са в готовност за ефективни протести.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  правилно. съдебни искове до последно срещу октопода, наречен Здравна каса

  low riders team
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:32 на 13/09/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело
 4. 4 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 458 Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/09/220-230-360-370.html
  Ако бъде направена комплексна административна реформа с прерайониране и съкращаване на административни съдилища, прокурори, специални служби и районни дирекции на МВР, ще бъдат спестени около 500 млн. лв. текущи разходи на бюджета смята лидерът на ДСБ Иван Костов.Около 220-230 млн. лв. няма да може да събере до края на годината Националният осигурителен институт, а неразплатените доставки на болниците ще бъдат около 360- 370 млн. лв.
  Германия съкрати правителствените разходи и икономиката й расте по един разумен начин. Това не е прецедент: и в миналото съгласуваната с пазара политика е извеждала този народ от кризи.По-рано това лято Джордж Сорос и някои водещи кейнсианци критикуваха "прекалено" твърдата германска фискална дисциплина. Но през второто тримесечие реалният ръст на производството в Германия нараства солидно с 9% на годишна основа, докато икономиката на САЩ - с анемичните 1.6 на сто.Икономиката на България през второто тримесечие се е свила с 1.4% спрямо същия период на 2009 г. Това сочат предварителните данни на НСИ. За първите три месеца пък брутният вътрешен продукт се сви още повече - с 3.6%.

 5. 5 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 495 Неутрално

  "Кацата с мед"-НЗОК е празна...а не са известни грабителите??

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 6. 6 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "uzur":

  И това какво общо има със статията? Намери си тема "Гъзолизци на И.Костов" и го напиши там!

  Половината истина не е истина!
 7. 7 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Държавните болници съдят държавната каса и всичко това за МОЯ сметка...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  И на мен здравната каса ми дължи 150 лв. Май трябва да се направи колективен иск и от вносителите в здравна каса.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#3] от "д-р Ох Боли":

  Много ми е интересно каква е "заработката" на здравно заведение?
  Или да питаме "остойностителите" как остойностяват нещо,което не могат да платят?

 10. 10 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#9] от "xmm":

  Нямам представа! Ако знаеш кажи!

  Половината истина не е истина!
 11. 11 Профил на Женя_Cо
  Женя_Cо
  Рейтинг: Неутрално

  Е това е срамота! Не стига че ти вземат 8% от заплатата, а отгоре на всичко и не плащат за лечението ти. Каква е мотивацията на обикновения човек да си плаща осигуровките?! - Никаква. А лекарите пък да не се учат да надписват диагнози, а да си гледат по-съвестно и отговорно работата !

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#10] от "д-р Ох Боли":

  МФ и НЗОК остойностяват клиничните пътеки.
  Искам да кажа,че когато правиш цена и знаеш бюджета си (защото сам я плащаш), не би трябвало да има проблем.

 13. 13 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  Една клинична пътека е цената на курс лечение на един пациент прие прием в болница! Кой може да каже колко пациенти ще минат за една година по тази клинична пътека!

  Половината истина не е истина!
 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#13] от "д-р Ох Боли":

  Всеки бюджет е основан на прогнози за приходите и разходите, а изпълнението му изисква управленски умения, когато не можеш да планираш и да управляваш нямаш място в управлението на страната.

 15. 15 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#14] от "svoboden":

  Интересното в случая е, че парите се дават от държавата, но се управляват от лечебните заведения , които са самостоятелни юредически лица! За 20 години на "планиране и управленски умения" всяко година се наливаха стотици милиони за попълване на дупки във финансите на болниците!

  Включих се в дискусията да покажа друго: По-горе съм сложил линк към статия , в която заместник-председателят на Националната асоциация на лекарите от болничната помощ д-р Венцислав Грозев говори за готовност на 20 болници за съдят касата, а в текущата статия се казва, че съгласие да внесат съдебни искове срещу касата са заявили повече от 40 болници в страната, което е съобщено от председателят на същата асоциация! Е не мислите ли , че някой лъже ?

  Половината истина не е истина!
 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#15] от "д-р Ох Боли":

  Лечебните заведения управляват парите след като ги получат, проблема в случая е че изобщо не ги получават и са прави, че ако са извършвали дейност трябва да плати или пациента или осигурителната каса иначе се трупат задължения и в един момент се стига до фалит.

  Тотю Младенов всеки ден обяснява, че безработицата пада и доходите се вдигат (сега напира да вдига и МРЗ), вноската е пак 8 %, Дянков остойности пътеките и каза колко ще струват, досега пробелмът беше, че пътеките струват по-малко от реалните разходи, сега вече никой не обръща внимание на това, сега проблемът е, че НЗОК не плаща и тези занижени цени на пътеките. Такова крадене в България никога не е имало.

 17. 17 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Насекъде си е..мамата. Много пумия има за чистене в тая държава..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 18. 18 Профил на itopchiysky
  itopchiysky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност каква е ролята на НЗОК? Оказва се, че е придатък на МНЗ и МФ, вместо да е независим орган. Защо НЗОК не съди МФ? Защо си прехвърлят отговорности само? Защо не се търси отговорност на Нели Нешева, че не управлява касата както трябва. Трябва освен болниците и потребителите да съдят НЗОК. В момента здравната система се финансира от частните фирми, като надеждата е все повече да фалират. Как е възможно частни болници, които с години се опитват да дават качествено лечение и да имат клиентска база, по този дърводелски начин да се задушават? Банките, персонала и доставчиците не искат само по 70% от дължимото. Докога ще се финансира от бизнеса тази държава? Когато не се платят осигуровките в края на месеца има лихви, е 6 месеца се бавят дължими суми??? Подкрепям искането за оставка на Горанов - най-безумния зам. министрър, който е неграмотен и нагъл. Същото и за Борисова - това куку не може да е управленец, та тя е неадекватна...това е абсолютен провал на правителството, които с цената на всичко гонят някакъв % на дефицит. С неплащане на дължимото е най-грозния начин уж да сме първенци. Самозаблуждават се само, че водят финансова политика и правят реформа...точно обратното, здравеопазването и системата са на най-ниското си ниво...

 19. 19 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#16] от "svoboden":

  Лечебните заведения получават пари на края на месеца, след като предадат отчет до здравната каса за извършените дейности през месеца! Една част от тези дейности не се заплащат от касата, защото примерно се указва , че пациентът е бил по едно и също време в две различни клиники на болницата или му слагат пломба на зъб, който е изваден преди 2 месеца!!!!! От приведените пари се плащат вложените консумативи и по-голяма част от останалата сума се разпределя за заплати! Естествено се заделят пари и за "належащи" ремонти на кабинета на шефа, като мебелите естествено са от Италия , а коженото кресло на шефа е поне за 800 лв, защото деликатният му задник не може да седи на такива от 80 лв! На по-низшият персонал се хвърлят някакви мижави пари и оправдания с кризата, а на баба Пенка със 120 лв пенсия се обяснява , че правителството пак е изкрало парите и за нея пари няма! Така и баба Пенка е съгласна да протестира, и сестрите в болниците и роднините им дори!

  Половината истина не е истина!
 20. 20 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#17] от "Раз печки, раз кюнци":

  Ще можеш ли да избегнеш собствената си карма, когато те връхлети ?

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#19] от "д-р Ох Боли":

  Ти сериозно ли мислиш, че НОЗК се справя добре и пари не се отклоняват, но заради "ремонти на кабинети на шефовете на болниците и столове за по 800 лв.", няма пари за лекарства, консумативи, и храна за болните!?

 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  Браво!!!
  А след осъждането, държавата е ДЛЪЖНА да заведе регресивен иск към Вирусът Дянков. Това е минимално, но задължително.
  А после към подсъдимото лице да се предяви и по-тежкото - за държавна измяна. За една година се е натрупало достатъчно...

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#19] от "д-р Ох Боли":

  Злоупотреби може и да има , обаче нали затова болниците са с държавно участие за да има държавен контрол. Не може да пискаш ,че някой злоупотребява със средства, а не правиш опит да ги докажеш.
  А иначе ценообразуването на клиничните пътеки е извратено до N-та степен, например:

  Представете си автосервиз в който идва някакъв галфон чантаджия от Националния Ремонтен Фонд и казва : ‘Ще работите по следния ценоразпис:

  Ремонт на карбуратор -1.20 лв
  Ремонт на ходова част 2.50 лв
  Ремонт на скоростна кутия: 5.50 лв
  Ремонт на двигателя : 6.90 лв
  Ремонт на охладителна система : 8.10 лв
  Ремонт на купето: 9.40 лв
  Ремонт на ауспуха : 8252,40 лв

  Какви ще са според вас повредите на следващите 2000 автомобила и какво смятате ще фигурира във фактурите, така че да не фалирате?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 24. 24 Профил на allin
  allin
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Нагледци! Надписват всяка епикриза поне с 300%, пък после щели да съдят касата. На повечето пациенти не им дреме, а и (естествено) това не им е толкова важно в момента и не се занимават да спорят. Защото по принцип съдени би трябвало да са болниците. Това, че някой е в две болници едновременно, е най-очевидната измама, но представете си още колко има, които е трудно да се хванат.

  Колкото по-бързо се въведе електронната здравна карта, толкова по-добре.

 25. 25 Профил на VellEll
  VellEll
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Какви стачки какви 5 лева....случаи като този с лопата да ги ринеш....
  http://dnes.dir.bg/news/dete-karjali-apandisit-7078939?nt=4

 26. 26 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#25] от "VellEll":

  Мислите ли, че като се намалят средствата за здравеопазване тези случаи ще намалеят?

 27. 27 Профил на VellEll
  VellEll
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#26] от "vlad_m1":

  Естествено, че не, но някак си взе да ми писва от политици, лекари, съдии, полицаи....и всякакви такива на които все някой друг им е виновен и все с нещо са ощетени, а в същото време работата която вършат е под всякаква критика...

 28. 28 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "VellEll":нямам какво да отговоря


 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#24] от "all_in":

  Това да не ти е кантара на Женския пазар

  Клиничната пътека 'Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение' е оценена на 440 лева и нито стотинка повече
  Това дава НЗОК .Какво ще надпишеш А?
  А наясно ли си ,че има огромна разлика от едно раждане до друго. Не нали ?

  Обърнахте ли внимание ,че в Кърджали не е имало хирург (нали това искаха всички - да няма толкова много болници), и че следващия хирург е бил на 100км ......в Пловдив

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 30. 30 Профил на allin
  allin
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  Само показваш колко много не ги разбираш нещата.

 31. 31 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  Изказах се и по-рано.
  Докторът е на твърда заплата.Какво значение има вида на раждането?Той си изпълнява задълженията.Както всеки.

  Може би не синхронизираме проблема,не би трябвало да говорим различно.

 32. 32 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#31] от "xmm":
  Разликата е , че единствения приход на болниците са парите по клинични пътеки, които априори са недофинансирани.Когато спреш/намалиш и тях няма откъде да има пари и за твърдите заплати.Със всеки следващ пациент болницата затъва все повече и повече.Това е.

 33. 33 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#32] от "vlad_m1":

  Прочети пост №9 и №12,за да не се повтарям.

 34. 34 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#30] от "all_in":

  Не, ти изобщо не си наясно. Вкарват се пациенти с реална диагноза, която обаче НЗОК не плаща, като им се пише друга диагноза ,която е платена от касата. Това е механизма. Това обаче не означава ,че пациентът не е лекуван. С измислени пациенти е доста по-рядко, защото тези от касата кацат в болницата и проверяват пациентите по леглата. Условията за злоупотреби, където ги има са изцяло вдъхновени и с дизайн на НЗОК.
  Който се връзва на твърденията на правителството за масови злоупотреби е наивен. Това просто е удобното обяснение, защо не искат здравните вноски да се ползват по предназначение. Иначе трябва да признаят неудобни факти, а нямат друг отговор подходящ за електората

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 35. 35 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#33] от "xmm":


  "МФ и НЗОК остойностяват клиничните пътеки.
  Искам да кажа,че когато правиш цена и знаеш бюджета си (защото сам я плащаш), не би трябвало да има проблем."
  При цялото ми уважение, докато МФ и НЗОК свършат тази работа, няма да останат хора, които да работят тази работа.Освен тованито едното от двете учреждения няма интерес клиничните пътеки да са нормално финансирани.МФ винаги е гледало на резерва на касата като на едно от средствата за запушване пробойните б бюджета.Ръководството на НЗОК винаги се е интересувало единствено и само от своето добруване, и тъй като е зависимо от управляващите( които и да са те), прави каквото му се каже.

 36. 36 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#34] от "Dr_Doolittle":
  не мога да разбера защо получавате минуси за чисто описателния си пост.Изглежда хората просто не могат/не искат възприемат реалното състояние на нещата.


 37. 37 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ИМА НОВА ПАРТИЯ "ШЕРБ"- ШУРОБАДЖАНАЦИ ЗА "ЕВРОПЕЙСКО" РАЗВИТИЕНА БЪЛГАРИЯ ..

 38. 38 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#36] от "vlad_m1":

  Това което казва доктора е самата истина.

 39. 39 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#38] от "svoboden": Знам.Но много хора просто не желаят да го проумеят.

 40. 40 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#36] от "vlad_m1":

  Ами вероятно здравеопазването в този вид се харесва на широките народни маси. Това е и обяснението защо 10 години здравни вноски се използват за партийни цели. Идва ми да им кажа 'Защото го заслужавате' както се казва в една реклама. След като искате обяснение от личния си лекар , а не от избрания депутат по местоживеене и управляващите...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 41. 41 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dr_Doolittle":

  Аз си мисля , че причината за упорито отричане на реалноста е много проста.Реалностите в българското здравеопазване са толкова абсурдни, че здравият и рационален разум подсъзнателно се бунтува и отказва да ги възприеме от страх, че това ще доведе до унищожението му.

 42. 42 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  В предходните години в края на годината , когато има стотици милиони лв задължения на болниците те се поемат от бюджета за съответната година, а не от генерирания резерв на касата, който остава като част от резерва т.е. не е вярно , че се събират пари, които не отиват за здравеопазване - парите са налични като резерв, а са дадени пари от излишак в бюджета! И това е добрата новина, защото всяка една реформа се прави с пари и точно тези пари ще бъдат вкарани в системата от 1 ануари 2011 година , когато ще се смени модела на здравеопазването!

  Половината истина не е истина!
 43. 43 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  В момента по ТВ Европа говорят точно за това!

  Половината истина не е истина!
 44. 44 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  До коментар [#43] от "д-р Ох Боли":

  Не мога да го гледам,но си спомням началото на здравното осигуряване:
  Луксозни сгради,външни асансьори....
  Как е сега?Има ли ги още,РЕМОНТИРАНИ ли са?

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#36] от "vlad_m1":

  Минусите, защото това, което пише Доктора, се чете и така:
  "Вкарват се пациенти с реална диагноза - КЛИНИЧНО ЗДРАВ, която обаче НЗОК не плаща, като им се пише друга диагноза ,която е платена от касата. Това е механизма." Това обаче не означава ,че пациентът е лекуван. Още повече, че статистиката говори, че по-скоро ПАЦИЕНТЪТ НЕ СЕ ЛЕКУВА ПРАВИЛНО.
  От толкова ремонти на ауспуси, животът засмърдя на гнилоч.
  Апропо, как знаете каква е реалността, когато няма отчетност!? Ни персонална здравна карат, ни национална, а отчетите на болниците, опс на търговските дружества трудно могат да бъдат коментирани положително.

 46. 46 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#44] от "xmm":

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=573367


  интересно четиво!

  Половината истина не е истина!
 47. 47 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#45] от "wanderer":

  Ти ще влезеш ли в болница, ако си клинично здрав?

  А електронна здравна карта не желаят да въведат, щото губят пропагандата с обвиненията към болниците. Когато видят същия брой хоспитализирани в болниците и отчетени с елктронните здравни карти какво ще казват вече ?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 48. 48 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#46] от "д-р Ох Боли":

  Малееее,че то като змийско гнездо бе!

  Оттеглям се!

 49. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:58 на 13/09/2010 от неговия автор.

 50. 50 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Ха-ха-ха
  ГЕРБ да не сте имали партийно събрание на което се е обсъждала културно-масовата работа в подкрепа на правителството по форумите. Няма да помогне. Хирург на 100 км от Кърджали в Пловдив това е РЕАЛНОСТТА другарки и другари...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 51. 51 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#48] от "xmm":

  Може би най-интересното е:
  http://www.zdrave.net/Portal/Video/Default.aspx?evntid=rI2mAnP5bMo%3D

  Не може един директор уволнен заради големи задължения т.е. не е управлявал качествено:
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=382073

  след 3 месеца да се назначи отново:
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=440706

  ?????

  Ръководствата на болниците отдавна се назначават на партиен принцип, за да печелят търговете за ремонти и доставки "правилните" фирми от правилните "кръгове" !!!

  Половината истина не е истина!
 52. 52 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#50] от "Dr_Doolittle":

  Аз не членувам в партия ГЕРБ! Ако имаш аргументи да обориш това , което съм написал - давай!

  Половината истина не е истина!
 53. 53 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#45] от "wanderer
  Големите държавни болници ,опс търговски дружества са с принципал министъра на здравеопазването.Когато има злоупотреби в тези болници - или поради невежество или поради корупция - най-вероятно е голяма част от тях да са свързани с ръководството.Когато злоупотребите и корупцията са масова практика в държавните болници е логично човек да се запита защо няма директор, даден на прокуратурата?
  Гайдарски смени много директори.Някой от тях да е разследван?
  Ето един пример:сега АМБ отново връща стария директор на Националната Кардиологична Болница, освободен от Гайдарски.Защо? Кой от двамата министри греши? Или и двамата грешат?
  Хроничната корупция в здравеопазването -от голямата за милиони при поръчките на болниците и лобитата в касата до малката - ежедневното рекетиране на пациентите - са причинени от политизирането на НЗОК, нейният монопол и желанието на политическата класа да разполага свободно с парите от здравните осигуровки.
  Що се отнася до т.нар клинично здрави, които се лекуват в болниците - това е пълна глупост. Шашмите с пътеките и диагнозите се правят , за да може някой, който не е имал късмета да се разболее от заболяване, за което заплаща касата, да бъде лекуван.

 54. 54 Профил на tozi
  tozi
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#51] от "д-р Ох Боли":
  Естествено че е така, но само на държавните големи болници, за да може тези болници да бъдат контролирани и послушни

 55. 55 Профил на tozi
  tozi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#46] от "д-р Ох Боли":
  Ти това хубаво си го сложил, но защо не даде малко повече пояснения?! Като например,че Касата плаща ангеографиите по 4500 лева на човек.Нормална практика е опрератора да получава 40% от заработката.В този сличай дали патека е 4500 или 400 лева зависи от касата не от докторите!
  Основния извод, е че пътеките не вършат никаква работа - има дейности оverpaid и такива недофинансирани.Отчаяна нужда има за смяна на модела за здравеопазването?

 56. 56 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#55] от "tozi":

  Така е, но това коя пътека е подценена и коя надценена зависи само от медицинската специалност на "експертите" направили устойностяването на пътеката! Има индикации, че цената на пътеките ще се преразгледат! Естествено това не е достатъчно
  без контрол от държавате!

  Половината истина не е истина!
 57. 57 Профил на nosova
  nosova
  Рейтинг: 8 Гневно

  ПРЕСТЪПНИЦИТЕ – ЛЕКАРИ ПРОТЕСТИРАТ! Дневно слагат в джоба си САМО от протребителските такси поне по 50-60 лева , за което и НЕ ИЗДАВАТ ДОКУМЕНТИ и НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ !!! И това , ако не е престъпление, нека Борис Велчев да излезне и да ме опровергае ! А Дянков да си събере вересиите от тези НАГЛЕЦИ , че може и да не стигне до САЩ, когато го изхвърлят ! … И един въпрос : Би ли ми казал някой ЗА КАКВО ИЗОБЩО джипито ми получава лев "лепта "на месец като през същия този месец не ми е видял очите ? Че и на всичко отгоре и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ме карат да му правя благодеяния !!! И 10 лв на годината да са и те му СА МНОГО , защото НЕ Е СВЪРШИЛ РАБОТА и за една стотинка ! Навсякъде КОГАТО ПОЛУЧИШ си ПЛАЩАШ , но никъде го няма това ДА ПЛАЩАШ и БЕЗ ДА ПОЛУЧИШ ! И то по задължение …

 58. 58 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#55] от "tozi":
  40% отиват за персонала, не за оператора.
  Обществена тайна е , че доброто финансиране на инвазивната кардиология и кардиохирургията датира от времето, когато шеф на НЗОК беше проф.Генчо Начев.Оттогава изтече доста вода, но никой не се нае да промени нещата.Значи това е изгодно на всички, от които зависи нещо.Или че просто не им пука.

  Лошото е че сега по стар български табиет, ще се намалят парите за инвазивната кардиология и кардиохирургията, вместо да се финансират нормално останалите клонове от медицината.И всички ще са доволни, докато не дойде злият инфаркт( сърдечно съдовите заболявания са водеща причина за смъртност).

 59. 59
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:03 на 26/11/2010 от неговия автор.

 60. 60 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  Не е правилно да се слагат всички лекари под един знаменател!!!
  При тях има много къдърни и почтени хора!!
  При болниците обикновено ръководството е слабото място, а всички знаят откъде се вмирисва рибата!!

  Половината истина не е истина!
 61. 61 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#59] от "vlaev":

  Джипитата според мене са нужни , защото те съ първото стъпало, което трябва да прецени дали е нужен специалист!! Друг е въпросъг, че лекуват всичко с антибиотици!! Просто трябва да се изчисти регламента на тяхната дейност!! Нали не мислите , че сега са ви 24 часа на разположение , както е по закон!

  Половината истина не е истина!
 62. 62 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  И аз гласувах с минус, защото не съм съгласен със себе си!
  "Циркаджии" - Помните ли кой каза това?

  Половината истина не е истина!
 63. 63 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#62] от "д-р Ох Боли":++++++++++++ за теб от мен

 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#47] от "Dr_Doolittle":
  "Ти ще влезеш ли в болница, ако си клинично здрав?"
  Е, аз не съм от ранга на Маргините, но ако требе да се пази, пост, власт, имот, може и да се прежали човек. Имаше един директор на телевизията, Писарев май се казваше, откара почти две години в болнични ... за да се пенсионира с висока пенсия.

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2282 Любопитно

  До коментар [#53] от "vlad_m1":

  Влад, не си ли мислете, че моделът е сбъркан? Не беше ли идеологията на Здравната каса да се отдели от Държавата? Здравната каса като независима обществена организация да сключва договори само с работещите болници - коректно отчитащи дейността си и без пациенти за долекуване. Ако се въведат частни здравни каси, за което уж се повиши здравната осигуровка, нали и те по същия начин ще плащат лимитирано. Ако някоя болница си позволи безотчетен преразход, на следващата година частната здравна каса няма да сключи никакъв договор с нея. И тогава ли лекарите от такава болница ще стачкуват?
  Няма даден директор на прокуратурата, защото няма доказателства. Да не би да има някой, дето пише отчети и друг, който да ги чете? Оня ахмак Тренчев пропищя, че се разкривали лични данни за една статистическа разпечатка от НЗОК, данни необходими поне на търговците за да не работят на тъмно. Но не може. Ако се анализират данните от първоизточника, ще лъсне цялата некъдърност на управляващите лекари в здравната система.

 66. 66 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#65] от "wanderer":именно това беше идеологията - НЗОК да е отделна от държавата.А каква е реалноста? Касата не е нищо повече от отдел към МЗ, чито бюджет се управлява от МФ.
  Що се отнася до зле управляваните болници в условията на конкурентен пазар на медицински услуги - те просто изчезват или се преструктурират, като се сменя ръководството.Медицинския персонал или напуска и си търси работа на друго място, или остава да работи при новите условия.
  Не работещите в здравеопазването са виновни за неговото състояние, а законотворците и изпълнителната власт - от всички цветове.
  Цялата нормативна уредба в здравеопазването от създаването на Касата досега се променя непрекъснато в една и съща посока - запазване на монопола на касата, закрепостяването на осигуряващите се и болниците към един неефективен административен мастодонт и използването на парите, предназначени за здравеопазване, за други цели.
  Като цяло съм съгласен с Вас. Според мен Вие представяте идеализираната картина за НЗОК - такава, каквато би трябвало да бъде.Това , което аз казвам е какви са нещата всъщност, или поне така както аз ги виждам.

 67. 67 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#57] от "nosova":

  Носова от Пловдивско здравей и ти!
  Нещо ново ? Щото това е прекопирано-прекопирано, та е мухлясало. Или други идеи нямаш. Така никой няма да те вземе в МЗ-то от кръстопътя

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 68. 68 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление ще става все "по-интересно"...Бог да пази децата ни!

 69. 69 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#65] от "wanderer": П.С. По отношение на управляващите лекари в здравеопазването съм напълно съгласен.Управлението на една болница не изисква наличието на медицинско образование.Всички директори на държавните болници обаче се назначават от МЗ, което от 10 години провежда злополучната здравна реформа.Нима "корумпираните" директори са назначени от "честното" министерство?! Това е абсурд...И все пак е така.

 70. 70
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:55 на 13/09/2010 от неговия автор.

 71. 71 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#57] от "nosova":

  ами да събират 50 60 лв от такси ,ама само надниците на персонала са ни по 300 лв дневно и разходите за тонери по над 500 лв-т.е.прихода за 10 дни от такси !!!! -при мен всеки месец работят нон стоп 12 принтера и 6 компютъра ,няма нищо лошо да няма потребителски такси за никого ,но при мен специално това значи затваряне на 5 работни места и уволнение на поне 7 души персонал ,лекари фелдшери и сестри и строг достъп на 15 минути по 1 човек ,което значи не 80 прегеда средно дневно като сега вкл събота и неделя ,а 15 души дневно и 5 дни в седмицата и поне 40 дни в годината отпуск ,което значи пък при липса на лимити за прегледи при специалисти в новите ви електронни карти и пълна невъзможност за преглед в болница просто и ясно поне 60 лева за преглед ако бързате на частно или при нас,ако не желаете да чакате 14 дни за преглед -така както е по целия свят ,така няма със сигурност да се оплаквате от докторите и няма да ги наричате некадърници ,защото просто прегледа ще е реален и за 15 минути ,те са ваши ,но който се вреди и дочака жив ,а не както сега веднага и денонощно и безплатно -пардон за такса 2лв и докторите да са ви подметки и последни простаци насреща ви ,това е само ,защото все още имате пълен и денонощен безплатен достъп -нещо непознато по света за дипломиран доктор по медицина ,затова и там има уважение към институцията .

 72. 72 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дами и господа-народни представители, уважаема г-жо-председател на народното събрание,уважаеми министър-председател на РБ, уважаема ГОСПОЖО-МИНИСТЪР-ДОКТОР-ПРФЕСОР-НА-ВЪРХА-НА-КАРИЕРАТ-СИ-ОБИЧАНА-ОТ-ПАЦИЕНТИТЕ-СИ-ТЪРСЕН-ЛЕКАР-ФЕНКА-НА-„ЧИЧКО ГУГЪЛ„ ааааа, офф, абе аз пак нещо се отплеснах.....абе, уважаеми хора от форума, искам само да Ви питам, защо се коркате толкова,бе, ама усмихнете се, нещата в живота стават с усмихване, не го ли разбрахте?

 73. 73 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Колеги, ша ма прощавати, ама ша ви замоля да видити тоз стар клип с идна моя не ососбину любима журналистка, но аз, усмихваѝки са, ма обхвана носталгия, та пак му са насладих. http://vbox7.com/play:9a723514

 74. 74 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Големият проблем е, че половината българи не се осигуряват, а за лечението им трябват пари. Та задължение на правителството е да реши този проблем.

 75. 75 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  и кат гу видити тоз клип, кажети ми, моля ви са, сириозну, ма виѝ ко учаквати да са прумини в тъз система, ъ?

 76. 76 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#75] от "pulmodexter":

  Пишеш преднамерено неграмотно!! Не знам защо !!
  Според мене се дразните на министърката, че не е като предишните!

  Половината истина не е истина!
 77. 77 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#76] от "д-р Ох Боли":
  правя си маѝтап, а чрез маѝтапа, или по-точно чрез усмивките, изразявам дискретно завоалирано мнение. И стига с тия критики за правописа, като правоговора на цялата държава не е както трябва. Усмихваѝте се

 78. 78 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#77] от "pulmodexter":

  Добре!

  Половината истина не е истина!
 79. 79 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 458 Неутрално
 80. 80 Профил на tozi
  tozi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#76] от "д-р Ох Боли":
  Мен ако питаш, тя си е дразнеща!Неадекватното поведение, което проф.Борисова демонстрира, ни навявава идята, че горката женица, изабощо няма идея какво се случава в здравеопазването и как да си справи с проблемите него!Много е вероятно да няма възможността да се справи, тъй като основните неща, а именно финасирането на системата не зависи от нея!

 81. 81 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#80] от "tozi":

  За финансирането съм съгласен, но не трябва да я съдим по думите , а по делата!!

  http://www.vsekiden.com/76689

  скоро цифрата на болниците май ще мине 1000 !!

  Половината истина не е истина!
 82. 82 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#67] от "Dr_Doolittle":

  видях Хер Флик на личния ти саѝт
  супер
  усмихвам ти се хахах

 83. 83 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#79] от "pulmodexter":

  По принцип доброто настроение действа благоприятно на цялото тяло!!
  Лошото е, че в последно време в медиите се утвърди девиза "Добрата новина не е новина!" и постоянно ни заливат с апокалиптични картини и новини!!! Това влияе лошо на здравето!

  Половината истина не е истина!
 84. 84 Профил на tozi
  tozi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#81] от "д-р Ох Боли":

  Е бати геометричната прогресия Трагнаха от 20 вчера, снощи бяха 40 днес са 10 така като гледам може и да си прав да стигнат 1000!
  Журналистическите фантазии са необятни

 85. 85 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#81] от "д-р Ох Боли":

  видях, че вече 100 болници щели да съдят.....чудя се дали изобщо ще стане нещо? В смисъл, дали поне една болница ще стане срещу НЗОК?

 86. 86 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#84] от "tozi":

  и аз така си мисля

 87. 87 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#84] от "tozi":

  Имитират масовост! Отличниците отдавна подписаха анекси с касата - в момента пискат двойкаджиите с най-много дългове!

  Половината истина не е истина!
 88. 88 Профил на tozi
  tozi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#86] от "pulmodexter":
  Веротно ще има колективен иск, защото държавата в лицето на НЗОК си прави ташак с болниците.Голяма част от тях имат да получават пари от март и крайно време е да си потърсят правата.Според мен няма значение дали са 1,5,20 или 100! Важното е да покажат,че дръжвата не може да се гаври с труда на лекарите и респективно със здравето на хората! В допълнение, ако има такъв иск ще бъде само от общински болници, защото големите болиници са държавни, а там директорите, са назначени от държавата,т.е послушковци

 89. 89 Профил на tozi
  tozi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#87] от "д-р Ох Боли"
  Изобщо ни си прав! Подписаха, защото бяха принудени да подпишат! Естествено всички държавни болници подписаха с изключение на Стара Загора, но там май смениха директора след отказа и вече и там подписаха!

 90. 90 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#89] от "tozi":

  До края на месеца ще проличи, колко са сериозни!

  Половината истина не е истина!
 91. 91 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#88] от "tozi":

  така е (за ташака имам предвид), а пък и наистина е време лекарите и болниците да си потърсят правата. Въпросът е дали изобщо НЯКОЍ ще се вдигне, разбираш ли, иначе не е като хич да няма значение дали са 1,5 или 20 или 100. Има значение колко ще са,ако изобщо някоѝ скочи и направи нещо, а аз мисля, че за пореден път само се вдига шум и се говорят гръмки приказки.

 92. 92 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 571 Весело

  Темата май се изчерпа!

  Половината истина не е истина!
 93. 93 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  както казваше един моѝ не много любим водещ от предаването “стани космат" - "ДА ВИДИМ"

 94. 94 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#4] от "uzur":

  Тъпак, я си спомни с какво въртеше търговия Еленка по време на югоембаргото?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK