Още три уволнения в НСИ заради преброяването по интернет

Петима служители на НСИ бяха уволнени заради гаф в първото електронно преброяване на населението на България.

© Георги Кожухаров

Петима служители на НСИ бяха уволнени заради гаф в първото електронно преброяване на населението на България.Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева уволни трима служители на института заради напрежението, което предизвика пробното преброяване на населението и жилищния фонд на България по интернет.


Проблемът дойде от това, че в електронната анкетната карта като сред възможните отговори за етническа принадлежност бяха "българомохамеданска", "гагаузка", "афроамериканска".


Миналата седмица заради гафа Коцева също подаде оставка, която обаче не беше приета от премиера Бойко Борисов. Няколко дни по-късно министър-председателят уволни двама от заместник-председателите на НСИ Мустафа Хасан и Галина Гойчева-Лукарска и разпореди проверка за изясняване на виновните за проблемите с анкетата.
Решението за новите уволнения е взето на дисциплинарен съвет, след като инспекторатът на НСИ е представил доклад по случая, информираха от пресцентъра на института. Уволнени са директорът на дирекция "Демографска и социална статистика", и.д. началник отдел "Демографска статистика" и държавният експерт, допуснал нарушението. Дисциплинарни наказания са получили още двама служители от дирекция "Демографска и социална статистика" и дирекция "Информационни и комуникационни технологии".


Изводите от проверката са, че "въвеждането в електронния формуляр за пробно преброяване на номенклатури с етнически групи в нарушение на утвърдената преброителна карта" е самосточетлно решение на държавен експерт и началник отдел, без да е съгласувано с директор на дирекция и ресорния зам.-председател. Инспекторатът на НСИ е установил и "недостатъчно ефективен контрол и съществени пропуски в подготовката и организацията" на преброяването от шефа на дирекция "Демографска и социална статистика". Според проверката няма "умишлени действия, които целят създаване на етническо напрежение".


От пресцентъра на института поясниха, че "НСИ няма правомощия да създава или премахва етнически групи и спазва правото на самоопределение на всички живеещи в България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK