Уволнен статистик: Опциите за етносите са определени от БАН още преди 20 години

Уволнен статистик: Опциите за етносите са определени от БАН още преди 20 години

© Живко АнгеловНикой никога в Националния статистически институт не е определял кои са етносите в България, за целите на преброяването се използва дефиниция на учените от БАН, приета преди почти 20 години от комисия към Великото Народно събрание. Това заяви пред БНР Иван Балев, бивш директор на дирекция "Демографска и национална статистика" в НСИ.


Балев е сред петимата уволнени служители на института заради предизвикания от ВМРО скандал с пробното преброяване на населението и жилищния фонд по интернет. В електронната анкетна карта сред възможните отговори за етническа принадлежност бяха посочени "българска", "турска", "ромска" и "други". Към четвъртата графа като падащо меню бяха дадени различни опции като "македонци", "гагаузи", "българомохамеданин",  "афроамериканец" и други. Заради тези допълнителни опции ВМРО обвини статистиката, че легитимира претенциите на съседни държави и настоя спорните графи да отпаднат от анкетната карта.


Пред БНР Балев изброи част от утвърдените номенклатури на етносите за преброяването през 1992 г. - първото след промените, като се позова на официално издание на НСИ. "Тогава в преброителната карта имаше посочени два въпроса, девет отговора. И те бяха: българска, турска, циганска, еврейска, татарска, арменска, черкезка, гагаузка". След което имаше "друга" и се даваше възможност на лицата, използвайки единствено правилния, единствено възможния принцип на самоопределение, да посочат към кой етнос принадлежат. И към тези етноси са ни предоставени вече ето тези - арабска, американска, африканска, виетнамска, влашка, гръцка, кюрдска, македонска – код № 18. Изброяват се още немска, полска, за да се стигне до позиция №32 - българомохамеданска."
Също пред БНР лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов не оспори правото на всеки гражданин да се самоопредели, но заяви, че проблемът е именно в допълването на графата "други" с възможни опции от страна на държавната институция. В отговор Иван Балев посочи, че това е било техническо изискване на фирмата - преброител, за да е коректно преброяването по електронен път, иначе всички различни от трите основни етноса е трябвало да се отчитат само като "други". Балев каза още, че вътрешната номенклатура на НСИ е била използвана и при електронната обработка на данните от преброяването през 2001 г.


След избухването на скандала шефката на института Мариана Коцева подаде оставка пред премиера Борисов. Той не я прие, но броени дни по-късно Борисов уволни двама от заместник-председателите на НСИ Мустафа Хасан и Галина Гойчева-Лукарска. Два дни по-късно самата Коцева уволни трима служители на института, сред които Балев, заради скандала, а други двама наказа.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Няма ли журналисти, които да изискат съответните документи от институциите. Включително в какъв вид е направен списъкът от БАН и дали е променян при одобрението в Народното събрание. Както и точно кои години какви промени са правени.

  На мен ми е любопитно кой олигофрен (по диагнозата на лекаря от ИСУЛ) е добавил "българомохамеданска" етническа принадлежност. Явно е било опит да не се използва думата "помак", но както и да се погледне, все е липса на елементарна представа за етнос. (африканец/ афроамериканец също връх)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 2. 2 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ,,за целите на преброяването се използва дефиниция на учените от БАН, приета преди почти 20 години от комисия към Великото Народно събрание. "

  Айде пак Феодалните старци са виновни. Вий собствен акъл нямате ли - статистици !?

 3. 3 Профил на miklovan1313
  miklovan1313
  Рейтинг: 0 Весело

  Дано някой от т.н. разследващи журналисти, вместо да зяпа по циците на фолк "звездите", да си направи труда и провери дали това е вярно / в което силно се съмнявам/. Коя и каква е тази комисия на ВНС, с какъв мандат и кои са и членове, защо са приети такава етностна номенклатура и кои дебили от БАН са дали мнение ?

 4. 4 Профил на dmvic
  dmvic
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мен пък ми е интересно коя е тая фирма-преброител, която не може да остави едно празно поле и да назначи на граждански договор двама души да обработват картите, за да ги изчислят така, че всеки да си се самоопредели както иска, ами се оправдават, че всички иначе щели да бъдат "други". Намирисва ми на пишман-ИТ-специалисти...

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#4] от "dmvic":

  Преброител е НСИ,не фирма.

 6. 6 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Основната причина за войната в бивша Югославия е, че преди години на босанците са позволили да се пишат мюсулмани като народност,а не като религиозна примадлежност.

 7. 7 Профил на registrac
  registrac
  Рейтинг: 340 Любопитно

  "ВМРО обвини статистиката, че легитимира претенциите на съседни държави "

  Колко са циганите, македонците и афроамериканеците и коя съседна държава претендира за тях?

  Всички хора са пълни със светлина, само аз съм потънал в мрак.
 8. 8 Профил на registrac
  registrac
  Рейтинг: 340 Неутрално

  П.П. афроамериканеците - нещо се бъркам

  Всички хора са пълни със светлина, само аз съм потънал в мрак.
 9. 9 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Българите и българомохамеданите на тази земя не са етнос, а държавотворчески народ, създател на държавата България. Останалите са етноси: арменци, турци, цигани и т.н. Класификацията на БАН от 1992 г. е политическа, времето беше такова.

 10. 10 Профил на registrac
  registrac
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#6] от "САРФОШ ГОШО":
  Опознай родината и после сравнявай със сърбетата! Трябва да има и още по-подробни статистики, като сунити, шеити, дъновисти, нудисти и тн.

  Всички хора са пълни със светлина, само аз съм потънал в мрак.
 11. 11 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  Аз пък все си мислех, че българомохамеданите, a.k.a помаците, са си българи, но изповядващи мюсюлманската религия, а не етнос.
  Афроамериканците в българия въобще отказвам да ги коментирам...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "Хриси":

  Що не направят един тест на тези от НСИ с един единствен въпрос: какви са приликите и разликите между етнос, раса и религия. С допълнително условие, да ги изобразят като кръгчета и кое от тях обхваща едно или две от останалите, както и кои са вписани в по-голямото.

  Тия всичките трябва да имат издържан изпит "висша математика" и да имат представа от множества. Дори ако са завършили българска филология или даже ГГФ-то. Егати пернатите!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Весело

  До коментар [#6] от "САРФОШ ГОШО":

  Аз мисля, че основната причина за разцепването на Югославия беше неравномерното икономическо развитие на съставните и части и след това идват етническите и религиозни различия. Направи справка и ще видиш, че босненския сепаратизъм беше след хърватския и словенския! След отделянето на Загреб и Любляна , босненския мюсюлмански президент Изетбегович беше съгласен на трета Югославия - Сърбия, Босна, Черна гора и Македония....

 14. 14 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Някой трябва да обясни все пак на тия дърти баби от НСИ, че има кодови таблици и броенето се прави от софтуер, който разчита текста в полето символ по символ и го сравнява с останалите – пак символ по символ. Да, но символите имат код и точно той се проверява. Преди го наричахме ASCII код. Компютър ще брои принадлежностите и ще ги отмята според повтарянето на ЕДНАКВИ думи. Но!!!! Думите „помак” и „помак” например могат да са различни, защото в едната е „а” на латински(код 97 на Кодовата таблица), а в другата „а” е на кирилица(код 244 на Кодовата таблица). Така софтуерът ще отброи по един в двете различни групи(„помак” и „помак”). Да не говорим за малки и главни букви, интервали, точки, запетайки и всичко, което може да му дойде на пръстите на човек. Няма как техниката да изброи точно даден елемент, ако не се въвежда от падащо меню. Чудно е, че може да има толкова уволнени хора, заради една проста кодова таблица и дребен софтуерен проблем.

 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вальо":

  Много сложно го обясняваш. Във всяка една форма може да се въведе такова ограничение за конкретно поле, че е възможно попълването му само с буквите от кирилицата (съответната зона на кодовата таблица, стандарти има, особено за онлайн-форми) + тире или интервал. След това дори и 10 милиона думи да са попълнени, винаги могат да се отделят по честота на и съвпадение. Разбира се, че ще има и марсианци. Лудите нямат свършване, но техните проблеми не се решават по такъв дървеняшки начин.

  Сигурно си прав в едно - от НСИ все още са на ASCII код и не са чували за уникод, утееф и възможностите да се пише на компютър (и в мрежата) дори със китайски йероглифи.

  Е, след като интелектуалното им ниво е като за "с придружител", не може да очакваме такива библейски чудеса от тях, ти за техническо справяне споменаваш.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вальо":

  Живеем в 21-ви век и има алгоритми, които позволяват подобни грешки (като вашия пример - помак с латинско "а" да бъдат автоматично коригирани, или пък да бъдат изведени за ръчна обработка, или просто да бъдат игнорирани, ако са незначителни от статистическа гледна точка.

  Или от НСИ си измислят и се чудят на кого да хвърлят вината, или от фирмата за техническо осигуряване всички са идиоти, щом не могат да решат проблем, с който техните колеги по света се справят от години.

  Едно не разбирам -- нали преброяването по интернет беше "пробно", т.е. целта е именно да се открият и отстранят проблемите, а не да се уволняваме. Любопитно ми е защо журналистите не зацепват (или се правят, че не зацепват) този елементарен факт, и защо не полагат никакви усилия да открият истинската причина за тези уволнения.

  Damnant quod non intellegunt.
 17. 17 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  МВРО беше създадено от Луканов и ДС да шиба българската демокрация! И то се справя просто отлично с поставените задачи! Вижте годината, това съвпада с времето когато Каракачанов и сие получиха ключовете на имотите.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 18. 18 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вальо":
  А какво става когато се допусне правописна грешка? А две?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 19. 19 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Такива грешки наливат вода в мелницата на македонизма, съвсем правилно е да има изгонени, дано да са наистина отговорните за гафа.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 20. 20 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#19] от "gripen":А такива уволнения наливат вода в мелницата на олигофренизма и инфантилността!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 21. 21 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#18] от "BBC":

  Точно за това става дума. Дори да се ограничи символно, в едно текстово поле може да се пише свободен текст. Някой свободно може да сгреши и да пише „мъкедонец”, друг да се прави на пич – „баш македонец”, трети да го мързи и просто да пише „маке”. Колко мекедонеца ще изброи компютъра?

 22. 22 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Потомственото ченге от МВРО да ходи другаде да си развява байряка!
  Писнало ни е вече от псевдо патриоти. Стига машите на ДС са ни обяснявали играта.
  Защото не сме забравили как пак същите червени мафиоти насилствено записваха българите от Пиринския край като македонци. По повеля на московския им господар и по нареждане на Гошо Тарабата - международен терорист и национален предател.

 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#21] от "Вальо":

  Нали това е целта на етническото самоопределяне - всеки да напише сам какъв се чувства (възприема). Както и на съответното изследване да систематизира данните. Една част от тях ще трябва да се систематизират ръчно, като "маке", "баш македонец" могат да бъдат обработени с алгоритъм, не е голяма философия.

  А ако има голям брой реално бойкотиращи въпроса (с абсурдни отговори като "яотьмвнот" това също е полезна информаця, по-полезна отколтото тези хора да дадат привидно "верен" отговор "афроамериканци" и цели райони да се окажат едва ли не населени от коренни африканци. Тогава справянето с проблемът би било значително по-трудно. Не може просто да се каже, че не е вярно - няма такава опция в играта. Тук вече опира не до технически, а до правни въпроси. И точно това е по-сериозният подводен камък (бомба със закъснител) при съществуващия начин без свободен избор.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  "Афроамериканец" ли прочетох по-горе?! Що ще "афроамериканец" (т.е. АМЕРИКАНСКИ гражданин с черен цвят на кожата) сред етническите групи в България?! Тия от БАН съвсем са изперкали, ако са измислили такава категория.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Казвахме ли ви ние "ЗАКРИЙТЕ БАН!" още преди години?
  Никой не ни послуша.
  Ето го резултата на сенилните старчоци.

  The biggest risk in life is not taking one.
 26. 26 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Малоумието на сегашното правителство се развихря с пълна сила напоследък. Някой ги е излъгал, че самоопределението на индивидите пред преброителя е единственият меродавен факт, който трябва да се ползва не само от държавното управление, но и като научен факт. Така предстои при предстоящото преброяване да установим силно редуциран брой на цигани у нас и много увеличен брой на турци ( повечето цигании се пишат турци), което влиза в статистиката и ни лишава веднъж завинаги от възможността да знаем реалния брой на това малцинство (и на всяко друго), да го изследваме и провеждаме социални политики. В парламента една лелка ми забрани да изследвам българо-мохамеданите, тъй като според управляващите, такава група у нас нямало (?!) От това, че те не я виждат или не искат да я видят, не означава, че тази група не съществува, особено след като е видимо обособена общност. Затова си пея "Товарищ Сталин, вьй бальшой учоньй..."

 27. 27 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А така! Ето какво казва човека! Има девет етноса определени от БАН и той ги изброява. останалите са добавени въз основа на резултати от преброяванията от 1992 и 2000. Т.е. тогава е имало хора самоидентифицирали се като помаци, македонци и гагаузи! В резултат на това са оформени останалите графи! Нали ви казах нещо за МВРО! Четете постинг 17.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Казах ли ви аз, че тва е сападжийска история.
  Някъв безмозъчен компютърджия му дали вариантите дето са излезли в графата "други" от предишното преброяване и той си ги е начукал в допълнително падащо меню.
  Щото ако го остави "други" и всеки да си се самоопределя както си иска, некадърната му програмка ще се бъгне и нема да преброи многообразието на етностите по нашите земи.

 29. 29 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "македонци"...... "афроамериканец" - Кой е тоя олигофрен заселващ страната ни с чернокожи американци???

  investments.dir.bg
 30. 30 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Еееех,де ли останаха времената между лето 1984 и 1989...нема турци,нема мангали-сичкото народ българин до девето коляно.
  Даже и имената у надгробните камъни беха тръгнали да сменят ИЗРОДИТЕ МРЪСНИ.
  А за глобите за говорене на "чужд" език по автогари и магазини,както и за бая други гаври с достойнство и чест,едва ли има смисол да се отваря дума.
  И тва у края на 20-тийо век,а не да речем у... лето 1762.

 31. 31 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 450 Гневно

  Уволнен е служител на НСИ за "дефиниция на учените от БАН, приета преди почти 20 години от комисия към Великото Народно събрание".

  Откога служителите на НСИ носят отговорност за работата на БАН?

  И защо тези обяснения не бяха дадени от председателката на НСИ?

 32. 32 Профил на sisitkova
  sisitkova
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "Музар":

  Не е сложно да се зададе област на съвпаденията при онези отговори, които се очаква да са по-чести. простичко е - предварително задаваш, че македонец, мъкедонец, маке и пр. са едно и също, или пък вече готовите отговори се сумират - може и автоматично, и от човек.

  Колкото до слушането на БАН - ами смята се, че класификация, направена от сътоветния институт в БАН е меродавната. И след като тия пичове не са направили нова за 20 години - ползва се полследната създадена.

  sisitkova
 33. 33 Профил на rasporama
  rasporama
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз изобщо не виждам проблем. Всеки да се определя както си желае. Аз например се определям като трак? Тези от ВМРО винаги са се отличавали с възможно най-тъп и ограничен патриотизъм, който е доста вреден в 21-ви век. Води само до бели, тъй като е популярен сред хората с ниско самочуствие и коефициент на интелигентност някъде към -1.

 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "sisitkova":

  Вероятно може и по различен алгоритъм да се сепарират и групират. Според мен е по-добре да се съберат данните "както са" и след това да се извършва този тип обработка, вкл. елиминирането на разликите заради грешен правопис. Както споменаха няколко души, много е възможно циганите масово да се пишат турци (и аз предположих нещо подобно, но в абсурден вариант "афроамериканци". Освен статистическа обработка, задължително "суровите" и "систематизираните" данни трябва да се предоставят в БАН, Етнографски институт, за анализ. Статистическите изследвания не са самоцел или само за да се изпълнят формално изискванията на Евростат.

  При сравнение с исторически етнографски данни, може да излезне показателен симптом, че някой манипулира целенасочено етническото самоопределяне на голяма група български граждани, т.е. има престъпление. И е редно прокуратурата да се самосезира. Отделен работа е, доколко са способни да направят нещо по въпроса... Но са длъжни да опитат.

  Колкото до БАН - по-скоро предполагам, че някой в НС е взел "политическо решение" и е подменил някое от наименованията на етноси в бг, неграмотно, разбира се! А сега се опитват да си измият ръцете с БАН. Затова и първият ми призив към журналистите беше, да се разровят за оригиналните документи, вкл. за оригиналната БАН-ска номеклатура и стенограмата от заседанието на НС, където е "приета". Колкото и тромава и неефективна да е структурата на БАН, там освен "феодални старци" работят и съвсем читави учени. И точно те вършат "черната работа". Не е нужно, вредно е, да се хвърлят камъни по тях.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#28] от "k_":Това не е никаква сападжийска история! Това е единственото разумно решение!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK