Дянков даде нова оферта на лекарите - по 80 млн. месечно до края на 2010 г.

Дянков даде нова оферта на лекарите - по 80 млн. месечно до края на 2010 г.

© Красимир ЮскеселиевМинистерството на финансите представи ново предложение пред лекарите за изплащане на дължимите към болниците суми, съобщи БТА. Новата оферта беше подадена, след като стана ясно, че Българският лекарски съюз (БЛС) няма да приеме дължимите 125 млн. лв. да бъдат изплатени до средата на 2011 г.


На събора на БЛС стана ясно, че Министерството на финансите има ново предложение до края на 2010 г. да осигури по 80 милиона лева месечно на болниците, а неразплатените 125 милиона лева от тази година да бъдат изплатени през първото тримесечие на следващата година. Това съобщи заместник-министърът на финансите и председател на надзорния съвет на НЗОК Владислав Горанов.


Средствата за изплащане на дължимите суми до средата на тази година ще бъдат отделени от бюджета за следващата година, уточни Горанов. Тези средства ще бъдат разплатени само на лечебните заведения, които приемат новите правила на работа и сключат анексите, които въвеждат определени рамки, защото когато има ограничени ресурси, всичко трябва да се случва в определени рамки, коментира Горанов.
Появата му на събора предизвика остри реакции от страна на лекарите, уточнява БТА. Голяма част от тях не успяха да чуят предложението на министерството заради бурните скандирания и викове, които принудиха Владислав Горанов да напусне залата.


По-късно агенцията разпространи позиция, подписана от финансовия министър Симеон Дянков, според която правителството ще осигури равномерно финансиране за последните пет месеца на 2010 година на болничната помощ през бюджета на НЗОК в размер на 80 млн. лв. месечно. Позицията е изпратена до председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов.


В писмото се отбелязва, че тази сума е съпоставима с отчетените в болниците средномесечни нива на разходите през най-добрата фискална година преди кризата - 2008 г. За целта разходната част на бюджета на НЗОК ще бъде увеличена с 65 млн. лв. до края на 2010 г., се посочва в документа.


Там се отбелязва още, че при изготвянето на бюджета на НЗОК за 2011 г. ще бъдат взети предвид отчетените от болниците, но неразплатени дейности от страна на НЗОК в размер на 125 млн. лв. Тези суми ще бъдат разплатени до края на първото тримесечие на 2011 г. на всички лечебни заведения, сключили анекси, предложени от НЗОК за август 2010 и следващите месеци. Анексите регламентират дейността на лечебните заведения до размера на делегираните бюджети, които съответстват на закона за бюджета на НЗОК.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Българското Здравеопазване е като бездънна яма - колкото и пари да се "наливат", все не стигат.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#1] от "Song":

  Да и аз не разбирам при такива компетентни ръководители като Борисови да не могат да се оправят!? Явно българските лекари не са на нивото на политиците и затова не разбират какво трябва да правят.

 3. 3 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Много, ама много болезнено свиване на всички съсловия без шапкари и полицаи! Много лоша атестация за държавата!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  А първо тримесечие на всяка година по принцип е слабо,та не виждам как ще се справи.

 5. 5 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Сутринта по телевизора шефът на сдружението на частните болници каза, че никога досега не е било събирано толкова здравна осигуровка, колкото тази година. Цифрата беше около 1,2 млрд лв с тенденция да станат 1,6 до края на годината.

  Мисълта ми е, че дебилът С.Д. трябва да излиза от парите. Първо, защото ги има и второ, защото не са негови.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 6. 6 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 524 Неутрално

  бъджетът на нзок за 2010 е с разходна част грубо 2 млд. което прави 167 млн. на месец. от тях поне 50% са за болниците, т.е. 80 млн. което не виждам как се рзличава от предложението на мф....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 7. 7 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Практиката на Дянков да протака и да излиза на всеки две седмици с нови предложения не може да продължава вечно, а и лекарите вече напълно изгубиха търпение и надали биха приели вече нещо различно от това, което искат .Лично аз съм малко изненадан, да не кажа разочарован ,че Горанов не е изял някой шамар ,предназначен за началника му Дянков на срещата.

 8. 8 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#5] от "wreck":

  Цитирам

  Неутрално 515:39 17 сеп, 2010 Отговор Сутринта по телевизора шефът на сдружението на частните болници каза, че никога досега не е било събирано толкова здравна осигуровка, колкото тази година. Цифрата беше около 1,2 млрд лв с тенденция да станат 1,6 до края на годината.

  На кокошката окото все в просото.
  Като парите са повече те-частните болници повече медицинска помощ ще ни предложат или просто щом има пари да си ги разделим по братски!

  подпис
 9. 9 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Масово медицинските практики в края на месеца сядат на къмпютрите и започват да надписват уж, че са правили повече от действителното. Дори програмите използвани за целта се съревновават коя от коя по-големи удобства за фалшификации да предложи. Зер, лекарите по това оценяват коя е по-хубава.

  подпис
 10. 10 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 409 Гневно

  Бюджетът на здравната каса за 2009 г. е 2 472 943 000лв., а за 2010 г. бяха заложени 2 519 211 000 лв.,като в края на последната парламентарна сесия депутатите гласуваха допълнително 220 млн. лв. за бюджета на НЗОК.
  ……………………………………………………………………
  Според съсловните организации, които се срещнаха с премиера и министрите, за здравеопазване до края на годината трябва да бъдат отпуснати още 200 млн. лв

  Населението е намаляло с 43 хиляди души
  http://www.epochtimes-bg.com/2010-01/2010-03-24_03.html

  Та въпросът ми е ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ОТПУСНЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО ПОЛОВИН МИЛИАРД ?

  - за осигуряване на заплати на лекарите от по 60 000 лева месечно ?
  - за заплати на купищата вегетиращи медици и административен персонал в болниците с по 5 лекувани пациенти на година ?
  - за попълване на откраднатото от лекарите оборудване и инструменти , с които са оборудвани частинте им кабинети ?
  - за попълване на недостигащите лекарства и консумативи , отмъкнати от медицинския персонал по посока частните кабинети ?
  - за други подобни „ богоугодни „ дейности ?


  АМИ ВРЕМЕ МУ Е ЗА РЕШИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ :

  ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ БОЛНИЦИТЕ , в които са лекувани по 5 души в годината , а " лечителите " са 15-20 ! Неизгодно е да се плащат 240 заплати за 5 пациента ... Безкрайно скъпо излиза лечението им !... По-добре да им се плаща транспорта на пациентите до най-близката болница, отколкото заплати на клатещи краката си и вегитиращи медицински кадри...

  ЛЕКАРИТЕ в ДЪРЖАВНИТЕ / ОБЩИНСКИТЕ болници трябва да бъдат лекари и ТО САМО ТАМ !
  БЕЗ право на частна практика , частни кабинети , практики и други подобни . Така ще се предотвратят кражбите на инструментариум, оборудване, медикаменти и материали от болниците, което е повсеместна практика . Ще се предотврати ( поне отчасти !) и препращането на пациенти към "частното" , а държавното да се ползва само като трамплин за частната дейност...

  Тъй наречените ДЖИПИТА трябва да бъдат ЛИКВИДИРАНИ като ненужен апандисит в здравната система!

  Огромния процент от тях са без прециалност, новоизлюпени "бонбончета " с вирнати нослета , но без умствен заряд и каквито и да било знания и опит...
  В същото време те са най-големите консуматори на средства от здравната каса , с най-големи възнаграждения, получават безплатно оборудване и с най-дълбоките " черни каси " , което е нормално да дразни специалистите от болничните заведения.

  ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ следва да се поеме от специализирани звена / спешни кабинети / на съответната болница на ротационен принцип. Така помощ ще оказват хора със съотвения опит, а не новоизлюпени пикльоци с памперси и дсипломи , но без знания и опит...
  Закритите болници могат да се ползват като специализирани звена / спешни кабинети / на съответната най-близка до населеното място болница .

  ФИНАНСИРАНЕТО от НЗОК на ДЪРЖАВНИ/ОБЩИНСКИ и ЧАСТНИ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ , срещу платените осигуровки от пациентите да се извършва само и ЕДИНСТВЕНО на базата на договори , при точно определени цени за всяка една манипулация , при определен НОРМАТИВНО здравен минимум , а не като за разни " мързеливо око " , почистване на ушна кал , осеменяване на яловите и други подобни НЕРЕНТАБИЛНИ и НЕСВОЙСТВЕНИ процедури , които гълтат милиони !
  Договорите на НЗОК със здравните заведения да се ПУБЛИКУВАТ , за да се следи и от гражданите КЪДЕ и ЗАЩО изтичат парите им .

  НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА да си хваща дърмите и да НАПУСКА държавните /общински болници и да се залава с частното , НО БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА !

  А който иска и има възможност - да си плаща при "чистите" частници , колкото му поискат или колкото се споразумеят !...

  ВТОРИЯТ елемент Е ВЪПРОСА С ПЛАЩАНЕТО на осигуровките !

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е управляващите МАЛОУМНИЦИ да осъзнаят , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!!

  Само една антидепресивна програма е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 11. 11 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 581 Разстроено

  До коментар [#7] от "vg":

  Аз пък се чудя защо ние , данъкоплатците , не вземем да шибнем по някой шамар на протестиращите / претендиращите ваенни , лекари , даскали , милиционери , а ?
  Десет години все с техните претенции и щуротии ще се занимаваме , тъпанарите ПРОДЪЛЖАВАТ да им угаждат и да им пълнят гушите, а вратлетата на децата ни вече са станали прозрачни като целофан , защото ни източиха кръвта тези кръвопийци !...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 12. 12 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1486 Гневно

  Този тиквеник ще плати ли някого дължимите суми?
  Бизнеса има да взема, на ЗК не превежда пари? Че има ли бюджет или има лична сметка на СД?
  Този ако беше бизнесмен да е фалирал на 2-я месец!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK