Прокуратурата разследва 20 замени на земи

Прокуратурата разследва 20 замени на земи

© Цветелина АнгеловаСофийската районна прокуратура разследва 20 замени на земеделски земи, съобщи главният прокурор Борис Велчев. Според публикация във в. "24 часа" от днес Европейската комисия е поискала прокуратурата да провери всички заменки в България и развалянето на 13 конкретни сделки. Районният прокурор на София Александър Налбантов каза за "Дневник", че 13-те замени, за чието разваляне настоява Брюксел за част от 20-те случая, за които се водят разследвания.


Още през април министърът на земеделието Мирослав Найденов изпрати на Борис Велчев сигнал за всички замени, направен от 1998 г. до 2009 г. "Това беше една таблица с 5000 замени без конкретни данни, без изводи за несъответствия в оценките, без заключения за нарушения и престъпления и затова главният прокурор разпореди министерството да направи проверка сделка по сделка", обясни пред "Дневник" Александър Налбантов. Той каза, че след разпореждането на Велчев министър Найденов е издал заповед за създаването на 10 екипа от проверяващи. Те са предали първия си доклад за заменки от периода 2008-2009 г. и от там 36 случая са предадени на прокуратурата.


Налбантов отказа да съобщи кои са 13-те замени, чието разваляне иска Брюксел, тъй като предстоят разпити на длъжностни лица от Министерството на земеделието и на оценители и не иска те да бъдат предупредени и да имат време да съгласуват версиите си. Досъдебните производства се водят за сключване на изгодна сделка. Районният прокурор каза, че ще бъдат назначени експертизи, които да проверят оценките в тези 20 случая, както и ще се разследва дали вещите лица, дали заключение, при сключването на замените не са били в конфликт на интереси.


Само министерството на земеделието може да поиска от съда развалянето на сделките. Пред "24 часа" представители на ведомството са заявили, че щом прокуратурата образува досъдебно производство, веднага ще започнат дела.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK