Сметната палата сезира прокуратурата за нарушения в Агенцията по вписванията

Сметната палата сезира прокуратурата за нарушения в Агенцията по вписванията

© Анелия НиколоваСметната палата е констатирала нарушения при възлагането на обществените поръчки в Агенцията по вписванията, съобщиха от палатата.


В агенцията е извършен одит за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г., а част от доклада по него е изпратена на прокуратурата, уточнява БТА. През този период по сключени договори с изпълнители на обществени поръчки Агенцията по вписванията е изплатила общо 12 195 313,87 лв. без ДДС. Констатирани са много нарушения при възлагането на обществените поръчки, в резултат на което публичните средства са изразходвани неикономично, посочват от Сметната палата.


Нарушенията се състоят в определянето на неясни и необосновано завишени изисквания към участниците. Нарушаван е принципът на равнопоставеност. На формално основание са отстранявани кандидати, за да се стигне до единствен участник в процедурите, който е избиран за изпълнител.
Крайният резултат е сключване на договор по цена, определена без конкуренция и в повечето случаи завишена спрямо прогнозната стойност на поръчката. Агенцията, която е към Министерството на правосъдието, е сключвала договори с различни външни изпълнители за извършването на еднакви или сходни дейности, осъществявани през един и същи период от време, с което е допуснато дублиране на изразходване на публични средства.


В Агенцията по вписванията не са идентифицирани рисковете при отделните етапи на процедурите за възлагане на обществени поръчки и контролните дейности не са действали постоянно и ефективно през целия одитиран период. Създадени са предпоставки за финансова необезпеченост по сключени договори, тъй като е намален размерът на предоставените средства за капиталови вложения спрямо първоначално утвърдените бюджетни средства.


Един от изводите на Сметната палата е, че като мотив системно са използвани недостатъчните капацитет и квалификация на персонала за осъществяването на процедури, свързани с информационните технологии. При част от констатациите има данни за престъпление.


С решение на Сметната палата тези части от одитния доклад са изпратени на прокуратурата. Докладът - в частта му за нарушенията на нормативните актове в областта на обществените поръчки, е изпратен на министъра на финансите и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки. Сметната палата е дала пет препоръки на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията и две препоръки на министъра на правосъдието за отстраняване на слабости и за подобряване на дейността.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Брей, брей...Можело да се задействат контролни механизми. Остава следващите по веригата (прокуратура, инспекторати и т.н.) да свършат работата до край.

  VD
 2. 2 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 479 Весело

  Добра новина!

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 3. 3 Профил на leshii
  leshii
  Рейтинг: Неутрално

  Това е хубаво, лошото е, че подобни доклади касаят винаги дейността на предишния кабинет.

 4. 4 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 835 Гневно

  До коментар [#3] от "leshii":

  да те таковам бе глупак! Прочети статията - 1 януари 2008г. до 31 декември 2009г. Как да проверят 2010 - като не е свършила, а? Кажи ми бе комунист сплескан?

  Да проверят назад до 2000г, но повечето по давност и изпраност, не можеш да ги докажеш.
  Мълчи и не си излизах от дупката...

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 5. 5 Профил на българи юнаци
  българи юнаци
  Рейтинг: 583 Гневно

  Крайно време бе да се започне с това гнездо на оси - Агенцията по вписванията. Да се запитат екс министърката Меглена Тачева, екс зам. министърката Илонка Райчинова, бившата изп. директорка на Агенцията -Даниела Митева и цялата останала кохорта как избраха сградата на Службата по вписванията в София към Агенцията по вписванията? Как решиха, че част от жилищна сграда е най-подходящото място да се съхранява целия архив със собствеността на София. Как решиха, че преустроен ресторант и гаражи в административна част от жилищна сграда е точното място.............!!! Как в разгара на кризата платиха по 2000 евро кв.м за част от сграда в кв. Гео Милев на забележителната улица «Елисавета Багряна» дето с нищо не можеш да стигнеш освен с такси. Гаврата е отвратителна, комисионните вероятно огромни! Крайно време е в тази държава всеки да си плати за алчонстта, безхаберието и гаврата с българите.

 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Не знам какво става с АВ, но в момента е в пъти по зле от преди. Първо държавата изпоглоби сума ти фирми, че не са подали годишните си финансови отчети в срок до 30.06. Но като си подадеш отчета в срок на същата тази държава и трябва 3-4 месеца поне да го обработи. Говоря за документи подадени с електронен подпис, тоест на държавата не и трябва публичност, основата заложена в ТР, а глоби, такси и т.н. Наистина всеки сгазил закона трябва да се наказва, за да си заслужава да си коректен, но презумцията е държавата да е коректна с теб, а при нас тотално в повечето сфери това го няма.

 7. 7 Профил на emopeev
  emopeev
  Рейтинг: 217 Гневно

  Време беше! И друго да проверят - как стана така че изведнъж само адвокати могат да подават с ел.подпис?
  Адвокатско лоби или .....

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  "процедури, свързани с информационните технологии"

  Аз съм от този бранш. Изискванията към кандидатите са безумни, но дори и безумните се подкрепят от чужденци консултанти. Имам усещането, че тази далавера е измислена в западните страни, а нашите ДС наследници първи се ориентираха.
  Най-често връх на безумието е изискване за голям оборот и печалба в предишни години. Оборотите са атестация за търговци, но за разработка на софтуер оборотът е по-скоро загатване да получиш част от оборота.
  Например за да вземеш проект за 1 милион в България трябва преди това да си имал проект за 2 милиона в България.

  подпис
 9. 9 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Агенцията, която е към Министерството на правосъдието, е сключвала договори
  ----------------------------------------------

  Уффф, като чуя за това "правосъдие" и ми настръхва косата... аман от шмекери, дето са облякли роби на благоверни и само пискат, че ние не разбираме как добре си вършат работата

  un buen dia empieza con un solo rayo
 10. 10 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ама ми се ще да видя, че всяко ощетяване на държавата с пари на данъкоплатците се възместява от личните средства разпоредилите се неправилно с предоставените им задължения.

  По друг начин няма да се научат

  un buen dia empieza con un solo rayo
 11. 11 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "emopeev":

  Подаването с ел. подпис не е достъпно само за адвокати, а и за собственици и управители, в зависимост какви актове се обявяват.

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичкото дебили в тая агенция трябва да ги изкарат пред сградата и с един откос - наред.
  Няма друга държавна институция изтъкана от повече безхаберие, лоши и тромави административни процедури и безотговорност от тях.

  The biggest risk in life is not taking one.
 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  А като си представя,че там работят само юристи....

 14. 14 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Кога най-после ще отговарят персонално хора за собствените си умишлени грешки?
  Да започнат да плащат от джоба си за това, че са ощетявали държавата и съответно, нас. Когато това се случи, тогава и тези статии ше са излишни.

 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Аз да си изокам и моята болка:

  В АВ, по-специално имотните регистри, са изработени така, че да са възможни няколко записа за един и същи имот. Това е проблем на самата база от данни. Обикновено един имот има серия от идентификационни номера, като най-отляво е ЕКАТТЕ на селището, след неко е местния номер за район, номерът на имота и после следват разни по-специфични номера. Всеки от тези идентификатори би трябвало да има точно определера дължина и да се отделят един от друг с еднакъв и постоянен разделител - интерва, запетая, точка... Видях имот с разделител точка и запетая, като всичките идентификатори са били записани в едно от полетата - за номер на имот. Разбрах го, използвайки различните критерии за търсене на сайта и просто в това поле ми се появи пълната серия с номерца. Същевременно потърсих и по-общ критерии и получих списък, в който отделянето на един идентификатор от друг беше правено с различни разделители. Всичко това направих с акаунт на приятел (той си влезе, не знам паролата му), аз само щраках по "опциите". Няма да коментирам изпълнението, щото е ясно че четири пети от дивотиите се дължат на заданието - вижда се от пръв поглед. Освен това базата с данни за имотите (имотен регистър) е съвсем отделна работа от изработката на сайта.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#13] от "xmm":
  Стига, не ставай смешен. Работят едни "лелки" дето ги е страх да не ги "ухапе" клавиатурата. Да не говорим за монитора и способноста да ти правят снимка през него.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 17. 17 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#15] от "Музар":
  Точно на Възложителя!
  Но пък тестването е дадено в ръцете на потребителя - а това е по-страшно от Калашник в ръцете на луд! Може да обърка всяка система. Проверено!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "skara":

  Виж, скара, всичкото работа по такива системи включва и сериозен модул "дуракоустойчивост". Не съм програмист, но ми е писнало да опявам на програмисти, че програмата освен да си свърши основната задачка, трябва да осигури и среда за работа без грешки на потребителите! (нека да е с минимални грешки) Има куп неща, които могат да се предвидят. И те просто са известни, знаят се и се наричат "добри производствени практики".

  Освен всичко друго гадно, знам, че у нас програмистите НЕ учат изобщо и въобще подобни неща - нито в ТУ, нито в СУ, нито където и да е било другаде на бг-територията.
  Еле па у Перник

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Допълвам коментар [#18] от "Музар":

  На всичко отгоре прегледах и законовите текстове за създаването на тази система - на пръв поглед изглеждат в ред (и за лаик като мен). Имат си записани доста изисквания, дори специално по този въпрос. А той е възлов. Да, ама работата на програмиста не е да чете закона, а да чете заданието - то му определя какво ще свърши.

  Крайно време е да се премахне фактическата неуязвимост на държавните поръчители и да почнат да носят ЛИЧНА МАТЕРИАЛНА отговорност. Най-малкото да не могат да заемат държавна службица. Това им стига, при тяхната пълна олигофрения (по диагнозата на доктора от ИСУЛ).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#19] от "Музар":
  Да, така е.
  Но има фрапиращи случаи на неизчистване на буфер (или както му казват спИциалистите) дето се получават веселби в резултатите
  То софтуера е по-благодатен от намиране на грешки в Ръководство на потребителя.
  Но това не оправдава некадърниците, съгласували конкретния договор! Некадърници!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#17] от "skara":

  Глей сия! Нито съм луд, нито пък имам Калашник. А как ми се иска! В комплект с няколко Рамбовци да ми носят и подават лентичките с бум-бум

  Но пък системи сривам всякакви! Имах един период, когато буквално тестваха не само софтуера, но и асемблирането като ме помолят 5-10 минути да "погледам" и "пощракам". В 99% го правех неволно, по интуиция. Но поне в половината случаи можех да и кажа къде се "чупи". На прима виста, без специална подготовка. А тези ~50% отгатнати от мен са чист брак! Нищо друго, освен несвършена работа.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#20] от "skara":

  Скара, в случая аз залагам че не са некадърници, а измамници!

  Статията е за счетоводното офрмление, но аз си изоках и за програмното изпълнение. Определено дефектът идва от Възложителя! При това не мисля, че е неволно. Можеше просто да препише законовия текст буквално и точно този проблем щеше да е избегнат. Като добавим и интереса (май в криминалистиката има друга дума), просто не остава място за съмнение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на action
  action
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Мирослав Найденов пръсна 6 млн. лв. за PR
  Дата: 21-09-2010 22:53
  300 000 лв. от тях е получила пиарката на „Лукойл“ Диана Дамянова. Нейната фирма D&D, която е обслужваща пиар агенция на агроведомството, е изготвила цялостна концепция за информационната кампания на Програмата за развитие на селските райони. 1 880 000 лв. лв.от 6 - те милиона са били дадени за публикации в печатните медии. За външна реклама са похарчени 335 000 лв.


  6 млн.лв. за PR е похарчил министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов. Огромната сума е дадена на медиите за създаване на положителен образ на министъра, прочул се с аферата с 20-годишното заразено ирландско месо в предишното правителство. 300 000 лв. от тях е получила пиарката на „Лукойл“ Диана Дамянова. Нейната фирма D&D, която е обслужваща пиар агенция на агроведомството, е изготвила цялостна концепция за информационната кампания на Програмата за развитие на селските райони.
  1 880 000 лв. лв.от 6 - те милиона са били дадени за публикации в печатните медии. За външна реклама са похарчени 335 000 лв. "Производство, тиражиране на магнитен носител и разпространение чрез национален всекидневник" е струвало 250 000 лв. Дискът излезе във в. "Стандарт". За видеоклипове са отишли други 250 000 лв., 245 000 лв. - за рубрики в регионални радиостанции, а изложения и конференции из провинцията са попили още 200 000 лв. 615 000 лв. предстои да се налеят в изработването на 5-минутни рубрики по телевизията. Общо 42 млн. лв. са предвидените средства за информационна кампания по Програмата за равзитие на селските райони. С тях трябва да се финансират медийните изяви на Найденов, семинарите на министерството, както и изготвянето на дискове.
  Раздаването на милионите обяснява натрапващото се присъствие на министъра във вестниците и сутрешните блокове на телевизиите. Чрез парите, силно съмнителните акции на министъра в сферата на месопреработваването, са представяни като "борба" за чистота на хранителните продукти. Опитът на предшествениците му Кабил и Цветанов обаче е показал, че информационният комфорт е временно явление, който след време се връща като бумеранг върху опитващия се да корумпира медиите. И Кабил и Цветанов бяха "любимци" на журналистите преди година, което не им пречи сега да са подсъдими за корупция.

 24. 24 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#23] от "action":
  Е и?
  Голями яйца!
  Бих се учудил на 30 млн. - ма не би!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 25. 25 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#23] от "action":
  Бе какво ще се занимавам се теб - мацето земала има няма 5% от цитираните пари и според теб СЕНЗАЦИЯ!
  Ми за теб ще бъде сензация, че бабата на Лили Иванова е ЖИВА! Верно!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 26. 26 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#22] от "Музар":
  Бе нали съм виждал и двете страни: едните не знаят как да прикрият дребна далавера; другите не са чували за произволно натискане на клавиши!
  Пълен смях.
  И после: Ама що така не работи? Ми няма!
  какво си поискал, какво са направили, а пък да не говорим: Плати ли на разработчика? И удивителна!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 27. 27 Профил на коритаров
  коритаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Павел Лазаров":

  Разбирам какво искаш да кажеш с "добра новина", но се замисли до къде я докарахме да се радваме на подобни неща!

  Когато това стана "лоша новина", значи сме минали няколко крачки напред!

  Всеки иска но не всеки може
 28. 28 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  Закон за обществените поръчки е направен с безброй вратички, които дават възможност за различно тълкование. Всеки малко по-добър юрист може без проблем да изготви тържната документация така, че да спечели този, който трябва.
  А това с недостатъчния капацитет и квалификация на персонала е само оправдание. Почти навсякъде има назначени системни администратори /ако не - имат право на консултантски услуги/, които могат да участват в изготвянето на количествено-стойностната спецификация, от която тръгва процедурата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK