Дюните отново ще са държавна собственост, но без да се национализират

Дюните отново ще са държавна собственост, но без да се национализират

© Асен ТоневДюните отново ще бъдат изключителна държавна собственост и ще се върнат към морските плажове. Това ще стане с предстоящите промени в Закона за Черноморското крайбрежие, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева. Целта е да се спре с продажбата на дюните и застрояването им, както и да е ясно кой отговаря за тяхното стопанисване, посочи тя.


"Искаме днес да се борим за дюните, които бяха откраднати. Искаме да се борим за плажовете като природно богатство. Не искаме да глобяваме, а искаме чисти и безопасни плажове", каза министър Плевнелиев. Той обясни, че няма точна статистика каква площ от дюните е продадена и застроена след изваждането им през 2008 г. от терените изключителна държавна собственост. В конституцията е записано, че морските плажове са именно с такъв статут. 


Зам.-министър Захариева уточни, че тези, които вече са продадени, няма да се национализират отново и  единственото, което  можело да се направи, е  да се търси разваляне на договорите за тези, при които има законови нарушения, посочи тя. В момента Министерството на регионалното развитие води дела за незаконната продажба на изкуствено направената плажна ивица и дамбата между Балчик и Албена от предишния областен управител на Добрич.
Не е ясно как готвените поправки ще повлияят и на казуса със замразения неотдавна от екоминистъра Нона Караджова проект за курортен комплекс в местността "Камчийски пясъци", чието строителство все още не е започнало.  


През 2005 г. по предложение на тогавашния вицепремиер Николай Василев правителството на НДСВ и ДПС прекатегоризира 1500 декара от плажа между селата Шкорпиловци и Старо Оряхово от изключителна държавна собственост в публична. Веднага след това областният управител на Варна ги трансформира в частна държавна собственост - пасище, с която вече могат да се правят разпоредителни сделки.  Те бяха сключени от правителството на тройната коалиция през 2006 г. Чрез една от добилите скандална слава заменки земеделският министър Нихат Кабил прехвърли терен от над 400 дка, който по същество е пясъчни дюни, на фирмите инвеститори в комплекса на Камчийски пясъци. 


Данъкоплатците ще си платят възобновения достъп до плажове


До 25 морски плажа от общо 209 няма достъп от към сушата заради продадени или реституирани терени зад тях и в момента хората няма как да стигнат, каза още Екатерина Захариева. По думите й някои собственици на имоти проявявали разбиране и пускали безплатно плажуващите да преминават през имотите им. При други обаче се събирали такси, което предизвиква и недоволство.


Държавата е решена да осигури достъп до тези плажове, което ще струва много пари, защото става въпрос за отчуждаване на имоти на първа линия до морето, каза Захариева. По думите й се започва с три-четири невралгични плажа, където има напрежение. Първи в списъка са къмпингите "Градина" и "Русалка". Процедурата е възлагане за изработването на подробен устройствен план, в който да се посочат уличната регулация, отчуждаване на имотите за прокарване на улицата и самото й построяване.


Без достъп откъм сушата са плажовете "Вили Чайка" край Балчик, "Чайка журналист" край Варна, "Равда НСА", къмпингите "Ахелой" и "Делфин". Затруднен е достъпа и до плажовете в курортите "Ривиера", "Слънчев ден" и "Елените", но по обходни маршрути все пак имало възможност да се
стигне, каза Милен Топалов, директор на дирекция "Концесии" в Министерството на регионалното развитие.


ПЧП за изкуствени острови в морето


Създаването на изкуствени плажове и острови в морето също ще бъде уредено нормативно с промените в Закона за черноморското крайбрежие, каза Захариева. Това ще става на базата на публично-частно партньорство между държавата и инвеститора, като предприемачът ще има право да ползва изкуствения плаж, без да плаща такса за определен период от време, обясни зам.-министърът. По думите й целта е новоизградените съоръжения да останат изключителна държавна собственост.


Вече има заявен инвеститорски интерес за изграждането на изкуствени плажове пред техните хотели, каза Екатерина Захариева. Тя уточни, че информацията е получена от областните управители и кметовете на морските общини. Става въпрос за обекти около Ахелой, където плажът е малък, за Созопол-запад и Свети Влас.


Плажовете ще бъдат зонирани според различни изисквания, като няма да има лукс или ВИП плажове за бедни и богати, предвиждат още промените в Закона за черноморското крайбрежие, каза зам.-министър Захариева. Предвижда се забрана на всякаква дейност, включително и поставянето на преместваеми съоръжения на плажове в защитени територии, каза зам.-министър Захариева. Концесионната такса пък ще се определя според атрактивността на плажа и посещаемостта му, а не според размера му, както е сега.


През октомври промените в Закона за черноморското крайбрежие ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие. След това ще се обсъдят публично на няколко кръгли маси със заинтересуваните страни. Плановете ни са до края на ноември законопроектът да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет, каза зам.-министър Захариева. 

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тези, които вече са продадени (от комунетата на комунета) няма да се национализират отново, каза зам.министър Захариева. Естествено е да спре продажбата на дюни за да не загубят вече облажилите се комунета. Иначе, ако всички имат собствени дюни няма да остане море за комунетата.

 2. 2 Профил на somebody0
  somebody0
  Рейтинг: Весело

  Както би казал моят син: "YES, бе!"

 3. 3 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Гневно

  къде останаха дюни, по дяволите???

  low riders team
 4. 4 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Има лесен начин плажната ивица да се разшири без да се разрушават хотели, просто требва да се издълбае и разшири Босфора и Дарданелите, за да може водата от Черно Море, чието ниво е с неколко метра по-високо от Средиземно (поради вливащите се реки и по-слабото изпарение), да изтича в него и да се изравни с него. Така освен по-големата плажна ивица ще се увеличи и територията на България, Черно Море ще се изчисти от сероводорода на дъното, водата ще стане по-топла, чиста и бистра, ще има десетократно повече риба, средиземноморските течения ще затоплят климата в Черноморския район и зимите ще са още по-меки, островите ще станат по-големи, ще изникнат нови археологически находки и още много, много плюсове.
  Всички Черноморски страни имат полза от това, така че може и да стане некой ден.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Ха дано, а дали? Докато са тези, дано! Ще видим! Но зад кулисите червени се хилят злокобно на всеки опит за въвеждане на ред или за поставяна на мястото на престъпници и напомнят, че тази власт била временна, а тяхна тахната власт-на господарите на мрака и хаоса-вечна!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Няма точна статистика каква площ от дюните е продадена и застроена след изваждането им през 2008 г. като изключителна държавна собственост, каза министър Плевнелиев.

  Тоест никой не знае къде какво и на кого е - нищо не е вписвано@@@

  Малко не ми се вярва

  http://5starhospitality.weebly.com/
 7. 7 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "doncorleone":

  Бойко, и ти ли прописа в този форум? Но даже ти не си толкова тъп, значи са ти помагали Цецо и Дянков. Спрете с тези стратегии за излизане от кризата, просто не ви бива въпреки, че идея ви е най-умната. Има хора дето ги могат тези работи, а вие отивайте да копаете на Босфора.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 8. 8 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Стига ЦИНИЗЪМ!


  Отново свирено! Отново няма виновни!
  Отново ние да духаме супата!
  Които е .... , е......! Мара се ожени! И вече не е ..... !
  След това ще има нов номер, които не знаем. Нова вратичка в клиентелисти закон, през която щеминат всички от ГЕРБ и Атака....
  И новото правителство пак ще каже, следното:
  Повече няма да се прави така! Които е ...., е ... !

  И т.н.т.

  А децата само, дето ядоха ритниците от джандарите на площадапред народното събрание! В града на които по това време кмет бе някои, неизвестен нам политик! И т.н.т. ....

  Хитростта пречи на мисълта!
 9. 9 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#4] от "doncorleone":

  Кръсник, слабати е хидравликата!
  Сакън недеи, че се вмирисахме наразвалени яица*, сите!
  За да стане това което искаш, ти трябва отвор на дъното!
  Я пробваи с ваната у Вас, например!

  * Така мирише сероводорода!

  Хитростта пречи на мисълта!
 10. 10 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "STREAM":

  Нема нужда от отвор на дъното за да изтича сероводорода, просто требва да се предизвикат процеси в Черно Море, чрез които водата от горния и долния слой да се смесват, както е в останалите морета. В нашето море се влива прекалено много сладка вода, а същевременно водообмена със Средиземно е много слаб, затова по-леката и по-слабо солена вода от горния слой не може да се смеси с тежката от долния.
  С разширяването на Босфора и Дарданелите, и отбиването на 1-2 реки към Каспийско море, проблема се решава.

 11. 11 Профил на koqn
  koqn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Comandante Marques":

  Корал, ама са продадени, незаконно разбира се!

 12. 12 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  doncorleone евала бе богатир!
  Теоретично може и да си прав, но най-си прав, че "може и да стане някой ден" някъде към 2050 г.
  Малко ме е страх от такива мащабни идеи. Къде къде по-скрона СССР идея батиса поречието на р. Кубан и съсипа Азовско море.
  Добре, че се отказаха да обръщат сибирските реки, просто се оказа, че да реализират подобен проект целият китайски народ трябва да поработи към то 20 г. ... египетските пирамиди ряпа да ядат

 13. 13 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А иначе по темата... винаги съм казвал, че застрояването и батисването на черноморието ни (а и зимните курорти) ще се случи, когато пионерите в това дело (комунета ли са, ДС-та ли са) проумеят, че не е в тяхем интерес тая работа да продължи. Когато проумеят, че повече пари могат да се правят с повече природа, зеленина, животинки, красота...
  мамицата им тъпа...

 14. 14 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#12] от "1_naum":

  Рано или късно човекът требва да се намеси, защото мъртвият слой в Черно Море непрекъснато се покачва, екологичната катастрофа е неизбежна в дългосрочен план. Ще имаме още едно "Мъртво море", след това в Израел. Каквото и да направим с морето, реките и протоците, по-лошо от това което предстои нема да стане.

 15. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Виждате ли колко прости хора сте?
  Написали сте плюсове на най-голямата глупост, казана последните години?!? Абе тиквеци прости, нали ако нивото на Черно море беше по-високо от Средиземно трябваше да има водопад на Босфора, а корабите да използват шлюзове за да преминават? Винаги съм знаел, че сте кухи лейки, ама такова чудо не съм очаквал. Бойко може да се окаже, че е по-умен от поне 100 човека, или поне пишещите тук.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 16 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "doncorleone":

  разликата в средното ниво на двата басеина е малка (няколко милиметра) и зависи от стадия на луната, точното географско място и наличието на атмосферни феномени, като силен вятър например

  http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6VF0-45V6T3M-1&_user=10&_coverDate=09/30/2002&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1463769401&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=9059ff9e526936d3a2d583c6813067af&searchtype=a

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 17. 17 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#15] от "др. Иванов":

  Логиката ти е изключително малоумна - щом нема водопад значи нивото е еднакво...
  Ето ти един цитат от сайта blacksea-education.ru:

  "...уровень Черного моря на 4-5 метров выше среднего уровня Атлантического океана. Прибывающая вода создает течение через Босфор, оно направлено из Черного - в Мраморное море..."

 18. 18 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#16] от "аз":

  Нищо не си разбрал, там пише за средно нарастване на нивата на двете морета, а не за разликата между тех.

 19. 19 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Весело

  Тия може да ги разправяш на Лужков, който наскоро ми се обади от Камчия. Било му много гот там: нямало радиация, най-много няколко малолетни топлес мацки...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 20. 20 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Да,ама НЕ!"-както обича да казва г-н.Петко Бочаров.Защото Феноменът "Дюните ", на брега на Черно море , вече ги НЯМА!!! ТЕ са пренесени в основите на хотелчетата , в стил "Мутробарок" , притежание на Дебеловратестите, добре облечени момчета! ...Въпреки,че БДС забранява в основите на сградите да се слага солен пясък,..., надежността им пада! Кой ще отговаря за безобразията в строителството , които се натвориха през последните 20 години? /с почит:инж.Бъчваров, Казанлък /

 21. 21 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По голяма глупост не бях чел! Отново щели да са държавна собственост, но без да се национализират! Тия явно ни вземат за канарчета!

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:56 на 17/09/2010 от неговия автор.

 23. 23 Профил на fezulai
  fezulai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпросната г-жа Захариева, сегашен зам. министър в МРРБ, не беше ли по-рано шефка на правната дирекция в МОСВ? И като е била на предишната си длъжност защо не е предприела мерки за недопускане унищожаването на дюните и недопускане ограничаване свободния достъп на гражданите до морските плажове?! Нали за всеки един строителен обект се изисква становище на МОСВ или на регионалните екоинспекции, басейнови дирекции и т.н.? Защо е допуснато цялото безобразие?! Защо не се търси отговорност от виновните длъжностни лица и най-вече от шефовете (и бивши и сегашни) на РИОСВ във Варна и Бургас?! Колко още трябва да чакаме за да има възмездие г-да управляващи?!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK