Първанов и Бъсеску се обявиха срещу обвързване на Шенген с ромския въпрос

На пл. "Свети Александър Невски" президентът Георги Първанов посрещна  румънския си колега Траян Бъсеску, който е на посещение у нас.

© Анелия Николова

На пл. "Свети Александър Невски" президентът Георги Първанов посрещна румънския си колега Траян Бъсеску, който е на посещение у нас.Президентите на България и Румъния - Георги Първанов и Траян Бъсеску, днес се разграничиха от позицията на премиера Бойко Борисов за ромския въпрос и за присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство.


Преди седмица в Брюксел, помолен да коментира дали проблемите на Букурещ с експулсираните от Франция нейни граждани от ромски произход ще се отразят на кандидатурата на София за членство в Шенгенското пространство, премиерът заяви, че България може да се присъедини и сама към Шенген, тъй като "не сме федерация с Румъния, за да ни разглеждат заедно". Той отказа да говори за принудителното връщане на роми от български произход в страната, като обясни, че няма да позволи да го вкарват в "случай, който го няма".


След срещата с румънския си колега Траян Бъсеску, който гостува в София днес, президентът Първанов отбеляза, че има два официални двустранни документа - от 2008 г. и 2010 г., в които се предвижда взаимодействие в покриването на критериите за присъединяване към Шенгенското пространство.
От 7-8 години, още в присъединителния процес към ЕС, съм застъпник на тезата, че трябва да си взаимодействаме, защото заедно можем повече, каза Първанов в отговор на въпрос дали България е взела решение да се откъсне от Румъния за присъединяването към Шенген. Не очаквайте аз да отговарям на въпроси, свързани с премиера Борисов, каза още Първанов. Добави, че всяка от страните ще бъде оценявана индивидуално и дали България и Румъния ще бъдат приети в комплект ще се реши не в София или в Букурещ, а в Брюксел.


Първанов и румънският му колега се протипоставиха на каквото и да е обвързване - пряко или непряко, на присъединяването към Шенгенското пространство на двете страни с други въпроси - независимо дали става дума за мониторинга в областта на правосъдието и вътрешните работи или за ромския проблем. Той посочи, че на разговора си с президента Първанов двамата са потвърдили приоритета на двете страни да влязат в Шенген през март 2011г.


Бъсеску отдели най-голямо внимание на ромския въпрос и повтори позицията си, че това е европейски проблем. Румъния не може да приеме ограничения на придвижване на свои граждани, каза той и напомни директивата на ЕК от 2004 г. за свободно движение на европейските граждани, която трябва да се спазва. Проблемът с ромите номади не е проблем само на страната на произход, заяви Бъсеску и призова да се "излезе от лицемерието".


Той отбеляза, че номадстващите роми трябва да спазват правилата на държавата, в която се намират и "защо не да спазват обичаите на общността, в която разполагат своите биваци". Румънските власти призовават ромите номади да превърнат в свой обичай работата си и образованието на децата си, заяви гостът. Докато говореше, че проблемът с интеграцията на ромите в ЕС засяга само тези, които номадстват и обясни, че трябва да се търсят решения за създаване на условия за работа и медицинско обслужване, Бъсеску заяви готовността на Румъния да прати преподаватели в ромските биваци. И попита дали, ако се създадат условия за обучение на децата им, ромите номади ще започнат да работят.


Първанов подкрепи румънския си колега, че ромският въпрос засяга както двете страни, така и ЕС, тъй като става въпрос за европейски граждани от един етнос. Ако някой е нарушил законите на приемащата държава, следва да поеме своята отговорност, но не може да бъдат експулсирани граждани от един етнос, коментира още Първанов по повод връщането от Франция на близо 1000 роми в Румъния и 41 - у нас. Той повтори тезата си, че интеграцията на ромите е въпрос на образователна и социална политика, а не в тяхната изолация. Тази атака, която има конкретния повод с експулсирането на ромите, дава много нови мрачни щрихи в образа на България и Румъния в европейското общество, за чието преодоляване трябват общи усилия, каза още Първанов.България и Румъния искат нови мостове и хидроенергийни комплекси на Дунав
В новата Дунавска стратегия да бъде включено строителството на хидроенергийни комплекси при Никопол - Турну Мъгуреле и при Силистра - Кълъраш и да се осигури европейски финансиране - това е общото мнение на президентите Първанов и Бъсеску. Двамата са обсъдили още изграждането на два моста на Дунав - Оряхово-Бекет и Силистра-Кълъраш. Първанов и Бъсеску заявиха, че двете страни са готови да приключат работите по изграждането на "Дунав мост2" при Видин-Калафат до юни 2011 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK