ДПС предлага ВСС да получава класифицирана информация и без проверка за надеждност

ДПС предлага ВСС да получава класифицирана информация и без проверка за надеждност

© Асен ТоневЧленовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да имат право на достъп до класифицирана информация в кръга на тяхната компетентност, без да минават през проверка за надеждност от службите – такава промяна в Закона за защита на класифицираната информация предлага зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров.


Във внесените в началото на седмицата изменения Бисеров посочва, че подобен достъп без проверка се дава на председателя на парламента, на депутатите, президента, премиера и министрите, съдиите от Конституционния съд и други. Според него тази празнота във връзка с членовете на ВСС затруднява понякога работата им.


Бисеров отбелязва, че измененията са свързани и със споровете от последните месеци между управляващите и представителите на съдебната власт. От няколко месеца от ГЕРБ, а най-вече министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов лансират идеята членовете на съвета да минат проверка за надеждност. Цветанов дори намекна, че евентуална негативна оценка би трябвало да доведе и до освобождаване на съответния висш магистрат от съвета.


От ВСС вече заявиха по повод подобни изменения, но в Закона за съдебната власт, че са опит изпълнителната власт да контролира функционирането на съдебната система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK