Изложба в София отбелязва 30 години от полската "Солидарност"

Изложба в София отбелязва 30 години от полската "Солидарност"

© Цветелина АнгеловаДокументална изложба по повод 30 години от създаването на полската профсъюзна организация "Солидарност" представя Полския институт в София.


Експозицията под надслов "10 години, 10 месеца, 10 седмици, 10 дни" ще бъде отворена за посетители за пръв път тази вечер от 18 часа в сградата на института на ул. "Веслец" 12. Галерията от снимки и документи е подготвена от Европейския център за солидарност в Гданск и ще бъде отворена до 8 октомври.


Изложбата е вдъхновена от отбелязването на 30-годишнината от августовските събития през 1980 г. в Полша, когато избухва стачката в Гданската корабостроителница "В. И. Ленин". Тогава се създава и профсъюзната организация "Солидарност".
Именно полската "Солидарност" прави първия пробив през Желязната завеса. Предизвиканият по този начин "ефект на доминото" се оказва неудържим и комунистическият строй пада.


Мото на изложбата - "10 години, 10 месеца, 10 седмици, 10 дни" - е знаково за изложбата. На седмия ден от така наречената "нежна революция" английският историк Тимъти Гартън Аш казва на чешкия политик Вацлав Хавел  - "В Полша падането на комунизма продължи 10 години, в Унгария - 10 месеца, в ГДР - 10 седмици, може би в Чехословакия ще отнеме 10 дни?".


С тези думи той визира своеобразния "Ефект на доминото", очертал се в процеса на освобождаване на държавите от Централна и Източна Европа и рухването на режимите в тях.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK