Емигрантските пари се оказаха повече от усвоените средства от еврофондовете

Емигрантските пари се оказаха повече от усвоените средства от еврофондовете

© Надежда ЧипеваПарите, които българските емигранти изпращат на своите роднини по време на кризата, са повече от усвоените средства от европейските фондове. През 2009 г. паричните трансфери от чужбина са около 1.2 млрд. евро, което е с 15% по-малко спрямо 2008 г. Това показва изследване на института "Отворено общество" за тенденциите в трансграничната миграция и ефектите за България.


Постоянно живеещите българи в чужбина пращат около 600-700 млн. евро годишно, като сумата се запазва през годините. Поради това тези финансови потоци продължават да оказват стабилизиращо влияние върху макроикономиката и домакинските бюджети, каза икономистът Георги Ангелов.


Семействата на емигрантите изразходват спестяванията им за храна, сметки, медицинско обслужване и образование. Тези трансфери са "мощни компесаторни механизми за намаляващите чуждестранни инвестиции в условията на икономическа рецесия, но те не са лекарството, което би заменило реформите, финансовата дисциплина и енергичния растеж", посочват авторите на изследването.
В края на миналата седмица от Инситута за пазарна икономика съобщиха, че българските емигранти са превели 700 млн. евро от средата на 2009 г. до средата на 2010 г., което е 30 на сто по-малко спрямо година по-рано.


Данните на Евростат показват, че България е на второ място по парични трансфери от чужбина в Европейския съюз. Единствено в Румъния тези потоци са по-голям дял от БВП. "В останалите страни от ЕС емигрантските пари не са съществено перо в платежния баланс", каза Ангелов.


Изследването на "Отворено общество" показва, че очакванията, че кризата ще върне емигрантите в България, не се потвърждават от статистическите данни. "Дори засегнатите от кризата емигранти продължават да стоят в чужбина, тъй като не очакват да намерят по-добри перспективи у нас", се посочва в изводите на проучването.


Според икономистите основните фактори за напускането на България са ниските доходи и лошото качество на публичните услуги. По данни на Евростат средната заплата у нас е 14 пъти по-ниска спрямо тази в страните от Западна Европа, отбеляза изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев.


"Доказателство за ниското ниво на услугите са все повечето студенти, които отиват да учат в чужбина. Те са 15% от българите, които емигрират", каза Стойчев. За периода 1998 -2007 г. делът на българските студенти, които учат в ЕС, се е увеличил от 1.9% от общия брой на студентите до 8.3 на сто, показват данните на Евростат.


Няма национална политика, която да предлага решение на този проблем, се посочва в изводите на проучването. "В същото време намаляват чужденците от български произход, които идват да учат у нас, въпреки стипендиите, които получават", допълни Иванка Иванова, директор на правната програма на института. За съжаление няма данни колко български студенти се връщат в България, след като завършат, отбеляза тя.    


"Съществуващата политика за връщането на българските емигранти в най-добрия случай е разпокъсна, а в най-лошия е загуба на време и средства", смятат икономистите. "Единственият начин България да се превърне в привлекателно място за живот е да се направят реформи за подобряване на благосъсточнието на хората и на услугите", посочи Георги Стойчев. 

Коментари (232)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Да де ама някои крайни партии водени от идиоти, искат да ограничат гласуването за хора които не живеят в България. Лозунгът е че щом емигрантите не живеят в България то те нямат право да гласуват на парламенарни избори... Което си е чиста порнография, защото както е отбелязано в статията на емигрантите очевидно им пука какво става в родината.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 531 Весело

  Нека не забравяме, че част от тези пари са криминални - от просия,от проституция и др.

  Половината истина не е истина!
 3. 3 Профил на action
  action
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Откъде "Отворено общество" знае за тия трансфери ?
  Това не е ли офиса на Сорос в България ?

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#2] от "д-р Ох Боли":

  Това важи за всички държави със свои диаспори в чужбина.

  Остава впечатлението, че българите отвън поддържат макроикономическата рамка стабилна. А без тях?

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  "Емигрантските пари се оказаха повече от усвоените средства от еврофондове"

  Това показва,че сме много добри да харчим, ама да не ни държат сметка.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 426 Весело

  Май има по-голям смисъл за всички да се инвестира в качествено чуждоезиково образование на децата, отколкото да внасяме данък пенсия и здраве, за да сме осигурени на старини.

 7. 7 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Хайде да не преекспонираме проблемът с еврофондовете..

  Всички държави са имали слабо представяне при усвояването на средства от ЕС веднага след приемането. Това се дължи на липсата на административна и частна култура и капацитет, т.е. за самата държава това е новост и върви тегаво.

  Дано администрацията ни се задейства и поработи в бъдеще да можем да усвояваме повече.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 8. 8 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1626 Разстроено

  До коментар [#7] от "abadobata":
  Дано- ама надали

  ум море, глава шамандура
 9. 9 Профил на SATANAILOFF
  SATANAILOFF
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Лошо!
  Много лошо!

  Писна ми разни тарикати да ни правят на маймуни! Самите те правейки се на такива!
 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Това че не усвояваме еврофондовете е факт!

  Но да се преекспонират емигрантските пари и да ме убеждават, че сме умрели без тях е меко казано глупост. Може да умрат роднините на емигрантите. Ама емигрантските пари са около 3% от БВП на България. Така, че може и без тях. И докато еврофондовете по презумпция би трябвало да се ползват за инвестиции, то емигрантските пари си се изконсумират на дребно ниво. Имат своя принос, факт, но е незначителен. Критични са само за зависещите от тях.

  Виж това, че не усвояваме еврофондовете вече е проблем и то много по голям. Защото това са си подарени пари, които на нас не ни стига акъл да вземем.

 11. 11 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Щом изведената в заглавието констатация е вярна, значи имаме нужда повече от министър, отговарящ за емиграндските пари, отколкото министър отговарящ за парите от еврофондовете.

 12. 12 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какво има да се чудим,ние си приличаме по всичдо на страна от третия свят.Слабо развита икономика,ниски доходи и пр. и мозъците изтичат навън съвсем естествено.Имаше едни малоумници,които хленчеха ,че младите ни хора са в чужбина и за това обвиняваха ,кого ли не,виждаха само минусите на този факт.Добре е да видят,че има и голяма полза.Ако не бяха те,далеч не само пенсионери те ,но и много много млади семейства щяха да мизерствуват в буквалния смисъл на думата.Тъжно е наистина,но какво ли правим за да променим нещата

 13. 13 Профил на Genata
  Genata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si":

  Доста неща които си казал са верни, но как зачеркна 3% БВП... явно си нямаш хабер... 3%БВП е ужасно много. Не може българите в чужбина да правят 50% бвп щото ако беше така щяхме да сме им роби...

  Иначе тези пачки не идват под формата на пари за храна на баба ами са си чисти инвестиции от тези хора, някаква част от тях се връщат в БГ (като мен) и внасят големи суми директно в БГ икономиката под различни форми, най често под формата на сделка за недвижим имот...

  Други просто им харесват различни неща в БГ като например 8% годишна лихва по депозит спрямо да речем 1-2% в тяхната държава...

 14. 14 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Искам да ме обявят за инвеститор от някаква класа.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 15. 15 Профил на Jogy
  Jogy
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#11] от "krasi_99":

  Само това не! Ако се намеси държавата, ще се появи неефективност, бюрокрация и корупция.

  Ще реши че откъде накъде само някои хора получават пари от роднини в чужбина, трябва да сме солидарно-социални, и тези пари ще започнат да се разпределят уж между всички българи, ама голяма част ще потъват - справка държавното пенсионно и здравно осигуряване.

 16. 16 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Веднага се сещам за няколко незначителни факта:
  1. И това при положение, че едва от малко повече от година имаме министър за българите в чужбина.
  2. Вчера Министър-председателят май обясняваше пред наши емиграни в САЩ как щели да се върнат.
  3. Как ли ще погледнат на тези трансфери, особено официалните, когато до тях стигнат органите от НАП. За последното имам ужасно близки наблюдения как веднага тръгват да ги облагат с полагаемите се в страната данъци.
  4. Някой от пишещите преди мен обясняваше, че размерът на тези трансфери бил пренебрежимо малък. Веднага ми идва да го попитам ами без тях?
  5. Със сигурност могат да се кажат още доста неща по въпроса, но пък и има ли смисъл.

 17. 17 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ОЧЕВИДНО ЧЕ ТИЯ ПАРИ ДЪРЖАТ ,БЪЛГАРИЯ НАД

  ..ВОДАТА...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#13] от "Genata":

  Аха браво бе! Значи на емигрантите да благодаря за идиотските цени на имотите в момента! И за кретенските лихви на банките.

  Много полезно, няма що.

  3% от БВП са си 3%. Аз лично мога и без тях. Спрете да плащате, пък да видим дали ще ми накривите шапката. За мен не са нищо повече от 3%. Е за вашите роднини може и да значат гладна смърт. Или фалит за някой строителен предприемач. Ама за средностатистическия данъкоплатец в БГ са си просто 3%.

 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  И въобще много ми писна разни глезльовци от вън да ме "спасяват". За сведение аз в тая шибана държава плащам близо половината от дохода си под формата на какви ли не данъци и с тия пари я крепя тая държава. На емигрантите парите се облагат единствено с ДДС когато бабичката си купи хляб с тях. Апропо на същата тая бабичка аз и плащам пенсията, а не емигранта. Както и на още няколко милиона бабички.

  97% от БВП се изработва от българите тук. 3% от БВП е от емигрантите. Проста математика е това, точно толкова ви е приноса.

 20. 20 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#18] от "niakoi_si":

  ХАХАХА ама ти си един абсолютен икономически идиот!
  За търсене, за консумация чувал ли си? Имигрантските пари отиват директно за консумация на хора живещи в България. С малко повече данни най-вероятно ще излезе че поне 20/30% от консумацията в страната е движена точно от тези пари.

  Ако емигрантските пари внезапно спрат, мога да ти кажа отсега че възникналата рецесия ще трае поне десетилетие...

  Не те било греело...ХАХА... идиот комунист/атакист!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 21. 21 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Всъщност, емигрантските пари са значително повече- у нас това , което минава по официалните пътища и това, което не минава по официлните пътища често не са различни по стойност. Това е причината при толкова голяма криза да няма тотален срив на стандарта в страната- тези пари постъпват и се завъртат в търговията ни, крепейки и други клонове на кретащата ни икономика.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si":

  Въобще не се преекспонират емигрантските пари. Дори според в изследването не са включени паричните потоци с криминален произход (или поне не всичките).
  А 3 % от БВП е бюджета за образование...

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#22] от "Gopeто":

  Трябва да пращат повече и да инвестират в бг (малко да се поспретне държавата), поне тези пари със сигурност ще ги усвоим, за разлика от еврофондовете.

 24. 24 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До №20: Питате ,какво ще стане , ако спрат емигрантските пари?
  Ако се съди по последните изявления на Боко в Ню Йорк, за китайските и еврейските инвестиции в земеделието ни и по срещите му с еврейските организации, премиерът ни подготвя приватизация на държавната земеделска земя чрез продажбата й на китайци и евреи.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 25. 25 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Парите от емигранти и гастарбайтери са 800 милиона евро преведени по банков път!Парите внесени на ръка са 5 пъти повече ,имаше статистика преди кризата ,че са окло 6,7 милиарда лева годишно!!Цървулската ни сива икономика работеща с вносни суровини по скоро дърпа страната назад!!Енерергртиката като единствен печеливш отрасъл се източва непрекъснато от обръчи от фирми наши и чужди,най вече австрийски!!

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 26. 26 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1491 Любопитно

  До коментар [#10] от "niakoi_si":
  Но да се преекспонират емигрантските пари и да ме убеждават, че сме умрели без тях е меко казано глупост. Може да умрат роднините на емигрантите. Ама емигрантските пари са около 3% от БВП на България. Така, че може и без тях.

  Не ти е лесно, ей Боже... При положение че вече лимитът на деклариране на внасяне в брой е 10 000€ сети се колко пари минават така и не са отчетени.
  Аз самият не съм пренасял толкова голями суми така че да се налага да декларирам, ама "капка по капка" ...
  Биха "умряли" от глад доста хора, при това не само роднини, ами и примерно работници - да кажем в строителството (цените на имотите кой ги обезпечава6е примерно...) Или аптеките, които продават лекарства на възрастните хора, подпомагани от децата си...

  И докато еврофондовете по презумпция би трябвало да се ползват за инвестиции, то емигрантските пари си се изконсумират на дребно ниво. Имат своя принос, факт, но е незначителен. Критични са само за зависещите от тях.

  Казах че не ти е лесно мисля вЕрвай си колко е добре БГ икономика и как връзва без парите на диаспората...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 27. 27 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Не забравяйте, че голяма част от парите, които постъпват от чужбина няма как да се отчетат изобщо. Мисля, че е ясно колко пари в брой минават през летищата, граничните пунктове и т.н. Има го и обратния момент де, на хора които учат примерно в чужбина и им изпращат пари от България. Така, че изобщо не е толкова просто. Едно е сигурно, голяма част от потреблението в България се дължи именно на пари от чужбина.

 28. 28 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 739 Весело

  До коментар [#2] от "д-р Ох Боли":

  Защо имам чувството че никога не си работил навън,и говориш простотии?
  Тъпо е да ръсиш собственото си нещастие!!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 29. 29 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Статията, коментарите, социолозите, не правят разлика между две групи. Постоянно живеещи там и гастарбайтери. Първите може и да подпомагат с по сто евро родители, а вторите внасят всичко спечелено тук. Не за роднини, за себе си.

 30. 30 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 719 Неутрално

  И аз да се изходя по въпроса. Прите от емигранти са само за консумация. Погледнато в този аспект не са 3% а поне 15-20% от търговията на дребно и услуги. Мисля обаче, че те са вредни за нас. Вредни защото демотивират една част от населението да работят и изкарват пари. Не говоря за бабите и дядовците. Говоря за млади, на които родители, съпрузи или др. им изпращат пари за да живеят. Има ужасно много такива. Даже са повече от бабите. Освен това се създава изкривен пазар - както с пазара на недвижими имоти например. Работещият в бг трудно си купува имот поради високата цена , постигната от търсенето от емигранти. Това кара тези хора и те да забягват за да могат да изкарат пари а не да се стремят да изкарат тук. Сложни са нещата и е трудно да се каже колко са плюсовете и колко минусите.

 31. 31 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Че нали едни и същи червени руски мекерета ни управляват /с малки изключения/ вече 20 години?
  Какво искате, когато тези шмекери крадат и не им пука за България. Пука им за Белене, за Газпром, за Путин.....
  За нормално образование да не говорим.
  За какво хората да продължават да им работят на тези ченгета и престъпници червени.
  Всеки който може се изнася в нормални страни със закони и свободна предприемаческа инициатива.

 32. 32 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 672 Весело

  Оттук виждам как се чешат по главите и мъдрят как да ги обложат с данъци!

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 33. 33 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ами след като соросоидите пускат тази статистика, дано им светне лампичката в главата, че явно данъчният дъмпинг НЕ РАБОТИ! При най-ниските данъци, най-ниските заплати и осигуровки и еврофондове, основно перо да ти са емигрантски пари ....

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 34. 34 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#25] от "makca":

  Абе глупако, а да ти е хруманло, че точно емигрантските пари насърчават цървулската сива икономика както я наричаш? Колко от тях изваждат преводите си на светло та да ги обложат?

  Още една сметка да ви направя - да приемем че сте 1млн. емигранти. Да приемем, че всеки от вас има средно по двама пенсионери живи в БГ. Това са 2 млн. При средна пенсия мисля че беше 280лв (НСИ) това прави 3.5млрд. евро. Грубо.

  Т.е. работещите в БГ данъкоплатци отделят 2 пъти повече пари официално за да изхранват пенсионираните ви роднини, отколкото вие им пращате! Ние храним майките и бащите ви, а не вие! Говоря статистически, частно сигурно има изключения!

  Ако работехте в БГ приноса ви щеше да е МНОГО по голям. Това че работейки навън имате някакъв мижав принос в икономиката на БГ е вярно, но в никой случай не сте ни жизнено важни. Просто си признайте че сте там, защото там по лесно се живее. И толкова. Не се мъчете да оправдавате емигрантството си с загриженост за тая кирлива държавица. Тя си съществува и без вас, колкото и да ви е странно.

 35. 35 Профил на canon
  canon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#19] от "niakoi_si":

  Какви са тия 50% данъци, които плащаш не знам, но явно обичаш да се изхвърляш...

  Хората, които те репликараха преди мен са засегнали основните точки, по които е хубаво да се замислиш преди да се тупаш по гърдите Бай Ганьо.

  Аз само ще добавя, че по твоята логика, няма смисъл и от чужди инвестиции, които са по-малко от трансфери на емигранти. Така ли е? Щом можеш без тези 3%, няма да е проблем да изкараш и без другите 3% от еврофондовете и т.н.

 36. 36 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Гневно

  Ха, нямало национална политика за решението на този проблем! Абе чувате ли се какво говорите бе! Първо това не е проблем. Това е основното перо на "икономиката" ни! И второ държавната политика на всички от прехода и много правилно, е именно за стабилизиране на тази "икономика"! Верно, че може да доведе до опразване на страната под критичния минимум, но комунягите русофили целят и това! Най-после да се опразни терена за да се подготви "новото им царство", Задунайская губербния на Русия! Единствената им грижа е да осигурят балансираност на процеса на опразването, за да не се получат периоди на спиране на потока от емигрантски пари, поради оредяване на редиците на роднините, до които тези пари се изпращат. Затова от време на време здават властта на такива, като ББ, за да се хвърли малко прах в очите на хората и да не загубят съвсем надежда!

 37. 37 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Към министър Томислав Дончев: "Емигрантските пари се оказаха повече от усвоените средства от еврофондовете". Томиславе, разбра ли, че този приход се запазва през годините, и че не държавата не може да очакваш повече от тази дойна крава. Твоите ПИСАРУШКИ пречат, дори САБОТИРАТ усвояването на европарите. Имам горчив опит от работата си с Агенцията за насърчаване на дребния и средния бизнес. Кога ще се справиш с проблема? Имаше достатъчно време за това, но видим резултат НЯМА.

 38. 38 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si":Тази оценка от 3% са некоректни. Това е сумата спрямо БНП. Факт е обаче , че £1 реални пари, каквито са тези емогрантски пари, генерират Брутен продукт с размер наличните пари мултиплицирани с множител от 2 до 5. Да предположим, че този множител е 3.3%, това прави 10% от БНП.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 39. 39 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1491 Любопитно

  До коментар [#34] от "niakoi_si": Просто си признайте че сте там, защото там по лесно се живее. И толкова. Не се мъчете да оправдавате емигрантството си с загриженост за тая кирлива държавица. Тя си съществува и без вас, колкото и да ви е странно.

  Обикновенно замълчавам в такива "дебати", но.... когато се прекали много...

  Не виждам потребност някон да "признава" каквото и да е и да се отчита на.... камо ли оправдава.
  Слава Богу в 21 век един човек с образование и умения има ИЗБОР къде да живее! Има такива на които им понася съседите да мятат боклук през прозорците, чалга да се носи от всеки 3 прозорец, да те спират полицаи и питат "какво правим", по болници да си само-осигурява6 храна и лекарства и какво ли не.
  Това да има огромен грабеж на об6тествен ресурс и уни6тожаване на природа пред очите на "об6теството" което си трае...

  Е, на някои не ни харесва и искаме да има правила. Наистина така по-"лесно" се живее, по причини които дори не подозира6...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 40. 40 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#11] от "krasi_99":

  Хубавото е че емигрантските пари отиват директно по предназначение, не влизат в общ фонд и нямат нужда от министри да ги контролират (крадат).
  Сумата от 700млн е силно занижена. Много пари влизат в България директно/на ръка, не са банкови преводи и не влизат в статистиката. Аз например внасям парите на ръка и много хора с възрастни родители го правят за да не ги затрудняват. Ако се отчете и харченето в България тогава сумата е наистина много голяма. Ако не ходех в България заради родители, не бих отишъл поради много причини. В България за две седмици харча много повече отколкото две седмици на море където и да е по света.

  Недейте споменава за криминални пари. Глупаво е. Излиза че Западна Европа е наивна, глупава и всеки може лесно да я краде и да праща парите в друга страна. Ставаше дума за просия и Франция нагони циганите.

 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#38] от "BBC":

  Генерират грънци. Как пък би мултиплицира, като емигрантските пари са си чисто консуматорски изхарчени. Бабата дето е хранят децата и в чужбина, какво точно пройзвежда та да прави БВП.

  Или пък апартаментите дето ги накупиха. Те какъв точно БВП възпройзвеждат та да ги мултиплицираш? Щото освен закономерно сега да си загубят парите дето са набутали, друго нищо не се случва с тях.

  Абе проблема е, че мнозинството емигранти се самооправдават пред себе си, че бидейки там помагат на родината. За какво се самооправдават незнам, харесва им там - ми да си живеят.

  Ама да ми циврят тука, като ги накарат да платят по 100лв. здравни вноски, а после да седят и менторски да ме убеждават, че видиш ли без тях съм мъртав от глад.... Това са хора достойни само за съжаление.

 42. 42 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#39] от "B52":

  Айде още един ментор. И той акъл ще ми дава как се живеело по добре. Абе стой си там бе! И не пращай нито лев в БГ. Дай да видим какво точно ще се случи. Обещавам, ако приритам от глад, няма да ти искам пари!

 43. 43 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#34] от "niakoi_si":

  Недей да се ядосваш. Ще минат още няколко години и емигрантските пари ще секнат. С времето хората се отчуждават, връзките дори с роднини намаляват и някои от поколението на емигрантите дори няма да говорят български.

 44. 44 Профил на registrac
  registrac
  Рейтинг: 322 Неутрално

  предимно се изпраща "по човек "

  Всички хора са пълни със светлина, само аз съм потънал в мрак.
 45. 45 Профил на h3llf1r3
  h3llf1r3
  Рейтинг: 426 Любопитно

  niakoi_si : Освен че си идиот и си и нагъл! Нали тази бабичка те е родила и тебе бе ! javascript:void(0);

 46. 46 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  не забравяйте че много от тези хора които изпращат пари е защото статута им не е определен в страната, някои са нелегални или действията които иазвършват за незаконни и са свързани с криминалност която ако бъде разкрита рискува пълна конфискация на парите им това налага много от тях да ги пращат директно в Родината им на спестовната им книжка.
  Аз не вярвам че тези пари са били предназначени за техните гладуващи родители. Ако беше така то много от тях щяха да са най щасливите. Тук има нещо което не е редно в цифрите милиарди $$$ за родители пенсионери ?! Пак ви заблуждават!

 47. 47 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#41] от "niakoi_si":Ами много просто! Бабата купува стоки за £100, £20 отиват за внос, £20 за произведени в Българив, £20 ДДС, останалото остава в търговците. Така тези £80, които остават в България,стават нечии доход, който за 2-3 месеца се извърта отново, което генерира подобен нечии разход, но за £80 ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 48. 48 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#15] от "Jogy":
  Съвсем си прав, драги. Държавната хазна е като черна дупка във Вселената, каквото и да влезе в нея, повече не се връща обратно. Я по-добре хората да помагат на семействата си директно, че ако се появи някой посредник, било то министър или фондация някаква, пак ще се пълнят джобовете на тез дето не трябва. Вече сме препатили достатъчно от такива.

 49. 49 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#42] от "niakoi_si":

  Аз акъл КАК се живее по-добре не давам. Вскусове различни и не се съмнявам че има такива на които и Факултето им харесва.

  Относно това къде е добре и къде не е - 1 милион напуснали БГ за последните 20 години говорят сами за себе си...

  Както аз нямам претенции други хора как си харчат спечелените (не откраднатите пари) не ме поучавай какво и къде на (не)пращам...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 50. 50 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#41] от "niakoi_si":

  Ти нямаш представа от икономика нали? Има ли полза от туристите в България? Те също нищо не генерират.
  "Бабата дето е хранят децата и в чужбина, какво точно пройзвежда та да прави БВП." - нищо, но така бабата има пари да консумира и ти отваря работа на теб да произвеждаш, както туристите. Няма ли пари бабата, не купува, не прави оборот, не плаща допълнително ДДС, няма пари в хазната.

 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#45] от "h3llf1r3":

  Тц. Тая бабичка не е родила мен, а такива като теб! Аз мойта бабичка си я храня, заедно с твойта и още няколко милиона други бабички.

  До коментар [#47] от "BBC":
  Хаха, да ти имам логиката. Как ги извъртя тия пари, как ги измултиплицира. Ми то по тая логика, аз да хвана да стоя и да гледам само. Емигрантските пари ще се въртят, въртят по твойта формула и накрая ще станат толкоз много, че няма да има никаква нужда да работим

 52. 52 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#28] от "Белия Негър":

  Не е нужно да си кокошка, за да коментираш кокошка!!

  Тези пари за мене са сиви!
  Една част са заработени от работниците и с тях се помага на семействата им, въпреки че не съм сигурен колко данъци се плаща за това - все пак ние плащаме данъци за нашите доходи!!
  Друга част е фиктивна и служи като пералня на мафиотски пари!

  Половината истина не е истина!
 53. 53 Профил на dimitrovden
  dimitrovden
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И тези пари отиват за германско месо, турски домати, китайски дрехи и обувки и т.н. и нашата икономика продължава да върви на долу. Не че хората изпращащи и получаващи имат вина за това

 54. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#50] от "dissident":

  Абе , нали това се опитвам да ти обясня - само пенсията дето я взима тая баба и подобните и е в пъти по висока от целия емигрантски капиталов поток. Така, че да емигрантската бабата яде, да това генерира БВП, но твоя принос там е нищожен!

 55. 55 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  изглежда че всяко правителство което и да е било след това на Т.Ж. е разчитало най вече да изгони жителите си извън Б-я за да могат те да ги хранят. Това го има само при насекомите но не и при хората освен тези в Б-я!!

 56. 56 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "abadobata":
  Принципно си прав, но ние бием всички рекорди.
  През 2007г. в дневник имаше статия за усвояемостта на средствата в първите три години след приемането в ЕС.
  Лидер бе Чехия с 55%, а най слабо представяне е имала Гърция с 20 %. Ние сме недостижими с 1.58% за 2007-2009. Дори след назначаването на специален министър за целта, думите на ББ за 90% за мене са фантастика. За мене не е виновен ни ББ, ни министъра, а раздутия, некъдърен, чиновнически, държавно административен апарат. Не е далече от истината приказката от социализма, че къдърните работят, а некъдърните за да не пречат отчитат работата.

  pastor
 57. 57 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#54] от "niakoi_si":

  Ами спрете го този емигрантски паричен поток. Върнете го както си беше по времето на Живков. След като с 3% или без 3% е все едно.
  Заради хора като теб, които зная че индиректно се облагодетелстват, не бих изпратил и лев, но го правя и ще го правя заради родителите.

 58. 58 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#51] от "niakoi_si":Ами така се получава брутен продукт. Дали това ни харесва или не е друга тема. Такъв е живота ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 59. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#57] от "dissident":

  Спирай го де! Направи си кефа, умори ме от глад. Смешник!

 60. 60 Профил на h3llf1r3
  h3llf1r3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#51: niakoi_si : Ако твойта бабичка я храниш както този милион бабички... кажи ми как на моята бабичка "пенсията" и и стига за кафето и вестниците на месец И ДО ТАМ! ?!?

 61. 61
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:17 на 26/09/2010 от неговия автор.

 62. 62 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#59] от "niakoi_si":

  Продължаваш да се ядосваш. Прочети отново статията: "от средата на 2009 г. до средата на 2010 г., което е 30 на сто по-малко спрямо година по-рано". Догодина още 30% по-малко и ако продължава така след 5 години ще е незначителна сума и ще си доволен - българската икономика няма да се замърсява с пари от чужбина.

 63. 63 Профил на h3llf1r3
  h3llf1r3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#61 ] От Okoto : ... Тъжно, но факт! Да не ни е е*ал Лудия че да се връщаме?!

 64. 64 Профил на sict
  sict
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До н.19, ами да не мислиш че от хубаво са излязли на гурбет, а ти като си толкова отворен - пробвай да видиш как се вадят пари за да издържаш семейството си далеч от близки,приятели ...Тогава щеше да оревеш форума....Ама да се пише нещо,нали?

 65. 65 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#41] от "niakoi_si":
  Явно си много светнат по въпроса. Е, щом толкова си сведущ по финансите, я обясни ни с думи прости, как аджеба се формира БВП? А от там и бюджета? Не е ли вярно, че всеки истински, не виртуален, лев влязъл в оборот в страната увеличава покупателната способност на хората, увеличава се потреблението, което от своя страна води до увеличаване на производсвото, а от там и БВП. Това води до повече приходи от данъци и такси, ДДС, акцизи и прочие. Не е все едно баба ти да си купи 200 грама сирене вместо 1 кг, или една кофичка кисело мляко вместо две. Или пък да си купи ново жилище, хладилник, телевизор, които съответно трябва да се построят и произведат, т.е. увеличената консумация води до увеличение на производството. Досещам се, че не си съвсем наясно с тия неща. След като се занимаваш с телекомуникации и интернет, се предполага, че си грамотен. А щом си грамотен, вземи и прочети нещичко, преди да почнеш да пишеш недомислици.

 66. 66 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това са само малка част от парите - тези които са минали през банковата система. От лични наблюдения мисля ,че реалната сумата е поне 50% - 100% по-висока.

  Тези пари се вливат директно в икономиката - отиват за храна, мебели, техника, коли, недвижемо имущество и всякакви други нужди. Да се твърди че те се харчат "на дребно" и нямат голям ефект на икономиката е направо смешно.

  Също познавам хора които са се върнали в България от чужбина. Някои заради кризата, други по други причини, но такива хора има. И не говоря за нелегално прибиваващи гастербайтери, говоря за хора с установен статус които за живяли доста години в чужбина.

 67. 67 Профил на citizen1
  citizen1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста некомпетентно определение:
  "мощни компесаторни механизми за намаляващите чуждестранни инвестици".
  Емигрантските потоци бяха от порядъка на 1 млрд., а чуждите инвестиции бяха около 4-6 милиарда. Първото не би могло да компенсира второто, защото са разномащабни. Все едно с лъжица да пълниш варел от 100 литра.
  На това отгоре, трансферите към роднини също намаляха с 30% и вече са 700 млн евро. Те не компенсират намалението на притока на пари отвън, а го засилват.
  Очевидно само вътрешните инвестиции биха могли да напълнят пресъхналите притоци. Трябва да се извика велик хиптотизатор, който да мотивира по някакъв начин банките да започнат най-сетне да вършат онова, заради което съществуват - да отпускат кредити. Или да се създадат български кредитни институции.

 68. 68 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не ми е ясно как правят тези проучвания.
  Моите впечатления са малко по-различни. Смятам че от тук се изпращат навън значителни суми за издръжка на голяма част от тези емигранти. Например огромната част от учещите навън са емигранти и никога няма да се върнат в България. На тези хора родителите им плащат дебелите сметки за живот и образование с пари, спечелени тук. За сравнение ще кажа, че минимума за издръжка в Англия е 15000 лв, без училищната такса, за която се сключва договор с банка за кредит. От друга страна не ми е ясно колко изпраща в България един берач на портокали или ягоди, но вероятно е много по-малко от трансферите за ученици, които официално са около 100 000 навън...
  ...Друг износ на капитал от България са парите от продадени имоти тук и отнесени в новата Родина...
  ...Така че хайде по-леко с проучванията!

  Хесапов - герой на нашето време
 69. 69 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 755 Весело

  До коментар [#19] от "niakoi_si":

  Пич, моята ежемесечна вноска (отвън) в бюджетното перо 'валута дошла от небето' е със сигурност повече от твоите месечни данъци така че и двамата я крепим пустата бг икономика, нищо че и тук ми съдират кожата с данъци. Сигурен бг може и без тях, но те са най-лесните които е имала и в пъти повече от еврофондовете. Никой емигрант не го прави за да му благодарят по форумите, но ще е добре ако поне не се пишат нелепости.

  Колкото повече, толкова повече!
 70. 70 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ,,"Единственият начин България да се превърне в привлекателно място за живот е да се направят реформи за подобряване на благосъсточнието на хората и на услугите", посочи Георги Стойчев. "

  БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПРИВЛЕКАТЕЛНО МЯСТО ЗА ЖИВОТ.
  НИЕ БЪЛГАРИТЕ ДОРИ НЕ СЪЩЕСТВУВАМЕ, НИЕ ОЦЕЛЯВАМЕ !

  ТОВА ГО ДЪЛЖИМ НА 66 ГОДИНИ ОХЛОКРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ !
  Такива са ФАКТИТЕ !

 71. 71 Профил на Genata
  Genata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#41] от "niakoi_si":

  Еми Бабата на която и пращат пари произвежда много. Това ще го осъзнаеш с следния пример:

  Производител Х отива на пазара с 1кг домати. Бабата си седи в къщи и си умира от глад. Съответно производител Х хвърля 1 кг домати и отива да мрънка пред министерство У за помощи щото гърците произвеждали по евтино.

  Да разгледаме сега другия пример

  Производител Х отива на пазара с 1кг домати. Бабата отива и купува 1кг домати и ги хапва с кеф. БВП е по голям с 2 лева щото доматите са скъпи

 72. 72 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Единствената неофициална политика на нашата държава е да покаже на БГ граждани колко лошо може да управлява средствата, събрани от техните данъци. И съвсем логично много хора си стягат куфарите за чужбина. И разбира се, няма да искат да дадат право на глас на тези хора. Никак не е изгодно за тях. Нали самите те са им "помогнали" да вземат това решение.

 73. 73 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si":
  Вие виждали ли сте как са написани условията по програмите?
  А за сроковете в които трябва да кандидатства фирма?! Та по последната програма , ние трябва да си направим плановете за има няма месец и половина , а чиновника има шест месеца да ни погледне проекта. Междувруменно ние трябва да си организираме ресурс , да плащам лихви и да се молим богу /чиновник/ горещо ,дали ще благоволи да хареса точно нашия проект.
  А като го хареса, то пак едни консултантчета кандидати да водят проекта , и накрая като теглиш чертата за теб е останал дудука с висящите тонколони, а консултантчета джиткат от офис в офис , и движат ли движат едни преписки.

  ум море, глава шамандура
 74. 74 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази статия ни казва две неща. Първо, въобще не трябваше да влизаме в ЕС и второ въобще не трябваше да си сваляме визовите режими с по-развитите страни. Това естествено, ако не се нуждаехме от поне малко импорт на европеизъм.

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 75. 75 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  № 68 ,, минимума за издръжка в Англия е 15000 лв, без училищната такса, за която се сключва договор с банка за кредит."

  Хесапов , не е точно тъй : издържам 2-ра година студент в Уелс, Англия - Преведох му 5500 паунда ол инклюзив ! Толкова поиска синът ми и каза ,че ще му стигнат. Той си е правил хесапа !

 76. 76 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1309 Весело

  До коментар [#18] от "niakoi_si":
  3% от БВП са си 3%. Аз лично мога и без тях.


  Само така си мислиш. С каквото и да се занимаваш (освен, ако не продаваш наркотици пред някое училище или нещо друго от сенчестия бизнес) зависиш от тези пари. Защото милиардите, изпращани отвън се използват за храна, дрехи, лекарства, наеми и прочие ха хората в България. Благодарение на тях магазините, аптеките, ресторантите и други подобни имат по-високи обороти, съответно - плащат по-високи данъци, съответно - в хазната влизат повече пари. Дори и да си на държавната хранилка, безличен чиновник някъде, то част от заплатата ти се плаща именно от тези 3%, за които си мислиш, че можеш и без. Но не можеш.
  Голяма завист те тресе определено. Явно ти нямаш нито един роднина навън, който да ти праща пари. Обикновено именно такива хора са най-озлобени и омаловажават парите на другите.
  Често се сблъсквам с такава злоба, когато си идвам в България.

 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  "Дневник"!
  Вие направо изкривявате вота на хората! Можете ли да ми обясните случаите когато гласувайки с "+" виждам резултат покачващ се с 2 и 3 (понякога намаляващ), гласувайки с "-" - става нещо подобно. Изобщо, доколко показания ваш резултат е истинско отражение на мнението на бикновените гласуващи!?
  Аз мисля....не е истинско отражение! Което значи.....тук оставям вие да довършите изреченнието.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#63] от "h3llf1r3":

  Като ти гледам изразните средства , по-добре , че не те е*ал.
  Друг е въпроса , че опровергаваш тезата на окото.

 79. 79 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#77] от "Храбър":

  офтопик:
  така е, защото вота не се показва динамично, т.е. докато ти прочетеш коментара и решиш да го оцениш, някой друг вече го е направил, но трябва да презаредиш страницата, за да видиш

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 80. 80 Профил на Genata
  Genata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#75] от "HUMAN":

  Уелс, Англия ? Стига бе, фани го твоя син да те ограмоти.

 81. 81 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#68] от "Хесапов":

  Твойто е като "кое е по-тежко, килограм желязо или килограм вълна".
  Вярно е че родители издържат деца учещи в чужбина, но не е вярно че са огромна част и не е вярно че всички остават да живеят там.
  "От друга страна не ми е ясно колко изпраща в България един берач на портокали или ягоди, но вероятно е много по-малко от трансферите за ученици". Не знаех че всички български емигранти са берачи на плодове. Мислех че берат и зеленчуци.
  Чети коментар [#61] от "Okoto". В него има истина. Твоето са фантазии. Ако не знаеш нещо, питай.

 82. 82 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Ами така си е, аз съм един от тези хора. Но ако не бяха близките ми нямаше да си мръдна пръста за ТАЗИ държава.

  agent
 83. 83 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  № 73 ,, накрая като теглиш чертата за теб е останал дудука с висящите тонколони !

  През 1975 когато за пръв път теглих чертата на 18 години почнах с ,,кавал с мустаци и две висящи тонколони" . На 53 години като изключим един апартамент, един офис и една 18 годишна кола съм на същото дередже !

  Дължа го на ОХЛОКРАТИЧНАТА РЪКОВОДНА РОЛЯ НА ПАРТИЯТА ( няма значение коя ) !

 84. 84 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Изводът е: "Да на емиграцията! Не на администрацията!"

  Последният да дръпне шалтера. И да даде орден на Бойко и Станишев за особени заслуги за затриване на българската държавност.

 85. 85 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  HUMAN, 5500 £ са малко под 15 000 лв, освен това в различните градове е различно. Ти знаеш, че в Уелс е значително по-евтино от Лондон, но да не спорим за дреболии. Исках да кажа, че навън също вървят сериозни пари, които никой не брои. А вървят защото не им се "седи" тук поради условията...За това писача на статията можеше да се задълбочи малко и поне да каже нещо за методиката по които са правени тези проучвания и други подробности, а не само да дава сигнал за масово плюене по действителността тук, която наистина може да бъде и по-добра...

  Хесапов - герой на нашето време
 86. 86 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до ,,Храбър" № 77 - Не е виновен дневник, когато натиснеш + или - резултатът се актуализира и ако за времето докато си чел поста някой е цъкал + сове и - уси ти виждаш крайния отчет към момента в който цъкаш ти самия !
  Неутрално

 87. 87 Профил на д-р Ох Боли
  д-р Ох Боли
  Рейтинг: 531 Весело

  Аз не искам други да ми вадят изводите!!

  Всеки да прави, което сметне добро за себе си! Който иска да имигрира да тръгва - и за това се иска дупе не само гръмки приказки по форумите! Който иска да остане в България и да се бори/работи ще трябва да си стяга задника!!
  В чужбина не са цъфнали и вързали всички, но ги е срам да си го признаят , че и там са същите боклуци като тука!!

  Половината истина не е истина!
 88. 88 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#68] от "Хесапов":

  ...Друг износ на капитал от България са парите от продадени имоти тук и отнесени в новата Родина...
  ____________
  Направо къртиш мивки Чул ли си някой да продаде къщата на баба си и да ходи да харчи на корем 5000 лв в в чужбина? Обикновено онези отвън инвестират спестявания в бг имоти, т.е. потока на парите е в обратна посока на това за което пишеш

  Колкото повече, толкова повече!
 89. 89 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#88] от "Meчо Пух":

  Лично познавам такива. Поне двама.


  До коментар [#84] от "Калоянчо":

  Изводът е: "Да на емиграцията! Не на администрацията!"

  Ако питаш Миленчо Велчев и Ники Василев ще ти кажат обратното. Поне за доходите. Личните де.

 90. 90 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#77] от "Храбър":
  Аз в началото също негодувах. Реално резултата е неправилно дефиниран. При така дефинирания резултат би следвало ако има 1 положителен и 49 отрицателни вота показанието да е "1 от 50" и никога не можеш да имаш отрицателен резултат. В случая на дневник показанието ще е "-49 от 50", което реално показва разликата между вотовете. Тъй като журналистиката и математиката не се обичат съм се отказал да давам акъл и се мъча да вникна в тяхната логика.

  pastor
 91. 91 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да Хесапов - 85 - разбирам те, прав си. Що се отнася до 5500 - те паунда ТАКСАТА ЗА ОБУЧЕНИЕ Е ВКЛЮЧЕНА, а тя не е малка. А за другото съм съгласен !

 92. 92 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Meчо Пух, познавам няколко души, които си продадоха апартаментите и заминаха в Канада, САЩ и Австралия, като естествено си взеха и парите. Не става дума за къщата на баба.

  Хесапов - герой на нашето време
 93. 93 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#89] от "zaci":
  Е не всички можем да сме близки познати с поколението Сакскобурготски.

  pastor
 94. 94 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#92] от "Хесапов":

  Защо да не си вземат парите? Не са ли тяхни? Според теб какво трябваше да направят?

 95. 95 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#90] от "pastor":

  Всъщност, ще е -48 от 50.

 96. 96 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#90] от "pastor":

  офтопик:
  прав си, само че човека нямаше това предвид. Иначе да, би било по-разбираемо да е "за - 35", "против - 26" (примерно), но така са го измислили в случая, "кода са прай"

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 97. 97
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:13 на 21/09/2010 от неговия автор.

 98. 98 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#73] от "UNI_VERSAL":
  Напълно си прав.
  Разгледах обстойно 3 програми с намерение за участие. Като теглих чертата се оказа, че е по-добре да си направя кредит и да работя. Не се включих и не съжалявам - досега да бях фалирал. Програмите са направени така, че да се включи Доган или хората на Гоце. Не се надявам положението да се промени скоро, защото умотворците са същите бездарни чиновници.

  pastor
 99. 99 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#95] от "1a2b3c4d5e_xixi":
  Сори! Моя грешка.

  pastor
 100. 100 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1289 Весело

  Добре бе, добре........
  1.2 млрд. разделено на 7 млн. прави по 170 евро на година или 14 евро на месец или по-малко от 1 лев на ден.
  Много ли е, малко ли е, всеки да си прецени. За мен лично такава "сума" няма значение.
  Между другото, в статията не пише че това са само банкови преводи (които са за много по-малки суми), а "оценки", правени Бог знае по какви методики.

  Знанието е сила, информацията - власт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK