Нона Караджова: Такса смет ще се увеличи минимално през 2011

Нона Караджова: Такса смет ще се увеличи минимално през 2011

© Анелия НиколоваВъвеждането на отчисления за депониране на битови отпадъци ще увеличи такса смет за гражданите средно с около 60 стотинки през 2011 г. Това каза министърът на околната среда Нона Караджова след заседанието на Министерския съвет днес.


Нарастването е заради въвеждането на отчисления за депониране на отпадъци, които задължават общините да плащат по 3 лв. за всеки тон боклук, който пращат в региоанлните депа за отпадъци.  


"Нормата за натрупване на отпадъци средно за страната е около 300 килограма на жител", каза Караджова. "Това означава, че на човек средно се падат по 98 стотинки през следващата година. Между 40 и 50 на сто от таксата за битови отпадъци обикновено се плаща от фирми, което означава, че за гражданите таксата ще бъде почти наполовина, или около 60 стотинки", обясни тя.
Целта на таксата за депониране, която се обсъжда от няколко години, е да стимулира общините да рециклират, компостират и изгарят отпадъците. Събраните пари ще бъдат използвани за строителство на нови депа в бъдеще, когато настоящите се изчерпят. Общините ще трябва да отделят парите всеки месец в съответна сметка и да бъдат превеждани на съответните регионални инспекции, подчинени на екоминистерството, на месец или на 4 месеца. За забавяне те ще дължат лихви до 20% от стойността на задълженията.


През следващите години таксата се увеличава постепенно, като рязкото увеличение е през 2014 г., когато ще бъде 35 лева за тон. Това означава около 11 лева на жител, пресметна Караджова.


Националното сдружение на общините възрази срещу въвеждането на отчисленията. "Те ще натоварят изключително много общините и по - точно гражданите, тъй като тези средства е предвидено да се събират като Такса битови отпадъци", се казва в становище на организацията.


Според сдружението увеличението ще доведе до забавяне на плащанията на данъците и таксите от страна на гражданите и до намаляване процента на събираемостта им.


Изчисленията показват, че до 2014г. само за предвидените отчисления такса смет ще скочи с около 25 - 50 %. "Това е недопустимо предвид финансовата ситуация в страната и запазване размера на средната работна заплата", се казва още в позицията на сдружението на общините.


"Такса смет не би трябвало да скочи, ако общините изградят съоръженията за преработка на отпадъци, което е тяхно задължение от 1997 г. Не можем да продължаваме да хвърляме в дупки около села и градове", коментира Караджова.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  За предприятията такса смет от 01.01.2011 г. ще се увеличи драстично, за много предприятия в пъти заради новата методика за пресмятане. Познайте дали ще стане поне малко по-чисто или някои хора ще станат много по-богати.

 2. 2 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ЗА ЖАЛОСТ В БЪЛАГРИЯ И МИНИСТЪР НОНА К. НЕ СА ЧУВАЛИ КАМПАНИЯ НА ЗАПАД НУЛЕВИ ОТПАДЪЦИ "ZERO WAIST", КОЯТО СТИМУЛИРА ВСЯКЪКВИ ИНОВАЦИИ КАТО НАПРИМЕР : http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=335307

 3. 3 Профил на d_uli
  d_uli
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Въвеждането на отчисления за депониране на битови отпадъци ще увеличи такса смет за гражданите средно с около 60 стотинки през 2011 г."
  Таксата ми за битови отпадъци е увеличена от 127.74 лв през 2010 г. на 308.30 лв. за 2011, т.е. с 141,34% ( !!! Ако това е "малко", не зная кое е много!
  Колкото до данъка на имота той е увеличен "само" с 49,33%, от 241.92 лв. на 361.28 лв.!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK