Две трети от магистрала "Люлин" е построена

Две трети от магистрала "Люлин" е построена

© Анелия НиколоваОт магистрала "Люлин" са построени 13 км, като проблеми с изграждането има с около 7 км от трасето, съобщи Божидар Йотов, председател на управителният съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Ръководството на АПИ направи поредната проверка на място по изграждането на магистралата.


Забавяне има при строителството на тунел 3 на магистралата с 20 дни. Причината е, че турският консорциум "Мапа - Ченгиз" е започнал много късно строителните дейности по съоръжението. Вероятно е да има санкции за инженера на обекта "Луис Бергер - Мот Макдоналд" заради забавянето тунела, каза Йотов. По думите му вече е отправено предупреждение към инженера. "Ако това, което съберем като доклади, е достатъчно, смятам, че трябва да има санкция, която ще определя и ще ви информирам", каза Йотов.


Проблемно и е укрепването на откосите между 8-и и 10-и км, каза Божидар Йотов.
До края на седмицата ще бъде пусната южната дъга на пътен възел "Даскалово", което е уникално съоръжение за България, обеща шефът на АПИ.


Няма да се допусне компромис с качеството на строителството за сметка на усвояването на парите по ИСПА, каза Йотов. Той посочи, че по негова заповед всеки ден на обекта има хора, които контролират качеството.


До края на година трябва да бъдат усвоени 145 млн. евро по изграждането на магистрала "Люлин", иначе се губи част от европейското финансиране по ИСПА, припомни Йотов. Към 1 септември са усвоени над 92 млн. евро, което е 48% от средствата по проекта, показват данните на финансовото министерство.


Съгласно постигнатата договорка между държавата и "Мапа - Ченгиз" "Люлин" трябва да е съществено завършена до края на годината и окончателно готова до 15 май 2011 г. Ако турският консорциум не се справи, повече турска фирма няма да строи в България, зарече се премиерът Бойко Борисов при предишната инспекция на магистралата.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 759 Весело

  Браво! За осем години тройната м@струбация само крадеше и нищо не построи.

  На втори мандат върви работата.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 2. 2 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  Ако турският консорциум не се справи, повече турска фирма няма да строи в България, зарече се премиерът Бойко Борисов при предишната инспекция на магистралата.


  Пожарникарят пак се е изходил... Далеч не адвокатствам на
  Мапа - Ченгиз, но от една компания да се правят изводи за "турското" като цяло е меко казано елементарно.
  За разлика от БГ Турция има сериозна индустрия и произвежда и изнася какво ли не.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 3. 3 Профил на doki4_s
  doki4_s
  Рейтинг: Весело

  Фирмата може и да не е турска, но собствениците.......

 4. 4 Профил на bisserk
  bisserk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "B52":

  Според мен от контекста на изказването му, става ясно че чуждите фирми изпълнители все пак са субект на някакво правителствено лоби.

 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#2] от "B52":

  Изнася предимно боклуци! Добре,че се вдигна стандарта в Китай малко, че да може и тяхния да мръдне!

 6. 6 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  На 3 август 1998 г. правителството на Иван Костов приема проект за финансиране изграждането на магистрала "Люлин", който е включен в инвестиционната програма на правителството до 2001 г.

  Според проекта за проучването и строителството ще са нужни 351 млн.лв., които ще бъдат осигурени от държавния бюджет, фонд "Републиканска пътна мрежа" и заеми от Европейската инвестиционна банка. Според решението на кабинета проектът трябва да приключи до 2005 г. Предвижда се автомагистралата да е с дължина около 15 км и ширина на платното межу 33 м и 35 м и ще минава през селата Дивотино - Мало Бучино - Голямо Бучино - Суходол до Околовръстния път на София. Целта на проекта е пътя да се свърже директно пътен възел Даскалово с транспортни коридори номер 4 и номер 8, както и да се облекчи движението в южната част на София.
  ..............................................................................

  На 21 януари 2003 г. министърът на финансите Милен Велчев и ръководителят на делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас подписват меморандуми по предприсъединителната програма ИСПА на ЕС за 240 милиона евро. Общата стойност на финансовия меморандум за автомагистрала Люлин е 148,45 млн. евро, от които 111,338 млн. евро /75 процента/ безвъзмездни средства по програма ИСПА и 37,112 млн. евро /25 процента/ от българска страна.
  .........................................................

  28 януари 2010 г. - Десетдневен срок, считано от 20 януари 2010 г., е даден на международна надзорна компания, за да направи анализ на отправените от фирмата изпълнител на автомагистрала "Люлин" искания и за допълнително заплащане, съобщава министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. В анализа ще бъде включена информация за причините, довели до забавянето на строителството на обекта. Такъв анализ ще бъде направен и от Инспектората на Агенция "Пътна инфраструктура. В срок от три седмици, считано също от 20 януари 2010 г. и след изготвяне на анализа, графикът, който "Мапа Дженгиз" представи в Агенция "Пътна инфраструктура", ще бъде подписан. Той ще бъде обвързан с анекс към договора, в който ще бъдат фиксирани окончателните срокове за завършване на строителството на автомагистрала "Люлин" и необходимия бюджет, допълни министър Плевнелиев.
  ...........................................................................

  На 25 март 2010 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев съобщава, че е постигнато разбирателство в споразумението с турския изпълнител на магистрала "Люлин" Мапа Дженгиз да бъде фиксирана цената на обекта на 185 млн. евро. Параметрите, заложени в проектоспоразумението, са изпратени за съгласуване в ЕК, за да бъдат евентуално приети от Брюксел като обективни разходи. В противен случай строителството ще трябва да бъде довършено със собствени финанси, а ако до 2012 година магистралата не е готова, ще се наложи да връщат средства на Брюксел.
  / Из историята на магистралата/

  Оскъпяване на проекта - над 40% досега

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  До коментар [#5] от "nqma zna4ka koi":

  Робуване на стереотипи...
  Или си неинформиран или предубеден; и в двата случая не мога да помогна, понеже не ми е и работа.

  Българите разбира се сме много по-по матрЯл... Преди година нейде един 6офиор на такси в Бр*ксел ми обясни (говорехме си за избори, гласуване, ЕС и какво ли не) без да подозира колко би могъл да ме засегне (ако бях "горд" и...) как 80% от проститутките били българки.
  Е това изнасяме ние...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#6] от "mi6osp":

  за 12-13 години оскъпяване 40% е съвсем прилично, това е дори под инфлацията за целия период. Но същественото е кога и на каква цена ще се завърши този направо исторически проект.

 9. 9 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#7] от "B52":

  Хайде предавам се! Няма да споря за високотехнологична Турция заливаща пазарите с хай-тек продукция

 10. 10 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ма нали СЕРгея открива нещо от тази магистрала.Даже и пътна маркировка имаше, ама след откриването положиха асфалт върху маркировката..
  Чувам онзи ден той се гласял да реже лентата пак,ама на цялата магистрала...

 11. 11 Профил на Manager
  Manager
  Рейтинг: 218 Неутрално

  до "няма значка кой" коментар 5. Ти си от тези които като говорят не приказват. % 70 от най - качествените дрехи в ЕС(включително и България) са произведени в Турция. Далеч си от икономическите реалности в света. Както сме тръгнали на държавно ниво да се репчим на света (Русия , Турция и.т.н.) в скоро време ще станем по бедни и от Уганда (Албанците вече имат по висок стандарт от нас). Хайде разбирам тези там горе си нямат понятие от това (240 гамени) ама поне от народа може да извират по-умни коментари ......

 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  До коментар [#9] от "nqma zna4ka koi":
  Ето примерно четиво за тези които искат да.... има и доста други

  Turkish Aerospace Industries, Inc. (TAI) is the center of technology in design, development, manufacturing, integration of aerospace systems, modernization and after sales support in Turkey.
  TAI’s experience includes the co-production of F-16 Fighting Falcon jets, CN-235 light transport/maritime patrol/surveillance aircraft, SF-260trainers, Cougar AS-532 search and rescue (SAR), combat search and rescue (CSAR) and utility helicopters as well as the design and development of Unmanned aerial vehicles (UAVs), target drones and agricultural aircraft.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Ще повярвам чак когато я пуснат.
  Турската фирма не работи за интереса на българите.

  Вяра. Надежда. Любов.
 14. 14 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 868 Любопитно

  Магистрала Тракия е емблема на некадърността на тройната коалиция! От 25 милиона съфинансиране сега страната ни ще трябва да плати почти 80... Това се постига естествено с много некадърност, малоумни договорни отношения и пълно безхаберие - качества, които изобилстваха при управлението на тройната коалиция!
  Дано хората скоро не забравят за какви некдърни боклуци става въпрос!

 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  До коментар [#14] от "nqma zna4ka koi":

  Напълно съгласен!
  Един + и от мен...

  Но каква е връзката с Турция & боклуци &.. все ми убягва...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "B52":

  абе ти малоумен ли си бе? нали тия турчалаци ги довлече Доган да строят тука и неслучайно са известни като Лапа мангиз - чеп за зеле не става от тях. Ако Доган е взел 1.5 млн. от Цанков камък, само си представи колко е отмъкнал от тези близо 200 млн. евро за Люлин

  low riders team
 17. 17 Профил на pioneer
  pioneer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Търга за Люлин обявена за 178 млн евро бе спечелена от турците за около 118 млн евро, парзбира се по малоумните критерии на крадливата тройна коалиция. И какво се получи - те вдигнаха цената НАД тръжната с около 60%!!! и то само до тук.
  Нека хрантутиме по-умните чужденци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK