Държавата ще изписва лекарствата

Държавата ще изготви задължителни стандарти за това какви лекарства да изписват лекарите. Така ще бъде предварително определено какво лечение да се прилага за всяко заболяване. И личните лекари, и тези в болниците, които не спазват предписанията, ще бъдат глобявани с между 5 хил. и 10 хил. лв.


Това предвижда проектонаредба, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването.
Правилата ще бъдат подготвени от нова комисия по лекарствените продукти и медицинските изделия към Министерския съвет, която ще обедини сегашната агенция по лекарствата и структурите в здравното министерство. Сега лекарите имат избор какви медикаменти, плащани с публични средства, да изписват.


"Това е планова икономика. Винаги е по-трудно да корумпираш хиляди лекари, така че да изберат дадено лекарство, отколкото да подкупиш един-единствен централен орган", коментираха представители на фармацевтичния бранш пред в. "Сега". Мотивът на министерството е, че така ще бъдат спрени злоупотребите с изписването на много, излишни или прекалено скъпи лекарства, както и натискът на производителите. Причината е, че всяка година държавата свършва парите за медикаменти около септември.


Бъдещата мегакомисия по лекарствата ще се занимава с: контрол на производството, търговията, рекламата, клиничните изпитвания, ценообразуването и списъка с безплатните медикаменти. Цялата тази дейност ще трябва да се върши от петима души - председател и четирима членове.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на somebody0
  somebody0
  Рейтинг: Разстроено

  Добре дошли в Биг брадър! Остава само да заплануват кога точно и от коя болест да се разболеем. Ако вече не са го направили - http://nnm.ru/blogs/svarogue/intervyu_s_byvshim_sozdatelem_vakcin/#cut

 2. 2 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  То и сега има действащи guideline -и на СЗО как трябва да се лекуват повечето болести, но да задължаваш лекарите да изписват задължително точно тези медикаменти е някакъв абсурд, особено за амбулаторно лечение. Хайде в болниците до някаква степен може да бъде приемливо.

 3. 3 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Не съм лекар, но имам просто наблюдение: лекарствата, с които лекуват четирима близки с диагноза повишено кръвно налягане са различни. Опитът да взимат еднакви лекарства бе неуспешен - двама получиха хипертонични кризи, на третият кръвното не бе стабилно.
  Скептик съм, че новата наредба ще свърши някаква работа. Просто е обичайната имитация на дейност на управление герб, плодът на която е поредна глупост с влошаващи нещата последствия.

  А това, защо се появява тази информация, е упоменато в информацията :"Причината е, че всяка година държавата свършва парите за медикаменти около септември."
  Така ,че след "Парите за ин-витро свършиха",
  след дни ще има "Парите за лекарства свършиха".

  И тогава ще усетим какво значи здравеопазване по герберски.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 4. 4 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "mi6osp":

  Тук не става въпрос всички да пият еднакви лекарства, а да се спазва някакъв ред, тоест като се изписва една група лекарства да има някаква градация - почваш с едно, после с друго и накрая, ако пак няма ефект минаваш да речем на най-скъпото. Но не знам дали някой е направил една фармакоикономическо проучване да види кои са най-стойностно ефективните терапии или пак всички ще се прави на принцип - който най-много даде, неговото лекарство ще е първа линия

 5. 5 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#4] от "ugi":

  "Но не знам дали някой е направил една фармакоикономическо проучване да види кои са най-стойностно ефективните терапии или пак всички ще се прави на принцип - който най-много даде, неговото лекарство ще е първа линия "

  Не "на първа линия": Единственото!

  Ако не - глоба от 5х до 10х...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 6. 6 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Мислех си, че след "зелените рецепти" по-голема идиотщина не може да бъде измислена, но очевидно съм подценил герберите.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 7. 7 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До №2,4: Благодаря за пояснението.Значи просто отново герб прави орган за канализиране на подкупите в правилната посока.

  Наши хора на всяко място, през което минават парични потоци- основната тактика на герб.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 8. 8 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ама ако това се случи,то тогава няма да има нужда и от лекари.

 9. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1422 Гневно

  Абе, правителството, вие луди ли сте, тъпи ли сте, или тотално изтрещяхте от чалга, простотия и неграмотност?!!
  Чия светла тиква роди това безумие?!
  Ами че хората ГЕНЕТИЧНО реагират различно на едни и същи лекарства, защото имат различен брой рецептори за тях или ги метаболизират по различен начин!
  Да не говорим че лекарствата взаимодействат помежду си и при комбинация от няколко заболявания се избират тези медикаменти, които взаимно не си влияят.
  На някой дали му минава през ума, колко точно милиарда стандарта трябва да изготви?! И че за съжалени понякога скъпите лекарства са незамениеми?
  То хубаво искате да ни превърнете в роботи, ама Mother Nature се е погрижила да не можете!
  Какви стандарти са ви подгонили бре!
  Хайде да видя, кой от чалдисаното министерство ще дойде да ми дава наклон как ще си лекувам болните, че да го завра там дето слънцето не свети и да му скъсам задника от дела по всички европейски инстанции! Няма дса разреша зорлем да ме направите убиец!
  В медицината може, ама може и да не може! Изборът на лечение зависи само от знанията и съвестта на лекаря! И ако вие не се погрижите да е добре платен, добре обучен и да работи на спокойствие, за да не се поддава на натсик и корупция, по-добре раздайте на болните по един деветмилиметров и по една "Оса", та да спестите мъките и на тях и на нас и на себе си!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Аз съм лекар...
  Написаното изглежда представлява лош опит да се интерпретира международният добър опит.
  Как стават тия работи в напредналите страни по Света :
  1. Сяда отбор дружина експерти от съответната област, почесват се по главите, след като са врели и кипели в нея област, и решават за коя диагноза, в какъв стадий, какво лечение е стандартно. Издава се книга и/или се публикува на сайта на съответната организация на специалисти в дадената област.
  2. Министерство на здравеопазването събира представителите на осигурителите, на експертната дружина и дружина от самото министерство. След пазарлък издават официална книга и/или публукуват на сайта на министерството нормативния документ.
  3. Да кажем са решили, че стандартът е Аспирин. Тогава се събират всички представители н производители на Аспирин с представителите на всички осигурителни каси и пак се пазарят - разбира се, че касите ще предпочетат Аспиринът от Горно Нанадолнище, защото е 5х по-евтин от Байер. Аспирин-Горно-Нанандолнище става безплатният стандарт, който се покрива 100% от основното здравно осигуряване.
  4. Чичко-паричко е настинал. Лекарят му казва, че му трябва Аспирин и му предписва рецепта, но чичкото има висок стандарт осигуровка и иска Байер - неговата осигуровка го покрива.
  5. Мара кварталната и тя настива. Има само основна осигуровка, но пищи, че без рецепта за Байер няма да излезе от кабинета. Получава я. В аптеката плаща разликата в цената между Горно-Нанадолнище и Байер.
  6. Иванчо бетонджията и той настива. При миналата настинка от Аспирина на Горно-Нанадолнище го е заболял стомах. Макар че има само основна осигуровка, лекарят му пише Байер, но в документацията оставя запис, че миналият път е имал реакция и съответно касата му покрива разходите за по-качественото лекарство.

  Леко на майтап съм го изкарал, но принципът, по който се прави в цивилизования свят е този.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Значи в аптеките не ни трябват не само фармацевти, но и обикновени аптекари; само един монетен автомат с лекарства.

  gradinko.bg
 12. 12 Профил на Praetor
  Praetor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нека ви кажа как според мен се раждат подобни статии. Има журналист, отговорен за ресор „здравеопазване”, който си общува с т.нар. „представители на фармацевтичния бранш”. Последните имат разнопосочни лобистки интереси, според това дали са представители на производители (местни или чужди), търговци на едро, фармацевти и т.н. Тези хора разказват и обясняват на журналиста каква е ситуацията и той/тя пише статия понякога без дори да е прочел това, за което пише. Мисля, че точно такъв е случаят. Статията ни оставя с впечатлението, че на сайта на МЗ е публикувана проекто-наредба, предвиждаща създаването на нова мега-комисия, „която ще обедини сегашната агенция по лекарствата и структурите в здравното министерство”. Ако журналистът бе поне малко запознат, щеше да знае, че това не може да стане с наредба. Естествено, на страницата на МЗ няма наредба, а има проект на Закон за изменение и допълнение на закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това журналистът щеше да е видял, ако го беше чел... След това статията ни оставя с впечатлението, че новата комисия едва ли не ще нарежда настинката с какъв вид ацетилсалицилова киселина (аспирин, ацетизал и др.) да бъде лекувана – поне от коментарите ви изглежда, че сте останали с такова впечатление. Такова нещо няма да намерите в проекто-закона. Проблемите на текстовете за новите „фармако-терапевтични ръководства, препоръки за алгоритми за лечение и критерии за оценка на ефективността на терапията”, изработвани от новата комисия, всъщност не са анализирани от автора на статията. А ние си пишем коментарите и се възмущаваме...

 13. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Градинко, при каквато и да е система на регулации, има сортимент, който не е на лекарски предпис (в България съм забелязал, че е страшно широк, което е много опасно). Фармацевтите са необходими именно като съветници на пациентите при купуване на лекарства без рецепта. Също така продължаваме да изписваме лекарства magistraliter, т.е. по предписание. Само човек учил фармация знае как точно кое се приготвя - дори химик не знае всички тънкости.
  Така че - не бързай да погребваш професията на фармацевта.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK