Делото за хонорара на Ахмед Доган продължава

Делото за хонорара на Ахмед Доган продължава

© Надежда ЧипеваДелото за хонорара на лидера на ДПС Ахмед Доган, който той получи като консултант на хидроенергийни проекти, продължава днес, съобщи Върховният административен съд (ВАС).


Процесът тръгна преди по-малко от месец след доклад на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика на Народното събрание. Според заключенията й депутатът е бил в конфликт на интереси, когато е получил хонорар за проектни проучвания за "Минстрой холдинг" на четири хидроенергийни проекта - за хидроенелгийния възел "Цанков камък", язовир "Доспат", каскадата "Горна Арда" и язовир "Тунджа". За консултациите си Доган, който е доктор по философия, е получил хонорари в размер на 1.4 млн. лв.


На предишното заседание, което се състоя на 2 септември, ВАС поиска от депутата да представи документ за професионалната си квалификация в строителството, минното дело и хидрологията. Политикът трябваше да направи и доклад за консултантската си работа.
ВАС задължи парламентарната комисията да представи протокол от заседанието, на което е одобрен докладът, внесен в съда. Министерският съвет пък трябва да е отговорил кой е взел решение за строителството, финансирането и определянето на инвестирането на четирите обекта.


Съдът задължи НЕК да представи документ дали, както твърди комисията, част от заем за АЕЦ "Белене" е пренасочен за проектите. От НЕК се искат сведения и дали за обектите е било предвидено заплащане с държавни средства или с пари от европейски фондове.


Междувременно Националната агенция за приходите състави акт за нарушение и наказателно постановление на председателя на ДПС, защото е закъснял да се регистрира по ДДС, получавайки сумата от 458 хил. лв. - част от консултантските хонорари.


ДПС нарече процеса опит за политически пуч. Компетентността на Ахмед Доган няма нищо общо с дипломата, която притежава", заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.


Според публикации в медиите лидерът на ДПС е представил пред съда всички документи в срок.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  66 години социализъм ще свърши ли някога ?

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Весело

  Делото продължава,
  без нещо да става!!!
  Накрая - не е само мое мнение -
  Доган ще получи...извинение!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  Разбира се, че в проядена от корупция държава като България шмекер като Доган може да си изкара диплома, че е специалист по всичко, включително по хидрология и минно дело, може да се регистрира със задна дата по ДДС, може да намери кой да му плати ДДС-то и т.н. Да не говорим, че вярното му куче Лютви Местан ще облайва и дискредитира всяка институция, дръзнала да постави под съмнение непогрешимостта на шефа.

  ДПС не е никаква партия, а криминално-конспиративна организация с пирамидална структура, в която върхът решава всичко, а основата служи само, за да крепи върха. С една дума: мафия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 499 Весело

  Ако администрацията беше прочела как се възлага работа и как се плащат хонорари и си беше комплектовала документите нямаше да ни занимават с дни с този въпрос...

  и да отварят работа на още хора - все за едно и също нещо

 5. 5 Профил на Erokh
  Erokh
  Рейтинг: 229 Разстроено

  да не звуча грубо, ама докато не върнат смърното наказание и не започнат да бесят за държавна измяна, няма да се оправим. И понеже никой няма интерес да го направи - респективно никога няма да се оправим. България е на доизживяване....уви

  Всичко, което не ме убива ме прави по-силен...
 6. 6 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Мили мой Дневнииик, ама ква е тая снимка бе хора, що му я няма половината глава на гурутооо? Що ли ми правят впечатление такива неща и аз не знам, ама определено дразнят.
  А Доган и свитата му себеподобни друго вършат не вършат, ама работата си сигурно са опекли - не очаквам много от това дело..Поне да се покаже от дупката си, но и туй не става - джин гиби !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Вкарайте го в затвора и му дайте една мазна баница, че да си я разпределя както си иска.....

 8. 8 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Делото защо не е заведено като дело за съмнения за корупция? Нали не съм аз единствения, който е наясно, че това си е легализирана корупция?

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 9. 9 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тоя какво го пъчите и показвате все по пресата...ами да вземе някой да го ...осъди!!!???/Според мене...на бесилка или дори на по-лошо...да не казвам какво/ Какво само се заигравате с нас...нормалните хорица???Само дразните ...нас обикновените! Аман и от Вас вече...пресата! Сещаме се кои ги ...владее!? И за какво ни ...смята!!!???Или очаквате...някой да го гръмне???То...да беше нормален човек...да го гръмнеш и да ...го излежиш??? Ами то ..боклук отвсякъде!!!Затова ..аз съм против ТАЗИ СИСТЕМА-демокрацията! Затова искам РЕД,дисциплина и справедливост! Тогава такивата като него, /барабар с него/ всички ще бъдат арестувани и конфискувано имуществото им!!!Всички които са управлявали през последните над ..двадесет години, ще бъдат арестувани и ...иззето имуществото им! Ще има ...държавно в...болшинството от случаите! Ще се командва на принципа на "десете божи заповеди"! Отказ от долара като световна валута и вън...всички чужди бази от ..България! Печатане на наши си пари...и ползуването им в България и ...в останалият свят! Всеки който уважава България...ще се откаже от тази американска валута и ...ще направи/създаде своя/ която да си я ползува и цени! А не като сега..."те" от САЩ,Англия и Израел ..ще ми казват какво да правя и ..колко да си печатам!!!???Абе Ние..наистина ли сме незавасима държава, ...или нищо Не зависи от НАС!!!???Като си имаме наши си пари...контролирани от нас...с тях можем да създадем толкова много активи, че и ...Живковото време ще надминем!!! Но сега ..просто не ни разрешават ...а и на другите народи също не разрешават!!!Но тази за дълго...няма да я бъде!!!

 10. 10 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Браво, браво...Все пак, "продължават"..))
  И това на Ковачки и гоце спонсорите, и на масларова , и на други министри..А ще 'започнат" и тези на герговци и Р.Овч,., р.петковци и златевци , Манджуковци и баневци,на черепа и си- банк, ...Абе , ще "започнат"..))))
  А някои искахме НОВ закон за съдебната система и да се махат дс- другарите в съда и "прокуратурата" :) Сигурно сме сънували...))) Или ще ни побудалкат - до догодина, до новите избори..
  В България , нещо продължава , продължава и ..ненадейно СПИРА , като старият ти автомобил..И после пак търсим "някой"- да каже или направи нещо..И така до безкрай..

  BIG AL
 11. 11 Профил на action
  action
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Съдът не може да стресне хидролога Доган


  Доган превърна политиката в изключително доходоносен бизнес. Сегашното управление също няма нищо против личното му обогатяване за държавна сметка
  Ахмед Доган трябва да представи пред Върховния административен съд (ВАС) доказателства за квалификацията си в областта на минното дело, хидрологията и строителството. Това звучи като виц и несъмнено ще бъде някакво възмездие, макар и морално, за лидера на ДПС, който безспорно е сред най-големите мошеници в България.


  Особено интересно ще е да се видят докладите за свършената от него работа по четирите консултантски договора за хидровъзел "Цанков камък", по които е получил баснословния хонорар от 1 млн. евро. Тези доклади също бяха изискани от съда.

  Дори да приемем обаче, че ВАС осъди Доган най-голямата присъда, която той може да получи е да му се отнеме хонорара от 1 млн. евро. Това е твърде скромна сума за лидера на ДПС, който още през 90-те години на миналия век нагло се хвалеше, че е милионер в зелено.

  Истинското наказание за престъпленията му би могло да дойде от друго място. Наскоро Националната агенция по приходите (НАП) приключи проверката на фирмите, които формално са собственици на имотите, свързани с лидера на ДПС Ахмед Доган.

  Обръчът се състои от 15-ина фирми, които принадлежат на поставени лица. Резултатите от ревизията обаче се пазят в тайна, тъй като това е изискване на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Тайната е дотолкова дълбока, че още не е стигнала дори до парламента и прокуратурата. Двете институции разследват казуса с имотите на Доган и бяха възложили проверките на НАП.

  Лично шефът на агенцията Красимир Стефанов се обяви за промяна в кодекса и отпадането на тази тайна. Идеята му обаче не бе подета с възхищение от депутатите от мнозинството. Повечето от тях дори не бяха чули предложението на Стефанов.

  Някои пък откровено си признават, че данъчните са неприятни хора и тази тайна все пак е някаква защита срещу техните своеволия. Най-вероятно промяна в закона няма да има заради страховете на депутатите от всички партии от собствените им грехове. И така далаверите на Доган ще си останат тайна и той едва ли ще бъде наказан за тях.

  Проверката на имотите на Доган започна в средата на 2008 г. Тогава от комисията за борба с корупцията на НС поискаха да знаят кои са собствениците на т.нар. Боянски сараи, хотела "Каса Домини" в Рибарица, СПА комплекса "Орфей" в Девин, парка "Росенец" до Бургас и Двореца на децата в Дръндар, родното село на Доган.

  Депутатите се интересуваха с какви пари са придобити тези имоти, дали са плащани редовно данъци и др.

  От откъслечни сведения, които станаха публично достояние се разбра, че визираните имоти са купени на съмнително ниски цени, работят на загуба, което обаче не им пречи да получават огромни кредити от определени банки. Повечето от сградите са притежание или са ремонтирани от един и същ обръч фирми, свързани с "Минстрой холдинг", която бе част от "Мултигруп" и се ръководи от бившия вицепрезидент на групировката Николай Вълканов.

  Холдингът е замесен и в случая "Цанков камък", тъй като е съсобственик на института по минно дело, от който Доган е получил хонорара от 1 млн. евро. Междувременно в началото на 2010 г. съсобственика на "Каза Домини" Арбен Хавальов бе осъден за източване на ДДС. Покрай делото комисията за отнемане на незаконно придобито имущество започна производство за конфискация на хотела.

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  Доган е миризливо ...... Но тоя процес е чист фарс и вместо да го осъдят, ще го реабилитират и ще му узаконят беззаконията! Обвинението е глупаво и Доган много добре го знае, затова и не му пука. Всъщност няма да се учудя, ако той режисира и контролира целия този фарс.

 13. 13 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 782 Разстроено

  Едно по широчко райе за Доган ще е много полезно на сега управляваците при заявка за втори мандат. Но, уви, едва ли ще се случи...

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4991 Гневно

  Най-много ме шокира не големината на сумите, изпапкани от агент Сава, ами наглото изказване на неговите съратници, че видите ли, неговите дипломи не отразявали истинската му компетентност. Тук в Германия, ако нямаш съответната диплома/свидетелство/сертификат нямаш никакви други шансове да докажеш компетентността си, дори и тя наистина да съществува.
  (случай като "Ерин Брокович" в Германия е невъзможен)

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Компетентността на Ахмед Доган
  няма нищо общо с дипломата"!!!!!

  Демек, ако мога да шофирам автомобил, няма смисъл да се явявам на изпити и не ми трябва шофьорска книжка. Ами ако решим, че и на лекарите не им трябва диплома?

 16. 16 Профил на maiorski
  maiorski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е толкова велик и недосегаем за колкото се/го прави/ят....не е единствения който има няколко милиончета в България.....но определено е един от многото които от 1 година им секна кранчето (за сметка на други разбира се )...но така е в политиката...днес си ти утре друг....и на него времето идва ....и той ще изчезне ...някъде в някой турски куророт да си доискара спокойно старините....а България пак ще си я има ....

 17. 17 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#6] от "Варна":

  По повод снимката - на това му се вика "Американски план", хи-хи...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 18. 18 Профил на Цветан Цацаров
  Цветан Цацаров
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Давай Бойче! Обеща Доган да е подсъдим и го изпълни. Стеб сме. ГЕРБ!

  СПАСИ БЪЛГАРИЯ ! ПОДКРЕПИ БОРИСОВ !
 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#18] от "Бог България Борисов":

  Какъв подсъдим!? Става дума за административно дело. Да не би всички които водят дела в административния съд (например срещу актове на КАТ) да са подсъдими!?

 20. 20 Профил на press
  press
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Доган ревал 3 дни за Айсехел Руфи
  Аз съжалявам Доган, защото той няма личен живот. За да компенсира тежкото си детство, той само прави извънбрачни деца, твърди бившият му заместник Осман Октай.
  http://etrud.blogspot.com/2010/09/blog-post_19.html

  press
 21. 21 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Така е не завиждайте на Агата! Ама едно време родителите ни като ни караха да поливаме доматите ,пипера и т.н. ,ние лапахме мухите,а Доганчо внимателно е наблюдавал поведението на водата във вадите на лехите ,затова през последните години като е преосмислил наученото в бахчата, през знанията си на философ е станала такъв мастит "хидролог"!Евалла ,пишкин момче...!!!!
  ..............Смях в залата.......

 22. 22 Профил на Цветан Цацаров
  Цветан Цацаров
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Не забравяйте ако не беше Бойчето, Доган нямаше да е подсъдим. Щеше да си кльопа милиончетата в сарайте! ГЕРБ!

  СПАСИ БЪЛГАРИЯ ! ПОДКРЕПИ БОРИСОВ !
 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#22] от "Бог България Борисов":

  Доган не е подсъдим и никой от ГЕРБ не твърди, че е извършил престъпление според тях няма проблем да прибира милиони стига да посочи в декларацията си за конфликт на интереси дейността си.

 24. 24
  Цветан Цацаров
  Рейтинг: 450 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 25. 25 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  №24, много си вярваш???Твоят Бойко и Доган...стоят редом в кръгът, където са наредени ...масоните! Може и ...да са един до друг? Кой ти казва, нали са тайно общество??? А ти не вярвай в циркове, докато наистина не увисне на някое дърво! И да можеш сам да го пипнеш, ...на другите работи не ..вярвай! То и уж Илия Павлов ..го гръмнаха???Ама някой ..казва ли ти, дали наистина е така???Масонска му работа!? Не се чуди!?

 26. 26 Профил на Нгого Нгого
  Нгого Нгого
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#9] от "ebter":

  Умен човек си,братко! За сведение: ДЕМОКРАЦИЯТА като обществено устройство е създадена в древна Елада. Малко хора , обаче , знаят,че тя е просъществувала едва 60 години. От тогава няма демокрация по света. Това сегашното си е ерзац демокрация. Абе направо уродлива слободия.

  Ръйш?!
 27. 27 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Най добре е Сопола да го оперира "лекар- хирург" , който няма диплома , но много разбира от такива "операции", най вече без упойка .А иначе радикалното решение на "Цанков камък" и неговия "консултант"е един камък на вратлето на Дръндарския циганин и проблема ще бъде решен !!!!!

 28. 28 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 450 Весело

  dodge_ram

  " ... ДПС не е никаква партия, а криминално-конспиративна организация с пирамидална структура, в която върхът решава всичко, а основата служи само, за да крепи върха. С една дума: мафия...."
  ..............................

  Хайде смени абревиатурата ДПС с друга подобна , например ГЕРБ , и виж какво ще се получи!...

  ДО "Бог България Борисов":

  Абе , серсем , сто пъти ти се обяснява, че Доган НЕ е подсъдим , ама ти продължаваш да плещиш глупости !

  Подсъдим е лице, което е предадено на съд с повдигнато обвинение от прокуратурата ( в най-общия случай ) за извършено престъпление, за което е предвидено наказание в Наказателния кодекс.

  Това е административно дело и няма нищо общо с наказателния процес и влизане в затвора …

  Аман от малоумници , приповтарящи глупостите на кретена- Фюрер , Боко Тиквата !!

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=339518
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=603945#Scene_2

  То и на него , както и на тебе , главата му е по-скоро футболна топка и за никаква друга дейност не е пригодена, освен да бъде ритана…

  Всичко което си „изцвъкал” си е „цитат „ от „творчеството” на ранния Борисов и късния Цветанов!...
  Те затова и „творят” - за да бъдат думите им подхващани от ИДИОТИ-МАЛОУМНИЦИ , без способности за самостоятелно мислене, които като вятър да ги разнасят по-форуми и вестници.
  Но няма как да е по друг начин, защото Световната здравна организация е включила в списъка на ОСОБЕНО ОПАСНИТЕ ПСИХИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ и синдрома " ГЕРБЕР " !
  " Вирусоносители на този синдром са всички управляващи в България и малка част от населението, като опасността от епидемия намалява, поради намаляване броя на виросоносителите от втората група , вследствие на тъпоумното управление на територията България от страна на мутринско –милиционерската пасмина ГЕРБ ", заключава представителят на СЗО

 29. 29 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело


  ОРДЕНА-а "СТАРА ПЛАНИНА" ....

  ГОЦЕ - ДЕБАТИРАЙ СВИНЯ ЧЕРВЕНА !!!

  Иначе ГОФАНЕТИ И ГО РАЗХОДЕТИ ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK