Частните болници - полуизгонени

Частните болници - полуизгонени

© Георги КожухаровЧастните болници, които извършват допълваща дейност на територията на държавните и общинските лечебни заведения, може и да не бъдат изгонени. Въпреки че днес депутатите приеха на първо четене промените в закона за здравето, с които се въвежда обратното, някои народни представители предположиха, че между първо и второ четене идеята може да бъде преразгледана. Мотивите са, че има случаи, в които частните болници разполагат с апаратура, която няма в държавните.


В началото на август председателят на здравната парламентарна комисия Десислава Атанасова обяви след разговор с министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова и премиера Бойко Борисов обяви, че частните болници, които имат допълваща дейност, вероятно няма да бъдат гонени.


Здравното министерство предложи частните структури да напуснат държавните болници с мотива, че се злоупотребява с публичните ресурси.
Промените, приети днес, предвиждат още да отпадне регистрационният режим за създаване на оптики и да се замени с уведомителен. Така за създаването на оптика ще се съобщава само на съответната регионална здравна инспекция.


Тя ще е единственият орган, който осъществява държавната политика на територията на всяка област. Новата структурата ще обединява второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на здравеопазването - регионалните инспекции за опазване на общественото здраве и регионалните центрове за здравеопазване.


Така според вносителя - Министерският съвет, ще се премахнат дублиращите функции и звена на досегашните структури, ще бъде съкратен персонал, което ще спести пари за издръжка. Според опозицията обаче така ще се създаде опасност за регламентирана чистка. Хасан Адемов (ДПС) обаче призна, че това е добър начин за оптимизиране на администрацията. "Защото в момента около 4 хил. души работят в инспекциите за опазване на общественото здраве и в регионалните центрове по здравеопазване", посочи той. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  "Защото в момента около 4 хил. души работят в инспекциите за опазване на общественото здраве и в регионалните центрове по здравеопазване"

  >>> Лелеее, че те повече от лекарите, бе!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Походът срещу частната собственост продължава.

 3. 3 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 427 Неутрално

  КОНСТИТУЦИЯ: Чл. 19.
  (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
  (2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.
  (3) Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.
  (4) Законът създава условия за коопериране и други форми на сдружаване на гражданите и юридическите лица за постигане на стопански и социален напредък
  РЕШЕНИЕ N: 19 на КС от 21 декември 1993 г.
  по конституционно дело N: 11 от 1993 г.
  При тълкуването на чл. 19, ал. 2 и 4 от Конституцията трябва да се държи сметка за това, че и двата текста представляват препращащи норми....... И двете алинеи на чл. 19, чието тълкуване се иска, са доразвитие на първата алинея, според която икономиката на страната се основава на свободната стопанска инициатива. Тази инициатива не може да се осъществи пълноценно, без да се осигури простор за създаването и развитието на частната собственост. Затова и двете алинеи, чието тълкуване се иска, се отнасят не само за гражданите и юридическите лица, които са изрично споменати, но и за държавата и общините, когато те действат при пазарни условия, т. е. като частни собственици....Гражданите и юридическите лица при една действително пазарна икономика, която Конституцията иска да гарантира, са по принцип равнопоставени на държавата и общините. Алинеи 2 и 4 се отнасят за стопанската дейност на всички правни субекти.
  Реши:
  2. Член 19, ал. 2 и 4 от Конституцията предвиждат създаването на условия и гаранции за разгръщането на свободната стопанска инициатива, основана на частната собственост. Принципните условия и гаранции се създават чрез закон. При упражняването на частната собственост всички правни субекти са равнопоставени. Член 19, ал. 2 и 4 се отнасят не само за гражданите и юридическите лица, но и за държавата и общините.
  Царят дава, пъдаря не дава! Това е то.........?

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK