Пенсионната реформа - крачка назад

Управителят на НОИ се върна към точковата система

Пенсионната реформа - крачка назад

© Дневник
Синдикатите: Промяната ще е по-безболезнена

Осигурителната реформа отново пое в неизвестна посока, след като управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева предложи да се промени точковата система, по която сега се изчислява кога човек може да се пенсионира. Идеята й е противоположна на обсъждания досега модел и драстично олекотява ефекта от промените.


Това стана цяла година след началото на дебатите и седмица след като социалната комисия в парламента прие на първо четене необходимите законодателни поправки. Освен това ГЕРБ ще удължи максимално срока между първо и второ четене на законопроекта, а междувременно беше създадена и поредната работна група, която да бистри текстовете.
Смяната на курса стана на среща между Митрева, министъра на труда Тотю Младенов, ръководството на синдиката "Подкрепа" и депутати от ГЕРБ. След разговора Митрева отказа всякакви коментари. Младенов също не даде яснота по въпроса. Това наложи новата идея да бъде съобщена и разтълкувана от синдикатите.


Според експерта от "Подкрепа" Мика Зайкова предложението е досега обсъжданият план за плавно увеличаване на осигурителния стаж с по една година до 2013 г. да бъде заменен с увеличаване на изискването за точки. В момента мъжете се пенсионират при 100 точки - 63  навършени години плюс 37 години стаж. За жените изискването е 94 точки - 60 години възраст и 34 години стаж.


"Идеята е през 2011 г. необходимите точки да се увеличат с една. Това означава, че човек дори да е безработен, само с навършването на още една година може да си набере необходимата му точка. Това е много по-безболезнено, отколкото да гони една година повече стаж", обясни Зайкова. Тя добави, че предложението е за всички категории работници.


Според зам.-председателя на "Подкрепа" Димитър Манолов обаче идеята на Митрева е засягала само работещите първа и втора категория, където съпротивата срещу увеличаването на пенсионната възраст с 3 години беше най-силна. "Една година работа ще носи две точки, а една година живот - една, т.е. дори да е безработен, човек ще продължи да трупа права само от нарастването на възрастта", е разбрал Манолов.


"НОИ предлага промяна в точковата система, защото това е среден вариант между увеличаването на пенсионната възраст и осигурителния стаж. Това беше сурово подхвърлена идея, за да може да се правят задълбочени коментари", добави той. Дали "Подкрепа" ще подкрепи предложението зависело от оценката на работещите тежки професии.


Според Мика Зайкова поредната промяна ще направи реформата по-безболезнена: "Управляващите започнаха да разбират, че предложенията им са доста непопулярни и хората няма да ги приемат."
Икономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов възрази срещу идеята на Митрева. "Това е поредният опит на ГЕРБ и вълкът да е сит, и агнето цяло.


Предложението е омекотяване на досега предлаганите промени и ще реши проблемите само на хората в предпенсионна възраст. Няма как да искаш да правиш радикална промяна с положителен фискален ефект и да няма недоволни.


Грешката на управляващите е, че се съсредоточават върху недоволството на няколко десетки хиляди хора на 62 години, които заплашват с протести, а не върху тези между 20 и 40 години. Според мен промените трябваше да започнат от ограничаването на възможността за ранно пенсиониране на военни, полицаи и миньори", коментира Богданов пред "Дневник".


Бившият министър на труда и участник в съвета за пенсионната реформа Иван Нейков каза, че предложението трябва да се подкрепи само ако доведе до финансово стабилизиране на системата. Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова, която участва във вчерашните разговори със синдикатите, обясни, че колегите й искат да видят разчети за ефекта от промяната и тогава ще решат дали да подкрепят предложението на Митрева.


Другият синдикат - КНСБ, се разграничава от "Подкрепа" и продължава с протестите срещу варианта за промени на правителството.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Любопитно

  С тия хора няма да стане, ама опитайте още веднъж!
  А тая женица ми изглежда, говори и действа като от Работническо дело от 1973 година. Погледнете внимателно снимката и ми кажете дали тази жена е реформатор.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 2. 2 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 567 Неутрално
 3. 3 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3397 Весело

  По-важното е, че въпросната Митрева си взе десетките хиляди "компенсации" за неползван отпуск, поставена е на това място, за да бъде бек-вокал на премиера, както и всички останали висши чиновници - при тях винаги са в действие т. нар. "закони на шефа" от мърфологията : 1. Шефът винаги има право; 2. Влизаш при шефа със собствено мнение - излизаш с мнението на шефа. Сменете същ. име "шефа" с "премиера". Последното правило е, че шефът е шеф, дори когато е по бански; дали е естетична картинката Б. Б. по бански?

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 4. 4 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Костов вдигна пенсионната възраст от 60 но 63 години за мъжете и от 55 на 58 години за жените. Следващите правителства имаха с около 400 х. пенсионера по-малко. Ако т.н. цар и комунета бяха направили нещо в тази насока, сега пенсионерите щяха да получават по-високи пенсии (по-малко пенсионери - по-високи пенсии). Ама комунетата ги беше страх да не загубят изборите (реформите са непопулярни, но необходими) и затова ги загубиха катастрофално.
  Резултатът е мизерни пенсии - огромен брой пенсионери. Така очевидно не може да продължава, ама и батбойко го е страх да не загуби изборите. Предполагам, че ще ги изгуби и то с много.
  България има нужда от политици- реформатори, които не ги е страх да правят реформи. Батбойко не е от тях.

 5. 5 Профил на Joe
  Joe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На първо време ще пострадат военни и полицай .Които се пенсионирал от тях добре, останалите или ще загубят право или ще вземат по ниски пенсии.

  Joe
 6. 6 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Гневно

  Абе винаги съм се чудел защо ПО ДЯВОЛИТЕ замесвате "Костов" във статии, които нямат нищо общо с него. Да не ви е облъчил този циганин-хитрец? Наистина ви казвам: направо от страни изглежда, че пишещите "Костов" наистина не сте нормални! Костов та Костов!

  Това е като учиническата любов ви зареже, вие след това не се жените, защото още чувствате че ви обича. Разликата е че тя (ученическата любов) има 3 деца и ви е забравила, а вие сте все така сами! И така цял живот! Стига с тоя Костов. Той имаше своя шанс, провали се. Писна ми от КОСТОВ! Глупави ли сте, ненормални ли сте, не мога да ви разбера.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 7. 7 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  От тази госпожа чух ,че живея в "Бъргария ". Нормалните хора засичат на " р" , а тая на "л". Но добре пее в хора на ББ. Последният още не може да прежали последното увеличение на пенсиите от правителството на Станишев. Мисълта за това го кара да се пени.

 8. 8 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  "...да започнат от ограничаването на възможността за ранно пенсиониране на военни, полицаи и миньори..." е, май единственото изречение със здрав смисъл в цялата работа.

  MAD in BG
 9. 9 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 860 Любопитно

  Не зная защо, тези текущи промени в Кодекса за социално осигуряване се наричат "пенсионна реформа". Те няма да реформират една система, която работи по сбъркана схема - разходо-покривна. Истинската пенсионна реформа трябва да бъде насочена към увеличаване на размера на вноските в УПФ, и увеличаване на средствата, които управлява Сребърния фонд.

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не може да се говори изобщо за каквато и да е реформа без първото и единствено необходимо условие - въвеждане на ИНДИВИДУАЛНИ ОНАСЛЕДЯЕМИ ПЕНСИОННИ ПАРТИДИ и раделяне на осигуряването на социално и пенсионно.
  Всички лаладжийски тъпотии които не изхождат от горното са само прах в очите на хората, които не искат да плащат високи пенсии на катаджии и полицаи и военни, докато сами се чудят как да добутат до пенсия

  The biggest risk in life is not taking one.
 11. 11 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Вълшебник в грешка си.От 10 год. винаги Костов е виновен.Тоя път той ще е на власт

 12. 12 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wizard":

  Прав си. Тази не е за там. 18 години е била главен актюер на НОИ. А едно нейно изказване през месец април тази година натовари бюджета на НОИ за 2011г. с около 280 мил. лева, което най вероятно ще се появи като дефицит и заедно с текущия такъв ще трябва да бъде покриван от бюджета.

 13. 13 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Две реформи- във висшето образование и пенсионната за един ден дадоха новина:
  "И реформата във висшето образование се отлага"
  "Пенсионната реформа - крачка назад"
  До месец-два следва подобно заглавие за здравната. И за всяка друга.

  За реформи трябват реформатори.Умни, знаещи, смели.

  Тия гербавите реформатори са реформатори про форма.
  Тъпи, необразовани, страхливи.

  Впрочем, това, че са страхливи е само плюс за България, защото глупавата смелост е особено опасна.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 14. 14 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 458 Весело

  Нали има една система за заплащане за свършена работа.
  Явно трябва да им спрат заплатите и като представят концепция тогава да им платят.
  Така може да се мотаят още две години и после - избори... И нови експериментатори

 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Министрите на това правителство са като екипажа на ‘Летящия Холандец’, а такъв моряците наричат всеки претърпял бедствие кораб, който плава без екипаж. А когато все пак се появат на борда появата им вещае зла участ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 16. 16 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 860 Любопитно  п.п. В проектобюджета за 2010г. беше записано, че вноската в УПФ ще стане 6%. Поради една такава обща неграмотност това не беше прието и остана 5%. А от създаването на пенсионните дружества досега вноската трябваше вече да бъде около 14-16% за да може безболезнено да се премине към другата система. Пенсионната реформа беше перфектно замислена и въведена от хората извадили България от Жан виденовото блато, но впоследстие поради популизъм тази раформа зацикли. Сега имаме няколко изгубени години, които ще струват доста пари.

  Мнението ми не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

 17. 17 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Гневно

  Шибаняци отгоре до долу! В белте страни на Европа, от татък границата на бозата всеки гражданин има право на пенсия по старост над 65 години, дори никога да не се е осигурявал. При това тази мизерна пенсия е от порядъка на 800-1000 евро! За работещите осигуряването е задължително изискване (фонда е по избор), но за всеки месец, дори ден трудов стаж ти се начисляват суми над минималната пенсия, независимо колко време ти е трудовия стаж. А нас, които поради идиотиите на прехода останахме с години без работа, да се скитаме немили-недраги по цял свят зяа да преживеем просто ни ОГРАБВАТ прослужените години от Тошово време (средно около 20 тина) през които задължително ни удържаха осигуровките. Шибаняцииии! Много добре знаете, че никога няма да доживеем до 90 години за да видим някой "хаир" 100-120 лева за парите, които честно сме си дали на тая хайдушка държава! Шибани хайдуциииии, товая вашето се казва ГЕНОЦИИИИИД!

 18. 18 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Костов беше единственият държавник след рухването на комунизма и 45-годишния провал на комунетата.

 19. 19 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Да въведат 300 дни/годишно отпуска на държавните служители, сега 40-60+ са им малко.

  И пак да правят реформи.

 20. 20 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Стана ясно,че и на синдикалистите не им е ясно какво точно е предложението,дали е за всички или само за 1 и 2 категория.За голямо съжаление,предложението не може да доведе до финансово стабилизиране на системата.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/09/blog-post_3880.html

 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Е стига де - казано е - който сбърка го сменяме.
  Тука имаме сбъркали.

 22. 22 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 513 Разстроено

  Тия наште управници наистина нямат идея какво да правят! Ако имаха до сега щяха да са тръгнали нанякъде. Дори в грешната посока да е! А пък те: това ще правим-а не няма, друго ще правим- и него няма. Може би някога някой ще успее да изброи колко пъти са се отрекли от намеренията си? И времето си върви-а реформа никаква....

 23. 23 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#22] от "gigow":

  Да, ама времето за тях върви с 2000 лв на месец, а за много от работещите - за по 400-500 лв на месец.

  И резултатите от работата на първите често са мъгляви, а обикновените хора работят в транспорта, в услугите, в производство и техните резултати са налице.

 24. 24 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Някой умишлено кара пенсионната система да буксува, отново и отново - и къде тогава отиват средствата другарки и другари, като всичко е умишлен хаос, има ли нещо реално срещу тези отчисления и класификатори?!?!?!?!?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 25. 25 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  При едни избори Гербаджиите ще бъдат издухани от власта като с прахосмукачка.Пенсионерит които живеят с мизерните 150- 200 лв подложени на унижение и гавра са гаранцията за това.Боко скоро ще усети гневът на мравките.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 26. 26 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен":

  абсолютно съм съгласен. Осигуряването (от всякакъв вид) трябва да е ИНДИВИДУАЛНО.

  В момента, човек просто няма никакъв интерес да се осигурява - внасяш в общ казан много (ако взимаш висока заплата) и като се пенсионираш - получаваш каквото там има в общия казан. Кой какво дърпа от него - не се знае. Колко си внесъл - почти няма значение. Като добавим, че средната продължителност на живота при мъжете е 1-2 години над възрастта за пенсиониране, за чий да се осигурявам изобщо? По-добре да заделям по 50-100 лв. от всяка заплата.

  Същото е и със здравното осигуряване - плащаш неясно за какво, и ако не дай си Боже имаш проблем - отиваш в частна клиника и пак плащаш.

  Трябва ясно да се разбере, че принципа на общия казан е напълно погрешен. Просто не работи, и всякаква осигурителна система базирана на него няма да работи.

 27. 27 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 490 Весело

  Тази на снимката наистина изглежда като деформатор отколкото като реформатор

 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ментор":

  Именно! Солидарното социално осигуряване е нещо много хубаво но работи само в ситуация на икономически ръст и естествен прираст и то положителен.
  Но това е социално осигуряване. Т.е. такива които са социало слаби.
  А пенсионното осигуряване е ти да си заделяш пари когато работиш и да си ги харчиш когато се пенсионираш. И без селски номера да плащаш цялживот по незнайно какво 21.5% а те накрая каот се гътнеш да казват на децата ти - "татко ви го издуха".
  Защото накрая се стига до сегашната ситуация - НОИ го духа и то мощно под вода. И продължава да духа въздух и да гълта водица.

  The biggest risk in life is not taking one.
 29. 29 Профил на victorio
  victorio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Uprsport":

  Подкрепям те - необходима е истинска реформа. Това, което правят сега е замазване.

 30. 30 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  кнсб опъна една палатка до БНБ и бойко се схвана от страх. тези 'реформатори' няма ли най-сетне да направят нещо до край. стига са хранили народа с думи, време е за действия. стига празни приказки, гръмнаха ми ушите да ги гледам по тв-то. слави трифонов, бойко и ферхундето. за това ли ги пратихме да управляват, за да плямпат ли. не, разбира се. ето защо да се захващат за работа и по-малко празни приказки.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 31. 31 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Тая горе на снимката не е ли в пенсионна възраст?
  Аман от работещи пенсионери в държавната администрация!

 32. 32 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 578 Любопитно

  25 години осигурителен стаж и имаш право на пенсия, а пенсиониране и получаване на пенсия от 60/63 години на горе.Всяка година над 25 носи увеличение размера на пенсията.Точковата система носи привилегии на малко образованите хора които почват трудов стаж на 16-18 годишна възраст и на 60 години имат по 42-44 години осигурителен стаж.Така се поощрява неграмотността, тоест СОЦ.-а! Образован човек с висше образование и 2 г. казарма няма шанс при СОЦ. системата на Митрева- това е и целта явно! Един образован човек завършил техникум на 19 г. + висше обр. 5г + 2г. казарма става на 26 години с 0 г. осигурителен стаж, а неграмотника вече има 10/8 г. осиг.стаж. Ямно министъра, синдиката, и НОИ са комуняги защищаващи неграмотната работническо-селска класа.Висшист няма шанс да се пенсионира на 60/63 години понеже 40 г. стаж може да има и то при непрекъснат трудов стаж най рано на 61 г. при жени НЕ РАЖДАЛИ и НЕ ГЛЕДАЛИ ДЕЦА и 66 години при мъже.
  ПЕНСИОННАТА ТОЧКОВА СИСТЕМА ПООЩРЯВА НЕГРАМОТНОСТТА и НИСКО КВАЛИФИЦИРАНИЯТ ТРУД тоест поощрява СОЦИАЛИЗМА.!

  Да защитим животнитe !
 33. 33 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 465 Неутрално

  добрутро! какви рИформи, какви пьет лье'а! със стари курви нов бърдак не се прави.

  тая бабишкера ако е можела да промени нещо в НОИ, досега да го е променила. явно никой не помни какво каза бабетката веднага след избирането си за вожд на НОИ през март 2010: "Сегашният пенсионен модел няма алтернатива".

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 34. 34 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 578 Разстроено

  До коментар [#32] от "AFONIA":
  ПЕНСИОННАТА ТОЧКОВА СИСТЕМА ПООЩРЯВА НЕГРАМОТНОСТТА и НИСКО КВАЛИФИЦИРАНИЯТ ТРУД тоест поощрява СОЦИАЛИЗМА.!

  Да защитим животнитe !
 35. 35 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#32] от "AFONIA":
  ПЕНСИОННАТА ТОЧКОВА СИСТЕМА ПООЩРЯВА НЕГРАМОТНОСТТА и НИСКО КВАЛИФИЦИРАНИЯТ ТРУД тоест поощрява СОЦИАЛИЗМА.! "

  Остава да си спомним кой я въведе точковата система.

  Имат думата зомбитата на костов.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 36. 36 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#35] от ".dru":
  Абе лайнар! Единствен Костов не се уплаши да прави реформи. И благодарение на това, пенсионерите все още получават пенсии!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 37. 37 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 959 Весело

  Както и друг път съм казвал: ГЕРб са идиоти ! Лошото е, че лявата "алтернатива" е направо опасна. С това иди ми - доиди ми няма как да се случи каквото и да било. Ако ще правят реформа да я правят, това в момента е пълна глупост. На синдикатите каквото и да им предложиш, ако не е тяхното те не са съгласни. А пък те едни синдикати - жална им майка на работещите, дето ги издържат.

  agent
 38. 38 Профил на jordan59
  jordan59
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Срещу тази госпожа има заведено дело и такива хора решават съдбите ни! Имаш години- нямаш стаж, имаш стаж- нямаш години, имаш стаж- нямаш точки и т.н. все нещо няма да стига. Че на държавата не и трябват пенсионери всички го разбраха, но като ще мрем по работните си места, поне да не не вземат парите за осигуровки!

  Благодарността не е човешко качество а кучешко но неблагодарният човек е по лош и от бясно куче
 39. 39 Профил на news_expert
  news_expert
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#6] от "Wizard":

  Глупави ли сте, ненормални ли сте, не мога да ви разбера.
  ……………………………………………………………………………….

  Ако „мат”рялът” не беше глупав и ненормален , едва ли Боко би бил министър-председател !
  А ГЕРБ се насяваше точно на това , за да спечели изборите ЛЪГАХА като ЗА СВЕТОВНО , а глупавите и ненормалните се вързаха на лъжите им …


  До коментар [#8] от "Huku":

  "...да започнат от ограничаването на възможността за ранно пенсиониране на военни, полицаи и миньори..." е, май единственото изречение със здрав смисъл в цялата работа.
  …………………………………………………………………………………………
  ПОЧТИ напълно съм съгласен с тебе, но от тази група бих ИЗКЛЮЧИЛ МИНЬОРИТЕ !
  Несъпоставими величини са от една страна милиционерите и „овенните” и от друга страна миньорите ! Докато първите веят фуражки по цял ден от кафене на кафене , вторите бачкат и то яко и създават продукт !!
  Не мога да не допълня предложението ти по отношение на „ първенците „ от МВР и МО , както и на СЪДИИ,ПРОКУРОРИ ,СЛЕДОВАТЕЛИ и други ПРИВЕЛЕГИРОВАНИ , с това ДА НЕ ИМ СЕ ИЗПЛАЩАТ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ 20 заплати!

  Не мога да не обобщя също, че на ПЪРВО ВРЕМЕ , а е и КРАЙНО ВРЕМЕ управляващите МАЛОУМНИЦИ да осъзнаят , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!
  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани …

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!

  Само една антидепресивна програма е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …


  До коментар [#30] от "voivoda":

  Ами такива ги избрахте , че и на нас ги натресохте. ТЪПОУМНИ , САМОВЛБЮБЕНИ и НЕОРИЕНТИРАНИ КРЕТЕНИ !

  ЕДВА ЛИ ДРУГ , освен " гербер" с болен мозък МОЖЕ ДА НАПРАВИ СЛЕДНОТО ИЗЯВЛЕНИЕ:

  "Всички сте се загрижили дали хората ще могат да се пенсионират, а къде пише, че трябва да се пенсионират", попита експертът от министерството на труда Емил Мирославов.......

  Разбрахте ли сега СЪЩНОСТТА на "рИформата" и морала на ГЕРБ ?

  ТОВА Е ИМЕННО ЦЕЛТА НА ТОВА ИДИОТСКО УПРАВЛЕНИЕ - ДА СИ ТЪПЧАТ ГУШИТЕ С НАШИТЕ ПАРИ ЕЖЕМЕСЕЧНО , но НИКОЙ ДА НЕ ДОЖИВЕЕ ДО ПЕНСИЯ !

  ГЕРБЕРСКА НАГЛОСТ !


  Кой е Емил Мирославов ?

  [email protected]

  http://www.nipa.bg/?page_id=8&person_id=268

  http://www.ekspertis.net/2008/za_nas.php

  Това са само част от данните за този абсолютен идиот!  До коментар [#32] от "AFONIA":

  Висшист няма шанс да се пенсионира на 60/63 години понеже 40 г. стаж може да има и то при непрекъснат трудов стаж най рано на 61 г. при жени НЕ РАЖДАЛИ и НЕ ГЛЕДАЛИ ДЕЦА и 66 години при мъже.
  ………………………………………………………………………………..
  Нещо бъркаш- на жените им зачитат за осигурителен стаж майчинството , а на мъжете - казармата , е които са служили де ...

  Иначе си права - това си е социалистическия принцип „От всеки според способностите , на всеки според нуждите „...

  Това се отнася и за ЗДРАВНАТА и за ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА !...

  Така задоволяваме нуждите на 800 0000 „мургави братя „ на 63 000 милиционери и на 45 000 овенни!...
  Добави към тях и 450 000 от бюджетните , за които БОКО НЕ ВНАСЯ ДЪЛЖИМИТЕ осигуровки и по двете направления и ще разбереш ЗАЩО системата е в колапс !

  ПРОБЛЕМЪТ Е , че социализмът е само ЗА НЯКОИ , а за останалите си е чистия див и варварски капитализъм , граничащ с робовладелството!

  А НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ Е , че РОБИТЕ НЕ СА ГРАБНАЛИ ОЩЕ БРАДВИТЕ …

  Знам, че сме търпелива нация, а също и мазохистична, ама всичко все пак си има предели и граници, а трябва да си абсолютен тапигьоз или пълен дебил че да не съзреш облаците от народно недоволство и да не можеш да усетиш барутния мирис .

  Тъжно е , но тук можеш да "срещнеш" не един Български идиот...
 40. 40 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Чекам да обявят национална стачка. Лошото е, че май нема да има такава... Иначе 3 год. са си близо 10 % увеличение на стажа, тъй че Младенов и Митрева да си духат взаимно....

 41. 41 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 627 Гневно

  Защо вие братя гласувахте за Боко Тиквата

  Затова сега Ще духате супата

  Всичко друго е бля бля

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 42. 42 Профил на Да ама Не
  Да ама Не
  Рейтинг: 402 Любопитно

  По повод на фразата в статията: "...защото това е среден вариант между..."

  Бреееееей, доколкото ми е известно, има "среден пръст", но за "среден вариант" не бях се сещал

  Аз, от своя страна, предлагам сРедното, пардон, исках да кажа сЛедното:

  Ако някой "гушне букета" преди да е навършил пенсионна възраст, роднините му да са длъжни да довнесат всичко, което би внесъл лично, ако си беше жив, а после да им се каже: "Наааааа, ето ви сега един среден... вариант!!!"

  Какво ще си играем на точки, все едно сме на футболен мач

  "Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!" Н. Хайтов
 43. 43 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Времете върви неумолимо бързо. Тези от Форума, които не знаят какво е да си "г-н Никой" ще го разберат по убедителен начин ,когато попрехвърлят 60-те и дойде време за пенсия и какво е да си пенсионер в България. Не ви завиждам!

 44. 44 Профил на juventus_bg
  juventus_bg
  Рейтинг: Неутрално

  Много правилно казва Лъчо Богданов - не може и вълкът сит, и агнето цяло. Ама такива сме си българите - все искаме да извадим само келепира от цялата работа. Сещам се за онзи виц: Наредили всички животни в гората в една редица и им казали - "Сега, красивите вдясно, умните вляво", а жабата се изцепила "А аз какво, да се разчекна ли?"

 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Каквото и да си говорим тук пенсионната система означава вземане от младите и даване на старите.
  Никой не може да измисли такава система дето по-малко ще вземаш от младите и повече да даваш на старите.
  В това се състои левичарското мислене - левичарите вярват, че имат такава вълшебна рецепта. Остава и нормалните хора да го повярват.

  подпис
 46. 46 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Абе стига с тези точки, бе! Раждаш се, учиш и работиш, докато умреш! Почваш работа, ако имаш този късмет, и почваш да броиш точки! Я си загубил някоя точка през годините, я ще гледаш пенсийката през крив макарон. То, бива, бива, изнудване, но това да караш хората да работят до гроб, при положение, че сме на първо място по смъртно в Европа, си е чист геноцид! И с тези пусти точки - добре махнете възрастта и ще си броим години стаж плюс възраст и който има късмет да ги направи 100 или колкото там трябва, да има право да се пенсионирва, независимо от това на колко години е! Има хора, които правят тези точки, но нямат възраст и работят за гушите на висшестоящите още по 6-7 години. Абе тези управляващи са пълни паразити - ако има някой да ми каже каква работа са свършили за една година, освен че забатачиха страната и пълнят дупките в бюджета на наш гръб, евала ще му кажа! Писна ми!

 47. 47 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 1022 Разстроено

  мъжете се пенсионират при 100 точки - 63 навършени години плюс 37 години стаж....................................... На 28 съм, вече имам 11 години трудов стаж излиза, че на 54 години без прекъсване на тр. стаж, излиза, че с новата мярка ако не бачкам до 63 години ше вземем пенсия, или не съм разбрал или поредното малоумие! Настоявам за лични партиди по ДОО и строг конторл, върху инвестирането на средствта от партидата. ЩО требе да откриваме топлата вода, като германиците имат работещ модел (((

  Forza Lazio!!!
 48. 48 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 515 Весело

  това бабе си взе парите за отпуските, а дали може да пуска компютър?

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 49. 49 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Нито едното предложение е реформа, нито другото. Годините, точките... ала бала. Реформа е, да промениш с-мата на осигуряване от солидарно-разпределителна, към индивидуално-капитализираа, но без съмнителни междинни варианти със съмнителен ефект, като трите стълба.
  Сега, един 40-50 годишен, каквито и дебели вноски да прави, след 13-23 години, ще лапа.... Защото и дебелите пенсии през 2022-2032, ще са смешни на фона на тогавашните заплати.

 50. 50 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Весело

  Няма файда да се живее с орлите до 70-80. Яжте, пийте и си носете новите дрехи момчета. 60 стигат. Като сложа катетър, кастанети и тръгна с два бастуна, да ти сера на пенсията - голяма или малка

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#13] от "mi6osp":
  Нищо не смеят да барнат за да не си разтурят високия рейтинг. Той ,пък, им трябва за да избутат и президентския пост и да вземат цялата власт. А на какво имат висок рейтинг, да се чудиш. ББ лафи в стил "Кашпировски" , а глупаците го гледат в устата и лапат мухи.

 52. 52 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#32] от "AFONIA":
  Казармата се брои за трудов стаж.

 53. 53 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#37] от "anu":
  Ами опасна е лявата алтернатива - нали вдигна пенсиите с 80 % за четири години и за Коледа даваше 50, 100 и 150 лева. А Дянков откровено каза, че в следващите години пенсионерите пари да не чакат.

 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#44] от "juventus_bg":
  Такива сме си българите - шибан народ ! Щом ти смяташ , че пенсията е келепир , и ти си от най-шибаните.

 55. 55 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 578 Разстроено

  До коментар [#52] от "ahasver":
  А 5 години висше образование защо не се брои за трудов и осигурителен стаж ? Да не би да мислят, че е било лесно по 60 фундаментални изпита да учиш и да ги издържиш и 2 държавни за капак. Това си е труд къртовски и с нерви.След това те разпределят в някое забутано заводче да го управляваш и да учиш тъпите бачкатори със максимум 7 клас как се работи на машини и се прави норма.Същите бачкатори с три пъти по голяма заплата от твоята и с привилегии за жилище. К,во ти плащат , изцедят те, а после и да си плащаш за пенсия!?

  Да защитим животнитe !
 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Защото няма кой да ти внася вноските. Иначе и моите работници вземаха 4-5 пъти повече от мен , но тогава беше работническо-селска власт, а интелигенцията си беше подозрителна по природа , защото разсъждаваше. Сега е мутренско-чалгаджийска власт , та скоро няма да дойде ред умните да управляват.

 57. 57 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 684 Гневно

  Истината е, че голяма част от сегашните пенсионери не са заработили пенсиите си и затова сметките не излизат. Някой правил ли си е труда да провери върху какви заплати и колко процента осигуровки са им плащани? Аз ще ви кажа:

  До 1970 и някоя са плащани 12 % ОСИГУРОВКИ ВЪРХУ 100-120 ЛЕВА ЗАПЛАТИ !!!!!!!

  И сега тези хора искат да вземат пенсии, като някакъв процент от сегашните заплати. Затова аз плащам общо над 30% за осигуровки и ПАК НЕ СТИГАТ ЗА ТЕХНИТЕ ПЕНСИИ. А за моята? Ми просто няма да има такава. Затова, който може от младите заминава в чужбина, защото тука, освен за себе си трябва да работи и за предишните поколения, а ТОВА Е НЕПОСИЛНО. Затова и които и да са управляващи не могат да минат към капиталова пенсионна система, защото, ако минем на такава, няма от къде да дойдат пари за сегашните пенсионери. Единственото що годе правилно решение беше плавното праминаване към капиталова система, но олигофрените гласуваха за разни открити и прикрити комунисти и те я спряха. И СЕГА НИЕ 20-45 ГОДИШНИТЕ СМЕ ФАКТИЧЕСКИ БЕЗОГЛЕДНО ЕКСПЛОАТИРАНИ ОТ ПО-ВЪЗРАСТНОТО ПОКОЛЕНИЕ. ТЕ ПРОСТО ИЗСМУКАХА ЖИВОТА НИ. Не казвам, че са виновни, но на практика се получава точно така.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 58. 58 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Сегашните пенсионери рИват за пенсии, но какво са внасяли?
  Много производства бяха дотирани. Колкото повече продукция произведеш, толкова повече набутваш държавата. Парадокс. Хем си бачкал(браво, нямаш вина, а заслуга), хем си овътрял другите.
  Аптекар получава премии за изпълнен план. А продава ампула за 6 ст. Колкото повече продаде, толкоз по-голяма загуба. Той вина няма, държавно, планово, социалистическо ценообразуване. Но пенсията му се вдига от вноските за премиите.

 59. 59 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#58] от "napbon":
  Като гледам какво се приватизира и открадна бая нещо са произвели и изработили кандидат пенсионерите . Иначе от къде щеше да има за яхти, джипове, хотели, силиконки, банки, и "ЕЛИТ" да кради ?
  Да дават пенсиите за 25 г. осиг. стаж или -
  http://vbox7.com/play:d2690d20&al=1&vid=2587688

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 60. 60 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всички лица получавали по-голям среден месечен доход от Премиера на РБ и Президента на РБ в течение на повече от 10 години или собствеността им е по-голяма от (37години х размера на заплатата на Премиера) да се освободят от унижението да взимат пенсии. Хи...хи.... хи.....

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#58] от "napbon":
  Някои бяха дотирани, но от други стрижеха толкова ,че покриваха всички прахосници. Горният пише за удръжки от 10-12 %. На мен са ми удържали винаги 35-36% , но сега ги няма. Когато докарвах 1500-2000 щ.д. на месец от работа в чужбина, ми плащаха 500 долара , а ме осигуряваха в родината на минимална заплата.,Освен че от дейността си им докарах няколко милиона долара, но те успешно ги профукаха. И сега са същите авантаджии. Дянков спи в резиденция. Едва ли плаща наем и издръжки, взема 2000 лв заплата и говори , че за пенсионерите в следващите години не се предвижда увеличение. Не трябва да ги чакаме да се накрадат. Едно време ни управляваха съветски зетьове, сега - американски.

 62. 62 Профил на Peni Radulov
  Peni Radulov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Във всяко ваше твърдение има доза истина,но да потърсим заедно изход от положението.По времето на соца.работехме много получавахме малко,защото се вземаше от знаещият и можещият,и се даваше на посредствените работници т.е. на неквалифицираните.Тава беше демаготско равноправие.Съответно и.т.р.нямаха стимул за развитие,затова много наши заводи работеха с остарели руски технологий плюс калпово качество.Нашите велможи си мислеха че са на власт за вечни времена и бездействаха защото има няма за тях ще има.Сега парите от пенсионният фонд са в мутри и олигарси т.е. от народната банка в техните банки.Те си създадоха закони които им закрилят кражбите.Трябва да се приеме закон за връщане на заграбеното до 100000лв. да се докаже,над 100000лв.дирекно в банката.Но как да стане давайте мнения.

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Казват, че Путин повикал Роман Абрамович и му рекъл :
  - Руското правителство високо цени усилията ти за развитието на Чукотка и ти предлага 100 млн долара ! Останалото трябва да го върнеш !
  Това е начинът.

 64. 64 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 578 Весело

  Очевидно и от историята е подходът на ген. Аг.Пиночет ! ВСички крадльовци на стадиона и се обявяват 10 държавни сметки на НБанка България. В срок от 48 часа се превеждат от крадльовците всички откраднати пари и прехвърляне на всичкото движимо и недвижимо имущество което притежават до 9то коляно в полза на държавата България . Който изпълни условията се осъжда на 10 години строг тъмничен затвор без замяна. Който не изпълни условията, пак му се взема всичко до 9то коляно/ всичко се знае - 21 век сме/ и съд и 30 години строг тъмничен затвор за него и до 9то коляно от неговата фамилия притежаващи крадено и не върнато. Който върне всичко, само 10 години строг тъмничен затвор без замяна.Става въпрос за 500 фамилии и 10 000 техни родственици, така че място в затворите има за всички. Дребните крадци по обичайната ускорена процедура и принудителен труд по новите пътища ,В и К и други държавни обекти. Накрая План Маршал 2011 -2020 г. или нещо подобно.

  Да защитим животнитe !
 65. 65 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wizard":


  Тая "женица" на снимките само за "невзети отпуски" е взела над 31 000 лева, а годината дори още не е изтекла

  investments.dir.bg
 66. 66 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Неутрално

  На Тотю да му спрат кокаина, че да мисли човешки. Или да го разкарат в ляво.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 67. 67 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  До коментар [#64] от "AFONIA":
  Събирането на дългове - практики
  http://www.accc.gov.au/content/index.phtml/itemId/7128
  http://en.wikipedia.org/wiki/ACA_International
  Панаир за събирането на дългове - практики
  http://en.wikipedia.org/wiki/FDCPA
  Колекция агенция
  http://en.wikipedia.org/wiki/Collection_agency
  Колекция агенции не бива да се бърка със съдебните назначени съдия-изпълнители.
  Външни агенти
  http://www.bookrags.com/wiki/Collection_agency
  Събиранто е на агенцията обикновено се прилага за граждани на трети страни от агенция, наречена такава, защото тя не е страна по първоначалния договор. Агенцията ще вземе процент от дълг (обикновено между 10-50%), когато е събран дълга успешно. Агенцията ще вземе процент от събраната сума, или такса, която може да варира от 10% до 50% в зависимост от вида на дълга (макар и по-често таксата е 15% до 35%)
  http://www.answers.com/topic/collection-agency#Third_party_agencies

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 68. 68 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  До коментар [#67] от "ДН":
  Външни агенции за събиране на дългове.
  http://www.bookrags.com/wiki/Collection_agency
  Събиранто е на агенцията обикновено се прилага за граждани на трети страни от агенция, наречена такава, защото тя не е страна по първоначалния договор. Агенцията ще вземе процент от дълг (обикновено между 10-50%), когато е събран дълга успешно. Агенцията ще вземе процент от събраната сума, или такса, която може да варира от 10% до 50% в зависимост от вида на дълга (макар и по-често таксата е 15% до 35%)

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK