Татяна Дончева: Конфликтът между Борисов и Първанов е "народен театър"

Татяна Дончева

© Красимир Юскеселиев

Татяна ДончеваКонфликтът между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов е само "народен театър", тъй като това са хора с общи бизнеси, заяви тази сутрин по БНТ бившият депутат от БСП Татяна Дончева в разговор за началото на новия политически сезон.


Според Дончева, която е лидер на сформираното неотдавна гражданско "Движение 21", "години наред по време на тройната коалиция нещата се решаваха от една четворка: Георги Първанов, Бойко Борисов, Вальо Златев (бел. ред. -шеф на "Лукойл - България") и Румен Петков", който впоследствие бил дистанциран като ненужен след отстраняването му като вътрешен министър. Дончева коментира, че нищо ново не се е случило след идването на ГЕРБ в управлението, защото не се е променило нищо в статуквото на властта.


"Безизходицата в държавата е, че хората не виждат перспектива, смятат, че нищо не зависи от тях, че върху тях всеки може да окаже насилие, принуда, да ги постави в живот, който те не желаят,  хора, които не виждат перспективата си за два дена напред, и всичко това вие наричате създатели на алтернатива", каза бившият депутат от левицата. "Сегашната власт не е нито лява, нито дясна и това кой къде лотира е подробност. Сегашната власт според мен е работническо-селска в най-буквалния смисъл на думата, която да даде възможност за изява на всички хора, които смятат, че таванът им е дотук, да се изявят и да се упражнят в държавното управление", допълни тя.


Според Дончева в ситуация на криза обичайно нациите търсят изход в обичайните механизми на политическия живот. "Опасявам се, че в България за 20 години стана ясно, че нито лявото е ляво, нито дясното - дясно. Всъщност дясно фактически няма. Ляво фактически има, но то не предлага нищо, което хората да припознаят като нещо интересуващо ги, близко, решаващо проблемите им, мислещо като тях, чувстващо като тях. Същевременно Бойко Борисов беше създаден на базата на популизма, беше локиран в дясното пространство, беше закотвен в Европейската народна партия и като партийна принадлежност, и като евродепутатска група, а същевременно неговата риторика и действия са отиващи много отвъд центъра, на практика в цялото ляво и вие имате срещу себе си популистическа формация, която е напълно не наясно с държавното управление, която предизвика радост у гражданите, но на циркаджийски принцип".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK