Прокуратурата разследва 20 замени на земи

От Брюксел отрекоха да са започвали наказателна процедура срещу България

Борис Велчев

© Дневник

Борис ВелчевСофийската районна прокуратура разследва 20 замени на земи, съобщи главният прокурор Борис Велчев. Повод за изказването му беше публикация във в. "24 часа", според която Европейската комисия е започнала две процедури срещу България - за замените на гори и земи, настоява 13 сделки да бъдат развалени и прокуратурата да провери всички договори от 1998 г. до 2009 г.


"Европейската комисия не е започвала наказателни процедури срещу България във връзка със замените на земи и гори", обясниха пред "Дневник" от кабинета на говорителя по въпросите на конкуренцията Амелия Торес. Дирекция "Конкуренция" отрича да е водила кореспонденция с българската прокуратура по тези случаи.


"Информацията, че комисията е поискала проверка на всички заменки, развалянето на някои от тях и налагането на потенциални санкции, не е вярна", заяви Катаржина Жено де Муси, експерт в дирекцията.
Евроекспертите по конкуренция са поискали от министерството на земеделието информация за характера на сделките, за метода на изчисляване на цените и за това дали има административни указания за извършването им. Въпреки продължаващите разговори със София ЕК е далече от окончателно становище за това дали при заменките има нерегламентирана държавна помощ.
Районният прокурор на София Александър Налбантов обясни пред "Дневник", че знае, че Брюксел се интересува от 13 замени, но не е получавал писмо с искане за развалянето им. За всички тях вече се води разследване, каза той. Налбантов отказа да съобщи кои са 13-те замени, тъй като предстоят разпити на длъжностни лица от министерството на земеделието и на оценители и не иска те да бъдат предупредени и да съгласуват версиите си.


"Досъдебните производства се водят за сключване на неизгодна сделка", каза прокурорът. Той обясни, че за всеки от случаите ще бъдат назначени експертизи, които да проверят оценките и дали вещите лица са били в конфликт на интереси. Първите сигнали до Брюксел бяха изпратени от коалицията "За да остане природа в България" през лятото на 2008 г.


Повод за това бяха сделките с държавни горски терени по морето и в планинските курорти, за които агенцията по горите отказваше да съобщи кой ги е заменил. От публикации в пресата стана ясно, че това са Красимир Гергов, Христо Ковачки, Тодор Батков, фирми, свързани с Васил Божков, Гриша Ганчев и други. 


Активизирането на кабинета "Борисов" по заменките започна в началото на годината, след като ЕК обяви, че до март България трябва да обяви позицията си за това дали те са държавна помощ. Санкцията за нерегламентирана такава би била поне 55 млн. евро и затова правителството зае позицията, че замените са престъпление, а не помощ.


Месец по-късно министърът на земеделието Мирослав Найденов изпрати на главния прокурор сигнал за всички замени от 1998 г. до 2009 г. "Това беше таблица с 5000 сделки без конкретни данни, без изводи за несъответствия в оценките, без заключения за нарушения или престъпления и затова главният прокурор разпореди министерството да направи проверка случай по случай", обясни Налбантов.


Той каза, че след разпореждането на Велчев са сформирани 10 екипа от проверяващи. От първия им доклад за заменките от 2008-2009 г. 36 случая са предадени на прокуратурата. От тях заедно с 13-те "брюкселски" досега са образувани 20-те разследвания.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Весело

  Прокуратурата разследа,
  т. е. нищо не следва!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Интересно защо тия които говориха за кражбите на века и които дърпат конците на прокуратурата в момента са се скрили като мишки!?

 3. 3 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Весело

  А Батков в този списък ли е?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 4. 4 Профил на picha_ot_maroko
  picha_ot_maroko
  Рейтинг: Неутрално

  тоя педеруга като го видя , и знам ,че КОМИНТЕРНА ЩЕ СЪЩЕСТВУВА ВО ВЕК И ВЕКОВ --НУЖНИ СА МУ САМО НАЦ. ПРЕДАТЕЛИ --А ПЪК ТЕ , куманягите-шмекери , друго и не умеят !!

 5. 5 Профил на borkata_toshkov
  borkata_toshkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-голямата кражба в цялата история на България я направи оня от Разград Иво Прокопиев

  "Супер Перелик" взе още 8000 дка гора от държавата

  За проекта досега са отишли над 10 000 дка от Държавния горски фонд.


  Най-мащабната замяна на гори за последните години вече е факт. С подписа на шефа на Държавната агенция по горите Стефан Юруков от 28 май община Смолян получи 8000 дка държавна гора, която ще апортира в курорта "Супер Перелик". Огромният масив е разположен в Смолян, Пампорово и Мугла, а за да го получи, общината дава общо 10 000 дка разпокъсани терени на територията на лесничействата "Смолян", "Широка лъка", "Пампорово" и "Смилян". Преди дни Юруков загатна за предстоящата сделка и уточни, че общината ще апортира взетия от държавата лес в дружеството, което изгражда проекта "Супер Перелик". Той цели да свърже Пампорово и Мечи чал с нов ски център. От община Смолян вчера съобщиха, че с получените сега гори ще придобият 25%+1 акции. Основните акционери са бизнесменът Кирил Асенов и регистрираната в Кипър фирма "БК проджект". Асенов е собственик на фирмата "Уинтер спорт", преобразувана по-късно на Спортно-туристически център "Перелик". Както "Сега" писа м.г. ,"БК проджект" се управлява от Людмил Карауланов, а самата фирма е регистрирана на адреса на редакциите на вестниците "Капитал" и "Дневник" - ул. "Иван Вазов" 16 в София. Финансови партньори на "Перелик" са "Булброкърс" и "Алфа Финанс Холдинг", собственост на издателя на двата вестника Иво Прокопиев, и американският фонд "Грамърси файненшъл сървис". Това не е първата горска заменка за този проект. Подобна сделка направи през миналата година и Кирил Асенов. След като получи сертификат за инвеститор първи клас, на 26 юли 2006 г. "Перелик" получи с подписа на бившия аграрен министър Нихат Кабил 2401 дка гори в Смолян и Пампорово срещу терени в различни краища на страната - Троян, Габрово, Плачковци, "Русалка". До 2007 г. "Спортно-туристически център Перелик" получи и 2123 дка ниви в Смолянско отново чрез заменки, като в замяна даде на държавата свои 27 ниви с почти същата площ. Част от тази замяна е осъществена през юли 2005 г. от Асенов чрез фирмата му "Уинтер спорт". УДАРНИЦИ За по-малко от месец Държавната агенция по горите, поверена на БСП преди няколко месеца, надмина всички досегашни рекорди по замени на гори, които се смятат за най-непазарния метод за уедряване на държавния горски фонд. Ведомството даде на частници над 12 000 дка държавни гори, при положение че предишното ръководство от ДПС за 3 години раздаде по този начин 8000 дка.

 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Защото са долни педалчета и лъжци, а да лъжеш е по-долно и от това да си педал!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "borkata_toshkov":Не е само тази кражба. Крупните бизнесемени в периода 2003-2009 г. чрез замени изпо-изкупиха земята по черноморието.С най-голям участък земя се е "отчел" Г.Ганчев - според различни източници 600-700 дка земя.Следва Н.Банев с около 120 дка,по-нататък Т.Батков, бок-лучиите от "Титан", депутатът от ГЕРБ и зам.шеф на Земедел-ската комисия Емил Димитров - Емо Ротманса. Във вътрешност-та на страната пък се е ширила замяната пущинаци за масивна гора.Освен случаят,който цитирате, с големи покупки на гора се "отличава" Ковачки. Посоченият Е.Димитров посредством фирмата на майка си и тази на чичо си е горд съсобственик на 700 дка, според други - 900 дка гора в Етрополско - участъка Етрополе- Ямна .Част от получената гора заменя с такива в Бот-евградско,Мездренско,Ттевенско.Човекът е решил да създава лов ни стопанства в тези райони и оттам датира връзката му с президента - Г.Първанов често ловува със Стоичков и Златев в посочения район. Запален авджия е и Димитров.
  Та така се правят заменки - купуваш пущинак, хващаш здрав гръб, сменяш пущинака с перспективни участъци по брега на морето. Или : купуваш пущинак с храсти, ловуваш с когото трябва, хващаш връзки с ЦУГ, сменяш пущинака с масивна гора. Обработваш дърветата и ги продаваш в Гърция или обменяш участъци с такива,перспективни за туризъм и лов.Във всички случаи ставаш милионер, ако не - мултимилионер.

 8. 8 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Прокуратурата разследва 20 замени на земи"

  И разследва, разследва....

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 9. 9 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 638 Гневно

  До коментар [#4] от "picha_ot_maroko":

  Абсолютно ВИ подкрепям..

  Докато този небръснат мошеник не увисне с главата надолу (като Дучето) Коминтерна ще броди по света..

  поздрави

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK