Циганов от Урал до България. А обратно?

Руско-българско криминале с елементи на натурализация, бизнес и безсилна държава

Домът за временно настаняване на чужденци в Бусманци

© Георги Кожухаров

Домът за временно настаняване на чужденци в БусманциВ специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци се намира човек, когото Русия издирва от няколко години, а България все още не може да експулсира. Това е Константин Циганов, който през 1994 г. заедно с бандата си "отвлича танк" от военен полигон и го паркира на централния площад в Екатеринбург, за да сплаши група чеченци (според публикация в Moscow Times от 2 март 1994 г.)


И който през последните поне десетина години заедно със своя сънародник Андрей Панпурин се занимава в България с мащабна бизнес дейност - мащабно и луксозно строителство в планински и морски курорти, сделки с имоти в атрактивни райони, консултантска и иновационна дейност, хокеен клуб... та до свинекомплекс.


И в руски, и в български медии Циганов е сочен за "кръстник" на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало - "Уралмаш", а от 2005 г. се издирва от Интерпол - Москва, и от руските служби по подозрение в ръководене на престъпна група, организираща убийства в Свердловска област. Четири години по-рано обаче - през 2001 г., той получава българско гражданство (въпреки че и преди това е разследван в Русия - в Екатеринбург от 1994 до 1996 г.).
По натурализация. И развива в страната ни споменатия вече бизнес необезпокоявано до март тази година. Подпомаган активно от финансиста Андрей Панпурин със статут на постоянно пребиваващ също от десетина години. Който също е в дома в Бусманци с издадена заповед за експулсиране.


Ние не го искаме, но и друг не си го иска


Кога ще напуснат реално България Циганов и Панпурин засега остава неясно. Според предоставената на "Дневник" информация от ДАНС заповедите за експулсиране на двамата са издадени от председателя на агенцията Цветлин Йовчев на 18 март 2010 г. Основанието е "сериозна заплаха за националната сигурност". Забраната за влизане в страната е за 10 години. През март е отнето и гражданството на Циганов заради неверни данни, обосноваващи натурализацията, информираха от ДАНС.


По неофициална информация до заповедите се стигнало, след като имената на Циганов и Панпурин изплували покрай акция на МВР. Двамата се оказали част от престъпна схема, по която има други арестувани. Не е ясно обаче защо, при положение че Циганов тогава още е бил български гражданин, не му е потърсена наказателна отговорност за нарушенията, дали основание за изгонването му.


Въпреки заповедите за експулсиране Циганов и Панпурин и до днес са в дома в Бусманци. "Има административни пречки за техническото осъществяване на експулсирането, свързани с личните документи на двете лица", съобщиха от спецагенцията. Какво да ги правим, няма как да ги пратим в Русия, след като те дори нямат руски документи, допълни пред "Дневник" зам.-председателят на ДАНС Иван Драшков. По неофициална информация двамата отказвали да разговарят с властите и не казвали дори имената си. Така на практика Русия трябва да докаже, че точно този е издирваният с години Циганов, да му издаде документ и да си го прибере. В същото време двамата обжалват заповедите си за изгонване.


Ако руснаците си ги искаха наистина, досега да са дошли няколко човека и да са си ги прибрали, коментират служители от спецслужбата. На 18 септември е изтекъл 6-месечният срок, в който двамата "нелегални чужденци" могат да бъдат държани в дома в Бусманци. Той може да се удължи със съдебно решение още за половин година, но какво ще стане след този период и дали дотогава Циганов и Панпурин ще бъдат снабдени с руски документи, не е ясно.


Драшков, който през 2001 г. е бил в съвета за българско гражданство като представител на Националната служба "Сигурност", коментира, че руската страна доста късно е започнала да се интересува от Циганов. По думите му през съвета са минавали хиляди молби, затова не си спомнял конкретно случая на руснака. Но е категоричен, че при всички случаи той е минал през проверка.


Просто тогава не е бил издирван от Русия, допълни зам.-председателят на ДАНС, без да коментира това, че Циганов е бил разследван, а също и арестуван през 1993 г. в Русия по подозрения за сериозни престъпления. Не може да се провери и когато лицето казва например, че има баба в Молдова с български произход, коментира Драшков установените след близо десет години неверни данни в молбата на Циганов.


Едва през 2005 г. в България дошла информация от руската страна, че Москва има интерес към Циганов. По едно време даже го търсихме, установихме, че той не е на посочения в документите адрес, но тъй като нямахме официално запитване, случаят потъна, каза човек от ДАНС. Иван Драшков обясни, че за да се предприемат сериозни стъпки за отнемане на гражданство и експулсиране по искане на чужда страна, тя трябва да предприеме необходимите административни стъпки и да изпрати съответните документи. По негови спомени такава процедура не била задвижена.


Така едва преди няколко месеца самата България решава, че вече не иска на своя територия хората от "Уралмаш".


Сценарият за един


нискобюджетен, средна ръка филм


който и дотук може да се извади от тази история, може да се допълни и със... свинекомплекс. Според отчет на свинекомплекс "Николово" АД (Русенско) към март тази година основни акционери в дружеството са фирми, собственост и управлявани от Циганов и Панпурин - "Лаудис интернационал" ООД, "Лаудис агро" ООД, "Лаудис холдинг груп" ООД, КНТ ЕООД, "Лаудис билдинг" ООД.


Официално Циганов е по-сдържан в икономическите си дейности от финансиста Панпурин, показва справка в електронния рекистър ДАКСИ. Той е собственик в "Лаудис холдинг" и "Лаудис билдинг" и участва в управителния съвет на Сдружение "Спортен клуб ЦСКА-хокей". Циганов е и  едноличен собственик на управляваната от Панпурин фирма КНТ, която според съдебната си регистрация се занимава с почти всички разрешени по закон дейности.


Андрей Панпурин участва пряко като собственик или управител в 14 фирми, които се занимават основно със строителство и имоти. Ръководи най-различни дружества, съдържащи "Лаудис" в името си и занимаващи се със строителство, освен това "Бояна дрийм" (за строителство и имоти), "Драгалевци дрийм" (консултантска дейност), "Пасат-Европа" (търговия с разнообразни стоки, продукти и интелектуална собственост), "Грийн Мил" (рент-а-кар, лизинг, заложна дейност, складови сделки и др.). През своите фирми или близки до него лица според ДАКСИ той би могъл да бъде свързан индиректно с още около 70 дружества.


Чрез редица дъщерни дружества "Лаудис холдинг" участва в проекти за строеж на


почивни станции, хотели и СПА центрове в цялата страна


Сред по-известните са изграждането на жилищни комплекси в софийските квартали Драгалевци и Бояна, фирмата на руснаците строи също в Банско и Царево.


Според справка в имотния регистър "Лаудис билдинг" имат например права за строеж на административна сграда в Лозенец, над 30 придобити имоти в апетитни райони на София като Банкя, Панчерево, Околовръстното. През 2007 г. руснаците купуват от Агенция "Дипломатически имоти в страната" (БОДК) къща от 900 кв.м разгърната площ в Бояна около дипломатическите резиденции за 328 хил. лв.


В последно време обаче явно бизнесът им затъва. През май т.г. от  Камарата на частните съдебни изпълнители съобщиха, че ще продават на търг 11 луксозни хотела заради неизплатени дългове на собствениците им. Сред тях е и триетажна резиденция в Симеоново с разгъната застроена площ от 600 кв.м на "Лаудис билдинг".


Под възбрана по искане на общината в Царево е и друг мащабен проект на "Лаудис" - мегакомплексът "Коста дел кроко". Той се строи с руски капитали още от края на 2007 г., но и до момента резултатът е силно разстройващата гледка на пустеещ бетонен "град". По първоначални планове комплексът е трябвало да струва на Циганов и Панпурин 110 млн. евро, с които да бъдат застроени 85 декара над Попския залив в Царево и да бъде с капацитет 2500 души.


Фирмата има и имоти в района на бившия къмпинг "Оазис", които са ипотекирани.


С имотите си в Банско "Лаудис билдинг" няма проблеми. Между 2003 г. и 2007 г. според агенцията по вписванията фирмата е придобила 9 имота в района на планинския курорт. Отделно на самия Циганов през 2003 г. и 2004 г. са му били дарени два имота в Банско. Дарител е Иван Николов Николов, който през 2008 г. е бил в борда на директорите и представител на две фирми на Пампурин - "Бояна дрийм" и "Драгалевци дрийм".


"Лаудис" инвестира и в терени край Елин Пелин, където през март 2005 г. и декември 2006 г. купува от общината 220 декара за близо 400 000 лв. Те са основно в района на с. Равно поле (популярно място за затворени жилищни комплекси). Една от лансираните от медиите версии за убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков на 9 януари 2007 г. са именно търговете за общински земи, в които участва и "Лаудис билдинг".


Чрез "Бояна дрийм" руснаците извършват покупко-продажби на имоти в София. Чрез "Кастал - Лаудис" имат сделки с имоти в района на Поморие.


Какво ще стане с всички тези имоти остава открит въпрос. Както не е ясно и докога България ще държи Циганов и Панпурин в Бусманци. И дали, докато се чуди как да ги екстрадира, двамата няма да си потърсят правата пред съда в Страсбург по примера на Майкъл Чорни и Денис Ершов.Подземен бекграунд
Константин Циганов и брат му Григорий Циганов са сочени за част от лидерите на организирана престъпна група в уралския град Екатеринбург - "Уралмаш", по-точно на цяла разклонена структура с връзки в Латвия, Швеция и Израел. Григорий Циганов е убит през 1991 г. от конкурентна групировка, след което се развихря истинска гангстерска война, засегнала освен Екатеринбург Москва, Киев и дори Будапеща. Роденият през 1958 г. Константин Николаевич Циганов се прочува като един от най-изявените организатори на криминални структури, след като успява да сплоти разпокъсаните улични банди в единна мощна групировка.


След като е арестуван през 1993 г., неговите хора атакуват безуспешно седалището на антимафиотите в Екатеринбург с гранатомет. В крайна сметка Циганов е пуснат под гаранция през пролетта на 1994 г. и веднага бяга от Русия. Разследването срещу него е спряно през 1996 г., пуснат е за издирване от Интерпол - Москва, отново през 2005 г.


Финансистът Андрей Панпурин е сочен от руските разследващи журналисти за "мозъка" на трансформацията на "Уралмаш" от престъпна структура в бизнес политическа структура. "ОПС-Уралмаш" разгръща разнообразна дейност, създавайки стотици предприятия в Русия и зад граница в различни сектори на икономиката. Стига се дотам, че бюджетът на уралмашката групировка надвишава бюджета на Екатеринбург, град с милион и половина население. След бягството на Циганов "ОПС-Уралмаш" е изтласкан от пазара от друга групировка.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  И ДАНС какво смята да направи по въпроса за руските мафиоти? Да не са им на хранилка случайно или? Сигурен съм примерите не се изчерпват само с горната статия...ей така от нищото се сещам за строителната фирма/ фирма за преработка на метали Форт Нокс и украинските "бизнесмени" инвестиращи в момента стотици милиони в небостъргач на околовръстното. Че даже и Плевнелиев им беше на първата копка.

  Докато в спецслужбите не останат само хора необвързани с ДС по какъвто и да било начин, руските мафиоти ще виждат в България един оазис с отлични възможности за забогатяване чрез препиране на мръсни пари.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Каквито "бизнесмените" такваз и държавата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 640 Любопитно

  До коментар [#1] от "NPaine":

  Не харесваш ли небостъргачи ?

 4. 4 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сгугню":

  Това дали харесвам небостъргачи няма абсолютно нищо общо.
  И се обърках, конкретния строеж е на Цариградско, до Метро, не на околовръстното.
  Любопитна потробност беше, че аз от официално обявените планове разбрах как "инвеститорите" не смятали да правят голям паркинг за сградата, ами щели да ползват някой от многото в района, вкл. строящия се с общински и европейски пари, обществен паркинг на спирката на метрото.

  Ама както и да е много задълбах в странична тема...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Относно "Форт Нокс", поне са изрядни в плащанията за разлика от достолепните български бизнесмени, които генерираха 200 милиарда междуфирмена задлъжнялост... Дали перат не мога да кажа, но въртят реално наистина огромни суми и го правят напълно изрядно плащат си данъците и не са цигани като тези, които генерираха въпросните 200 милиарда... Аз лично не виждам никакви негативи в тяхната дейност, а ползите са страната комулативно сигурно са стотици милиони ако не и милиарди...

 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "nqma zna4ka koi":

  И какво, гледам стигнахме дотам да считаме за "добри" бизнесмени плащащи данъци, независимо от произхода на капиталите така ли ?
  Негативите от това една фирма да пере мръсни пари, независимо дали плаща осигуровки и данъци, хич не са за пренебрегване. Ето ти май беше от Бургас, да не мислиш че повече от половината (в най-добрия случай) инвестирани по черноморието пари са чисти? Мръсните пари движеха бума в строителствто, затова сега като тръгнеш от Бургас към Емине, само през ж.к.-та минаваш (образно казано, сигурно някъде все още има незначително незастроено пространство ).

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на mp888
  mp888
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Веска Меджиджиева бе приета радушно от ЮАР,въпреки претенциите на стотиците ожилени в България.Плащат ли си данъци, изрядни ли са, дават ли препитание на български работници, направили ли са престъпление тук?Италия пере либииски пари, САЩ краде петрол, Русия продава оръжия и какво ДАНС ще ги спре ли ?

 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Правят ли изобщо нещо издържаните от данъците ни български специални служби против руската агентура и мафия в България или са ги оставили да правят каквото намерят за добре на територията на една държава - член на НАТО?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 9. 9 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1362 Весело

  Франсетата върнаха 1000 цигани ние един Циган(ин)ов не можем да върнем на братушките

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#7] от "mp888":

  Ами в такъв случай трябва да се закрие ДАНС. И полицията. Да останат само данъчните. Който не си прати данъка в затвора. Ми тъй ми, кво като може да е извършил убийство, нали си плаща данъците.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 11. 11 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Защо се хабите ...БГ е почивната станция на всички уважавани мафиоти и терористи-италианци , руси , арменци ,сърби , чеченци и много други......

 12. 12
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 13. 13 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Според мен в закона свързан, с придобиване на българско гражданство по натурализация, трябва да има някакъв изпитателен срок ( например до 10 години), при който гражданството може да се отнема при определени обстоятелства- дадени неверни данни ( важи най-вече за молдовците и украинците, получили български паспорти ), изявена антибългарска дейност ( важи най-вече за македонците, получили български паспорти), както и за укриване на участие в криминална дейност, какъвто е случаят с въпросния Циганов.
  Ако ги хванат чак след 10 години , че са излъгали-халал да им е.....

 14. 14 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А нима това е новина ?? А нима руската мафия е измислица ? А нима на ниво ""държавни органи" ,те- некои съветски другари, нямат подкрепа и 'случайно" стават и български граждани ??Без значение е дали са лужковци и 'урал-машци '.. А нима НЕ плащаме с нашите данъци на драшковци и сие румен петковци , НЕ да строят писти , а именно за това? С какви пари се строи и ЗАВЛАДЯВАТ големи части от отделни отрасли на икономиката ?
  ДАНС- танцуващите, МВР, НАП и финансово министерство и други пансиоини за благородни девици -- за какво са ??
  На кого и СЕГА раздават български паспорти -доносниците на ДС, божидар димитровци и гоцетата??
  Изобщо, ВЕРВА ли още някой, че ТОВА правителство ще прави нещо по този проблем ?? Колко хора смени онзи педераст, външния министър- в посолствата ? Изобщо, има ли смисъл да го обсъждаме , докато тези са на власт ??

  BIG AL
 15. 15 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  ".....Не може да се провери и когато лицето казва например, че има баба в Молдова с български произход, коментира Драшков установените след близо десет години неверни данни в молбата на Циганов."
  Ебати ташака! Ами че защо получаваш пари от българските данъкоплатци, бре путьо!? Нали вие, стотиците и хиляди служители в разните му десетки служби, агенции, консулства и пр. хрантутници, сте точно за това - да изработите някакви механизми за проверка, да проверите и т.н.. Иначе всеки може да каже, че баба му е българка, да плати на някой посредник да му предвижва документите, и накрая да вземе български паспорт. То май така се и получава.

 16. 16 Профил на Da be.. da..
  Da be.. da..
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#7] от "mp888":

  Ми да си продаваме децата ли, щото има далавера?
  Глупчо?

  uBlock Origin + AdGuard DNS = Родих се!
 17. 17 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  В Молдова от десетки години има архиви от преброяванията на населението- с имена, данни за етнически произход, местоживеене, местораждане и т.н., което вероятно означава, че всички тия, които са се декларирали като българи до 2000 г., т.е. преди да почне еуфорията с българските паспорти, са известни. Известни са и техните наследници. Да не забравяме, че до 1992 Молдова бе част от Съветския съюз, който си бе класическа милиционерска държава. Това означава, че през годините са събирани абсолютно детайлни сведения за нейните граждани, включително и за етническия им произход. Информация кой с какъв произход е има, само е трябвако да се изиска и обработи. Аз си мислех че през всичките тия години хрантутниците като Драшков това са правили, а виж какво излезе накрая....

 18. 18 Профил на Валентин Николов
  Валентин Николов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Уралмашевци са заподозрени дори за трафик на ядрено оръжие и то не от кой да е, а от американците: http://www.ncjrs.gov/txtfiles1/nij/187085.txt

  Из доклад на Правосъдния департамент на САЩ:
  The Uralmash and blues criminal networks in particular are suspected of involvement in illicit trafficking in such dangerous products as weapons and nuclear materials. Various kinds of hazardous materials have been moved across the porous borders of the Caucasus and Central Asia with the active assistance of criminal groups from those areas. It is a matter of considerable concern to Russian leaders that the smuggling of otherwise legal raw materials deprives Russia of export income and undercuts the world market value of these materials.

 19. 19 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ле ле, това заглавие може да те шокира, ако не си по-наблюдателен и не прочетеш целия материал...Помислих си, че това е някакъв каламбур от думи с цел да се опише жизнения ареал на циганите в близко бъдеще!

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Ми как какво да правите с Циганов. Трябва да се намери някой бос на мафията, така отговорен другар от резидентурата. Обадете се на Нери Терзиева. Тя на началството Сашо Дончев и му казвате - нема южен поток ако не си приберете отпадъците. Подпис: Боко.


  Следва списък с 2471 имена.

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 985 Весело

  Хороша страна Болгария! Хороша, ама за кого?! За такива, като тоя!
  И до колкото разбирам тез "бизнес подвизи" на родна земя стават след Костово време-по Царско и Станишевско..

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  време е като французите товарим що има руснак на самолет с по 300 евра и гуд бай... ако циганите там генерират някаква дребна престъпност то у нас повода е 100 пъти голям имайки предвид че руснаците се занимават основно с вност на мафиотски практики...

 23. 23 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 749 Неутрално

  А я си помислете за Михаил-Миша-Майкъл Чорни,който и в момента се издирва от Интерпол,колко бг-политици му се мазнят и се облажиха от него срещу малки услуги?!

  4itatel
 24. 24 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Тези момчета са доста сериозни! За да бъдеш начело на "уралмашевците" трябва да имаш железни топки. ДАНС имат какво да научат от тия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK